15.5.2024 | Svátek má Žofie


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Zima 22.1.2009 13:57

Chytrá slova, ty největší dotace měl zatím atom (a to i když se nepočítá vývoj ponorkového pohonu) jenom se obávám, že jste to tak nemyslel, jestli jste vůbec myslel

V.Novák 22.1.2009 14:38

Re: Chytrá slova, ty největší dotace měl zatím atom (a to i když se nepočítá vývoj ponorkového pohonu) jenom se obávám, že jste to tak nemyslel, jestli jste vůbec myslel

On je Temelín dotován? A já, hlava dubová myslel, že vyrábí velmi lacinou elektřinu...

Ona byla dotována jeho stavba? A já byl přesvědčen, že nikde v rozpočtu...

Zajisté dodáte relavantní informace kolik a za co.

Že, Zimo? Přece TAKOVÝ diskutér by blbě nekecal...

gerontusinza 22.1.2009 15:01

Je těžké diskutovat když si někdo plete dotace s investicemi........Re: Chytrá slova, ty největší dotace měl zatím atom (a to i když se nepočítá vývoj ponorkového pohonu) jenom se obávám, že jste to tak nemyslel, jestli jste vůbec myslel

;-) již nemám slov k tomuto člověku i Bursík jesnad chytřejší...... neodkopává se tak často...;-)

Gonzales 22.1.2009 15:46

Re: Je těžké diskutovat když si někdo plete dotace s investicemi........Re: Chytrá slova, ty největší dotace měl zatím atom (a to i když se nepočítá vývoj ponorkového pohonu) jenom se obávám, že jste to tak nemyslel, jestli jste vůbec myslel

Já bych toho Zimu tak nezatracoval. No tak se mu to plete, ale zase na stupnici vtipnosti je bezpečně v horní polovině.

ijn 22.1.2009 10:53

Skončit s tlachavou diskuzí a začít stavět ETE 3,4, na další dva projekty připravit VÚC

M. Zima 22.1.2009 11:25

Re: Skončit s tlachavou diskuzí a začít stavět ETE 3,4, na další dva projekty připravit VÚC

Vám už na zkoušku začali štěpit atom na hlavě perlíkem, co?

ijn 22.1.2009 10:45

Energetiku řídí a ovlivňují diletanti a populisté k úpadku celé planety Země

Málokdo z mocných je vzdělán v energetice, natož aby byl odpovědný a důsledný, bojoval proti lžím a pokrytectví! To ovládlo SZ a zákeřně poškozují lidstvo drahými potravinami(=Biodiesel), zdražováním elektřiny aj.!!! Oteplování atmosféry lze zmírnit náhradou Jaderné (neemisní) energertiky!!! Lze zcela nahradit fosilní zdroje a snížit 25 mld.tun emisí ročně!!! Co se však děje? Podvody i státních dotačních programů musely někde skončit!!! Ve finanční krizi! To je hlavní příčina rozsáhlé hospodářské krize - státní nezodpovědnost při stanovení rozvojových cílů!

Peta 22.1.2009 11:39

Re: Energetiku řídí a ovlivňují diletanti a populisté k úpadku celé planety Země

Mocní nemusí být vzděláni v energetice, stačilo by vzdělání v matematice a fyzice alespoň na úrovni střední školy (myšleno gymnázia). Ale toho se také zozfale nedostává. :-(

Gaston 22.1.2009 10:27

Diskutujícím odpůrcům

Předně nejsem žádnej odborník na energie, takže Vaše fundované výhrady uznávám. Ale nelíbí se mi obecné zesměšňování a zatracování alternativní energie. Netuším, zda minulí vynálezci všeho žili opravdu "za svoje", spíše ne. Nejspíš byli nějak (nějakým mecenášem) dotováni. Dnes to tedy dělá stát, což asi opravdu ideální není, pokud, jak je zde zmíněno, si z toho někdo dělá výnosný a levný byznys. Nechť tedy stát přitvrdí...Ale soudím, že bez nějaké podpory nevznikne a nevzniklo nic.

cb 22.1.2009 10:36

Re: Diskutujícím odpůrcům

At se strkaji penize do vyzkumu, ale at se nedotuje bezny provoz, ktery je tezce prodelecny.

vita 22.1.2009 10:36

S vámi je problém, Gastone,

že své představy prezentujete jako obecně známé pravdy zjevené - a když vám je člověk vyvrátí, což mu sebere nemálo času, tak utečete, že nejste odborník přes...

Nikdo nezesměšňuje alternativní energie jako celek - ale když už po tisící prvé přijde nějaký věrozvěst s VěE - a rozhoupání sítě si řešte sami nebo zatracuje jaderky protože rozhánějí mraky(!), tak to už jinak nejde než přes srandu.

Vynálezci nechť si vynalézají klidně za státní. Dokonce si myslím, že to je jedna z podtstaných fumkcí státu. Ale ne stavět továrny, které nemohou fungovat jinak než s obrovskými dotacemi. A to na věky věkův nebo věčné časy.

rezy 22.1.2009 10:40

Re: Diskutujícím odpůrcům

Gastone, nikdo tu nebude zpochybnovat slunce, ale porovnávejte, Plné slunce má zhruba výkon cca 1KW /m2 kolmé plochy. Sluneční kolektor plněný vodou je schopen (v závislosti od konstrukce vzít cca 60% tohoto výkonu a stojí to jen něco plechů, tepelné izolace a skla. Oproti tomu slunční el. panel má účinnost podstatně nižší (tušim pod 10%] a výstupem je stejnosměrné napěti, které bud můžete spotřebovat vy, nebo si ho uložít do baterie (sakra drahá) a nebo ho měničem cpát do sítě (dost drahé a ČEZ vás za to nepochválí) Tedy když něco ze slunce, tak je jako první krok dobré šetřit el na ohřevy TUV a topení.

Ladislav N :-))) 22.1.2009 11:18

Re: Diskutujícím odpůrcům

Potíž je v tom, že nejvíc tepla panely dodávají v létě.... ;-)

honzak 22.1.2009 11:32

Re: Diskutujícím odpůrcům

mohlo by ohřívat CO2 pod zemí a v zimě by se to přes výměník tlačilo zpět. Čekám, kdy to nějakého zeleného vola napadne.

Ladislav N :-))) 22.1.2009 11:38

Re: Diskutujícím odpůrcům

 ;-D;-P

Historik 22.1.2009 12:42

Re: Diskutujícím odpůrcům

Honzáku, to už napadlo někoho, kdo vůl nebyl. Takže si spočítal, že se to nevyplatí. Technicky to proveditelné je (s horkou vodou, ne CO2).

R. 22.1.2009 15:20

Re: Diskutujícím odpůrcům

Ono je tezke uz po ste reagovat na zcela iracionalni predstavy o tom, jak bude fungovat "zelena" energetika. Stokrat racionalne vyvraceno a stejne prijde po sto prve Zima Bursik...Kuchtova... a slintaji, slintaji, slintaji....

mpscz 22.1.2009 15:32

Re: Diskutujícím odpůrcům

Myslím, že pokud někam přijdete jako vědec s tím, že máte skutečnou alternativu například k Temelínu, to jest za poloviční investici vyrobíte na poloviční ploše 2x více energie a nepoškodíte životní prostředí, tak Vás s tím zaručeně nikdo nevyhodí.

36viktoria 22.1.2009 10:15

Z nedávné historie víme

Z nedávné historie víme, že když je válka, jde to kupodivu velmi rychle, ze dne na den v továrně na něco úplně jiného začít vyrábět zbraně.

Ve všech zemích světa postižených současnou krizí se pumpují obrovské sumy do automobilového průmyslu. Kdyby vládl zdravý rozum a ne různá lobbies, mohly by automobilky začít vyrábět místo aut, kterých je, jak ví každé malé dítě, víc než dost, různá zařízení pro výrobu obnovitelné energie. Obchod by se "točil", zůstala by zachována pracovní místa a pokud by příslušné legislativy a exekutivy podpořily účelně jejich masivní nasazení, byli bychom čím dál tím méně energeticky závislí na dodávkách z východu, ergo politicky jistější, ekologická kulura inklusivně. 

Apropos, solární panel, který vyrábí rovnou teplou vodu (která se jinak získá opět jen za kW) , se nedá použít opravdu jen pár dní v roce. Úspora el. energie a tím i peněz z vlastní kapsy citelná.

Gonzales 22.1.2009 10:19

Re: Z nedávné historie víme

solární panel, který vyrábí rovnou teplou vodu 8-o8-o

rezy 22.1.2009 10:21

Re: Z nedávné historie víme

běžně se tomu říká sluneční kolektor.

honzak 22.1.2009 10:22

Re: Z nedávné historie víme

dobrá, přes výměník. Z hlediska prostého uživatele lze "rovnou" akceptovat. Chybí konverze na DC (AC) jako u větrníků slunečníků.

honzak 22.1.2009 10:20

Re: Z nedávné historie víme

"solární panel, který vyrábí rovnou teplou vodu (která se jinak získá opět jen za kW) , se nedá použít opravdu jen pár dní v roce. Úspora el. energie a tím i peněz z vlastní kapsy citelná. " to je jen půl pravdy. Druhá půlka jsou prachy na vstupní investici. Právě se zabývám myšlenkou na solární panely s vakuovými trubkami (z kroměříže). Pro 12 partají to jsou dost velký prachy...

Jinak souhlas, solární panely a malé vodní elektrárny jsou jediné POUŽITELNÉ alternativní zdroje. Vše ostatní je bez akumulace HUMBUK!.

