Neděle 27. dubna 2025, svátek má Jaroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

Diskuse

MLSOTNÍK: O jáhlách

Za hlasitého cvakání francouzských holí jsem se plížila naším supermarketem, když tu náhle vidím jáhly. V tu ránu...

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

ŠM

26. 1. 2015 7:03
a k hořkosti jahel

na povrchu je tuk, co prostě nažlukne, proto se musí pořádně vyprat..opravdu pořádně v teplé vodě, ve studené ten tuk nepustí...a několikrát..dokud jsou tou žluklinou cejtit...

0 0
možnosti
ŠM

26. 1. 2015 7:01
MILUJU JAHELNÍK, AL E S VIŠNĚMI

s jiným ovocem mi nejede..a dělávám ho velmi často...někdy i se zapečenou směhovou čepicí..je to super jídlo...cukru dávám jen lžici třtinového,jinak  ne, on tam není příliš potřeba. Miluju teplej jaheldník politej odvařenou hustou kompotovou šťávou z višní..miluju studenej jahelník,krájenej jako dort...jsem ráda, že nejsem sama :-D

0 0
možnosti
ZV

Z. Verenka

24. 1. 2015 12:55
Jahle

včera som si pekne počítala receptíky a slovo jáhle ma nadchlo.Len som nevedela,či jáhle jedávam,alebo som mimo.Až pred chvíľkou som sa dozvedela,že ano.Ako pšeno.U babičkky sme jedávali v detskom veku pšeno na sladko s marhuľami alebo slivkami,ke´d sme sa dostali za pomyselnú hranicu detstva,tak pšeno na slano ako takú kašu s cibuľkou a opraženou slaninkou.Roky som to nemala v ústach,ale spomienka-chuťová je príjemná,tak skúsim zase.

OT Od rána sneží!!

0 0
možnosti
RE

R. Enatae

23. 1. 2015 23:55
Mňam, jahelník miluju

a už jsem ho dlouho nedělala. Jen je opravdu nutné jáhly napřed spařit vroucí vodou, aby nebyly hořké.

V diskusi mě zaujalo, že děvčata z Moravy používají tvar množného čísla "jáhle", zatímco u nás se říká "jáhly". Zkusila jsem tetu Wiki a ejhle, byla tam jazykovědná odbočka (jak se to zobrazí jsem sama zvědavá, překopírovala jsem text přímo z Wiki):

Slovo jáhla je praslovanské, nejasného původu[1]. Přídavné jméno se užívá jáhlový i jahelný.

V řadě slovanských jazyků se pro jáhly používá výraz pšeno (slovensky, rusky), ale např. polsky to jsou jagły. Většina jazyků výraz jáhly nemá, používá se prostě proso nebo upřesňující loupané proso, prosná semena apod.

0 0
možnosti
TZ

T. Zana

24. 1. 2015 9:19
Re: Mňam, jahelník miluju

Konečně melodický přístup :-) a ráda vidím spřízněnou jahelníkovou duši!

0 0
možnosti
ZJ

Z. Jenny

23. 1. 2015 21:56
Zano,

jsem tu až teď, byla jsem mimo nett. Jáhle zkusím, jakživ jsem je ne toto, tedy nejedla, fakt zkusím. Třeba pohankovou kaši s povidly, to zase ano nebo špaldoto a tak. Jsem přítel experimentů i když jsou jáhle klasika , neměla jsem je v hubě. Na vzdory osudu a zážitků Ygy, zkusím a podám zprávu. :)

0 0
možnosti
ZY

Z. Yga

23. 1. 2015 22:01
Re: Zano,

Tys žena odvážná (:o))

0 0
možnosti
MC

23. 1. 2015 20:07
Aha, tak millet

Díky Zano a Liko za překlad. Jak jsem viděla millet, hned jsem si říkala "no to znám, ale v krmení pro ptáky!!!" A je to tak, millet je v každé směsi. A pro lepší přilákání ptáčků se dá koupit i samostatně, protože právě millet prý mají nejraději (takže jsi Dalmi vrabcům podstrojovala). Ale ten pro ptáky je neloupaný. Na internetových stránkách našeho obchodu jsem našla, že by millet (loupaný) měli mít (pěkně drahý, necelé kilo za 14.5 dolarů). No ale ze zvědavosti (a jako Zana vzpomínkově) ho asi koupím a vyzkouším ten jahelník/millovník :))

A dívala jsem se i na recepty. Mezi nesladkými mě docela zaujal tenhle. Jáhlové kroketky - půl hrnku (předem namočených) jáhlí, 1.5 hrnku vody, malou cibuli jemně posekanou,malou nastrouhanou mrkev,2-3 lžíce posekané petrželky, 3 lžíce strouhaného sýra Parmezan, 1 lžíce sojové omáčky, sůl.

Ve vodě povařit jáhle do měka (20-25min). Pak vmíchat ostatní a rozmíchat (měla by vzniknout kašová masa). Potom buď na olej dělat "bramboráky" (kopeček, rozplacatit), nebo nejprve uplácat placičky (podle potřeby přidat mouku nebo sýr aby se lépe plácalo) a pak osmažit do zlatova.

0 0
možnosti
ZV

Z. Vave

23. 1. 2015 20:51
Re: Aha, tak millet

to zní dobře, Maričko, děkuju Ti.

0 0
možnosti
HW

23. 1. 2015 17:59
Jahle a Jih proti Severu

To jsme jednou byly s mou tetou a sestrenici o prazdninach na Slapech. A jeden vecer nam teta uvarila jahle s merunkama. My jsme se sestrenici byly v tom obdobi, kdy jsme se v jidle programove stouraly. A tak jsme tedy nakladaly I s jahlama. Protoze jsme byly potvory, tak jsme rikaly tete, at nam k tomu cte. A vyzadaly jsme si, jak v Jihu proti Severu Melanie umira. Hodna teta nam cetla a pak jsme vsechny tri bulely. Jahly vychladly, teta je ohrala, a pak jsme zas chtely, at nam predcita, jak umrela Bonnie. A zas jsme brecely. Udajne jsme to s Helenou v slzavem udoli nejak snedly. Teda ja bejt moji tetou.... tak bych si asi dala facku. Tolik o jahlich/jahlach, jahlatech...?

0 0
možnosti
TZ

T. Zana

23. 1. 2015 19:20
Re: Jahle a Jih proti Severu

Hanko, to je krásná vzpomínka! Teta byla svatá žena, ale nejspíš si to taky užila :-)

Že bych si našla Jih proti Severu?

0 0
možnosti
ZT

Z. Tora

23. 1. 2015 17:54
Vyzkouším, určitě, díky.

Zano, díky, určitě vyzkouším. Jáhly jsem ještě nedělala. Bulgur ano, kuskus ano, ale jak na jáhly jsem zatím nevěděla. Zakoupím a vyzkouším.

0 0
možnosti
TZ

T. Zana

23. 1. 2015 19:21
Re: Vyzkouším, určitě, díky.

Zkus, jsou príma!

0 0
možnosti
MC

23. 1. 2015 15:48
Jéé jahelník !

Maminka ho také dělala a myslím, že stejně jako Zana- sladký, se švestkami. Měla jsem ho ráda, ale jaksi si nemohu "vybavit chuť na jazyku". Budu se muset podívat, jak se jáhle řeknou anglicky (pokud to někdo už nevíte), jsou přeci něco jiného, než kuskus, ne? Pak bych mohla jahelník zkusit. Tak Zano díky za recept.

Zrovna nedávno v jednom filmu někdo řekl "jídlo, to jsou vzpomínky" - svatá, svatá pravda.

My za hodinu jedeme na zádušní mši za kamaráda, který v pondělí zemřel. Takže si tam vzpomenu i na Honzíka od Olčavy i když jeho rozloučení už proběhlo.

0 0
možnosti
TZ

T. Zana

23. 1. 2015 16:49
Re: Jéé jahelník !

Maričko, kuskus je těstoviny. I když teda vypadají dost stejně - tuhle jsem zadumaně hleděla na pikslu a přemýšlela, kdo je kdo :-)

Zkoušela jsem hledat jáhly ve slovníku, našla millet, ale to je taky proso, tak nevím, nejspíš to bude jinak.

0 0
možnosti
ZD

Z. Dalmi

23. 1. 2015 15:19
Jáhly

jsem jako dítě sypala vrabcům. Blbá jsem byla :-)

Ještě bych jahelník trochu nakypřila sněhem, já tak dělám i rýžový nákyp. Hmmm, Zano, inspirovala jsi mě.

0 0
možnosti
TZ

T. Zana

23. 1. 2015 15:22
Re: Jáhly

Sypat ptáčkům je třeba :-)

Jen jsem jim teď musela vysvětlit, že starý ořechy došly a nový nedám. Slunečnicový semínka budou a ať jsou rádi!

0 0
možnosti

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz