15.5.2024 | Svátek má Žofie


Diskuse k článku

ANALÝZA: Mimořádně špatný zákon o neziskových nemocnicích

Levicové většině se ve Sněmovně opět podařilo přehlasovat Senát, a schválit tak zákon o veřejných zdravotnických neziskových ústavních zařízeních. Zákon, který během projednávání v Parlamentu vzbuzoval řadu emocí, teď čeká na posouzení prezidentem republiky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
MUDr Jiří Kilian 7.5.2006 6:40

Re: To IS

Pokud vím, i v US jsou nemocnice vázány smlouvou s plátcem a tak se stává, že řadu úkonů ta která privátní nemocnice proplacenu nemá nebo jejich úhradu ad hoc smlouvají.

Jestli jste četl onen zákon - jeho název není " o neziskových nemocnicích ". V US jsou tzv nejhorší ty státní možná proto, že poskytují tu jen vskutku basální péči.

Problém u nás je trochu jiný než v US v tom, že ony nemocnice, které patřily státu, byly převedeny na vlastnictví samospráv ( krajů ) a ty je nyní pevádějí na formu, která negarantuje jejich stálost. V US také nejsou státní nemocnice převáděny do privátního vlastnictví, že.  Krom toho jsou tu zkušenosti nedobré s privatisací mnoha státních podniků, kdy zájem privatisujících byl všemožný, jen ne pokračovat v činnosti.

pavel 99 7.5.2006 1:22

Re: Re: Re: Fafa: co znamená neziskové v USA ?

"...V ČR termín "neziskový subjekt" znamená,..." - nikde není kloudně definováno, co přesně to znamená. Nejsou účetní standardy atd. atd.

pavel 99 7.5.2006 1:23

Re: Re: Re: Fafa: co znamená neziskové v USA ?

"....že z pojištění, které občan platí, budou hrazeny i dividendy akcionářů. O tyto částky se  zdravotní péče zdraží...." - a co dividendy pro výrobce léků, distributory, výrobce přístrojů, servisní střediska...... - ti budou znárodněni až v dalším gardu?

Fafa 7.5.2006 2:17

Pavle, nebudou.

V nejhorsim pripade prestanou dodavat. pak je jeste mozne zkusit porusit patenty a vyrabet si generika pred uplynutim patentu. Ale to je tak vsechno.

MUDr Jiří Kilian 7.5.2006 6:49

Re: Re: Re: Re: Fafa: co znamená neziskové v USA ?

Je to sice na první pohled podobné, ale přesto jiné. Cena léků je známa, permanentně se stanovuje. Cena péče zdravontí stanovena není jinak než povětšinou paušálně a askrze to je tu regulace úhrady poskytnuté péče, nikoli regulace její spotřeby.  Nadto tu ani tak nejde o dividendy, ale především o postavení v ostatním zákonném prostředí - kdyby VÚSC(samospráva krajská ) byla nějakým zákonem vázána držet  jistou síť nemocnice a v nich rozsah péče, pak by už zbyla jen otázka kvality personálního obsazení oněch nemocnic, které mohou ohodnotit své pracovníky minimální mzdou ( zákon o mzdě ) a tak ztratit erudovaný personál, který postupně bud enahrazen imigranty.

pavel 99 7.5.2006 10:31

Re: Re: Re: Re: Re: Fafa: co znamená neziskové v USA ?

Víte, je až dojemné Vaše přesvědčení, že cokoli není pod přímou direktivou státu, tak "není zajištěno". Mně by vážně zajímal jediný důvod, proč by základní péči v požadovaném rozsahu (pokud na ni budou peníze) NIKDO NEPOSKYTOVAL (i kdyby nakrásně ony krajské nemocnice šly do konkursu). Neznám případ, že by byla poptávka po službě (jakékoliv), byly by na ni připraveny peníze a nenašel se nikdo, kdo by ji poskytnul.

