15.5.2024 | Svátek má Žofie


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Pravá Míra 22.1.2009 16:45

Re: pane Vanek s tím získáním 800kWh/m/rok

a co když zahrabeš vyřazenej fekál do hnoje...??

rezy 22.1.2009 16:51

Re: pane Vanek s tím získáním 800kWh/m/rok

no fekál má běžně tři kubíky a pokud je vyřazenej, tak bych se tam ten tlak bál pustit. Asi před 4 roky jsem zkoušel napravit vcuclej fekál (zbortilo se mu zadní čelo dovnitř) a dělal jsem to tak, že jsem ho tlakoval čistou vodou z darlinku. No i když tam nebyla žádná vzduchová kapsa a nemohlo to nic udělat, tak to pěkne praskalo a chřupalo. Dobrou nádrž na 6 kubíku pod dvacet neseženeš, asi by to šlo hodit do jámy na slámu a pak to ještě dobře obložit balíky slámy a zastřešit, ale v samotném hnoji by Vám to brzo prorezlo z obou stran. Pokud bych něco doporučil tak pak sehnat anitikoro starou nádrž z vozu na mlíko, ale tu vám v kovošrotu taky zadarmo nedaj.

honzak 22.1.2009 17:37

Re: pane Vanek s tím získáním 800kWh/m/rok

plastová včera v Bauhausu 35 litrů v českých. Zato echt deutsch!

Kdo si vykope a zpátky spraví strop, tomu prodám za hodnotu železa vyčištěnou 10 m3 od mazutu.

rezy 22.1.2009 17:42

Re: pane Vanek s tím získáním 800kWh/m/rok

ta plastová má 6m3? To není špatná cena ale nevěřím, že to vydrží nějakej tlak, leda by to muselo bejt zalitý v železobetonu.. to zase nebude žádná izolace ... leda tak na deštovku nebo to mit udělané spádově někde na půdě..

honzak 22.1.2009 17:49

Re: pane Vanek s tím získáním 800kWh/m/rok

k nahlédnutí před Bauhausem na Pankráci. Na tlakové parametry jsem nekoukal, vycházel jsem naszrán, neb neměli, pro cojsem šel.

rezy 22.1.2009 17:01

Re: pane Vanek s tím získáním 800kWh/m/rok

v každém případě, pokud byste zvolil tohle, tak mi dejte vědět, jak jste ten fekál čistil, a kolik dní jste nesměl dom;-D

Jarka 22.1.2009 16:14

K jaderným elektrárnám

Kdo ještě pochybuje o nezbytnosti stavby jaderných elektráren, ať si přečte názor prof. Janoucha. Při současné spotřebě uhlí, plynu a ropy, nám zásoby těchto surovin vydrží na 50 - 70 let. Co bude potom, necháme svým  potomkům zcela vyplundrovanou zemi? Jaderné elektrárny se staví po celém světe, jen ve Francii jich je několi desítek v Anglii také. Dnes už jsou elektrárny na také úrovni, že další Černobyl nehrozí. Proti jádru protestují jen zelení a Rakušané, kteří téměř celou spotřebu dováží a těžko poznají, která je z čeho. Na naplánované plynové elektrárny mohou zapomenout, protože stačí když se zavřou kohoutky a pak už jen liščí ohon a ebon. tyč. Další plynovody co jsou výhledově plánované jsou převážně v politicky nestabilních zemích, takže stavět je by bylo riziko. Hlavně aby rozhodování nebylo na politicích ale na odbornících.

para 22.1.2009 17:19

Re: K jaderným elektrárnám

Jarko pan Janouch píše poutavě ale všude se vyhnul zásadnímu problému vysokých investičních a technologických nároků, které jsme sice schopni zajistit dnes ale pokud dojdou lidstvu fosily jako hlavní energetické zdroje s vysokou návratností tak si dnešní typy jaderek pro nízké ERoEI na sebe ani nevydělaj. Na tomhle problému se intenzivně pracuje už celá desetiletí ale výsledek je jen vyší spolehlivost a využitelnost paliva - nikoli to nejpodstatnější a tím je energetická návratnost - ta naopak pro nutnost řady bezpečnostních opatření nadále klesá. Ani lobisti na Proatomwebu o tom nechtěj moc mluvit. Těch JE se staví relativně minimum - v Evropě jedna. Já jsem také pro dostavbu Temelína ale pokud by společnost upadla budu se modlit aby ty jaderky někdo odstavil kultivovaně.

