16.5.2024 | Svátek má Přemysl


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
para 22.1.2009 20:41

Re: K jaderným elektrárnám

Jen k tomu ropnému zlomu - event k "zelené tezi" jak to nazýváš. http://www.energybulletin.cz/?q=clanek/ropny-zlom-uvodni-informace  ledacos se jak domeček s karet začíná sypat např http://www.novinky.cz/clanek/156351-ocekava-se-hluboka-recese-svetove-ekonomiky.html nebo dnešní http://www.novinky.cz/clanek/159410-propousteni-hrozi-temer-vsem-nejvic-malo-kvalifikovanym.html . Máš ale pravdu v tom, že Googlování je pozoruhodný zdroj informací. Někdy až bezbřehej a reklamou se hemžící ale přesto si ho vážím a odkazy na rozdíl od Tebe přeci jen dávám k ověření. Každopádně je dobře mít kolem sebe co nejvíce lidí plných oprávněného optimizmu. Kéž by Ti dlouho vydržel.;-)

Stoura 22.1.2009 19:42

Re: K jaderným elektrárnám

Ano. S tou pokrivenosti cen mate naprostou pravdu.

U nakladu na vlozenou energii je nejlepsi vychhazet z ceny, za niz onen zdroj produkuje (prumer za celou zivotnost). Pokud bychom predpokladali, ze cena stavby Temelina odrazi pouze energii v prumernych cenach, stal ve svych vlastnich cenachh prave tech 100 mld (protoze vyrabi zhruba za prumernou cenu). Pokud budu brat, ze vetrnik vyrabi trikrat draz, pak jeho skutecna cena je desetkrat vetsi (projevi se nejen jeho cena v cene proudu z Temelina, ale jeji trojnasobek z ceny jeho produkce). Fotovoltaika je z tohoto pohledu nekde v uplne vykloubene ekonomicke fikci.

K porovnani s fosily je take dobre zapocist palivove naklady. U Temelina tvori zhruba desetinu ceny proudu, u fosilu naopak vetsinu ceny.

loiz 25.1.2009 2:21

soucasne jaderky maji EROEI okolo 60

a to vyuziji pouze <0,5% vytezeneho uranu. Starost o ERoEI u stepeni, ktery je 10^8x vydatnejsi nez chemicke spalovani uhliku, je neopodstatneneny nesmysl, plynouci z demagogickych "studii" na objednavku nemeckych zelenych jako Storm van Leewn & Smith  (odborniku, kteri nikdy nic nepublikovali v odbornem peer-reviewed publikacich).

Parovo nepochopeni problematiky EROEI u jadra, neschopnost a neochota precist si zakladni informace od relevatnich zdroju (tedy WNA, napriklad, nikoliv halucinace pana Beranka), prestoze jsem je postoval, je bohuzel pomerne typicke u protijadernych myslivcu.

Bacha 22.1.2009 15:50

přichází

Obama, Obama, Obama, Obama ...............

Niky 22.1.2009 15:51

Re: přichází

Barack Hussein-Obama.

He 111 22.1.2009 17:39

Hop hop hop !

Hop hop hop ! Hop hop hop !

Marglin 22.1.2009 14:58

Jaderný odpad

Já hlasuju pro rozšíření skladovacích prostor na jaderný odpad! Ostatní země nám budou plati za uskladnění jaderného paliva a mi pak za ty peníze postavíme atomovou elektrárnu čtvrté generace která na jaderný ten odpad pojede. Těžko si představit lepší kšeft. Kdyby to měli zelení v hlavě srovnané, tak by nechtěli víc než urychlený vývoj jaderných elektráren čtvrté generace a hory jaderného odpadu od našich "ekologicky myslících" sousedů...

cb 22.1.2009 15:06

Re: Jaderný odpad

Tohle uz nabizeli Rusaci.

para 22.1.2009 17:06

Re: Jaderný odpad

Jo to zní pěkně vychytale - a ostatní co to maj pod palcem jsou asi blbci že?  A jakpak myslíš, že to vyjde s ERoEI těch elektráren čtvrté generace? Taky to bude jen něco kolem desítky - podobně jak má fotovoltaika, ... to už vítr je na tom líp... viz  http://www.esf.edu/EFB/hall/images/Slide1.jpg  O tomto pro budoucnost podstatném aspektu je nějak ticho. Ty si to Margline jen jako kšeft představuješ - vid? Ale skutečnost je zatím docela jiná - JE si ani na svou prostou reprodukci v dnešní společnosti bez fosilů za zády nejsou schopny vydělat a pokud by společnost skolabovala tak nebude schopna ani jaderku kulturně odstavit. Třeba se to ale změní a někdo přijde se zásadním technologickým objevem hodným Nobelovy ceny.;-)

Pravá Míra 22.1.2009 17:19

Re: Jaderný odpad

určitě nějáká zelená z hovna pára....

Podívej takový Al Gore!

para 22.1.2009 17:45

Re: Jaderný odpad

A co takhle na věci anální pozapomenout a vysvětlit mi  Pravá míro v čem se pletu? Máš na to?;-)

Pravá Míra 22.1.2009 18:16

Re: Jaderný odpad

v postoji k jaderkám.

Mají-li JE čtvrté generace stjené to tvoje slavné "ERoEI" jako fotovoltaika, pak jsou výrazně lepší, protože na rozdíl od fotovoltaiky dodávají proud i v noci.....

A pokud jde o jak si ty JE s "fosilkami za zády" na sebe nevydělají, tak o tomto kecu by se dalo s úspěchem pochybovat a až ty fosilky za zády mít nebudou, vydělají si na sebe klidně i jen za pět let a ne za dvacet.....

Jinak přijde-li ti stejné ERoEI 1,5-5 u fotovoltaiky s 5,0 -20,0 u JE tak jsi šoumen.

opakuj si: jsem šoumen, jsem šoumen, jsem šoumen. I když všechno víš líp a proto  jsi vydal encyklopedii. Pod pseudonymem Otto.

Ladislav N 22.1.2009 18:19

Re: ad "para"

;-)R^

V.Novák 22.1.2009 18:46

Re: Jaderný odpad

Nejsou - a proto taky nikdy nepřistoupí na to, aby nechali takhle vydělat ausgerechnet nám.

Rusové jsou ochotní vzít odkudkoli libovolné množství "vyhořelého" paliva - před pár lety brečel v Právu nějaký člověk z TVELu, že mají kapacity, že mají technologie, ale nemají dost vstupů - zatímco my se tady mrcasíme s "nebezpečným jaderným odpadem"...

Marglin 23.1.2009 2:26

Re: Jaderný odpad

V poměru cena-výkon jsou reaktory druhé a třetí generace druhým nejekonomičtějším zdrojem energie, hned po elektrárnách na fosilní paliva. Otázka čtvrté generace je složitější. Lze říct, že existují tři základní typy reaktorů, které přinášejí různá zvýhodnění k poměru cena-výkon. Některé zvyšují efektivitu tepelné výměny z, dnešních, 33 na 45 procent jiné přinášejí zvýšenou efektivitu spotřeby paliva tím,  některé část paliva během štěpného procesu přímo vyrábí. ERoEI těchto reaktorů bude daleko za tvojí fotovoltaikou i současnými reaktory. Se JE IV experimentuje řada zemí, včetně Japonska, USA, Francie, Velké Británie, Číny a, překvápko, Německa. Všehcny tyto země mají fungující JE čtvrté generace. Podle tebe zřejmě proto, že to jsou blbci. První komerčně dostupné projekty se očekávají do dvanácti let. Kolem roku 2030 by měly být komerčně dostupné všechny varianty jaderných reaktorů čtvrté generace. Čas potřebný k vývoji je opodstatněný, je použit k vyhledání co nejbezpečnějších postupů a dokonálému porozumění procesů, které v JE IV probýhají a, v neposlední řadě, testování a zlepšování konstrukce reaktorů tak, aby byly spolehlivé a poskytnuly  maximální poměr cena-výkon. Jaderní fyzikové si nemohou dovolit střílet od boku jako rádoby zelení. Ani ty nejšílenější vládní subvence na odkupovaní jaderné elektřiny by nám nedodají Watt pokud bude reaktor zničený.

Milan 22.1.2009 14:49

Ano, opravdu jsou...

ale to zelene co vidi jesti stary-dobry zeleny tolar.

M. Zima 22.1.2009 14:20

Tak milí atomoví fanatici,

a teď se můžete těšit na příští variaci stejných hovadin zítra pod jiným jménem a kdyby Vám začal docházet dech, přijde Neff s úvodníkem o nutnosti rozšíření Temelína, protože jinak nebudou mít Rakušané a Němci čím svítit. Škoda, že ten český intelekt už nechápou ani bulharští přátelé, natož Evropa a mají vás za blbce.