Další perlou je přesvědčení, že když je nějakým (podle mne hloupým) způsobem stanovována cena zdravotní péče, tak ten způsob necháme a zcela drastickým způsobem "přiohneme" pravidla. Samozřejmě je možné nasmlouvat KAPACITY a ocenit pouhou připravenost poskytovat služby a taktéž samotné poskytnutí oněch služeb. Rovněž se oceňují rezervní kapacity pro případy "výpadků" atd atp. Na nasmlouvané "bázické" i rezervní kapacity lze provádět výběrová řízení a ceny vystavit působení konkurence - jenomže to by do systému museli "pustit" skutečné ekonomy a ne diletanty a navíc by úředníci ztratili své pravomoci a s tím i příležitosti k úplatkům. A o to nejspíše jde v prvé řadě.

p.s. - "....kdyby VÚSC(samospráva krajská ) byla nějakým zákonem vázána držet 

jistou síť nemocnice a v nich rozsah péče, ..."  - kdyby bylo toto uzákoněno (spolu s převody nemocnic na kraje) byl by to mnohem méně zrůdný zásah do systému. Jenomže to by ministerstvo nemělo takovou "moc".

MUDr Jiří Kilian 7.5.2006 13:33

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Fafa: co znamená neziskové v USA ?

-  Nevím, kde jste vzal ty popsané znalosti mého přesvědčení. Já vůbec nejsem přesvědčen o tom, že cokoli není pod přímou direktivou státu, tak není zajištěno. Psal jsem o něčem jiném.

- Vaše představa o garanci dostupnosti zdravotní péče je nicotná a skutečnost,  že stát je z Ústavy povinován touto garancí, Vám neleží ani v patě. To j eproblém. A také je ideový poblém v tom, že hledíte na poskytování zdravotní péče ( možná i na základní vzdělání ) jen pohledem pseudoekonomické rozvahy stylu dal vzal.  Znáte nějakou společnost tohoto světa, jejíž stát se nestará o zdravotnictví ?

- myslím si, že ministerstvo právě nemá takovou moc, aby takový zákon mohlo vydat. To už jsme zase ale u věcí právního a śtavního pořádku.

Jiří 7.5.2006 9:24

Re: Re: Re: Fafa: co znamená neziskové v USA ?

a jaký léčebný účinek přináší zisk v zubní ordinaci. Tu chcete taky zestátnit, soudruzi bolševici?

Fafa 7.5.2006 1:11

Ad Kanada

Nevim, nikdy jsem tam nepracoval. Muzete se podivat do Ann Int Med, asi pred 3 mesici tam bylo moc pekne porovnani. Pripadne se zitra podivam sam a poslu citaci.

MUDr Jiří Kilian 7.5.2006 6:43

Re: Ad Kanada

Kanadský systém zdravotní péče a jejího financování a také systém v resortu sociálním trochu znám, mám ho za lepší než je v US, byl bych velice pro ho tu mít. Jenže některé věci stran souvislostí s ostatním právním prostředím to docela vylučují

MUDr Jiří Kilian 7.5.2006 6:53

Re: Thyronxi:

Oba programy ( Medicare a Madicaid ) jsou do jisté míry obdobou základního pojištění . U ostatních nemocnic a poskytovatelů péče vůbec rozhoduje do značné míry charakter pojištění - to není v US stejné pro všechny občany tak,jako u nás. Proto jsme psal o tom, že zákon o veřejných neziskových pstavních zdrav, zařízeních poněkud předchází potřebnou reformu systému. P/ři rovném pojištění nelze než určit rovný přístup k péči.

Fafa 6.5.2006 21:28

To IS:

"Primáře v soukromé nemocnici je možné uplatit"

Co presne by melo byt cilem uplatku?

IS 6.5.2006 23:07

Re: To IS: Fafa : aby se třeba pan primář uvolil osobně operovat (případ z praxe)

Fafa 7.5.2006 0:51

To IS

No to je ale prece nesmysl. V soukrome nemocnici (ja v jedne pracuju) si uctuju cenu za svoje sluzby a pacientum posilam za svoji praci ucet. Pokud by mi pacienti platili cash a ja neuvadel prijem ve svem danovem priznani, tak je to danovy unik, ale ne uplatek.

skvělé 7.5.2006 9:03

skvělé

jak snadno se dá úplatek přejmenovat!

IS 6.5.2006 19:11

Kraje používají metodu Viktora Koženého.

Kdysi se tvrdilo, že privatizační fondy jsou zárukou bezpečného investování, které garantuje dohled státu. Jenže Viktor Kožený zjistil, že je možné fondy změnit na soukromé obchodní společnosti mimo dosah jakékoli kontroly, jejichž majetek vyšuměl většinou neznámo kam.

Kraje také zjistily, že nemocnice lze změnit na soukromé obchodní společnosti, vyvést je tak z dosahu státu a zajistit vyvoleným zastupitelům  do budoucna miliardové kšefty. Povyk o neústavnosti nebo soukromém vlastnictví není také nový, už i Kožený tak argumentoval.   

Andy 6.5.2006 19:19

Re: Kraje používají metodu Viktora Koženého.

máte ty řeči o miliardových kšeftech pro vyvolené zastupitele podloženy nějakými fakty nebo se do vašeho IS kolektivu zařadil i Milouš Jakeš  se svými úvahami typu : vona Zagorová je taková hodná holka...?

MUDr Jiří Kilian 6.5.2006 20:22

Re: Re: Kraje používají metodu Viktora Koženého.

On to autor IS možná myslí dobře, i když používá k ilustraci poněkud vyhraněně vyumělkované obrázky. Nicméně podívejte se na odměny členům dozorčích rad nemocnic středočeského kraje a na to , kdo v těch dozorčích radách je. Já vykonávám práci člena dozorčí rady nemocnice zdarma  a dočetl jsem se v novinách ( MF DNES ) názor radního, že to je špatně, ač mne hejtman téhož kraje touto činností pověřil.  Dále byste možná byla obezřetnější, kdybyste viděla těch firem, které se na přeměně nemocnic, na správě jejich nemovitého majetku etc. podílí. Je to právně v pořádku, ideově mi to ale přijde jako zbytečné utrácení peněz.

Je těch věcí více, bylo by to na dlouhatánské psaní. Jen ale tolik je možné říci snad, že ony věci kolem nejsou černobílé a vyhraněné náhledy na ně nejsou ku prospěchu.

Andy 6.5.2006 20:37

poněkud vyhraněně vyumělkované obrázky ???

http://www.kmp1917.republika.pl/strony/artykuly/kapitalista.JPG  ?

MUDr Jiří Kilian 6.5.2006 20:44

Re: poněkud vyhraněně vyumělkované obrázky ???

Minil jsem to spíše obrazně, ona karikatura není toho až tak případným vyjádřením.

Andy 6.5.2006 21:14

Re: Re: poněkud vyhraněně vyumělkované obrázky ???

ona karikatura je naprosto přesným a případným vyjádřením manipulace, kterou předvádí kolektiv IS.  Je mi líto, pokud to nevidíte.

MUDr Jiří Kilian 6.5.2006 21:52

Re: Re: Re: poněkud vyhraněně vyumělkované obrázky ???

Ale ano, netřeba Vám zbytečné lítosti. Manipulace - to nevím, museli by být zřejmíé ti manipulovaní a to manipulující. Já jsem ale psal, že to není případný příměr k něčemu jinému, než k IS. Jste velice kritická, ale pozorně nečtete.

