20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: O jáhlách

Za hlasitého cvakání francouzských holí jsem se plížila naším supermarketem, když tu náhle vidím jáhly. V tu ránu...

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Š. Matyášová 26.1.2015 7:03

a k hořkosti jahel

na povrchu je tuk, co prostě nažlukne, proto se musí pořádně vyprat..opravdu pořádně v teplé vodě, ve studené ten tuk nepustí...a několikrát..dokud jsou tou žluklinou cejtit...

Š. Matyášová 26.1.2015 7:01

MILUJU JAHELNÍK, AL E S VIŠNĚMI

s jiným ovocem mi nejede..a dělávám ho velmi často...někdy i se zapečenou směhovou čepicí..je to super jídlo...cukru dávám jen lžici třtinového,jinak  ne, on tam není příliš potřeba. Miluju teplej jaheldník politej odvařenou hustou kompotovou šťávou z višní..miluju studenej jahelník,krájenej jako dort...jsem ráda, že nejsem sama :-D

Z. Verenka 24.1.2015 12:55

Jahle

včera som si pekne počítala receptíky a slovo jáhle ma nadchlo.Len som nevedela,či jáhle jedávam,alebo som mimo.Až pred chvíľkou som sa dozvedela,že ano.Ako pšeno.U babičkky sme jedávali v detskom veku pšeno na sladko s marhuľami alebo slivkami,ke´d sme sa dostali za pomyselnú hranicu detstva,tak pšeno na slano ako takú kašu s cibuľkou a opraženou slaninkou.Roky som to nemala v ústach,ale spomienka-chuťová je príjemná,tak skúsim zase.

OT Od rána sneží!!

R. Enatae 23.1.2015 23:55

Mňam, jahelník miluju

a už jsem ho dlouho nedělala. Jen je opravdu nutné jáhly napřed spařit vroucí vodou, aby nebyly hořké.

V diskusi mě zaujalo, že děvčata z Moravy používají tvar množného čísla "jáhle", zatímco u nás se říká "jáhly". Zkusila jsem tetu Wiki a ejhle, byla tam jazykovědná odbočka (jak se to zobrazí jsem sama zvědavá, překopírovala jsem text přímo z Wiki):

Slovo jáhla je praslovanské, nejasného původu[1]. Přídavné jméno se užívá jáhlový i jahelný.

V řadě slovanských jazyků se pro jáhly používá výraz pšeno (slovensky, rusky), ale např. polsky to jsou jagły. Většina jazyků výraz jáhly nemá, používá se prostě proso nebo upřesňující loupané proso, prosná semena apod.

T. Zana 24.1.2015 9:19

Re: Mňam, jahelník miluju

Konečně melodický přístup :-) a ráda vidím spřízněnou jahelníkovou duši!

Z. Jenny 23.1.2015 21:56

Zano,

jsem tu až teď, byla jsem mimo nett. Jáhle zkusím, jakživ jsem je ne toto, tedy nejedla, fakt zkusím. Třeba pohankovou kaši s povidly, to zase ano nebo špaldoto a tak. Jsem přítel experimentů i když jsou jáhle klasika , neměla jsem je v hubě. Na vzdory osudu a zážitků Ygy, zkusím a podám zprávu. :)

Z. Yga 23.1.2015 22:01

Re: Zano,

Tys žena odvážná (:o))

T. Zana 23.1.2015 22:18

Re: Zano,

Chválím, takhle vzniká pokrok -))

M. Crossette 23.1.2015 20:07

Aha, tak millet

Díky Zano a Liko za překlad. Jak jsem viděla millet, hned jsem si říkala "no to znám, ale v krmení pro ptáky!!!" A je to tak, millet je v každé směsi. A pro lepší přilákání ptáčků se dá koupit i samostatně, protože právě millet prý mají nejraději (takže jsi Dalmi vrabcům podstrojovala). Ale ten pro ptáky je neloupaný. Na internetových stránkách našeho obchodu jsem našla, že by millet (loupaný) měli mít (pěkně drahý, necelé kilo za 14.5 dolarů). No ale ze zvědavosti (a jako Zana vzpomínkově) ho asi koupím a vyzkouším ten jahelník/millovník :))

A dívala jsem se i na recepty. Mezi nesladkými mě docela zaujal tenhle. Jáhlové kroketky - půl hrnku (předem namočených) jáhlí, 1.5 hrnku vody, malou cibuli jemně posekanou,malou nastrouhanou mrkev,2-3 lžíce posekané petrželky, 3 lžíce strouhaného sýra Parmezan, 1 lžíce sojové omáčky, sůl.

Ve vodě povařit jáhle do měka (20-25min). Pak vmíchat ostatní a rozmíchat (měla by vzniknout kašová masa). Potom buď na olej dělat "bramboráky" (kopeček, rozplacatit), nebo nejprve uplácat placičky (podle potřeby přidat mouku nebo sýr aby se lépe plácalo) a pak osmažit do zlatova.

Z. Vave 23.1.2015 20:51

Re: Aha, tak millet

to zní dobře, Maričko, děkuju Ti.

T. Zana 23.1.2015 21:23

Re: Aha, tak millet

Hmmm, to bude vonět :-)

Š. Matyášová 26.1.2015 7:04

Re: Aha, tak millet

jdou dělat i jahelné knedlíky, podobné bramborovým.....

H. Williamson 23.1.2015 17:59

Jahle a Jih proti Severu

To jsme jednou byly s mou tetou a sestrenici o prazdninach na Slapech. A jeden vecer nam teta uvarila jahle s merunkama. My jsme se sestrenici byly v tom obdobi, kdy jsme se v jidle programove stouraly. A tak jsme tedy nakladaly I s jahlama. Protoze jsme byly potvory, tak jsme rikaly tete, at nam k tomu cte. A vyzadaly jsme si, jak v Jihu proti Severu Melanie umira. Hodna teta nam cetla a pak jsme vsechny tri bulely. Jahly vychladly, teta je ohrala, a pak jsme zas chtely, at nam predcita, jak umrela Bonnie. A zas jsme brecely. Udajne jsme to s Helenou v slzavem udoli nejak snedly. Teda ja bejt moji tetou.... tak bych si asi dala facku. Tolik o jahlich/jahlach, jahlatech...?

T. Zana 23.1.2015 19:20

Re: Jahle a Jih proti Severu

Hanko, to je krásná vzpomínka! Teta byla svatá žena, ale nejspíš si to taky užila :-)

Že bych si našla Jih proti Severu?

M. Crossette 23.1.2015 20:09

Re: Jahle a Jih proti Severu

Hanko, to jste tedy ty jáhle pak dojídaly už řádně prosolené :)

Z. Jenny 23.1.2015 21:52

Re: Jahle a Jih proti Severu

Si myslím, že je ty jáhle támhle spíše dojímaly k slzám. :))

R. Enatae 24.1.2015 0:02

Re: Jahle a Jih proti Severu

Hihi, Jih proti Severu je naprosto univerzální román :)

Z. Tora 23.1.2015 17:54

Vyzkouším, určitě, díky.

Zano, díky, určitě vyzkouším. Jáhly jsem ještě nedělala. Bulgur ano, kuskus ano, ale jak na jáhly jsem zatím nevěděla. Zakoupím a vyzkouším.

T. Zana 23.1.2015 19:21

Re: Vyzkouším, určitě, díky.

Zkus, jsou príma!

M. Crossette 23.1.2015 15:48

Jéé jahelník !

Maminka ho také dělala a myslím, že stejně jako Zana- sladký, se švestkami. Měla jsem ho ráda, ale jaksi si nemohu "vybavit chuť na jazyku". Budu se muset podívat, jak se jáhle řeknou anglicky (pokud to někdo už nevíte), jsou přeci něco jiného, než kuskus, ne? Pak bych mohla jahelník zkusit. Tak Zano díky za recept.

