17.6.2024 | Svátek má Adolf


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Sýček 7.7.2008 10:41

"občanskou společnost vnímám jako angažovanost občanů"

Ideu "Občanské společnosti" zavedl italský marxista Antonio Gramsci a tato idea i její autor byl velmi populární mezi "progresivními" komunisty v "obrodném procesu" v roce 1968. Havla to neminulo a stále se snaží toto prosazovat. Angažovanost občanů je nutná. Problém začíná ve chvíli, kdy jsou racionální rozhodnutí odborníků vetovány profesionálními občany (s podporou senzacemilovných medií - tedy všech i veřejnoprávních) bez hlubších znalostí (znalosti získávají z letáků k tomu vydaných). Pak nakupují pruhy půdy, aby zkomplikovali nutné obchvaty..... "Občanská společnost" v tomto pojetí a s touto právní silou je jen ke škodě občanů kteréhokoli státu - i toho našeho.

Radimka 7.7.2008 10:59

Re: "občanskou společnost vnímám jako angažovanost občanů"

Občanská společnost  funguje jen tehdy, existuje-li kriticky a samostatně myslící občan.  Do takové fáze jsme bohužel ještě nedospěli. Ohledně bídné kvality žurnalistiky  s vámi plně souhlasím, příkladem je i pan Adler.

Sýček 7.7.2008 11:10

"Občanská společnost funguje jen tehdy, existuje-li kriticky a samostatně myslící občan"

A ještě pokud se angažuje a neznechutí jej nepravdivá nařčení, pomluvy a špína od profesionálních aktivistů a právní hrozby třeba "Ekologického právního servisu". Občanská společnost nefunguje nikde - nikde na planetě Zemi - už z principu.

Radimka 7.7.2008 11:15

Re: "Občanská společnost funguje jen tehdy, existuje-li kriticky a samostatně myslící občan"

Protože existuje náboženství trhu a ekonomického růstu.

lucinapes 7.7.2008 11:57

Re: Re: "Občanská společnost funguje jen tehdy, existuje-li kriticky a samostatně myslící občan"

a náboženství zelené a socialistické a blbost všeho lidu nedozírná.

Radimka 7.7.2008 12:10

Re: Re: Re: "Občanská společnost funguje jen tehdy, existuje-li kriticky a samostatně myslící občan"

a potrava těla na úkor potravy ducha. A takhle bychom mohli blábolit donekonečna.

Sýček 7.7.2008 12:09

Nikoli,

protože profesionální aktivisté využívají propagandy strachu, závisti a zcela přirozené nemožnosti pochopit všechny složitosti technologií, společenských procesů a vývoje davem (nikoli jednotlivcem). Třeba idee "předběžné opatrnosti" a "trvale udržitelného rozvoje" dotáhli do zcela absurdních rozměrů. Ani oni sami si často nejsou jistí, co to znamená - jednotlivci jsou ochotní akceptovat jadernou energetiku, ale ve skupinách přemýšlejí o redukci lidstva na šedesátinu současného stavu (Arne Naess) tedy na celkem sto milionů jednotlivců. Není divu, vždyť jsou jen následníky (nacionálních a internacionálních) socialistů.

Radimka 7.7.2008 12:21

Re: Nikoli,

Máte trochu nenávistný předlistopadový slovník. Neberte ochranu životního prostředí tak osobně.

Sýček 7.7.2008 12:46

Zabíháte do osobní roviny, ale přesto:

praktické uplatnění přdběžné opatrnosti i trvale udržitelného rozvoje stojí už dnes stovky miliard eur ročně. Ani nacisty ani komunisty nebrali jejich spoluobčané vážně, když tito socialisté otevřeně vyhrožovali fyzickou likvidací svých protivníků. Ekologisté chtějí zredukovat lidstvo na 100 000 000. Beru je vážně. Vzpomeňte si - ještě před nedávnem byla tématem chudoba a hlad ve světě, ubývání tropických pralesů, po nuceném zavedení biopaliv a alternalivních zdrojů energie (které výrazně zvedlo ceny potravin a zvedá ceny energie) tyto témata ztratily na půvabu pro profesionální aktivisty.

Radimka 7.7.2008 13:10

Re: Zabíháte do osobní roviny, ale přesto:

Témata vytvářejí především média. Chudoba a hlad třetího světa neprodávají noviny, tak nejsou na programu dne. Fotka smutného dítěte s nafouklým bříškem už nikoho nedojme. Nemůžete dávat na roveň tři fanatické ekology s lidmi bránícími chudáka přírodu, jejímiž mluvčími jsou pak povodně, ubývání živočišných a rostliných druhů, hmoty ledovce atd. A to srovnání s nacisty je poněkud silná káva. Začali jsme o občanské společnosti a vy jste se dostal k ekologickému byznysu.

Sýček 7.7.2008 13:22

Začali jsme o občanské společnosti a vy jste se dostal k ekologickému byznysu.

A v tom to je - nejhlasitější část občanské společnosti tvoří ekologisté se svými absurdními požedavky a různými "soulady zájmů". A pokud někdo kazí pověst občanské společnosti - pak to jsou tito profesionální aktivisté.

Radimka 7.7.2008 13:38

Re: Začali jsme o občanské společnosti a vy jste se dostal k ekologickému byznysu.

A dokážete to zařídit, aby média hovořila o slušných, senzaci nevyvolávajících lidech a jejich společenských aktivitách? Samozřejmě je nejvíc vidět ten, kdo nejvíc huláká. V tom není ekologie vyjímkou. Obraz o společnosti tvoří média a ten český je dost tristní. 

brána 8.7.2008 1:06

Re: Re: Začali jsme o občanské společnosti a vy jste se dostal k ekologickému byznysu.

Pani  Radimko, opožděně se snažím přifouknout do víru myšlenek. Občanská společnost se stává  životaschopnou, když páni Sýčové pochopí solidaritu jako hledání domluvy kompromisem. Jako nutnost tolerance charakterových a tím i politických rozdílností svých spoluobčanů.  Traumatizovaní totalitérní demagogií  nevnímají pojem sociální jako morální potřebu brát na sebe závazky společenské smlouvy. Vycházejí pouze ze svých osobních zkušeností a nejsou schopni - ve vleku současné morálky konkurenčního myšlení  - usilí o kompromis.  K tomu Sýčkům přispívá i skutečnost, že i na  západě se pocit smyslu pro společenství stále více vytrácí a dominuje upřednostňování individualismu a aktuálního zisku. 

Radimka 8.7.2008 8:44

Re: Re: Re: Začali jsme o občanské společnosti a vy jste se dostal k ekologickému byznysu.

Teda, takhle ponocovat!!

Eva D. 7.7.2008 18:12

Re: "Občanská společnost funguje jen tehdy, existuje-li kriticky a samostatně myslící občan"

R^

Eva D. 7.7.2008 18:11

Re: Re: Václav Havel vždy byl, je a navždy zůstane ryzím kostruktérem lidského světa, tedy socialistou !

Jaksi mi není jasné, proč ten, kdo chce vyvíjet tlak na politiku, nejde rovnou vyvíjet tlak do politiky. Výjimkou je totalitní systém, ale jinak mi takový postup připadá mnohem férovější.

Osobně budu vždy věřit víc tomu, který se namočí docela, užije si i toho zlého, co pobyt v tomhle prostředí přináší,  vypracovává se od zastupitele v obci. Člověku,  kterého jsem volila, spíš než někomu, kdo si sem tam dojde zahulákat na náměstí či podiskutovat do televize. Jen ať se občani sdružují, zaplať pánbu za to, jen mám radši, když jsou věci jasné. Když ovlivňovat politiku, tak i s tím špatným, co Vám to přinese, že Vám každý hejhula může nadávat, že Vám veřejnost nahlíží do účtů i do rodinných poměrů....

