Středa 29. 5. 2024Maxmilián, Maxim polojasno10 °C

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

  • Příspěvků: 503
  • Poslední: 27.1. 2009 17:24
  • Řadit dle: vláken
  • času vložení
rezy 22.1.2009 16:34

pane Vanek s tím získáním 800kWh/m/rok

bych byl opatrný, to by platilo, kdyby jste to měl pokaždé kam naskládat, tj pokud byste to teplo dokázal vždy do něčeho uložit. Pokud budete mít např. ohřev TUV, tak v horkém slunném dnu se Vám ustálí teplota systému třeba na 70 a pak to bude čekat až do  večera, než zapadne sluníčko.

Nádrž 6m3 na TUV mi přijde opravdu velká, to by Vám mohlo stačit pro ty letní dny, ale že byste ji dal svépomocí dokupy za 6tisíc, to ani náhodou. Musí to být tlaková nádoba která vydrží cca 6atm (s rezervou, já mám darling na 3atm), což  vyvine dost slušné síly na stěny nádoby - tedy nebudou to jen takové plíšky ale odhaduji při té velikosti 6m3 plech alespon tl  6mm, dobré sváry, váha  samotné vody bude 6000kg, cili nosníky na podepření budou slušné šíny a celé to musíte dát do kabátu ze skelné vaty, očekával bych cenu  i když budete nakupovat ve Feroně  a tepelnou izolaci někde ve výprodeji, materiál alespon za 20 - 30táců.

Pravá Míra 22.1.2009 16:45

Re: pane Vanek s tím získáním 800kWh/m/rok

a co když zahrabeš vyřazenej fekál do hnoje...??

rezy 22.1.2009 16:51

Re: pane Vanek s tím získáním 800kWh/m/rok

no fekál má běžně tři kubíky a pokud je vyřazenej, tak bych se tam ten tlak bál pustit. Asi před 4 roky jsem zkoušel napravit vcuclej fekál (zbortilo se mu zadní čelo dovnitř) a dělal jsem to tak, že jsem ho tlakoval čistou vodou z darlinku. No i když tam nebyla žádná vzduchová kapsa a nemohlo to nic udělat, tak to pěkne praskalo a chřupalo. Dobrou nádrž na 6 kubíku pod dvacet neseženeš, asi by to šlo hodit do jámy na slámu a pak to ještě dobře obložit balíky slámy a zastřešit, ale v samotném hnoji by Vám to brzo prorezlo z obou stran. Pokud bych něco doporučil tak pak sehnat anitikoro starou nádrž z vozu na mlíko, ale tu vám v kovošrotu taky zadarmo nedaj.

honzak 22.1.2009 17:37

Re: pane Vanek s tím získáním 800kWh/m/rok

plastová včera v Bauhausu 35 litrů v českých. Zato echt deutsch!

Kdo si vykope a zpátky spraví strop, tomu prodám za hodnotu železa vyčištěnou 10 m3 od mazutu.

rezy 22.1.2009 17:42

Re: pane Vanek s tím získáním 800kWh/m/rok

ta plastová má 6m3? To není špatná cena ale nevěřím, že to vydrží nějakej tlak, leda by to muselo bejt zalitý v železobetonu.. to zase nebude žádná izolace ... leda tak na deštovku nebo to mit udělané spádově někde na půdě..

honzak 22.1.2009 17:49

Re: pane Vanek s tím získáním 800kWh/m/rok

k nahlédnutí před Bauhausem na Pankráci. Na tlakové parametry jsem nekoukal, vycházel jsem naszrán, neb neměli, pro cojsem šel.

rezy 22.1.2009 17:01

Re: pane Vanek s tím získáním 800kWh/m/rok

v každém případě, pokud byste zvolil tohle, tak mi dejte vědět, jak jste ten fekál čistil, a kolik dní jste nesměl dom;-D

Jarka 22.1.2009 16:14

K jaderným elektrárnám

Kdo ještě pochybuje o nezbytnosti stavby jaderných elektráren, ať si přečte názor prof. Janoucha. Při současné spotřebě uhlí, plynu a ropy, nám zásoby těchto surovin vydrží na 50 - 70 let. Co bude potom, necháme svým  potomkům zcela vyplundrovanou zemi? Jaderné elektrárny se staví po celém světe, jen ve Francii jich je několi desítek v Anglii také. Dnes už jsou elektrárny na také úrovni, že další Černobyl nehrozí. Proti jádru protestují jen zelení a Rakušané, kteří téměř celou spotřebu dováží a těžko poznají, která je z čeho. Na naplánované plynové elektrárny mohou zapomenout, protože stačí když se zavřou kohoutky a pak už jen liščí ohon a ebon. tyč. Další plynovody co jsou výhledově plánované jsou převážně v politicky nestabilních zemích, takže stavět je by bylo riziko. Hlavně aby rozhodování nebylo na politicích ale na odbornících.

para 22.1.2009 17:19

Re: K jaderným elektrárnám

Jarko pan Janouch píše poutavě ale všude se vyhnul zásadnímu problému vysokých investičních a technologických nároků, které jsme sice schopni zajistit dnes ale pokud dojdou lidstvu fosily jako hlavní energetické zdroje s vysokou návratností tak si dnešní typy jaderek pro nízké ERoEI na sebe ani nevydělaj. Na tomhle problému se intenzivně pracuje už celá desetiletí ale výsledek je jen vyší spolehlivost a využitelnost paliva - nikoli to nejpodstatnější a tím je energetická návratnost - ta naopak pro nutnost řady bezpečnostních opatření nadále klesá. Ani lobisti na Proatomwebu o tom nechtěj moc mluvit. Těch JE se staví relativně minimum - v Evropě jedna. Já jsem také pro dostavbu Temelína ale pokud by společnost upadla budu se modlit aby ty jaderky někdo odstavil kultivovaně.

honzak 22.1.2009 17:44

Re: K jaderným elektrárnám

EROEI, EROEI, kde ťa ľuďia berú?

Mezi  námi. ať je definice podle té wiki nebo je jiná, v případě průszeru se na "energetickou návratnost" nehledí. Viz Hermann Goring Werke (později Stalinovy závody) v Záluží u Mostu. Nebo auta na dřevoplyn za WWII.

O EROEI jsem ve vlaku přemýšlel - ta metodika musí být. Např, jak se do vstupující energie zahrnou pohonné hmoty na dopravu posádky vrtné věže v Severním moři? Je to ekvivalentní potravě velbloudů, kteří dopravují nomády do služby u pouštních naftových studních?

para 22.1.2009 17:59

Re: K jaderným elektrárnám

Ne Honzáku EROEI je to o tom jak energii těžit. Čili říká JAK SNADNO JI TĚŽÍME! Když civilizace najde technologii jak se k energii dostat efektivně - celá začne prosperovat /obdoba termodynamických fyzikálních zákonů/. Tam kde se těží energie s velkými obtížemi je pak její transformace omezena jen na nejnutnější úkony - společnost nutně chudne. O tom to je!  Je to bezrozměrné číslo, nezávislé na finančních kličkách a i když se všechny vstupní toky energií nám hůře popisují jak cenovkami - výsledek je lidským suběktem daleko hůře ovlivnitelný. Proto jsem pro prosazování tohoto perspektivního pohledu. Metodiku máš třeba tady: http://www.theoildrum.com/tag/charles_hall To co se nejlépe ukazuje na té naftě ale zřejmě platí velmi obecně pro všechny biologické druhy. Od buněk ... přes kobylky... po člověka.

ps 22.1.2009 18:15

Re: K jaderným elektrárnám

Přesně tak. A proto bychom měli opustit ty chiméry o tzv. obnovitelných zdrojích jako elektřina vyráběná z fotovoltaických článků nebo biopaliva a zaměřit se na energii snadno dostupnou a při tom čistou. Ptáte se jaké to je energie? Jaderná!!

para 22.1.2009 18:36

Re: K jaderným elektrárnám

JE je na tom ale dost bídně - podobně jako fotovoltaika. Má ale obrovskou kapacitní možnost a to je její naděje - jen naděje. Hodnoty kolem desítky by se museli zněkolikanásobit - bez dodržení bezpečnosti dnes nikdo neví jak.

t.t. 22.1.2009 21:33

Re: K jaderným elektrárnám

JAderna energetika ma dnes ERIE okolo 50, jak to znekolikanasobit s vi - uzavrit palivovy cyklus. Problem neni s bezpecnosti (pokrocile jaderne reaktory jsou bezpecnejsi nez soucasna generace), ale v politice.

para 22.1.2009 23:28

Re: K jaderným elektrárnám

Pokud by měl T.T. pravdu - tak brzo bude po problémech. Ale podívej T.T. sem http://cs.wikipedia.org/wiki/ERoEI .... http://www.theoildrum.com/tag/charles_hall  A pokud se ti to zdá špatně tak si spočti co stál Temelín, za jak dlouho se ta investice vrátí a kdy bude odstaven a jen s finančního hlediska je hodnota 6x velmi zlá. Máš možná s tou hodnotou okolo 50 na mysli nově projektované reaktory ale ty se dosud nevyrábí. Můžeš uvést zdroj ke konkrátnímu typu? Moc mi to zajímá. Dík.

Pravá Míra 22.1.2009 18:20

Re: K jaderným elektrárnám

a nechtěl bys, když to máš tak zmáknuté,  nás seznámit s tím, jaké ERoEI mají biopaliva z EU ??

To by mě moóóc zajímalo!

To bude určitě daleko vyšší než JE!

para 22.1.2009 18:34

Re: K jaderným elektrárnám

Jo klidně - cca 1 - to je mín než stačí na udržení nejprimitivnější civilizace - pokud by to byl její dominantní zdroj. Transformací - těžeb -  takto nepovedených ale dělá člověk celou řadu. Ty hodnoty najdete v onom bublinovém grafu Ch. Halla. i jinde - stačí zagooglovat.

honzak 22.1.2009 18:44

Re: K jaderným elektrárnám

Když jsem dočetl ke vzorci, kde EROI má rozměr MJ/$, tak se mi udělalo špatně. Je to evidentně stejná 3,14čovina  jako globální teplota. Patrně to vyprodukovala nějaká katedra vědeckého kafralismu či etanolového ekologismu. Kam se na ně hrabe prof. Kahuda s mentiony a ten šílenec s ještírky Aštara Šerana!

Pravá Míra 22.1.2009 18:46

Re: K jaderným elektrárnám

nojo, kdyby se dopracovali ke tvaru investované USD/vyprodukovaná MWh , tak by to pro zelené lumíky bylo zničující....

para 22.1.2009 18:10

Re: K jaderným elektrárnám

Tohle je ale už to v čem si rozumíme ..."Např, jak se do vstupující energie zahrnou pohonné hmoty na dopravu posádky vrtné věže v Severním moři? Je to ekvivalentní potravě velbloudů, kteří dopravují nomády do služby u pouštních naftových studních?".... Prostě na všechny investice je nutné se dívat s energetického hlediska. Kolik spotřebuje lud na dopravu, velbloud k obživě ale i ta poslední uklízečka na záchodcích areálů musí jíst a když to zesumarizuješ máš jmenovatel zlomku. Do čitatele si dej kolik energie je v barelu u přímého spotřebitele a podělit už umíme snadno. Jen se nesnadno smiřujen s dopady tohoto přístupu. Ono to nevěstí pro naši pohodlnost nic dobrého a s pána tvorstva to může oproti takovému hadovi udělat chudáčka co další přírodní katastrofy nepřežije a od povrchu země už se sotva kdy odlepí pokud propásne- prožere své období prosperity ke své transformaci od zvířete k opravdu lidskému tvoru.

Ladislav N 22.1.2009 18:16

Re: K jaderným elektrárnám

Uff, to jsou zase kecy!

para 22.1.2009 18:37

Re: K jaderným elektrárnám

A což si o tom něco Ládíku přečíst a oponovat číslem namísto vulgarity - máš na to?;-)

Ladislav N 22.1.2009 18:45

Re: K jaderným elektrárnám (para IP: 86.49.13.xxx)

Nemám na to pořád vyvracet tvoje nesmysly. ;-P

Pravá Míra 22.1.2009 18:26

Re: K jaderným elektrárnám

a proto se zelení snaží tomu zabránit a prosazovat transormaci lidí ve zvířata, protože lidi planetě zemi hrozně škodí!

Stoura 22.1.2009 18:28

Re: K jaderným elektrárnám

Celkem dobrou mirou pro vsechny tyhle náklady je na konci výrobní cena. A ta se dá celkem snadno zjistit. Pro JE, pro tepelnou elektrárnu, pro větrník i pro fotovoltaiku. Je v ní zahrnuta jak výroba, tak spotřeba pracovníků.

para 22.1.2009 18:43

Re: K jaderným elektrárnám

Jo Stouro - pokud nejsou cenové relace pokroucené pak máš pravdu. A taky je nutné počítat v cenách které by platily pokud by onen zdroj byl dominantním zdrojem na trhu energií. Ale i když od toho odhlédnu a udělám pro informaci kalkulaci dnešních poměrů  tak JETE stál 100 miliard - to se vrátí v hodnotě elektřiny za cca 10 let a ještě potom má plánovanou životnost zhruba 50let. tak nám to dává hodnotu asi 6x. Kdežto ty fosily několikanásobek.

Pravá Míra 22.1.2009 18:58

Re: K jaderným elektrárnám

A započítal jsi také uhlíkové odpustky( kolik EUR za povolenku na jednu tunu?) a ukládání CO2 pod zem a že se tím ca40% účinnost nejlepších sníží na polovinu( když to dobře půjde?

Abys netápal: polovina vyrobené energie, kterou by bylo možno dodat zákazníkům, se spotřebuje na to zkapalnění a uložení a zákazník tedy zaplatí stejně, ovšem za polovičku elektřiny.

Díky zelení !

para 22.1.2009 19:07

Re: K jaderným elektrárnám

To o čem píšeš si P.M. nezapočítávají ani američani nebo čínani, indové... a protože maj levné a kvalitní uhlí mají u něj amici ERoEI až 80! To že měli svého času i levnou naftu s ERoEI 100 jim v zemi udělalo "ekonomický zázrak". Dnes mají potíže protože se naučily žít v nadbytku a málo hospodařit. Do padesáti let budem se ztrátou nafty a úbytkem plynu tápat mnozí. Snad je n ti co o zákonitostech přírodních více přemýšlejí budou méně zaskočeni.:-/

Ladislav N :-))) 22.1.2009 19:11

Re: K jaderným elektrárnám

Tebe "zaskakuje" fyzika na každém kroku. Dělej s tím něco... ;-P

para 22.1.2009 19:24

Re: K jaderným elektrárnám

Jo a nezapomen, že až bude hůř a začnou docházet zdroje energií, přidají se k potížím lidstva aspekty GO a dusíkatýmmmi látkami zamořená moře bez ryb. Pak si výpadama na adresu jakékoli strany sotva pomůžeme - už nyní je to jen vlesdoprde.... těm co jim zelení chtěj zktátit zisky za ignorování externalit. Bez rovných práv ve vztahu k externalitám je celý finanční systém pokroucený a nebojím se říci že ten konzumní pak nutně zvrhlý.

Nebo by zemědělce nikdo neměl pokutovat za spachy s polí? - jen at levně jíme?  Uhelky si odfukují jak libo  a u nás za 50let zásoby hnědého necháme zmizet? - jen at nyní máme levnou el.?  Jaderky - at kašlou na radiační bezpečnost - vyleze jim za chvíli ERoEI vic jak těm uhelkám! a postavme je rovnou v městech...- jen at je energie dost a vždy při ruce!  Chemičky nechme vypouštět do řek.... budem pak mít levné plasty - vid!? ...... Tak jsi to poděkování Pravá Míro MYSLELA???8-o

Pravá Míra 22.1.2009 19:51

Re: K jaderným elektrárnám

Tvoje globální starosti bych chtěl mít... už jsi slyšel o přihnojování pobřežních vod močovinou? o tom, že tam v důsledku vyšší teploty a dostatku živin roste víc planktonu a je tedy více ryb..... makačka na bednu, co?

S tím levným jídlem se netrap, při dodržování tzv "enviromentálních zásad hospodaření" nebude žádné. V zemědělství hokejové : "nedáš, dostaneš!" neplatí.

Na co ti budou za 50 let zásoby hnědého uhlí, když ti mezitím díky globálnímu oteplování umrzne zadek? Už jsi slyšel o tom poloprovozu, kde pomocí bakterií vyrábějí ropu? O tom, že ropy je přebytek a teď už je za 30USD/barel? Googluj synku, googluj!

Kde je ta zelená teze, že lidstvo už je za ropným zlomem, že už je vše ztraceno- tedy -pokud se okamžitě nezačnou stavět větrníky, že?

jo a... Nechceš se juknout  paro do Wilk ... na to jak přistupovat k diskusi? Nebo Ti to mám sem přetisknout?;-P