Zvířetník Neviditelného psa
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996MLSOTNÍK: Ovocné koláče nejen na sváteční den
1) Opravdu rychlý koláč
Letos je velká úroda ovoce, tudíž padaného také, a to dostávám. Různorodé zužitkování, takže i pečení. Tento koláč jde jak z jablek, tak hrušek.
Suroviny pro formu 28 cm, možno jak kulatou, tak obdélníkovou
- 10 dkg másla
- 15 dkg hladké mouky
- prášek do pečiva
- 3 – 4 vejce podle velikosti
- asi 25 dkg krupicového cukru pro jablka, pro hrušky méně
- asi deci mléka
Postup
- máslo mírně rozpustit
- přidat vejce a cukr
- vyšlehat do pěny
- postupně přidávat mouku a mléko
- zase pečlivě prošlehat
- a nalít do vymazané formy
- oloupaná jablka nakrájet na slabší půlměsíčky, při vykrajování padaného ovoce to není vždy možné, nevadí
- v míse promíchat s trochou cukru a buď nadrcenými nebo namletými vlašskými ořechy
- poklást na těsto
- trochu pokropit rumem
- péci do zlatova, čím víc ořechů, tím bude povrch tmavší
Koláč krásně nabyde, bude vonět i chutnat.
2) Švestkový koláč s tvarohem
Suroviny (do formy o průměru 30 cm)
- 20 dkg hladké mouky
- ½ velké lžíce prášku do pečiva
- 10 dkg másla nastrouhat do mouky
- 5 dkg moučkového cukru
- 1 velké nebo 2 malá vejce
- vanilku, citron.kůru (možno ve formě cukrů)
Těsto zpracovat rukama do hladka a uložit přikryté do lednice alespoň na 2 h.
Na tvarohovou náplň pod švestky:
- 2 tvarohy balené, lepší tučné
- zakysaná 15 % smetana
- moučkový cukr (množství jak kdo rád sladké)
- trochu škrobu (Gustin)
- 2 žloutky
- citr. kůra
- vyšlehat
Švestky byly tužší a vypadaly uvnitř suché, tak jsem je vyloupané posypala krystalovým citronovým cukrem, i trochou skořice, a nechala víc než hodinu odležet, aby začaly pouštět šťávu.
Odpočaté těsto roztlačit do formy, zvednout okraje, formu netřeba vymazávat, těsto je hodně mastné, rozetřít tvaroh, naskládat švestky a možno ještě posypat drobenkou, já jsem je posypala strouhanými ořechy.
Péci asi ¾ h., po upečení nechat dobře vychladnout, než se bude koláč krájet.
Na tomto typu těsta vznikl koláč s hruškami, posypanými trochou skořice a badyánu:
Foto: Nelina
Vše potřebné zjistíte zde...