15.5.2024 | Svátek má Žofie


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V.Novák 22.1.2009 15:36

Hamuj! Pánové, rajtujete moc divokého býka!

Rozumím tomu správně, že vedení tvoří proti zemi kondík, tedy pro střídavý proud není ta vrstva luftu jakoby izolační, ale "teče" jí proud odpovídající naoětí a kapacitnímu odporu (kapacitance? já věděl, že skončíme u -ancí!!!) a je potřeba zařadit (sériově?) cívku, která dodá fázově posunutý indukční odpor (induktance? fuj...) a vyrovná to?

A on ten proud ve skutečnosti neteče tou izolační vrstvou, ale jen nabíjí a vybíjí kondík, ale zvonku to vyzerá že teče. A cívka se na začátku brání průtoku, zatímco kodík se naopak nejlíp nabíjí zpočátku, dokud není nabitý. A počítá se to přes komplexní čísla a v nich to vychází přes starýho dobrýho Ohma.

Je to tak nějak podobně? Dávno tomu, zbyly střípky a ještě ke všemu ne moc dobře pochopeného. Asi bych si měl půjčit učebnici pro průmyslovky, nerad mám zmatek v kebuli.

honzak 22.1.2009 16:42

Re: Hamuj! Pánové, rajtujete moc divokého býka!

silová vedení by měla být vůči zemi symetrická (izolovaná soustava). Ona zmiňovaná kapacita je mezi fázovými vodiči.  Při velkých vzdálenostech se to i při 50 Hz musí počítat pomocí vlnových rovnic. Jinak v zásadě správně.

Houmr 22.1.2009 12:37

Ekologičtí aktivisté a zrak?

mají hlavně čuch na vytloukání peněz z ostatních. :-/

Schumacher 22.1.2009 12:06

Dodtatek :

Zákonem zavedené pitomosti se velmi nesnadno ruší.

františek 22.1.2009 12:04

Moudrý článek

Kdybychom měli elektřinu pouze z obnovitelných zdrojů, počítám, že by třetina z nás umřela hladem. Bylo by neuvěřitelně drahé všechno. Kdo teda ty nablblé zelené vlastně volil?

M. Zima 22.1.2009 12:19

To se trochu pletete, ta třetina by umřela, kdyby se o vás nepostarali Němci.

emersonskej 22.1.2009 12:23

Re: To se trochu pletete, ta třetina by umřela, kdyby se o vás nepostarali Němci.

Vy jste vážně komik !!!;-D;-D;-D

M. Zima 22.1.2009 12:32

Vzhledem k tomu, že byste bez nich neměli ani noviny, o autech atd. ani nemluvě, by Vám jistě prospělo se méně smát a více přemýšlet.

emersonskej 22.1.2009 12:46

Re: Vzhledem k tomu, že byste bez nich neměli ani noviny, o autech atd. ani nemluvě, by Vám jistě prospělo se méně smát a více přemýšlet.

Chtěl jsem Vám odpovědět, ale kolega pode mnou to zvládl dřív.... argumentovat tím, co bychom neměli bez Němců, uvážíme-li, že jsou to především oni, kdo pustil bolševiky do Evropy a nepřímo tak zařídil zdejší 40 leté rudé panství, je přinejmenším úsměvné !!!

Marat 22.1.2009 13:12

Re: Vzhledem k tomu, že byste bez nich neměli ani noviny, o autech atd. ani nemluvě, by Vám jistě prospělo se méně smát a více přemýšlet.

Mám obrovskou chuť střílet,když čtu takovou obrhovadinu, že Němci pustili bolševiky do Europy. To bolševici už od Lejnina, Trockého chtěli celý svět dostat pod bolševickou nahajku.Ti snili o celosvětové bolševické revoluci.

Opravdu se divím,že  naprostí neználkové,nebo ignoranti pořad vykládají své bludy, kterým dokonce věří.

Jen zkončila válka už Stalin plánoval další výboj a zabrat celou Europu. A kdyby v 53 roce nezkápnul,tak by k válce zaručeně došlo. Hrdiná Čsl. armáda měla dorazit v prvém sledu až do Francié.Dál  by už nemohla pokračovat,neboť by už neexistovala.

 

i.h. 22.1.2009 13:18

Strilet muzete, ale tak leda sebe,

jo, bolsevici CHTELI, ale NEMOHLI. Az jejich socialisticky bratr ve zbrani a velky ideovy i fakticky spojenec, soudruh Hitler, jim to svym socialismem umoznil. Tak nezvante.

emersonskej 22.1.2009 13:19

Re: Vzhledem k tomu, že byste bez nich neměli ani noviny, o autech atd. ani nemluvě, by Vám jistě prospělo se méně smát a více přemýšlet.

S tím Stalinem a jeho plány o dobití Evropy máte pravdu. To ale nic nemění na faktu, že nebýt Ády a jeho tlupy "hnědoušů", tak Stalin do Evropy nejspíš vůbec nepronikl. A argumentovat tím, co měl v plánu po vítězné 2 světové je trochu mimo. Kdyby právě té druhé světové nebylo, nebylo by nejspíš ani bolševismu u nás !!!

Bubik 22.1.2009 13:27

Re: Vzhledem k tomu, že byste bez nich neměli ani noviny, o autech atd. ani nemluvě, by Vám jistě prospělo se méně smát a více přemýšlet.

no já nevím  varianta, že nebýt nacismu, Hitlera, odsunu, války a poválečného dělení Evropy  by jsme do drápů Stalina nikdy nespadli Vás nenapadla?

Bubik 22.1.2009 13:18

Re: Vzhledem k tomu, že byste bez nich neměli ani noviny, o autech atd. ani nemluvě, by Vám jistě prospělo se méně smát a více přemýšlet.

ten Zima je typickej podpantoflista. Doma na něj zdá se všichni s.rou a dávaj mu najevo, jak je nezajímá a jak jím opovrhujou, tak si chodí na psa pravidelně exhibovat svoje uebermenchovský sklony.

A pak si večer pročítá zpětně svoje příspěvky a počítá, kolik lidí na něj reagovalo a hned je mu nějak líp...........;-D

Historik 22.1.2009 12:34

Kdyby Němci nezačali válku, neměli bychom tady Rudou armádu

a tím pádem ani komunisty. Konec konců, OBĚ totalitní ideologie 20 století jsou německým vynálezem soudruhů Marxe a Hitlera.

Cesta do pekla je dlážděna dobrými úmysly...

V.Novák 22.1.2009 13:51

Re: To se trochu pletete, ta třetina by umřela, kdyby se o vás nepostarali Němci.

A typická ukázka Zimova úkroku stranou!

Že mu to ještě žerete, pánové. Chtěl zatáhnout diskusi od odborné problematiky na ideologickou rovinu - a taky se mu to povedlo.

Že mu to ještě žerete...

5P 22.1.2009 14:40

Re: To se trochu pletete, ta třetina by umřela, kdyby se o vás nepostarali Němci.

Máte na mysli koncentrační tábory?:-/

para 22.1.2009 12:43

Re: Moudrý článek - a mohrý františek? - nebo je to jinak?

Ono s tou obnovitelností je to potíž - fosily obnovitelné nejsou i když nás tak pozvedli na sebevědomí. Dost z nás či spíše našich potomků tady asi umře tím hladem... pokud nám fosily bez nějaké náhražky dojdou - a tu náhražku nemáme. Nebo o ní františek ví - když je mu tak jasné kdo je a kdo není "nablblý".;-)

Vaněk 22.1.2009 13:52

Re: Moudrý článek - a mohrý františek? - nebo je to jinak?

Náhražku samozřejmě máme. Už dnes. Stale je v provozu několik rychlých reaktorů, které si z neštěpitelného uranu dokáží vyrobit štěpitelné izotopy. A to víc než samy spotřebují. Jen při započítání současně známých a těžených zásob se tím prodlouží zásoby z cca 100-200 let na cca 500 - 1000 let. Při započtení reálně získatelného uranu např. z mořské vody pak jsou jeho zásoby na cca ještě 100x delší dobu. V Indii se pak staví podobný typ reaktoru, který umí štěpit thorium, kterého je na zemi tuším 5x víc než uranu. Takže už jen stávajícími technologiemi a vč. nákladů na externality (ukládání odpadu nesmyslně pod zem, vlivy  na okolí a ekologickou likvidací elektráren) - máme prostředky na pokrytí energetických potřeb lidstva na řádově 100 000 let (některé odhady mluví až o 40 milionech - ale buďme raději pesimisty) - a to za ceny nižší než z pohádky zvané "obnovitelné zdroje". A to nemluvím o fůzních reaktorech z nichž první se také již pro otestování proveditelnosti staví.

R. 22.1.2009 14:05

Re: Moudrý článek - a mohrý františek? - nebo je to jinak?

Mate pravdu (pane kolego), akorat se to jaxi "nesmi rikat." Jsem ale optimista, stejne jako se Barroso a cela EU po.rali pred razantnim nastupem zelenych, tak se slozi pred nastupem atomu. Zmohou se leda na kecy (ktery nemaj cenu).

Schumacher 22.1.2009 12:00

Jistěže.

A až se tenhle byznys rozjede a až se naplno ukáže jeho nesmyslnost (pokud jde o hlásaný účel) tak  velké duté hlavy pokývají ano,ano, to je pravda, ale zrušení toho či onoho programu, projektu, dotací a podobně by mělo těžké sociální důsledky a proto jedinou politickou možností je  v tom nesmyslu pokračovat a dát mu jiný význam.

Bubik 22.1.2009 11:57

......první krok šetřit el na ohřevy TUV a topení.....

katalog Bramac, 2009: Přímé záření má v našich podmínkách intenzitu cca 600 - 1000 W/m2, difuzní 40 až 200 W/m2. S kolektorem BSK8 můžete ročně ušetřit až 5300 kWh energie, to je cca 500 m3 plynu.......

No a teď cenové údaje: kolektor BSK8 má 8 m2, je dle údajů výrobce vhodný pro 4  až 5 člennou rodinu, stojí 69.400,- Kč bez DPH. Připočteme-li čerpadlo, vedení, 200 až 300 litorvý bojler s větším otopným hadem, montáž (jeřábem) apod. jsme s DPH na cca 110 až 120 tisíci korunách.

Když to porovnáme, že obyčejný bojler stojí 5000 Kč i s montáží, případně kubík plynu i po všech zdraženích a s rozpočtením paušálu cca 15 Kč a plynová karma 10 tisíc korun, tak mi návratnost systému pořízeného za více než 110 tisíc korun vychází asi na 12 až 15 let. A to i se započtením inflace energií. A bez oprav.

Což při předpokládané životnosti 15 až 20 let věru není mnoho.......;-D

honcek 22.1.2009 12:01

Re: ......první krok šetřit el na ohřevy TUV a topení.....

Pri vasich vypoctech o usporach a navratnosti zapominate prave na zminovane ceny vyrobni(porizovaci) a ceny za likvidaci(provozni) techto "setrnych" zdroju. Ktere pochopitelne neplatite - jsou dotovany a to nami vsemi, coz se mi sakra NELIBI!!!! Pokud si vas vzorecek o tyto naklady upravite a budete pocitat s zivotnosti cca 15 - 20 let, zjistite, ze navratnost je v nekonecnu!! Coz znamena, ze vysledkem v globalnim meritku je ZTRATA! Dopady (pochopitelne skodlive) vyroby a likvidace techto zarizeni na prirodu opomijim.