Připadá mi to, jako když si holka chce užívat sexu naplno a zároveň zůstat pannou a ještě se tím panenstvím chlubit. ;-)

ferdan 7.7.2008 9:29

Konečně.

Značné části společnosti už byla aktivní role občana Havla při nedokončení "revolučních přeměn" po roce 1989 jasná, nebylo pouze možné takový názor někde publikovat. Konečně k tomu došlo. Být to na moři a na lodi, začaly by se nejspíš znepokojovat krysy. Uvidíme, co se stane v současné ČR?...:-)

černá můra 7.7.2008 9:28

Apokalypsa

No jo, ale kdoví, jak budeme protivný a zapšklý dědci my. No ale, že si k důchodu bude přivydělávat zrovna jako jezdec z Apokalypsy, to by mě nenapadlo...Když von ale dělá tyhle absurdní dramata, tak asi proto.

lucinapes 7.7.2008 11:58

Re: Apokalypsa

Navíc mu na ně nikdo nechce chodit, tak není divu, žejo. Ale ta pamět!!

čm 7.7.2008 12:54

Re: Re: Apokalypsa

Ale za to von nemůže, lidi jsou tím přecpaný. Ráno kouknu z  vokna a lidi z baráku, co nemaj ještě ani splacenou hypotéku  za byt , tam claimujou společnej pozemek , stavěj plůtky a budujou tam zahrádečky.  I na mejch 1376/4566 nebo kolik to dle katastru je. To po mě nemůže Havel chtít, abych na něco podobnýho ještě šel do divadla

Eva D. 7.7.2008 18:00

Re: Re: Re: Apokalypsa

Je fakt, že absurdní dramata člověk prožívá téměř denně.

libero 7.7.2008 9:15

A to ještě plácá

že dnešní svět je horší než před padesáti lety. Zmagořil definitivně.

zk 7.7.2008 9:30

Re: A to ještě plácá

To víte, před padesáti lety byl mladší, tak se mu ten svět zdál lepší:-D:-D:-D. Zmagořil, máte pravdu.

Štváč 7.7.2008 9:36

Re: A to ještě plácá

klid demagogu, nesmíte si vybírat z textu co chcete vy. Jste libero, né ?

libero 7.7.2008 9:40

Re: Re: A to ještě plácá

Nesmím?

cassul 7.7.2008 9:03

Havel - bohužel jen symbol odporu

Havel byl symbol disentu - odporu proti nečemu nespravidlevému. To mu šlo, nicméně jeho schopnosti byly - jak se ukázalo časem - orientované spíše proti něčemu, než pro něco (to neberte jeako urážku, obé je obtížné a vyžaduje specifické schopnosti). On je totiž ohromný rozdíl něco svrhávat a něco budovat. Největší chybou VH je, že to nepoznal - kdyby na přelomu roku 89 a 90 dokázal říct něco ve smyslu - můj úkol je tady splněn, odcházím z české politiky a budu bojovat za spravedlivější řád v Barmě, na Kubě a všude jinde, kde je toho zapotřebí, byl by dodnes ohromnou autoritou... bohužel se zakopal ve vnitropolitické špíně...

Sunny 7.7.2008 10:07

Re: Havel - bohužel jen symbol odporu

SouhlasR^

Jakub S. 7.7.2008 10:39

Re: Havel - bohužel jen symbol odporu

- a měl nechat zvolit presidentem  S a š u ? !

Protože tohle by se stalo. Pámbů s náma.

lucinapes 7.7.2008 12:00

Re: Re: Havel - bohužel jen symbol odporu

Původně to tak bylo dohodnuto, je to jeden z důvodů slovenských postojů.

Radimka 7.7.2008 8:51

Ukázka brilantní žurnalistiky pana Adlera

Ach Adlere, to jsou ale plané žvásty...