honzak 22.1.2009 17:44

Re: K jaderným elektrárnám

EROEI, EROEI, kde ťa ľuďia berú?

Mezi  námi. ať je definice podle té wiki nebo je jiná, v případě průszeru se na "energetickou návratnost" nehledí. Viz Hermann Goring Werke (později Stalinovy závody) v Záluží u Mostu. Nebo auta na dřevoplyn za WWII.

O EROEI jsem ve vlaku přemýšlel - ta metodika musí být. Např, jak se do vstupující energie zahrnou pohonné hmoty na dopravu posádky vrtné věže v Severním moři? Je to ekvivalentní potravě velbloudů, kteří dopravují nomády do služby u pouštních naftových studních?

para 22.1.2009 17:59

Re: K jaderným elektrárnám

Ne Honzáku EROEI je to o tom jak energii těžit. Čili říká JAK SNADNO JI TĚŽÍME! Když civilizace najde technologii jak se k energii dostat efektivně - celá začne prosperovat /obdoba termodynamických fyzikálních zákonů/. Tam kde se těží energie s velkými obtížemi je pak její transformace omezena jen na nejnutnější úkony - společnost nutně chudne. O tom to je!  Je to bezrozměrné číslo, nezávislé na finančních kličkách a i když se všechny vstupní toky energií nám hůře popisují jak cenovkami - výsledek je lidským suběktem daleko hůře ovlivnitelný. Proto jsem pro prosazování tohoto perspektivního pohledu. Metodiku máš třeba tady: http://www.theoildrum.com/tag/charles_hall To co se nejlépe ukazuje na té naftě ale zřejmě platí velmi obecně pro všechny biologické druhy. Od buněk ... přes kobylky... po člověka.

ps 22.1.2009 18:15

Re: K jaderným elektrárnám

Přesně tak. A proto bychom měli opustit ty chiméry o tzv. obnovitelných zdrojích jako elektřina vyráběná z fotovoltaických článků nebo biopaliva a zaměřit se na energii snadno dostupnou a při tom čistou. Ptáte se jaké to je energie? Jaderná!!

para 22.1.2009 18:36

Re: K jaderným elektrárnám

JE je na tom ale dost bídně - podobně jako fotovoltaika. Má ale obrovskou kapacitní možnost a to je její naděje - jen naděje. Hodnoty kolem desítky by se museli zněkolikanásobit - bez dodržení bezpečnosti dnes nikdo neví jak.

t.t. 22.1.2009 21:33

Re: K jaderným elektrárnám

JAderna energetika ma dnes ERIE okolo 50, jak to znekolikanasobit s vi - uzavrit palivovy cyklus. Problem neni s bezpecnosti (pokrocile jaderne reaktory jsou bezpecnejsi nez soucasna generace), ale v politice.

para 22.1.2009 23:28

Re: K jaderným elektrárnám

Pokud by měl T.T. pravdu - tak brzo bude po problémech. Ale podívej T.T. sem http://cs.wikipedia.org/wiki/ERoEI .... http://www.theoildrum.com/tag/charles_hall  A pokud se ti to zdá špatně tak si spočti co stál Temelín, za jak dlouho se ta investice vrátí a kdy bude odstaven a jen s finančního hlediska je hodnota 6x velmi zlá. Máš možná s tou hodnotou okolo 50 na mysli nově projektované reaktory ale ty se dosud nevyrábí. Můžeš uvést zdroj ke konkrátnímu typu? Moc mi to zajímá. Dík.