Andy 6.5.2006 22:01

Re: Re: Re: Re: poněkud vyhraněně vyumělkované obrázky ???

víte, doktore, prostě jsme si souzeni, abychom spolu nikdy nesouhlasili. A je mi líto ( vlastně není), manipulovaní a manipulující jsou a číst umím velmi dobře a rozhodně odmítám nějaké úkroky stranou.  Jednalo se o to, že IS použil manipulativní spekulaci o ukradených miliardách, vy jste zareagoval, že to myslí dobře a já na to karikaturou, která to také myslela dobře.  K tomu, že případný příměr jste vy přiřadil k něčemu jinému- ani to nezkoušejte:))) Pokud tomu tak je, nečetl jste pozorně vy, ne já.

ale víte, popravdě, nemyslím, že bychom byli v takovém zásadním sporu o tom, proč má fungovat zdravotnictví. Jen máme rozdílné názory na to, jak funguje a jak cíle dosáhnout. V medicíně bychom se zřejmě shodli.

MUDr Jiří Kilian 6.5.2006 22:24

Re: Re: Re: Re: Re: poněkud vyhraněně vyumělkované obrázky ???

- není to tak  - nejde přeci o apriorní nesouhlas, tedy aspoň z mé strany

- Nikoli, četla - nebo přesěji řečeno pochipila jste špatně Vy, zkuste přečíst znova,

- Nevím, jestli bychom se shodli v medicíně a nevím na čem, ani to nemám jak poznat

- obecně organisací a řízením zdravotniství se zabývám dobře 20 let, nikoli profesně, ale z vlastního zájmu. Pokud bychom se měli bavit o popise stavu věcí, pak by to bylo nejspíše na samostatné thema

Andy 6.5.2006 23:08

Re: Re: Re: Re: Re: Re: poněkud vyhraněně vyumělkované obrázky ???

jistě. Běžely tudy děti ?

Pleju len.

dobrou noc, neshodli, samozřejmě.

MUDr Jiří Kilian 7.5.2006 10:04

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: poněkud vyhraněně vyumělkované obrázky ???

psala jstem že ano, tak teď nevím, čemu věřit .-))

MUDr Jiří Kilian 6.5.2006 22:27

Re: Re: Re: Re: Re: poněkud vyhraněně vyumělkované obrázky ???

K vysvětlení - mínil jsem, že ona karikatura nebyla patřičná tomu, co jsem mínil, nikoli tomu, co psal IS. Vy jste ji s otazníkem připsala právě k tomu mému vyjádření mého mínění.

IS 6.5.2006 23:05

Re: Re: Re: Re: Re: Kolik činí majetek nemocnic ?

Nejde samozřejmě  pouze o nějaké odměny členům rad, ale hlavně o nemocnice samé, které by se ocitly nakonec v soukromých rukou. To neznamená obecně odmítání existence soukromých nemocnic, ale způsobu privatizace - získání původně státního majetku  soukromníky "obchvatem" mezerou v legislativě. Kam zmizela většina  závodních zdravotních  středisek nebo poliklinik společně privatizovaných s podniky ? Známým se stal neblahý osud nemocnice v Boskovicích, kterou soukromníci dovedli ke krachu. .

pavel 99 7.5.2006 1:25

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Kolik činí majetek nemocnic ?

"...nejde samozřejmě  pouze o nějaké odměny členům rad, ale hlavně o nemocnice samé, které by se ocitly nakonec v soukromých rukou...." - také odměny lékařům a dalším se nakonec ocitnou v soukromých rukou - a světe div se, o to se musí zdražit lékařská péče. S tím by chtělo něco dělat.

MUDr Jiří Kilian 7.5.2006 6:33

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Kolik činí majetek nemocnic ?

Určitě nejde jen o dozorčí rady a já jsem to uvedl jen jako vyžádaný příklad.

Já mám za to, že jde o dvě zásadní a pak mnoho dalších průvodních věcí. Za zásadní mám, že a.s. může být kdykoli podána, nebo zkrachovat  cestou konkursu. To je sice pseudoekonomicky správné, ale tato správnost je pndrek platná lidem, kterým dojde k újmě na dostupnosti péče.  K tomu může dojít i tak, a to je ta druhá věc, že a.s. si ze zákona může zvoliz předmět své činnosti, Když se rozhodne , že bude ubytovnou a vývažovnou, bude to tak a nikdo jí v tom nemůže zabránit.