30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Kylchap 22.11.2007 10:59

V roce 1992

ještě platila dohoda o národnostním rozdělení funkcí prezident a premier. Havlova pozice byla neotřesitelná a Klaus se nemohl smířit s představou, že nebude premierem. To je celé. Ostatní si laskavý čtenář lehce domyslí. Cui bono?

Jakub S. 22.11.2007 11:50

Ježíši, neblbni. Nefantazíruj. Jeden z těch, co všecko vědí. Ze své dědiny atd.

Kylchap 22.11.2007 13:50

Re: Ježíši, neblbni. Nefantazíruj. Jeden z těch, co všecko vědí. Ze své dědiny atd.

Jéžíši, dovedeš si představit, že Havel by zůstal prezidentem, předsedou vlády by byl Mečiar a Klaus by utřel nos?

jirka.s. 22.11.2007 17:35

Re: Soudruh major vejfuk!

"Major byl romantický snílek. Mluvil ještě o tom, že vlastně se hledají jakési nitky, že nestačí člověka odsoudit. Odsouzení že je jediné výslednicí určitého vyšetřování, které zahrnuje v sobě nitky, kteréžto nitky... Nemohl se z těch nitek dostat, ale všichni mu rozuměli, souhlasně kývali hlavou, dokonce i pan generál, kterému se ty nitky tak zalíbily, že si představoval, jak na majorových nitkách visí nové náhlé soudy. Proto také již více neprotestoval, aby u brigády bylo zjištěno, zdali Švejk skutečně přísluší k 91. pluku a kdy asi přešel k Rusům, v době kterých operací 11. marškumpanie. "

Božíčku, ty jsi pablb!

JJ 22.11.2007 10:35

Lepsi prvne v posledni vesnici, nez druhy ve state

Slovaci se odtrhli, i kdyz to bylo prezentovano jako rozdeleni. Muzete vinit komance ze spousty veci, ale z tohoto opravdu ne.

Pavel 22.11.2007 10:32

Krize identity Evropy

Je třeba si uvědomit,že Evropa prochází krizí identity.Především identity křesťanské.Křesťané v Evropě totiž podléhají kouzlu ekonomické prosperity,která jde ale na úkor rozvíjení jiných oblastí a hodnot.Honba za stále většími zisky(a to někdy se stahují celé série aut kvůli výrobním vadám) vede k bezohlednosti k životnímu prostředí a vyčerpávání přírodních zdrojů.Jestli-že křesťané podlehli tlaku sekularizace,tak je s nimi amen.Stejně jich je jen čtvrtina ze dvou třetin na počátku 20.století.V budoucnu bude Evropa se svými státy čelit náporu jiných civilizací-které vlastně také chtějí vyrůst a zajistit obyvatelům blahobyt.Ekonomické dravcovství v konečném důsledku povede ke zkáze jedné civilizace s jejími státy i městy.A dobře jí tak,protože to bude vůle Boží a zároveň trest,který je již dávno předpovězen.Kdo Boží vůli nenaplní má smůlu.A bude jedno jestli se státy dělí či ne,jestli zápasí Valoni a Vlámové,či jiné skupiny.Dojde na každého.Ale v současné době je čas na pokání a poctivou přípravu před Božím hněvem.

Můj příspěvek k danému tématu

Blaho

Alfred 22.11.2007 10:50

Re: Krize identity Evropy

Moje řeč, nejvyšší čas chopit se meče, oprášit víru předků a neznabohy odkázat do patřičných mezí. Nelze dále trpět rouhání a urážky Boha! Tužme těla, třibme ducha, postavme armády mocné. Vezměme si silou zpět to, co nám Bůh přislíbit. Nepohrdněme jeho dary, neb nás stihne trest v podobě slabošství, obžerství chorob zkázy.

RomanL 22.11.2007 12:26

Re: Re: Krize identity Evropy

Tak tak, já být křesťan, tak bych na ty muslimy hned vllítnul. Ale co může dělat ubohý neznaboh jako já. Tomu hrozí jen zkáza a věčné zatracení...

gerontusinza 22.11.2007 10:17

Pane Studente, račte si zopakovat historii Čechů a Slováků od roku 1918....

