Banánová od Maričky, a pomerančová od Neliny. A kávová navíc :-)
Začneme Mariččiným receptem:
Banánová bábovka
Z většího trsu banánů už zbyly jen dva měkké, které potřebovaly sníst. Banány mám ráda jak „čerstvé“, tak i dobře vyzrálé, ty skoro víc. Ale syrových jsem zrovna byla dost přejedená a tyhle starší se skvěle hodí do těsta, mají výraznější chuť. Napadlo mě upéci banánovou bábovku.
Byly doby, kdy jsem často pekla zdejší „banana bread“ - banánovou buchtu. Chleba se jí říká proto, že se většinou peče v obdélníkové formě jako biskupský chlebíček. Tyhle „chleby“ jsou sice dobré ba výborné, ale je to sladké, poměrně těžší a lepkavé pečivo. Protože v těstě je olej, celá vejce, mléko, někdy i zakysanka či tvaroh a různé další přísady (místo banánů třeba cuketa, dýně, mrkev, jablka, ořechy, čokoláda atd.). Už dlouho jsem je nepekla asi i proto, že Zvířetník nabízel jiná, nová lákadla.
Teď, při pohledu na ty dva banány, mě napadlo podívat se na český net, jestli nenajdu nějakou jinou, lehčí variantu. Po zadání na mne vykoukla spousta receptů, vypadaly lákavě a většinou si byly podobné, nebo stejné. Možná je mnozí znáte, pečete a tak ani tenhle recept pro vás nebude nic nového. Ale i tady měla většina receptů kromě banánů i ten olej, mléko, nebo i jogurt či tvaroh. Nakonec mě zaujal recept (odkaz zde), který nejvíc odpovídal tomu, co jsem hledala.
Protože jsem měla jen 2 banány, suroviny v receptu jsem rozdělila na polovinu. I tak bylo těsta do půlky české hliníkové formy (na litr těsta). Pokud chcete udělat velkou bábovku, v odkaze je původní množství, tady uvádím poloviční.
Budete potřebovat:
Postup práce
1) Nejprve jsem rozmixovala dva bílky do tuhého sněhu a dala stranou.
Metličky netřeba umývat
2) V misce jsem jimi vyšlehala změklé máslo, po částech přidala cukr a znovu poctivě vyšlehala až do pěny.
3) Jeden po druhém jsem zašlehala oba žloutky.
4) Mouku jsem smíchala s práškem, po částech přidala k máslu a vše prošlehala do hladka.
5) Umytými metličkami jsem jeden a půl banánu rozšlehala a přidala vanil. esenci (kdo dáte vanil. cukr, tak vmíchat k žloutkům). Banány tak byly skoro v tekutém stavu a žádné mléko či smetana už nebyly třeba.
6) Prošlehala jsem dohromady těsto s banány.
7) Nakonec jsem už jen stěrkou zlehka vmíchala (přesněji za točení miskou zakládala) tuhý sníh.
8 ) Těsto jsem nalila (pomocí stěrky) do předem vymazané a vysypané formy.
9) V předehřáté troubě pekla asi 35 min. Pekla jsem na 320 F což je 160° C, těch v receptu uvedených 150° C se mi zdálo dost málo. Když minutník cinkl, vpíchnutou jehlici jsem vytáhla čistou - bylo upečeno.
Bábovka se krásně vyklopila (tahle forma nikdy nezklame!), po vychladnutí jsem nedočkavě musela ochutnat. Už na dotek byla bábovka lehká a křehká, tak jsem použila nůž se zoubky a opatrně zlehka propilovala
Bábovka je výborná, i manžel ji chválil. Určitě ji udělám znovu, možná část mouky nahradím kokosem, nebo přidám sekané ořechy. Ale spíše ne, protože to už bych zase „zlatila konvalinky“, jak říká můj manžel, a asi zůstanu u téhle jednoduché. Jen možná uberu trochu cukru, banány byly opravdu sladké.
A pokračujeme recepty od Neliny:
Druhy bábovek, které mám v repertoáru, jsem představila už v článku na Mlsotníku z 26. 3. 2021 (kde najdete i způsob pečení - ve stručnosti: formu důkladně vymazat a vysypat moukou nebo strouhankou a péct zvolna 40-50 minut zhruba na 170-180°C). Množství surovin bylo tehdy uváděno pro formu menší skleněnou:
Dnes svůj repertoár rozšířím o další dvě bábovky. Pekla jsem je v následující, větší formě…
... takže množství surovin je zde dvojnásobné oproti původnímu článku:
Bábovka pomerančová
Hotovou možno potřít meruňkovou zavařeninou, vydrží dlouho vláčná.
A jako bonus bábovka kávová
Suroviny stejné jako výše, jen šťáva je nahrazena kávou a smetanou
Takže plus:
Přejeme dobrou chuť!