JE 22.1.2009 14:27

Re: Tak, milý zelený fanatiku,

nepřejte si vědět, za koho jste na NP vy.

Kecal. 22.1.2009 14:48

Re: Tak, milý zelený fanatiku,

Myslíte že to neví?

honzak 22.1.2009 14:35

Re: Tak milí atomoví fanatici,

a co teda ten tvůj kámoš předpověděl? Přechod masívní fronty je celkem jasně meteorologicky poppsatelný a tak by se kámošovo předpovědi daly verifikovat!

Marglin 22.1.2009 14:45

Re: Tak milí atomoví fanatici,

Temelín je fajn... :-)

Honza42 22.1.2009 14:52

Pokud mne má Evropa za blbce, je to pro mne obrovská pocta.

Západní část Evropy (zvláště pak Německo) totálně zdegenerovala a zhloupla. Staví větrníky, co se povětšinou netočí a teď ještě ty nápady se zahrabáváním CO2. Plynové elektrárny a další hovadiny. Techniky už skoro nemá a na jejich výrobcích (pokud ještě vůbec něco vyrábí) už to je sakra znát.

A pokud se Evropa má řídit výpotky bruslokratů, pak potěš koště. (boj o žárovky, plazmové televize....a tisíce jiných 3,14čovin.

Niky 22.1.2009 15:50

Re: Pokud mne má Evropa za blbce, je to pro mne obrovská pocta.

R^R^R^

honzak 22.1.2009 14:56

Re: Tak milí atomoví fanatici,

co alespoň odkaz na kámoše? Furt nic?

Fojt 22.1.2009 14:59

Re: Tak milí zelení fanatici,

pokud by z toho člověka nemrazilo bylo by úsměvné, jak se Evropa snaží snížit emise, potažmo dělá co může aby její výrobky nebyly konkurenceschopné, zatímco Čína a Indie , kde si s tím hlavu nelámou válcuje svými lacinými výrobky naše bývalé továrny. Tahle v principu pitomost z vůle našich zelených vizionářů skončí až tehdy, až nebude mít Evropa za co kupovat :-D

Chape 22.1.2009 16:22

Re: Tak milí zelení fanatici,

Ale ber to tak, ze tim dosahnou sveho, protoze nase tovarny nebudou produkovat ten nebezpecny CO2, ktery se tak krasne meni v zelenych rostlinach na O2.  Kdyby spise brojili proti rozrustani betonu a vice dbali na zelen, kdyz uz jsou zeleni. Misto vyrobnich hal by byly vyvojova centra a zelen. A zase by byla mensi produkce CO2 a jeste k tomu by udelali neco pro rozvoj. Jenze tohle je na delsi dobu nez jedno volebni obdobi a lidi na tohle neslysi.

Gonzales 22.1.2009 15:39

Re: Tak milí atomoví fanatici,

Tak nám zejtra zase něco "vod zdroje" napiš ;-D Ale ať je to hodně fundovaný, třeba jako ty pneumatiky ;-P

Zebra 22.1.2009 13:27

Nu Zouzalíče,

předpokládám, že budete asi propagandista KSČM. Jen tak lze s přijatelnou mírou smysluplnosti vysvětlit vaší kritiku amerického ex-viceprezidenta, podnikání v energetice, bank, které to financují, vlád ČSSD a ODS, které vámi kritizované dotace schválily a vyplácejí, předsedy Strany Zelených Bursíka a energetické politiky revanšistického Německa a Rakouska. Co je poněkud nekonformní s touto hypotézou je dotaz na stav zraku ekologických aktivistů – zřejmě si dostatečně neuvědomujete, že tito lidé jsou vašimi nejbližšími politickými spojenci. Asi jste se nechal zmást drobnými odlišnostmi ve specifikaci souboru vašich a jejich nepřátel, ale z velké části se přece shodujete – viz výše uvedený výčet vámi v článku kritizovaných subjektů !

V.Novák 22.1.2009 13:30

Nu Zebrovno,

argument pochopitelně nijaký, že? Kde by se taky sebral?

Zebra 22.1.2009 15:12

Re: Nu Zebrovno,

Argument k čemu ?