16.5.2024 | Svátek má Přemysl


Diskuse k článku

ANALÝZA: Mimořádně špatný zákon o neziskových nemocnicích

Levicové většině se ve Sněmovně opět podařilo přehlasovat Senát, a schválit tak zákon o veřejných zdravotnických neziskových ústavních zařízeních. Zákon, který během projednávání v Parlamentu vzbuzoval řadu emocí, teď čeká na posouzení prezidentem republiky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
MUDr Jiří Kilian 7.5.2006 12:57

Re: Re: Ještě bych dodal,

Nevím, kde čerpáte tak nešťastné zkušenosti s lékaři a postoj vůči nim až tak zlobný.. Výzkumy veřejného mínění ukazují jiný většinový názor na tu věc.

skeptik 7.5.2006 10:22

soudruh kilian

Nevidet zrudnost navrhovane zdravotnicke legislativy je skutecne umeni. Volte KSCSSD a dockate se systemu, jaky jsme meli pred 20 let. Radostne ynarodni doktory, pak prijdou na radu dalsi. Zisk je pro socany sproste slovo nejen v medicine..

MUDr Jiří Kilian 7.5.2006 10:33

Re: soudruh kilian

Víte, takto mne za celá desetiletí neoslovil nikdo z těch, co mne znají, ani špásem. Právní normy, upravující systém zdravotní péče a jeho finncování mám za veskrze špatné, nicméně pojem zrůdné bych pro ně nepoužil.  Zkuste seriosně zvážit postavení české medicíny ve světě na základě markerů kvality péče, sledovaných třeba WHO. Kdyby systém byl zrůdný, bylo by to hodnocení naší republiky daleko horší. Neznám Váš věk, ale ať bylo zle před těmi dvaceti lety jak chtělo, nemyslím si, že ani tehdy by tu byli nějak špatní doktoři. Medicína jistě všemocná není, ale řekl bych, že u nás byla a je zdravotní péče na velice solidní úrovni a umění doktorů není až tak zlé, konečně jejich uplatnění ve světě to také trochu ukazuje.

Ohledně onoho zákona není ani tak podstatný samotný problém zisku, jako ztráta kontroly státu nad nástrojem, který nutně potřebuje ke garanci dostupnosti ústavní péče. 

IS 7.5.2006 10:44

Re: Re: skeptiku, před 20 lety nebyla téměř TBC, považovaná za rozsudek smrti.

Foundryman 7.5.2006 10:16

Vskutku dochází k matení

pojmů. Ad akciové společnosti - akciová společnost se musí řídit obecnými účetními standardy, výsledky jejího hospodaření musí být ověřeny auditem a publikovány v obchodním věstníku. Není zde problém? Státní neziskové ústavy tuto povinnost nemají a jejich hospodaření spíše připomíná ony pověstné černé díry. V akciových společnostech rozhoduje o rozdělení zisku či úhradě ztráty valná hromada, aktuálně u nás zastupitelstvo kraje. Dle mého soudu mají zastupitelé daleko více možností, jak přijít k lizu, než aby hoblovali nemocnice. To by museli být padlí na hlavu, neb je to hned vidět.

Ad zdražení péče v ziskových ústavech - ekonomická teorie nás učí, že zisku lze dosáhnout buď zvýšením cen (případně tržeb) při konstantních nákladech, nebo snížením nákladů při konstantních tržbách. Vzhledem k tomu, že tržby jsou dány státní regulací, nebude ziskovost některých nemocnic dána spíše jejich racionálnějším hospodařením? A není racionální hospodaření, projevující se v tržním prostředí tvorbou zisku, právě tím, z čeho mají státní špitály poněkud obavu? To totiž znamená odstřižení penězovodů pro "národní správce". A závěrem bych podotkl, že pokud umí špitál šetřit a dosáhne nižší nákladovosti, tím i zisku, nevím, proč by za to měl být trestán. Zisk není sprosté slovo, zisk je rozdíl mezi výnosy a náklady. A každý, kdo kdekoli hospodaří, by měl mít zájem o jeho maximalizaci.

MUDr Jiří Kilian 7.5.2006 10:23

Re: Vskutku dochází k matení

To jste napsal docela dobře, problém je, že nejde jen o tyto dvě věci.

IS 7.5.2006 10:34

Re: Re: snížení nákladů - viz stávky zdravotníků na Slovensku, ta radost!

Andy 7.5.2006 10:39

Re: Re: Vskutku dochází k matení

hm, to je argument.

ale je pravdou, že nejde jen o ty dvě věci. Ale mělo by jít.

MUDr Jiří Kilian 7.5.2006 11:08

Re: Re: Re: Vskutku dochází k matení

mělo by jít jen o ně ? Tedy jen o ty dvě věci ?

Doktor 7.5.2006 10:37

Re: Vskutku dochází k matení

Veřejná nezisková nemocnice musí dle návrhu zákona provádět pravidelně hospodářský audit, jehož výsledky musí zveřejňovat. Nad rámec toho musí zveřejňovat uzavřené smlouvy.  Přečtěte si návrh zákona - dohled nad hospodařením neziskových nemocnic bude výrazně lepší než nad obchodní společností či příspěvkovou organizací (nad současnými příspěvkovými organizacemi je dohled velmi špatný).

Nemocnice nemá primárně za úkol produkovat zisk. Jejím primárním úkolem je poskytovat kvalitní péči - zákon toto definuje jako veřejnou službu. Pokud budu provozovat např. privátní plastickou chirurgii pak ji určitě budu provozovat za účelem zisku. Ale nebude tak v případě všeobecné nemocnice.

Pokud bych měl provozovat všeobecnou nemocnici tak, aby primárně dosahovala zisku mohu provést následné: 1. zvýšit příjem od pojišťovny - nejde, prostředky jsou limitované. 2. snížit náklady na materiál a platy - následek - zhoršení kvality péče. 3. zrušení provozů, které jsou prodělečné - následek - omezení dostupnosti péče.

Mimochodem - hospodařské výsledky jsou u veřejných nemocnic také sledované, zákon pamatuje i na opatření, pokud nemocnice vykazuje ztrátu.

pavel 99 7.5.2006 10:49

Re: Re: Vskutku dochází k matení

"...Veřejná nezisková nemocnice musí dle návrhu zákona provádět pravidelně hospodářský audit, jehož výsledky musí zveřejňovat..." - to musely veškeré (i krachující) banky či Koženého fondy - jak vidno - hodně to pomáhá.

"...Přečtěte si návrh zákona - dohled nad hospodařením neziskových nemocnic bude výrazně lepší než nad obchodní společností..." - vážne? Kde jsou definovány účetní standardy a třeba trestní odpovědnosti za mnohé formy hospodářských deliktů ALESPOŇ tak, jako v obchodních společnostech?

"...Jejím primárním úkolem je poskytovat kvalitní péči..." - co to je? Kde je to definováno? Jak se zjistí,že je to PRIMÁRNĚ poskytováno?

"...Pokud bych měl provozovat všeobecnou nemocnici..." - jak je vidět, RACIONALIZACE a ZEFEKTIVNĚNÍ stávajícího provozu Vás vůbec nenapadlo. Jste vážně ten správný kandidát na řízení.

PeS 7.5.2006 10:04

2 MUDr Jiří Kilian

Pokud ten smysl účasti chápete jako připomínku toho, že Vy sám o něco výše dalším vyčítáte nepřesné čtení a nepřesné formulace, pak ano, byl to ten smysl.

MUDr Jiří Kilian 7.5.2006 10:12

Re: 2 MUDr Jiří Kilian

Víte, nejde ani tak o překlepy, ty jsem nikomu nevyčítal, stanou se při rychlém psaní ve spěchu třeba a  není důvod pro ně hned někoho podezírat z nějaké choroby a posílat ho na léčení nebo mu doporučovat odpočinek. Ale nechť si i takto uleví, komuje to zapotřebí. Nemyslím si ale, že apriorně konfrontační pojetí má pro vlastní diskusi nějaký dobrý smysl.

Přesným čtením míním vnímat obsah napsaného, a to i v souvislosti s kontextem.

Jiří 7.5.2006 9:34

soudruzi bolševici

ad: "Změna nemocnic na akciové společnosti znamená, že z pojištění, které občan platí, budou hrazeny i dividendy akcionářů. O tyto částky se zdravotní péče zdraží. A zatím není známo, že by dividendy vykazovaly léčebný účinek.

Kontrolní otázka: Kdo je 100% vlastníkem těchto a.s.? Není to tak, že je na voleném krajském zastupitelstvu, aby rozhodlo, jak se ziskem naloží? Není lepší, aby o tom rozhodl orgán pod přímou kontrolou veřejnosti? Do nedávna tak rozhodovali úředníci nevolené exekutivy. Třeba takový Parub nebo Drát nikdy neprošli jedinými volbami....

