15.5.2024 | Svátek má Žofie


Diskuse k článku

ANALÝZA: Mimořádně špatný zákon o neziskových nemocnicích

Levicové většině se ve Sněmovně opět podařilo přehlasovat Senát, a schválit tak zákon o veřejných zdravotnických neziskových ústavních zařízeních. Zákon, který během projednávání v Parlamentu vzbuzoval řadu emocí, teď čeká na posouzení prezidentem republiky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
vládík 6.5.2006 22:27

Re: Re: Re: Kraje používají metodu Viktora Koženého.

Už jsem to psal, ale znova: "státní" nemocnice obdobný outsourcing nepoužívají. Mé znalosti říkají, že ano. A tytéž znalosti říkají, že nikoliv hospodárně. Můžete najít důvod, proč by státní úředník (např. ministr) měl mít jiné vlastnosti a necnosti při řízení nemocnice, než úředník krajský (např. náměstek hejtmana)?

Můžete vyjmenovat základní činnosti, na kterých se podílí soukromé firmy v krajských nemocnicích, které však fakultní nemocnice zajišťují zcela odlišným způsobem?

MUDr Jiří Kilian 6.5.2006 22:33

Re: Re: Re: Re: Kraje používají metodu Viktora Koženého.

Prvně si ujasněme pojmy - nevím, co míníte krajskými nemocnicemi.

Podruhé - samozřejmě, že Vám mohu vyjmenovat činnosti, které jsou zajištovány soukromými firmami , tedy onen outsourcing. Je jich pměrně dost.

vládík 6.5.2006 22:20

Re: Kraje používají metodu Viktora Koženého.

Krajské nemocnice vyvedla z dosahu státu reforma, vytvořená prakticky ČSSD a tou také prosazená. Ovšem v té době ČSSD předpokládala, že kraje ovládne. Zřejmě jsou v ČSSD svatí a v ostatních stranách jen čerti.

To o neústavnosti není povyk. Ústava je od toho, aby řekla, jak vypadá základní představa o státu. To není hadr papíru.

Já si na fondy nestěžuji. Ostatně padly banky a peníze mám stále v peněžních ústavech. Otázkou je, zda mě nevadí riziko roční dotace rozhazovačných nemocnic v řádu mnoha miliard. Mně ztráta těch miliard vadí. jsou totiž moje a dluhy zaplatí mí vnuci. Můžete uvést soukromou nemocnici, kterou jsem musel dotovat?

MUDr Jiří Kilian 6.5.2006 22:30

Re: Re: Kraje používají metodu Viktora Koženého.

:-))) ony peníze máte v těch peněžních pstavech právě proto, že ty ústavy byly dotovány,. Stejně tak péči zdravotní máte proto, že je dotována.

Píšete o rozhazovačných nemocnicích, nevím, jak jste přišel na to, že takové jsou. Měl byste možná říci státum, že rozhazuje, když slibuje péči zdarma.

Pokud se týče oné soukromé nemocnice, pak je jich poměrně dost. 

pavel 99 7.5.2006 1:28

Re: Re: Re: Kraje používají metodu Viktora Koženého.

"...-))) ony peníze máte v těch peněžních pstavech právě proto, že ty ústavy byly dotovány,..." - rovněž zajímavé je, že ty dotace byly nejvíce potřebné, pokud banky byly ve státních rukou. Nyní v rukou "soukromníků" žádné nepotřebují.

MUDr Jiří Kilian 7.5.2006 6:56

Re: Re: Re: Re: Kraje používají metodu Viktora Koženého.

:-)) nyní nikoli - protože je jistý způsob státního dohledu . Banky ve státních rukou nespotřebovaly na sanaci ani zaleka tolik desítek miliard, kolik jich spotřebovaly privátní finanční ústavy zhy po svém vzniku před lety svými pochybnými transakcemi

MUDr Jiří Kilian 7.5.2006 7:54

Re: Re: Kraje používají metodu Viktora Koženého.