Bubik 22.1.2009 12:06

Re: ......první krok šetřit el na ohřevy TUV a topení.....

výrobní cena si myslím je reálná, protože a/ výroba u Bramacu není nikým dotována, a firma těžko bude prodávat se ztrátou. Takže věřím tomu, že za ty peníze se pár plechů, trubek, skla, izolace atd vyrobit a prodat dá, a to i s nějakou slušnou marží.

ano, náklady na likvidaci jsem nezapočetl. Sundat jeřábem, rozseparovat odpad, odvézt do šrotu. To ale není započteno ani u toho bojleru či karmy.

Tomáš z Vokovic 22.1.2009 12:20

Re: ......první krok šetřit el na ohřevy TUV a topení.....

Jelikož bojler je elektrospotřebič, ekologický poplatek na jeho budoucí likvidaci platíte už při jeho nákupu. Bojler můžete zararmo odevzdat ve sběrném dvoře. Jak je to u plynových spotřebičů, nevím. Ale je to z větší části kov, takže asi bez problému. 

Zebra 22.1.2009 12:56

Re: ......první krok šetřit el na ohřevy TUV a topení.....

...zadarmo ve sběrném dvoře...kam ho zadarmo dovezete / donesete a kde se zadarmo vypaří / vysublimuje ?

Vaněk 22.1.2009 14:10

Re: ......první krok šetřit el na ohřevy TUV a topení.....

Já v tomto případě vyjímečně souhlasím. Tepelné kolektory na výrobu teplé užitkové vody, nebo ohřev bazénu se ekonomicky vyplatí. Pečlivě jsem si to spočítal a v současné době připravuji. Investiční náklady lze ještě hodně zredukovat. Jsou levnější dodavatelé a některé věci lze vyrobit svépomocí. I když budu brát jen komerčně dostupné kolektory - pak jsou - od více výrobců - v ceně někde kolem 5000.- Kč/m2. Z m2 lze získat v našich podmínkách někde kolem 800 kWh (pokud si vzpomínám). kWh z elektřiny je někde kolem 3 - 4 kWh dle toho, jde-li o vícesazbový. (Nyní i pod 2,- Kč po dobu 8 h. denně). Plyn je jen o cca 30% levnější.

Takže vlastní hodnota získatelné energie je minimálně kolem 2000.- Kč/m2/rok. Přímé náklady na kolektor se pak zaplatí nejdéle za 3 roky. Samozřejmě je otázka dalších nákladů. Přívodní vedení, čerpadla, elektronika a zásobník. V mém případě kdy chystám cca 15 m2 tyto další náklady jsou cca 6000.- celkem (vnitřní bazén bez zásobníku). Bojler na užitkovou vodu už jsem si rovnou koupil s dalším výměníkem, takže předokládám za další pomocné čerpadlo v ceně kolem 2000.- další úspory aniž bych musel více investovat. Se vším všady odhaduji návratnost - s velkou rezervou - kolem 10 let. Moji zbývající životnost odhaduji statisticky na 20 let..... Takže v důchodě doufám, že mi to umožní si neredukovat životní standart.

Bubik 22.1.2009 15:16

..... a některé věci lze vyrobit svépomocí....

to ale asi není dlouhodobě správná cesta, že......

Slizoň de Kopejrak 22.1.2009 12:26

Mno, a ještě bych dodal...

že kolektor musí mít nějaký rozumný sklon, tedy nejčasteji na RD je na šikmé střeše a ono je ho třeba i 3-4 ročně vypucovat a zkuste si lozit po střeše 30-45 stupňů ! Budete mít pěkně hnědo v kalhotách, páč ono se to nezdá ale už střecha nad 2 patrem, to je vejška !  ;-D

honzak 22.1.2009 12:42

Re: Mno, a ještě bych dodal...

ve šmoulích vesničkách bývá nad kolektory vikýř. Ale i tak je to nepohodlné. Mohli by to zdarma dělat ekologičtí aktivisté. Alespoň k něčemu by ti darmožrouti byli užiteční!