KOmunisti jako strana za tyto problémy měli asi stejnou vinu jako vy, tj nulovou...... Zvlášť si uvědomte že poškozovanou stranou byli vždy češi a nejen za za komunistů, ale odtrhnout se chtěli Slováci (ani se nedivím, Češi již chtěli rozpočet podle poměru obyvatelstva, nikoli poměr 49:51) pak snad nebudete mluvit takovéhle nesmysly, které jsem vám záměrně uvedl.... Stav společnosti  je dán výhodností či nevýhodností stran .... Mimochodem studenti by měli o věcech více přemýšlet než napíší takový slint, naprosto nepravdivý......

"Mohu-li to říci otevřeně, považuji komunisty, kteří i dnes viní současného prezidenta z rozpadu Československa, za jedny z hlavních viníků zániku federace. Nebyli sice politicky u podpisového aktu zániku společného státu, jsou však vinni stavem společnosti, která po jejich čtyřicetileté vládě ztratila pud státní sebezáchovy a upadla do stavu lhostejnosti vůči zachování Československa jako celku. "

BuBu 22.11.2007 10:20

Re: Že Vy jste Geronte z článku četl pouze . . .

. . . tu poslední větu, "autor je . . . . . předsedou MS ODS v Brandýse nad Orlicí" ?????  ;-D  

gerontusinza 22.11.2007 10:25

A co Slovenský štát co, ..Re: Pane Studente, račte si zopakovat historii Čechů a Slováků od roku 1918....

za ten taky mohli komunisti.......?;-D;-D Pokud pane něco takového má vést ODS, tak ať tam radši zůstane Topolánek.... Ten nadělá ve své tupohlavosti méně škody než aktivní pologramota s rozhledem ... no, nemám neurážlivý příměr...:-/

Michal Slánička 22.11.2007 10:27

Re: A co Slovenský štát co, ..Re: Pane Studente, račte si zopakovat historii Čechů a Slováků od roku 1918....

Opět jste prokázal, že jste ten text nečetl pozorně.

Von 22.11.2007 10:40

Re: A co Slovenský štát co, ..Re: Pane Studente, račte si zopakovat historii Čechů a Slováků od roku 1918....

Geronte - přečtete si reakce autora na Vaše příspěvky. To nevíte, že byla zavržena nejen zmíněná sociologie, ale třeba i kybernetika, gentetika ! A následky těchto komusntických ideologických zákazů pociťujeme DODNES! Vy ne????

jirka.s. 22.11.2007 11:16

Re: ... no, nemám neurážlivý příměr...

No, že by ses ausgerechnet ty, gerontosaure, styděl? ;-D

Michal Slánička 22.11.2007 10:25

Re: Pane Studente, račte si zopakovat historii Čechů a Slováků od roku 1918....

Očividně jste nepochopil smysl textu. Komunisti jsou vini stavem společnosti, což je fakt kontstatovaný řadou politologů, sociologů, atd., tudíž lhostejnost, respektive malá ochota bránit společný strát, vychází ze styvu společnosti. Tady je vina komunistů nezpochybnitelná.

Pokud jste si nevšiml, v textu je obsaženo, že důvodů, které vedly k rozpadu federace bylo mnoho, a to již od počátku společného státu. Komunistický faktor byl jen jeden z několika, nebyl však zanedbatelný.

Kylchap 22.11.2007 10:34

Re: Re: Pane Studente, račte si zopakovat historii Čechů a Slováků od roku 1918....

A jak pane studente vysvětlíte odtržení Slovenska 14.3.39 ? Svedete to na komunisty?

Michal Slánička 22.11.2007 10:46

Re: Re: Re: Pane Studente, račte si zopakovat historii Čechů a Slováků od roku 1918....

Nečetl jste pozorně hned první odstavec mého textu, tam máte odpověď.

strejda 22.11.2007 10:36

Re: Re: Pane Studente, račte si zopakovat historii Čechů a Slováků od roku 1918....

za jedny z hlavních viníků zániku federace. Tak je to napsáno. Já, na rozdíl od vás, chápu rozdíl mezi nezanedbatelným a hlavním. A o tom to je. Patrně jste také špatně četl. Nezanedbatelný faktor je vhodné vyjádření. Jeden z hlavních viníků je blábol, obzvlášť když se stát rozpadnul tři roky poté, co byli odstaveni od vlády.

strejda 22.11.2007 10:39

Re: Re: Re: Pane Studente, račte si zopakovat historii Čechů a Slováků od roku 1918....

Teď jsem si všimnul, že diskutuji s autorem článku. To je tedy velice na pováženou. Pane Sláničko, pokud si neuvědomujete rozdíl mezi nezanedbatelným a hlavním, tak raději nepište. Děláte mladým pravicovým adeptům politiky medvědí službu. Říká se, jednou měř, dvakrát řež. Tak příště lépe a promyšleněji.

Michal Slánička 22.11.2007 10:49

Re: Re: Re: Re: Pane Studente, račte si zopakovat historii Čechů a Slováků od roku 1918....

Pohledy dvou oborů na stejnou věc se mohou lišit v hodnocení. Proto ta odlišnost v hodnocení, ale to jsem vysvětlil v jiné odpovědi pro Vás. Každopádně děkuji za Váš názor.

Michal Slánička 22.11.2007 10:44

Re: Re: Re: Pane Studente, račte si zopakovat historii Čechů a Slováků od roku 1918....

Jen bych Vás rád upozornil, že změny ve společnosti mají dopady několik let od daného data. Tak jako se bude vytrácet socialistické smýšlení občanů řadu let, tak i změny ve společnosti a jejích hodnotách,které byly komunisty provedeny, mají dopady dodnes. Tři roky od odstavení od moci je tedy opravdu zanedbatelný čas. Je tedy na odbornou debatu, zda mají hlavní či pouze nezanedbatelný podíl na rozpadu. Ja se z pohledu sociologie domnívám, že měli hlavní podíl, z pohledu politologie bychom mohli říci nezanedbatelný, poněvadž politický akt provedl někdo jiný.

strejda 22.11.2007 11:23

Re: Re: Re: Re: Pane Studente, račte si zopakovat historii Čechů a Slováků od roku 1918....

Ještě jednou. Musíte si ujasnit pojmy a podle toho psát články. Mohlo by se vám stát, že byste vraždu popisoval jen z pohledu řezníka - jak byl proveden řez, kam byla odvedena krev, případně kvalitu vykostění. Není to pro kriminalistu nezanedbatelné, ale je to pohled velice jednoduchý a zavádějící.

Ještě k tomu rozdělení. Když už máte pohled sociologický, politický (tam byl vliv komunistů zanedbatelný, pokud neberete v potaz politickou historii protagonistů a sociologický vliv jejich rodin) měl byste mít i pohled ekonomický. Tam komunisté, částečně na úkor Čechů dělali co mohli, aby ekonomicky pozvedli Slovensko. Přestože se jim to povedlo, k udržení státu to přispělo nulově.  Zkuste se oprostit od politických klišé a standardů - to nechte bolševikům, ti tím prosluli. Teorie byla všespasitelná a o skutečnost se nikdo nestaral. Podle toho dopadli.

Michal Slánička 22.11.2007 12:03

Re: Re: Re: Re: Re: Pane Studente, račte si zopakovat historii Čechů a Slováků od roku 1918....

Máte pravdu, že bych příště měl vybrat jen jeden úhel pohledu kvůli lepší srozumitelnosti a volbě termínů. Snad v některém z dalších textů se již této věci nedopustím.

Ano, máte pravdu, nezabýval jsem se ekonomickou částí problému. To jsem však neměl ani v úmyslu. Děkuji za Vaše názory, bylo mi potěšením s Vámi diskutovat.

Mirek F. 22.11.2007 10:58

Re: Re: Pane Studente, račte si zopakovat historii Čechů a Slováků od roku 1918....

Hm, a jak se měl společný stát bránit, jestliže jedna jeho část touží po vlastní hvězdičce a vůbec co největší samostatnosti? Poslat na Slovensko tanky ? Nebo donekonečna objíždět hrady a zámky, zatímco společný stát přestává fungovat (zákaz majorizace)? 

Dávat společný stát jako za každou denu pozitivní hodnotu bez ohledu na to, jak by v praxi vypadal, je poněkud bláhovost.