Bylo psáno a protivenství ústavnímu pořádku, to skutečně není povyk, spíše jde o pochybné vnímání obsahu pojmu ústavní pořádek

pepa 7.5.2006 9:44

huu

auvej

baci 6.5.2006 14:49

neziskové nemocnice

nejsem proti neziskovým nemocnicím,ale ne ve formě zákona,který ve svém původním znění měl určitou logiku jako jedna z možností právního vztahu.To co půjde nyní do parlamentu po odmítnutí prezidentem je Rathovsko-Filipovská verse,která s původním zákonem nemá nic společného.Nikomu zřejmě nevadí,že se protizákoně sahá na majetek krajů.Kdo jednou sáhne na cizí majetek příště sáhne na majek Váš a můj.

http://bakala.mediblog.cz/index.php?op=ViewArticle&articleId=25&blogId=10

MUDr Jiří Kilian 6.5.2006 15:04

Re: neziskové nemocnice

Milý baci,

to, co píšeš,  je zásadní principiální nedostatek onoho zákona. Nicméně : já považuji VÚSC za representanta a vykonavatele mnohých věcí státní moci. Problém je v tom, že samosprávy provedly ten převod nemocnic na a.s.  To samo o sobě není a nebylo by špatné, kdyby byly nějakou zákonnou normou zavázány, coby zakladatelé těch a.s., uchovat tento majetek ve svém vlastnění a zachovat státem stanovenou - definovanou dostupnost zdravotní péče.

Zatím ale je to tak, že a.s. mohou být jednak prodány - to je jen na hlasování páru zastupitelů, mohou si určovat předmět své činnosti - to ze zákona. Státu rozumím v tom směru, že nechce přijmout risiko ztráty nemocniční sítě a tak i nástroje garance dostupnosti péče, kterou je povinován.  Státu nerozumím, že to dělá takovým způsobem. Státu nerozumím, že toto významné dílčí řešení ( onen zákon ) postavil před potřebné reformy. Státu nerozumím, že chce nějakou síť, akle nedefinuje dostupnost garantované péče. Samosprávám nerozumím, že přeměnu provedly tak zbrkle, nadto se šlendriánem, diletantstvím a nepokorou, taky mohly půl roku počkat, tak hrrr zase na koryta pro stranické aktivisty v dozorčích a správních radách  být nemusely. I ta přeměna tak byla určitým sáhnutím na majetek, náležející velice citlivému resortu.

Chtělo by to nenadělat nové chyby a vše řádně rozvážit. Napříč politickým spektrem, jen pro věc samu, ne pro její okrasnou roli politikářského hokynaření.

MUDr Jiří Kilian 6.5.2006 14:44

Zákon o neziskových nemocnicích ?

Míní tím autor zákon o veřejných neziskových ústavních zdravotnických zařízeních ? Snad. Coby poradce presidenta republiky by se mohl vyjadřovat přesně.

František 6.5.2006 14:30

Politikum kontra racionalita

Odborníci na řízení a ekonomiku systémů publikují, že existuje řada způsobů jak řešit organizaci a finacování zdravotnictví. Těch variant je řada s různým akcentem na míru spolurozhodování klientů. Samozřejmě nikdo neuvádí detaily, protože řešení je prodejný produkt. Jsem ochoten přiměřené zvýšit svůj příspěvek, pokud bude systém transparentní. Tím myslím osobní konto, kde příkladně 75% je mých a 25% jde do společné kasy. Já si volím dodavatele péče, stejně jako si volím zubaře, nebo lékařku, která mne zbavuje bradavic. V těchto případech je nabídka a volba, včetně úhrady zcela na komerční bázy. Tady samozřejmě nejde o krk, ale dokládá to, že to lze takto řešit. Jako důvod neprůchodnosti organizačně a ekonomicky přijatelného řešení vidím politickou stránku. Politici za současného stavu mohou donekonečna slibovat, že problém zdravotnicví vyřeší a sbírat za to hlasy. Pokud by to bylo přijatelně vyřešeno, ubylo by možností jak bodovat.