Zrovna nedávno v jednom filmu někdo řekl "jídlo, to jsou vzpomínky" - svatá, svatá pravda.

My za hodinu jedeme na zádušní mši za kamaráda, který v pondělí zemřel. Takže si tam vzpomenu i na Honzíka od Olčavy i když jeho rozloučení už proběhlo.

T. Zana 23.1.2015 16:49

Re: Jéé jahelník !

Maričko, kuskus je těstoviny. I když teda vypadají dost stejně - tuhle jsem zadumaně hleděla na pikslu a přemýšlela, kdo je kdo :-)

Zkoušela jsem hledat jáhly ve slovníku, našla millet, ale to je taky proso, tak nevím, nejspíš to bude jinak.

Z. Lika 23.1.2015 17:01

Re: Jéé jahelník !

Je to millet :-) Jáhly jsou loupané proso. Receptů s "millet" je hafol a jeden lepší než druhý :-)

Z. Dalmi 23.1.2015 15:19

Jáhly

jsem jako dítě sypala vrabcům. Blbá jsem byla :-)

Ještě bych jahelník trochu nakypřila sněhem, já tak dělám i rýžový nákyp. Hmmm, Zano, inspirovala jsi mě.

T. Zana 23.1.2015 15:22

Re: Jáhly

Sypat ptáčkům je třeba :-)

Jen jsem jim teď musela vysvětlit, že starý ořechy došly a nový nedám. Slunečnicový semínka budou a ať jsou rádi!

Z. Jenny 23.1.2015 22:01

Re: Jáhly

Jj, sypu, sypu ale sousedka od naproti je naprosto zákeřná,jakmile nasype ořechy, ptáky se odsouvají od nás na lepší a opouštějí naše krmítko, mrchy, ale já jim to přeji. :)

T. Zana 23.1.2015 14:02

Když jsme u toho jídla

V letošní /teda loňské) aukci jsem získala třešně v rumu, veeelmi chutné :-). A dnes mě napadlo je dát do pudinku. Musím říct, že ho to dost vylepšilo :-))

Š. Matyášová 26.1.2015 7:06

Re: Když jsme u toho jídla

obalené v horké hořké čokoládě jsou taky super..... :-D

Z. Gwendyvitmar 23.1.2015 12:33

Mňam, jáhly

naučila jsem se se je kdysi provozovat jako přílohu a mám je ráda. Propařit horkou vodou, za 15 minut jsou uvařené, stejnou technologií jako rýže (nebo pohanka).

Vyrobím přílohový kopeček, nebo jáhloto (podle vzoru rizoto).Na sladko moc ne (ale to já nikdy).

Minulý týden jsem prováděla experiment jak pro třetí planetu.Smíchala jsem dohromady jáhly (přelité horkou vodou), rýži a pohanku v plánovaném poměru 1:1:1 (ale rýže se mi usyplo víc), vypláchla, zalila vodou, osolila a uvařila.

Nááááhodou, to byla mnohem zajímavější rýže než obvykle :D

Lepek mi nic nedělá, ale stejně mi vaření jahel přijde napínavější než kuskus :D

T. Zana 23.1.2015 13:34

Re: Mňam, jáhly

Experiment vypadá dobře, to bych mohla zkusit :-)

A. Lex 23.1.2015 12:01

Zano,

kápla jsi mi do noty. Tím, že každý den vařím a už mi z toho jde hlava kolem, CO vařit, tak se ráda mrknu na úpravu jáhel a ty jsi to vylíčila tak krásně po lopatě. Napadalo mne, že ani nevím, zda se proso pěstuje ještě i u nás, anebo jej jenom dovážíme.

Když čtu ty kouzelné detektivky od pana Vondrušky, tak tam jsou prosné kaše, placky atd, běžnou přílohou. Takže se proso muselo u nás dát pěstovat.

Jinak v noci pršelo a i nyní tu a tam krápne, takže bláto se proměnilo v ještě větší bláto. Ufff. Velmi dlouhý čas zablácených psů.