26.6.2016 | Svátek má Adriana






MLSOTNÍK: O jáhlách

23.1.2015

Za hlasitého cvakání francouzských holí jsem se plížila naším supermarketem, když tu náhle vidím jáhly. V tu ránu mi naskočilo jedno z oblíbených jídel mého dětství – jahelník. A tak šly jáhly se mnou domů. Doma jsem k nim pohledala pár informací a zde podávám ještě teplé.

Surovina

Surovina

Tak především – jáhly jsou loupané proso. Jsou zdravé! Jsou bohaté na minerály (vápník, fosfor, hořčík, železo…) a vitamíny skupiny B. Neobsahují lepek! Jsou vhodné při nemocech zažívacího traktu.

Jáhly se dají použít zhruba stejně jako rýže, ostatně právě rýže je kdysi z našeho jídelníčku vytlačila. Znamená to, že se z nich dá dělat ten výše zmíněný jahelník, ale taky rizoto…eh, že by jáhloto? Ale taky škubánky, saláty, různé placky, samozřejmě se hodí i do polévek. Pro mne – zřejmě vlivem dětských vzpomínek – jsou jáhly spíš určené k vaření na sladko.

Jahelník pro 3 – 4 lidi dělám takhle:

Takto jáhly vypadají

Takto jáhly vypadají

  • 1 l mléka
  • 250 g jáhel
  • 1/2 lžičky soli
  • 120 g cukru
  • 2 vejce
  • citronová kůra (není nutné)
  • švestky, nejlépe sušené

Jáhly propláchnu na cedníku horkou vodou, to je důležité (mohly by být nahořklé). Nasypu do mléka, osolím a uvařím kaši. Nutno míchat!!! –  ale netrvá to příliš dlouho, ostatně jáhly nemusí být absolutně měkké, ještě se zapékají.

Jahelník se chystá do trouby

Jahelník se chystá do trouby

Do hotové kaše vmíchám cukr, citronovou kůru, tuk a nakonec vejce.

Polovinu hmoty vyklopím do vymazané (případně i vysypané –  strouhankou nebo otrubami) misky nebo pekáčku. Přidám švestky (nešetřím, klidně těsně vedle sebe) a zakryju druhou polovinou těsta. Nahoru lze dát pár lupínků másla.

Peče se od oka a čichem, cca 3/4 hodiny.

Jáhlové škubánky

Jáhly uvařím jako na jahelník, ale tentokrát opravdu do měkka. Rozehřeju si máslo. Polévkovou lžíci namáčím v másle a vykrajuji škubánky – na každý znova namáčím lžíci do másla. Pokud chci sladké, škubánky na talíři pocukruji. Pokud mají být slané, mléko na vaření víc osolím a místo samotného másla dám na máslo nebo sádlo osmažit cibulku.

Jen pro jistotu podotýkám, že do rizota/jáhlota, salátů apod. se jáhly vaří ve vodě, případně ještě lépe ve vývaru.

Dobrou chuť!

Jahelník je dobrota.

Jahelník je dobrota.

Foto: autorka

Zana Neviditelný pes


Diskuse


Š. Matyášová
7:03
26.1.2015

Š. Matyášová
7:01
26.1.2015

Z. Verenka
12:55
24.1.2015

R. Enatae
23:55
23.1.2015

T. Zana
9:19
24.1.2015

Z. Jenny
21:56
23.1.2015

Z. Yga
22:01
23.1.2015

T. Zana
22:18
23.1.2015

M. Crossette
20:07
23.1.2015

Z. Vave
20:51
23.1.2015

T. Zana
21:23
23.1.2015

Š. Matyášová
7:04
26.1.2015

H. Williamson
17:59
23.1.2015

T. Zana
19:20
23.1.2015

M. Crossette
20:09
23.1.2015

Z. Jenny
21:52
23.1.2015

R. Enatae
0:02
24.1.2015

Z. Tora
17:54
23.1.2015

T. Zana
19:21
23.1.2015

M. Crossette
15:48
23.1.2015

T. Zana
16:49
23.1.2015

Z. Lika
17:01
23.1.2015

Z. Dalmi
15:19
23.1.2015

T. Zana
15:22
23.1.2015

Z. Jenny
22:01
23.1.2015

T. Zana
14:02
23.1.2015

Š. Matyášová
7:06
26.1.2015

Z. Gwendyvitmar
12:33
23.1.2015

T. Zana
13:34
23.1.2015

A. Lex
12:01
23.1.2015

T. Zana
13:38
23.1.2015

Z. Matylda
17:14
23.1.2015

T. Zana
14:00
23.1.2015

Z. Matylda
9:47
23.1.2015

T. Zana
15:20
23.1.2015

Š. Matyášová
7:08
26.1.2015

Z. Lika
8:57
23.1.2015

T. Zana
9:36
23.1.2015

Z. Lika
11:32
23.1.2015

M. Pajakerryková
8:47
23.1.2015

T. Zana
9:32
23.1.2015

Z. Yga
9:43
23.1.2015

A. Lex
12:03
23.1.2015

T. Zana
13:40
23.1.2015

Z. Dalmi
15:27
23.1.2015

Z. Rpuťová
8:40
23.1.2015

A. Bytová
11:03
23.1.2015

Z. Jenny
22:09
23.1.2015

Z. Vave
8:19
23.1.2015

T. Zana
9:26
23.1.2015

Z. Jenny
22:12
23.1.2015

H. Williamson
11:30
23.1.2015

Z. Lika
11:34
23.1.2015

Z. Kytka
12:53
23.1.2015

Z. Vave
15:56
23.1.2015

Z. Vave
8:17
23.1.2015

T. Zana
9:26
23.1.2015

Z. Xerxová
6:38
23.1.2015

Z. Lika
8:29
23.1.2015

T. Zana
9:23
23.1.2015

Z. Yga
9:46
23.1.2015

Z. Lika
11:21
23.1.2015

T. Zana
15:25
23.1.2015

počet příspěvků: 66, poslední 26.1.2015 07:08









KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde . více...
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !