27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


MLSOTNÍK: Ovocně-bábovkový festival

28.4.2023

Banánová od Maričky, a pomerančová od Neliny. A kávová navíc :-)

Začneme Mariččiným receptem:

Banánová bábovka

Z většího trsu banánů už zbyly jen dva měkké, které potřebovaly sníst. Banány mám ráda jak „čerstvé“, tak i dobře vyzrálé, ty skoro víc. Ale syrových jsem zrovna byla dost přejedená a tyhle starší se skvěle hodí do těsta, mají výraznější chuť. Napadlo mě upéci banánovou bábovku.

Byly doby, kdy jsem často pekla zdejší „banana bread“ - banánovou buchtu. Chleba se jí říká proto, že se většinou peče v obdélníkové formě jako biskupský chlebíček. Tyhle „chleby“ jsou sice dobré ba výborné, ale je to sladké, poměrně těžší a lepkavé pečivo. Protože v těstě je olej, celá vejce, mléko, někdy i zakysanka či tvaroh a různé další přísady (místo banánů třeba cuketa, dýně, mrkev, jablka, ořechy, čokoláda atd.). Už dlouho jsem je nepekla asi i proto, že Zvířetník nabízel jiná, nová lákadla.

Teď, při pohledu na ty dva banány, mě napadlo podívat se na český net, jestli nenajdu nějakou jinou, lehčí variantu. Po zadání na mne vykoukla spousta receptů, vypadaly lákavě a většinou si byly podobné, nebo stejné. Možná je mnozí znáte, pečete a tak ani tenhle recept pro vás nebude nic nového. Ale i tady měla většina receptů kromě banánů i ten olej, mléko, nebo i jogurt či tvaroh. Nakonec mě zaujal recept (odkaz zde), který nejvíc odpovídal tomu, co jsem hledala.

Protože jsem měla jen 2 banány, suroviny v receptu jsem rozdělila na polovinu. I tak bylo těsta do půlky české hliníkové formy (na litr těsta). Pokud chcete udělat velkou bábovku, v odkaze je původní množství, tady uvádím poloviční.

Budete potřebovat:

Suroviny. Banánová bábovka | foto: Marička Crossette

  • 1,5 vyzrálého banánu (zbylou druhou půlku jsem snědla)
  • 125 gr másla (nechat předem hodně změknout)
  • 125 gr polohrubé mouky
  • 125 g cukru
  • 2 vejce - rozdělit
  • 1 sáček vanil. cukru (já dala půl lžičky esence)
  • 1/2 sáčku prášku do pečiva (nevím, kolik je v čes. sáčku, já dala 2 lžičky zdejšího)

Postup práce

1) Nejprve jsem rozmixovala dva bílky do tuhého sněhu a dala stranou.

Metličky netřeba umývat

2) V misce jsem jimi vyšlehala změklé máslo, po částech přidala cukr a znovu poctivě vyšlehala až do pěny.

3) Jeden po druhém jsem zašlehala oba žloutky.

4) Mouku jsem smíchala s práškem, po částech přidala k máslu a vše prošlehala do hladka.

5) Umytými metličkami jsem jeden a půl banánu rozšlehala a přidala vanil. esenci (kdo dáte vanil. cukr, tak vmíchat k žloutkům). Banány tak byly skoro v tekutém stavu a žádné mléko či smetana už nebyly třeba.

Suroviny smíchat dohromady. Banánová bábovka | foto: Marička Crossette

6) Prošlehala jsem dohromady těsto s banány.

7) Nakonec jsem už jen stěrkou zlehka vmíchala (přesněji za točení miskou zakládala) tuhý sníh.

8 ) Těsto jsem nalila (pomocí stěrky) do předem vymazané a vysypané formy.

Těsto nalít do formy. Banánová bábovka | foto: Marička Crossette

9) V předehřáté troubě pekla asi 35 min. Pekla jsem na 320 F což je 160° C, těch v receptu uvedených 150° C se mi zdálo dost málo. Když minutník cinkl, vpíchnutou jehlici jsem vytáhla čistou - bylo upečeno.

Upečeno. Banánová bábovka | foto: Marička Crossette

Bábovka se krásně vyklopila (tahle forma nikdy nezklame!), po vychladnutí jsem nedočkavě musela ochutnat. Už na dotek byla bábovka lehká a křehká, tak jsem použila nůž se zoubky a opatrně zlehka propilovala

Vyklopeno. Banánová bábovka | foto: Marička Crossette

Bábovka je výborná, i manžel ji chválil. Určitě ji udělám znovu, možná část mouky nahradím kokosem, nebo přidám sekané ořechy. Ale spíše ne, protože to už bych zase „zlatila konvalinky“, jak říká můj manžel, a asi zůstanu u téhle jednoduché. Jen možná uberu trochu cukru, banány byly opravdu sladké.

Povedla se. Banánová bábovka | foto: Marička Crossette

A pokračujeme recepty od Neliny:

Druhy bábovek, které mám v repertoáru, jsem představila už v článku na Mlsotníku z 26. 3. 2021 (kde najdete i způsob pečení - ve stručnosti: formu důkladně vymazat a vysypat moukou nebo strouhankou a péct zvolna 40-50 minut zhruba na 170-180°C). Množství surovin bylo tehdy uváděno pro formu menší skleněnou:

Menší skleněná forma, průměr 20 cm | foto: Nelina

Dnes svůj repertoár rozšířím o další dvě bábovky. Pekla jsem je v následující, větší formě…

Větší teflonová forma, průměr 26 cm | foto: Nelina

... takže množství surovin je zde dvojnásobné oproti původnímu článku:

Bábovka pomerančová

  • 6 vajec (utřít jen žloutky)
  • 20 dkg cukru krupice
  • 2 dcl oleje
  • 3 dl pomerančové šťávy
  • kůra ze 2 pomerančů
  • ½ kg hl. mouky
  • 25 g prášku do pečiva
  • ušlehané bílky

Hotovou možno potřít meruňkovou zavařeninou, vydrží dlouho vláčná.

Pomerančová bábovka z větší, teflonové formy | foto: Nelina

A jako bonus bábovka kávová

Suroviny stejné jako výše, jen šťáva je nahrazena kávou a smetanou

Takže plus:

  • 4 cl studené silné kávy espresso
  • kelímek smetany 30%
  • 4 lžíce rumu

Přejeme dobrou chuť!

Pomerančová bábovka krásně voní | foto: Nelina

Marička Crossette, Nelina Neviditelný pes