MUDr Jiří Kilian 6.5.2006 14:24

rozpor s ústavním pořádkem ?

nepochopil jsem , co autor míní větou - L.C.:

" Zákon, předložený jako poslanecký návrh - což samo o sobě vzhledem k závažnosti předmětu úpravy vzbuzuje pochybnosti – obsahuje řadu ustanovení, která jsou v rozporu s ústavním pořádkem ČR. "

Nevím, které ustanovení je v rozporu s právním pořádkem ČR,  četl jsem nábrh zákona docela podrobně a se zájmem. Možná je tu nějaký právník, který by mi toto ozřejmil..

MUDr Jiří Kilian 6.5.2006 15:07

Re: rozpor s ústavním pořádkem ?

oprava :

Nevím, které ustanovení je v rozporu s ústavním pořádkem ČR,  četl jsem nábrh zákona docela podrobně a se zájmem. Možná je tu nějaký právník, který by mi toto ozřejmil..

vládík 6.5.2006 18:02

Re: Re: rozpor s ústavním pořádkem ?

Nejsem právník, neobjasním vše. Jednu svoji (vlastní) pochybnost mám: V ústavě je řečeno, že všechny druhy vlastnictví jsou si rovny. Je ústavní ustanovení zákona, že jeden typ subjektů (nestátní) je vyloučen za soutěže o poskytování tak důležitých služeb, jako je zdravotnictví?

Pochybnost, zda zásah do soukromého vlastnictví v popisovaném rozsahu (odhlasovaný návrh jsem nestudoval) je reálně nutný (dosud fungovalo) s oponenty sdílím. Pokud není nutný, je samozřejmě neústavní.

PS: Spor o privátní zdravotnictví vedu ale z důvodů faktických a ekonomických, nikoliv právních.

MUDr Jiří Kilian 6.5.2006 18:08

Re: Re: Re: rozpor s ústavním pořádkem ?

jenže to, co píšete, není věcí ústavního pořádku

vládík 6.5.2006 22:11

Re: Re: Re: Re: rozpor s ústavním pořádkem ?

?????????

MUDr Jiří Kilian 6.5.2006 22:36

Re: Re: Re: Re: Re: rozpor s ústavním pořádkem ?

Zkuste se poptat, co je to úśtavní pořádek a pak nahlédněte do onoho zákona a povězte, čím se ústavnímu pořádku protiví.

Malý Aston 6.5.2006 10:10

Jsem pro státní nemocnice

Ať,to tomu křiklounovi vrátí,má to smysl?Nejlepší je nemocnice státní,řízená přímo ministrem,a financována ze státního rozpočtu a ze zdravotních pojišťoven.Stát nikdy nemůže jít v bankrot.Nejlépe se jedná se státním úředníkem.Majitele firmy nemůžeš uplatit,úředníka vždy uplatíš.Korupci je nutné soustředit do jednoho místa.Potom je jasné kdo a kolik bere.V tomto bordelu,který zavedla Součková je nejasné koho uplácet.Část nemocnic je pod Ministerstvem zdravotnictví,část je řízená kraji a dokonce některé jsou soukromé. Stát určuje,kolik máš platit do systému,stát určuje jakou péči dostáváš,stát určuje platy zdravotníků. Takže když stát poroučí,ať taky platí,vybírá,přerozděluje a odpovídá. Jsem pro státní nemocnice,jsem pro jednotu a jasnost v korupci.Já si svou péči o své zdraví platím úplatky a budu si ji platit i nadále. Vy kteří na to nemáte,Vás je mi líto.

IS 6.5.2006 18:34

Re: Primáře v soukromé nemocnici je možné uplatit

pavel 99 6.5.2006 21:16

Re: Re: Primáře v soukromé nemocnici je možné uplatit

pokud nebude vytvořeno prostředí nedostatku, tak to jaksi postrádá smysl. Nebo snad uplácíte pokladní (vedoucího) když nakupujete rohlíky či opravujete auto?