Druhá kontrolní otázka: a jaký léčebný účinek přináší zisk v zubní ordinaci? Tu chcete zestátnit v druhém sledu, soudruzi bolševici?

Jiří 7.5.2006 9:18

dvě mouchy jednou ranou

socky si umejou ruce nad nemocnicema, z nichž by mnohé jinam musely zrušit standatdním, tudíž nepopulárním způsobem. Postupem, který naplňuje všechny znaky trestného činu vydírání uklidí problém - otázku, jak to, že až dosud prodělečné nemocnice řízené ministry zdravotnictví začaly najednou produkovat pod kraji zisk.

IS 7.5.2006 10:31

Re: Jiří, o kolik uzdravených pacientů více vyprodukovaly na korunu zisku?

Jiří 7.5.2006 10:39

Re: Re: Jiří, o kolik uzdravených pacientů více vyprodukovaly na korunu zisku?

manželka má zubní ordinaci, takže bych se měl z tohoto pohledu nadržovat praxím. Ale ejhle: to se přece nedá srovnávat "uzdravení v zubní ordinaci" a uzdravení v nemocnici. Já jsem samozřejmě proti bolševickému nazírání na "nemorální" zisk v praxích, stejně mi ale vadí uplatňování stejného pohledu na nemocnice, nadto 100% řízené a vlastněné kraji. Z pohledu bolšána by mělly praxe vadit ještě víc, než nemocnice, ale to si zatím ještě nahlas netroufnou. Co je komu po tom, co udělá se ziskem zubař? Nic. Zato prostředky krajských nemocnic jsou pod kontrolou krajských zastupitelstev a potažmo i voličů.

PeS 7.5.2006 9:11

2 MUDr Jiří Kilian

ad: "Ale já jsem nemě, ny mysli standardy píče.  Máem trochu chaos v v

obsahu slov a jejich významu. Definice státem garantové péče bymezuje

péči, hrazenou z povinného zdravotního pojištění . Standardy  určují

způsob provedení výkonů. spopjených s péčí obecně. Podmínky

personálního a přítstrojového vybavená , to je zase další věc." - ano, tím je myslím řečeno vše...

Jiří 7.5.2006 9:20

Re: 2 MUDr Jiří Kilian

doktor co nezná stadardní píču? Pane doktore, běžte se prospat....nebo léčit?

MUDr Jiří Kilian 7.5.2006 9:37

Re: Re: 2 MUDr Jiří Kilian

Pokusil jsem se omluvit za překlepy, více nebo jinak nemám jak odčinit jejich důsledek.  nicméně to aspoň ukázalo smysl účasti některých přispěvatelů v této diskusi.

MUDr Jiří Kilian 7.5.2006 9:34

Re: 2 MUDr Jiří Kilian

Omlouvám se za překlepy, které jsem učinil až v takovém rozsahu, že ani samoopravitelnost řeči nestačí k omu, aby obsah sděleného mohl být pochopen tak, jak jsem chtěl a vyžaduje pro to až příliš velkou vůli.

PeS 7.5.2006 9:04

2 MUDr Jiří Kilian

Ve Vašem rozsáhlém diskusním materiálu mě zaujala jedna věc. Vy, jako zaměstnanec nemocnice, jste současně členem její dozorčí rady? Zajímavé. Tak trochu mi to připomíná situaci, kdy spoluřešitel projektu je současně jeho oponentem... A tak je to správné a tak to má byť!

MUDr Jiří Kilian 7.5.2006 9:27

Re: 2 MUDr Jiří Kilian

Dozorčí rada je sestavena podle právních norem. Pro p.o. ji jmenuje hejtman kraje, bylo to jeho rozhodnutí, já jsem se mu podvolil.Je to funkce čestná, v celé dozorčí radě jsou dva zástupci nemocnice. nemyslím si, že je to špatné nebo kontradikční. V dozorčí radě ¨nejsou zásupci vedení nemocnice, zaměstnanci snad také mají právo dohlížet na to, zda nemocnice hospodařísprávně.

V dozorčích radách nemocnic - a.s. je zákonem stanoveno, že třetinu tvoří zaměstnanci. Členové dozorčích rad a.s. jsou jmenováni valnou hromadou a pobírají odměnu.  Členství v dozorčí radě nemocnice a.s. bych odmítnul., byť mi přijde  přijde smysluplné zastoupení zaměstnanců..  Posláním dozorčí rady není vytvářet projekty nebo je oponovat.  Úkoly dozorčí rady jsou dány právní normou.