Michal Slánička 22.11.2007 11:04

Re: Re: Re: Pane Studente, račte si zopakovat historii Čechů a Slováků od roku 1918....

Ten text nehájí federaci. Osobně rozpad hodnotím pozitivně. Jde v textu o srovnání chování belgických a českých společností. A pojmenoval jsem i jednoho z viníků.

Mirek F. 22.11.2007 11:11

Re: Re: Re: Re: Pane Studente, račte si zopakovat historii Čechů a Slováků od roku 1918....

Ovšem píšete stylem, jako by se Československo rozpadlo proti vůli obou národů, které toužily žíz v jednom státě, jenom jaxi neměli vůli postavit se jakési cizí síle, která Československo rozdělila. Ostatně, neodpověděl jste mi na otázky, co se proti rozpadu mohlo dělat. Varianty, které jsem uvedl, pochopitelně nejsou reálné, takže co pomůže demonstrace v jedné (české) části státu, když část druhá říká, že chce co největší suverenitu.  

Michal Slánička 22.11.2007 11:23

Re: Re: Re: Re: Re: Pane Studente, račte si zopakovat historii Čechů a Slováků od roku 1918....

Ale my se paradoxně nelišíme v  pohledu v názorech. Tady jde o to, že je současnému prezidentovi předhazováno, že je hlavní příčinou rozpadu společného státu, přičemž se argumentuje s tím, že drtivá většina lidí byla proti rozpadu. To je ta věc, na kterou narážím. Dnes již to naštěstí lidé vidí jako správný krok, do nedávna tomu tak nebylo. Pokud by komunisté nezadusili společnost ve své podstatě, možná by se občané více vyslovili. Jde o hypotetickou otázku, co by se stalo. Faktem však je, že po několika letech svobody jsou schopni reagovat více otevřeně - viz. výzva "Děkujeme, odejděte!", kdy vyšla nezandbatelná část lidí opět na Václavák. To se nedělo při rohzpadu. Lidé nesepisovali petice, a pokud byly takové petice, tak ani ti odpůrci rozpadu ji sami nepodepisovali, příklady jsem našel ve vlastní rodině i širokém okolí. Forem protestů by bylo mnoho, ovšem jedna věc je, že ty národy spolu nemohly žít, a druhý faktor spočíval v deformaci společnosti.

Mirek F. 22.11.2007 11:34

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pane Studente, račte si zopakovat historii Čechů a Slováků od roku 1918....

Klausovi je to předhazováno účelově jeho politickými protivníky. V roce 1992 převládal v české části názor,  že Československa je škoda, ale když slovenská část klade neustále takové požasdavky, které fungování společného státu prakticky znemožňují, tak je "držet nechceme a nebudeme". A že se nepodepisovaly petice, není žádný div, takhle se může působit na vlastní představitele, ale směrem ke slovenské části federace už by to bylo jen doprošování se. A vaše teorie o zadušení společnosti komunisty poněkud bledne při vzpomínce na statisícové dobrovolné demonstrace v listopadu 1989, tehdy totiž byla naděje, žese díky jim něco pohne.

Michal Slánička 22.11.2007 11:43

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pane Studente, račte si zopakovat historii Čechů a Slováků od roku 1918....

V první části se s Vámi shoduji. V duhé části - u teorie o zadušení společnosti komunisty - se lišíme. Listopad 89 byl mimořádná událostí a jen ztěží se bude jen tak opakovat. Pravdou však je, že naše společnost prakticky dodnes neumí reagovat nějakým výrazným projevem nesouhlasu, jako je tomu třeba u Italů, Francouzů, atd.. Jsme v tomto směru opravdu "přidušení". Tím zrovna nevolám po demonstracích a stávkách masového typu.

Mirek F. 22.11.2007 12:01

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pane Studente, račte si zopakovat historii Čechů a Slováků od roku 1918....

A rozdělení snad nebylo, probůh, mimořádná událost?

Anebo demonstrace "děkujeme, odejděte" anebo při televizní krizi nebyly masové (s oběma jsem srdečně nesouhlasil, ale hojnou navštívenost jim upřít nemohu)?  Jejich význam byl daleko menší než rozdělení státu, přesto se v nich angažovalo spousta lidí. Teorie "přidušenosti" fakt nefunguje.