IS 6.5.2006 23:35

Re: Re: Re: Proč tedy uplácení - korupce v ČR existuje?

Dokonce v pořadí korupce zemí světa zaujímá ČR dosti významné místo. Nechci vám brát iluse, ale i v těch autoservisech bývá časté, že dostanete oficiální fakturu a technik natáhne ruku na všimné (zkušenost z minulého týdne).

pavel 99 7.5.2006 1:13

Re: Re: Re: Re: Proč tedy uplácení - korupce v ČR existuje?

No pokud by v tomto spočíval náš problém s korupcí, bylo by to úsměvné. Mně stačilo majitele požádat, aby příště vozidlo  opravoval někdo jiný (a jinak změním servis) a bylo po problému a natahování rukou. Naštěstí totiž (zatím) žádný ministr neurčuje spádové servisy kam můžu a kam ne.

Veruna 6.5.2006 10:07

Děkuji za objasnění

Bude to dobrý kšeft - na jistotu, co si přát víc?

Andy, zážitek roku- čtenářský - knihovna LN Předčítač. Hezké volné dny

Veruna 6.5.2006 10:08

Re: Děkuji za objasnění

a k procičení NJ zde http://s00.middlebury.edu/GN480A/dervorleser/textframe0.htm

Andy 6.5.2006 16:46

Re: Re: Děkuji za objasnění

Danke schön, aber Ich habe keine Zeit. ;-)

 

www.andele-svetla.cz 6.5.2006 9:59

KDYŽ JDU K LÉKAŘI NA DVEŘÍCH ČTU TOTO:Nemohu Vám předepsat lék nebo léčení co potřebujete.Nechci to platit ze svého.

KDYŽ JDU K LÉKAŘI NA DVEŘÍCH ČTU TOTO:Nemohu Vám předepsat lék nebo léčení co potřebujete.Nechci to platit ze svého. Ukazuje to na nenormální systém, který vnějšně dávají VLÁDY (většina z nich jsou vysokoškoláci) a VĚDA (univerzity) – ti v první řadě nesou odpovědnost za ubohý, nekvalitní život. Hned za nimi jsou pracovníci MÉDIÍ, neboť vytváří celou vnější NEGATIVNÍ OVLÁDACÍ strukturu informací S MINIMEM POZITIVNÍCH ŘEŠENÍ pro duchovně velmi ponížené loutkolidi, kteří z 95 % počtu mají zavřené duchovní srdce a nedokáží zatím vyciťovat správné světelné vedení PRAVDY o jejich situaci. Tedy je to výsledný stav vlád, vědy a médií na prvním místě. Pochopitelně, v osobní odpovědnosti – každý dospělý člověk ji nese sám za sebe, neplatí žádné výmluvy. Jde o značně nevědomé procesy pseudoživota, které si zvolil mnoha předchozími volbami života dříve a v minulých životech svých.

Více na našem webu(místo jména) -sdělení 2634, 2270 .

Foundryman 6.5.2006 9:29

Veruno,

pardon, ta odpověď byla ode mne, nějak se mi spletly kolonky.

Andy 6.5.2006 9:34

Re: Veruno,

taky jsi neodolal ? :-D

franta 6.5.2006 9:16

Krást se dá všude

Moje dcera si nechala udělat od pojišťovny výpis hrazené zdravotnické péče za celou rodinu. S úžasem zjistila mimo jiné, že její syn byl za rok šestkrát ošetřován zubním lékařem (mimochodem dobrým zubním lékařem) a byly mu vytrženy tři zuby (mléčné). Ve skutečnosti tam byl jen jednou na kontrole. V čekárně toho zubaře samozřejmě visel plakátek "Rath a Paroubek škodí našemu zdravotnictví!". Na přímý dotaz se ani nezačervenal. Víte, paní, pacientů stejného jména je moc, asi se to spletlo, navíc nám zrovna blbnul počítač, blebleble. 

Je docela možné, že řada lékařů by na přímé platby docela doplatila, stejně jako řada majitelů nemovitostí na volné nájmy.