Alfons 7.5.2006 8:20

Uplakaní doktůrci

postavte si za své ziskové nemocnice a prosperujte co se do vás vleze. Zákazníků budete mít dost a nezahazujte se s chudáky, kteřé platí VZP. Pláčete jak želvy a parazitujete na tom, co zde bylo za státní peníze vybudováno.

MUDr Jiří Kilian 7.5.2006 10:18

Re: Uplakaní doktůrci

A toto své sdělení adresujete kterým doktůrkům ?

sim 6.5.2006 22:36

Stale stejne zkusenosti ze sveta.

Zprivatizovanim organisaci - zabyvajicich se sluzbami  obyvatelstvu - se sice zlepsila kvalita techto sluzeb - ale vzdy bez rozdilu  SE PODSTATNE ZVEDLY JEJICH CENY.

Do takove vyse -  ze si je plno obyvatel nemohlo dovolit. Toto se tyka prodeje vody, elektriny, plynu, hromadne dopravy, telecomu, a lekarske pece.

Ti, co prosazuji privatizaci techto sluzeb si chteji pomoci sami sobe - A ROZHODNE NE VAM .

Fafa 6.5.2006 21:36

Thyronxi:

V USA mame neziskove pouze "hospice" ktere vlastni Armada Spasy a nektere Veteranske spolky...

Thyronxi, o pravdivosti Vaseho tvrzeni by se dalo s uspechem pochybovat.  Namatkou - cirkevni nemocnice jsou vetsinou neziskove, universitni nemocnice tez, statni a federalni nemocnice samozrejme taky.  Podstatny rozdil je ale ten, ze ziskove i neziskove nemocnice mohou uctovat svoje sluzby vsem pojistovnam a mohou se podilet na Medicaru a Medicaidu.

MUDr Jiří Kilian 6.5.2006 22:34

Re: Thyronxi:

A co ¨mají v Kanadě ?

IS 6.5.2006 23:22

Re: Re: Fafa: co znamená neziskové v USA ?

V ČR termín "neziskový subjekt" znamená, že sice může vytvářet  zisk, který se však musí zpětně vložit do hospodaření. celkový  zisk je tedy formálně nulový. Účtovat se může komukoli, s kým je uzavřena smlouva. V tom není žádný rozdíl.  

Změna nemocnic na akciové společnosti znamená, že z pojištění, které občan platí, budou hrazeny i dividendy akcionářů. O tyto částky se  zdravotní péče zdraží. A zatím není známo, že by dividendy vykazovaly  léčebný účinek.

Fafa 7.5.2006 1:09

To IS

Nejsem pravnik, ale podle meho cteni "zakon o neziskovych nemocnicich" rika, ze cerpat z povinneho pojisteni budou jenom neziskove nemocnice, cili pojisteni je povinne, ale vybirat si za ne sluzby je mozne jenom v neziskovych nemocnicich. To mi nepripada fair. IMHO by  pacienti meli mit moznost vybrat nemocnici a pokud chteji treba operaci apendixu v privatnim spitale, tak by pojistovna mela zaplatit obvyklou cenu a pacient pripadne doplatit rozdil do ceny, kterou si spital uctuje. 

Dividendy akcionarum - pokud to spravne chapu, tak v CR bude akcionarem prislusny kraj a krajsky hejtman bude "valnym hromadou", takze muze byt nulova dividenda a veskery "zisk" reinvestovan. U zcela soukrome vlastnenych subjektu to samozrejme zalezi na majitelich.

Ad Staty - tady mate pravdu. Ve Statech se ziskem rozumi neco pro akcionare. Formalne neziskove nemocnice mohou produkovat "prebytek", ktery se nedani, NEMUSI se reinvestovat, MUSI se ale utratit na NEZISKOVE aktivity. Takze treba universitni nemocnice produkuje "prebytek", ktery se vyuziva pro zaplaceni "prodelecnych" fakult jako je teologie nebo filosofie.

Ad lecebny ucinek dividend - v zivote uz jsem pracoval snad ve vsech typech nemocnic - statnich, universitnich, cirkevnich i "for profit". Zdaleka nejlepsi jsou neziskove vlastnene cirkvi, o neco horsi "for profit" pripadne universitni a zdaleka nejhorsi ty statni.