Pravá Míra 22.1.2009 18:20

Re: K jaderným elektrárnám

a nechtěl bys, když to máš tak zmáknuté,  nás seznámit s tím, jaké ERoEI mají biopaliva z EU ??

To by mě moóóc zajímalo!

To bude určitě daleko vyšší než JE!

para 22.1.2009 18:34

Re: K jaderným elektrárnám

Jo klidně - cca 1 - to je mín než stačí na udržení nejprimitivnější civilizace - pokud by to byl její dominantní zdroj. Transformací - těžeb -  takto nepovedených ale dělá člověk celou řadu. Ty hodnoty najdete v onom bublinovém grafu Ch. Halla. i jinde - stačí zagooglovat.

honzak 22.1.2009 18:44

Re: K jaderným elektrárnám

Když jsem dočetl ke vzorci, kde EROI má rozměr MJ/$, tak se mi udělalo špatně. Je to evidentně stejná 3,14čovina  jako globální teplota. Patrně to vyprodukovala nějaká katedra vědeckého kafralismu či etanolového ekologismu. Kam se na ně hrabe prof. Kahuda s mentiony a ten šílenec s ještírky Aštara Šerana!

Pravá Míra 22.1.2009 18:46

Re: K jaderným elektrárnám

nojo, kdyby se dopracovali ke tvaru investované USD/vyprodukovaná MWh , tak by to pro zelené lumíky bylo zničující....

para 22.1.2009 18:10

Re: K jaderným elektrárnám

Tohle je ale už to v čem si rozumíme ..."Např, jak se do vstupující energie zahrnou pohonné hmoty na dopravu posádky vrtné věže v Severním moři? Je to ekvivalentní potravě velbloudů, kteří dopravují nomády do služby u pouštních naftových studních?".... Prostě na všechny investice je nutné se dívat s energetického hlediska. Kolik spotřebuje lud na dopravu, velbloud k obživě ale i ta poslední uklízečka na záchodcích areálů musí jíst a když to zesumarizuješ máš jmenovatel zlomku. Do čitatele si dej kolik energie je v barelu u přímého spotřebitele a podělit už umíme snadno. Jen se nesnadno smiřujen s dopady tohoto přístupu. Ono to nevěstí pro naši pohodlnost nic dobrého a s pána tvorstva to může oproti takovému hadovi udělat chudáčka co další přírodní katastrofy nepřežije a od povrchu země už se sotva kdy odlepí pokud propásne- prožere své období prosperity ke své transformaci od zvířete k opravdu lidskému tvoru.

Ladislav N 22.1.2009 18:16

Re: K jaderným elektrárnám

Uff, to jsou zase kecy!

para 22.1.2009 18:37

Re: K jaderným elektrárnám

A což si o tom něco Ládíku přečíst a oponovat číslem namísto vulgarity - máš na to?;-)

Ladislav N 22.1.2009 18:45

Re: K jaderným elektrárnám (para IP: 86.49.13.xxx)

Nemám na to pořád vyvracet tvoje nesmysly. ;-P

Pravá Míra 22.1.2009 18:26

Re: K jaderným elektrárnám

a proto se zelení snaží tomu zabránit a prosazovat transormaci lidí ve zvířata, protože lidi planetě zemi hrozně škodí!

Stoura 22.1.2009 18:28

Re: K jaderným elektrárnám

Celkem dobrou mirou pro vsechny tyhle náklady je na konci výrobní cena. A ta se dá celkem snadno zjistit. Pro JE, pro tepelnou elektrárnu, pro větrník i pro fotovoltaiku. Je v ní zahrnuta jak výroba, tak spotřeba pracovníků.

para 22.1.2009 18:43

Re: K jaderným elektrárnám

Jo Stouro - pokud nejsou cenové relace pokroucené pak máš pravdu. A taky je nutné počítat v cenách které by platily pokud by onen zdroj byl dominantním zdrojem na trhu energií. Ale i když od toho odhlédnu a udělám pro informaci kalkulaci dnešních poměrů  tak JETE stál 100 miliard - to se vrátí v hodnotě elektřiny za cca 10 let a ještě potom má plánovanou životnost zhruba 50let. tak nám to dává hodnotu asi 6x. Kdežto ty fosily několikanásobek.

Pravá Míra 22.1.2009 18:58

Re: K jaderným elektrárnám

A započítal jsi také uhlíkové odpustky( kolik EUR za povolenku na jednu tunu?) a ukládání CO2 pod zem a že se tím ca40% účinnost nejlepších sníží na polovinu( když to dobře půjde?

Abys netápal: polovina vyrobené energie, kterou by bylo možno dodat zákazníkům, se spotřebuje na to zkapalnění a uložení a zákazník tedy zaplatí stejně, ovšem za polovičku elektřiny.

Díky zelení !

para 22.1.2009 19:07

Re: K jaderným elektrárnám

To o čem píšeš si P.M. nezapočítávají ani američani nebo čínani, indové... a protože maj levné a kvalitní uhlí mají u něj amici ERoEI až 80! To že měli svého času i levnou naftu s ERoEI 100 jim v zemi udělalo "ekonomický zázrak". Dnes mají potíže protože se naučily žít v nadbytku a málo hospodařit. Do padesáti let budem se ztrátou nafty a úbytkem plynu tápat mnozí. Snad je n ti co o zákonitostech přírodních více přemýšlejí budou méně zaskočeni.:-/

Ladislav N :-))) 22.1.2009 19:11

Re: K jaderným elektrárnám

Tebe "zaskakuje" fyzika na každém kroku. Dělej s tím něco... ;-P

para 22.1.2009 19:24

Re: K jaderným elektrárnám

Jo a nezapomen, že až bude hůř a začnou docházet zdroje energií, přidají se k potížím lidstva aspekty GO a dusíkatýmmmi látkami zamořená moře bez ryb. Pak si výpadama na adresu jakékoli strany sotva pomůžeme - už nyní je to jen vlesdoprde.... těm co jim zelení chtěj zktátit zisky za ignorování externalit. Bez rovných práv ve vztahu k externalitám je celý finanční systém pokroucený a nebojím se říci že ten konzumní pak nutně zvrhlý.

Nebo by zemědělce nikdo neměl pokutovat za spachy s polí? - jen at levně jíme?  Uhelky si odfukují jak libo  a u nás za 50let zásoby hnědého necháme zmizet? - jen at nyní máme levnou el.?  Jaderky - at kašlou na radiační bezpečnost - vyleze jim za chvíli ERoEI vic jak těm uhelkám! a postavme je rovnou v městech...- jen at je energie dost a vždy při ruce!  Chemičky nechme vypouštět do řek.... budem pak mít levné plasty - vid!? ...... Tak jsi to poděkování Pravá Míro MYSLELA???8-o

Pravá Míra 22.1.2009 19:51

Re: K jaderným elektrárnám

Tvoje globální starosti bych chtěl mít... už jsi slyšel o přihnojování pobřežních vod močovinou? o tom, že tam v důsledku vyšší teploty a dostatku živin roste víc planktonu a je tedy více ryb..... makačka na bednu, co?

S tím levným jídlem se netrap, při dodržování tzv "enviromentálních zásad hospodaření" nebude žádné. V zemědělství hokejové : "nedáš, dostaneš!" neplatí.

Na co ti budou za 50 let zásoby hnědého uhlí, když ti mezitím díky globálnímu oteplování umrzne zadek? Už jsi slyšel o tom poloprovozu, kde pomocí bakterií vyrábějí ropu? O tom, že ropy je přebytek a teď už je za 30USD/barel? Googluj synku, googluj!

Kde je ta zelená teze, že lidstvo už je za ropným zlomem, že už je vše ztraceno- tedy -pokud se okamžitě nezačnou stavět větrníky, že?

jo a... Nechceš se juknout  paro do Wilk ... na to jak přistupovat k diskusi? Nebo Ti to mám sem přetisknout?;-P