Stredocech 22.1.2009 10:27

Pokud jde o ohřev teplé vody, může být solární kolektor zajímavý

Na Krétě, kde jsou podstatně příznivější podmínky (=ekonomicky se to vyplatí), ho najdete snad na každém baráku.

honzak 22.1.2009 10:28

Re: Pokud jde o ohřev teplé vody, může být solární kolektor zajímavý

jsou i na některých šmoulích barákách - ty se už pro jejich použití stavěly. Když to chci narvat na 40 starou bytovku, tak mám technický i finanční problém.

certik 22.1.2009 10:28

Re: Z nedávné historie víme

Mno, ja solarni ohrivac vody mam, a verte mi ze muj dum ma podstatne vic slunce nez kdekoliv v CR. Jednoduche modely jsou nepouzitelne pri vetru a teplote pod deset stupnu. Elektrickou energii nebo plyn doopravdy setrite, ale s temi penezi to neni tak slavne. Do nove konstrukce i ve velmi slunecnych mistech se to vrati za pet let, do stare konstrukce za deset, a to zanedbavam mozny servis, jako kdyz davate novou strechu, a taky mluvim o osvitu, o kterem se v CR muze jen zdat.

honcek 22.1.2009 11:33

Re: Z nedávné historie víme

Pri vasich vypoctech o usporach a navratnosti zapominate prave na zminovane ceny vyrobni(porizovaci) a ceny za likvidaci(provozni) techto "setrnych" zdroju. Ktere pochopitelne neplatite - jsou dotovany a to nami vsemi, coz se mi sakra NELIBI!!!! Pokud si vas vzorecek o tyto naklady upravite a budete pocitat s zivotnosti cca 15 - 20 let, zjistite, ze navratnost je v nekonecnu!! Coz znamena, ze vysledkem v globalnim meritku je ZTRATA! Dopady (pochopitelne skodlive) vyroby a likvidace techto zarizeni na prirodu opomijim.

certik 22.1.2009 12:31

Re: Z nedávné historie víme

Nikoliv, prave s temi naklady ktere jste uvedl pocitam. Dopady vyroby a likvidace jsou velmi pozitivni--davaji praci lidem v mem okoli, na rozdil od plynoveho kotle, kde penize plynou certvikomu.

Jura Jurax 22.1.2009 10:45

Re: Z nedávné historie víme

Kdyby vládl zdravý rozum a ne různá lobbies, mohly by automobilky začít vyrábět místo aut, kterých je, jak ví každé malé dítě, víc než dost, různá zařízení pro výrobu obnovitelné energie.

Vy asi budete profesně i vzdělanostně dost vzdálena od strojařiny a vůbec vědění technického, že ano? Viděla jste někdy automobilku jinak než přes plot z dálky a ještě v televizi?

Z nedávné historie víme, že když je válka, jde to kupodivu velmi rychle, ze dne na den v továrně na něco úplně jiného začít vyrábět zbraně. To jo - ale to něco jiného nesmí být hedvábné halenky a samohybná děla. V automobilce na osobní auta budete vyrábět zas jen víceméně osobní auta, případně lehce obrněná a se zvýšenou průchodivostí nebo tak. Nebudete v ní vyrábět  děla, tanky, munici ani kulomety - přinejmenším ne bez zásadní rekonstrukce, při níž by z fabriky zbyly původní akorát obvodové zdi a kancelář generálního ředitele. Navíc za války se na ekonomiku moc nehledí, protože zbraně jsou otázkou bytí a nebytí.

Takže suma sumárum - kdybyste použil/a zdravý rozum, tak takovou krávovinu nenapíšete.

toogood 22.1.2009 11:06

Re: Z nedávné historie víme

Kdyby vládl zdravý rozum a ne různá lobbies, mohly by automobilky začít vyrábět místo aut, kterých je, jak ví každé malé dítě, víc než dost, různá zařízení Kdyby vládl zdravý rozum a ne různá lobbies, mohly by automobilky začít vyrábět místo aut, kterých je, jak ví každé malé dítě, víc než dost, různá zařízení pro výrobu obnovitelné energie.Ten zdravy rozum, po kterem volate, ale rozhodne neni veci politiku ci lobistickych skupin, ale veskere populace. Pokud male deti vi, ze aut je mnoho, pak dospeli maji evidentne jiny nazor . Jestli si tedy stezujete na upadek moralky (to ze kazdy chce sobecky sve vlastni auto, je to jen placnuti do vody. Pokud volate po umelem (ze zakona, tj. politickem) snizeni poptavky po autech a zvyseni poptavky po různych zařízenich pro výrobu obnovitelné energie ( a nevim jak jinak nez zakonnym prikazem nakupu pro kazdou rodinu, fabriku, atd), potom asi potrebujete dostudovat zaklady trzniho hospodarstvi (jste -li vubec jeho zastankyni).