28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


MLSOTNÍK: Ovocné koláče nejen na sváteční den

28.10.2022

1) Opravdu rychlý koláč

Letos je velká úroda ovoce, tudíž padaného také, a to dostávám. Různorodé zužitkování, takže i pečení. Tento koláč jde jak z jablek, tak hrušek.

Suroviny pro formu 28 cm, možno jak kulatou, tak obdélníkovou

  • 10 dkg másla
  • 15 dkg hladké mouky
  • prášek do pečiva
  • 3 – 4 vejce podle velikosti
  • asi 25 dkg krupicového cukru pro jablka, pro hrušky méně
  • asi deci mléka
Jablečný koláč s ořechy na křehkém těstě, opravdu rychlý recept

Postup

  • máslo mírně rozpustit
  • přidat vejce a cukr
  • vyšlehat do pěny
  • postupně přidávat mouku a mléko
  • zase pečlivě prošlehat
  • a nalít do vymazané formy
  • oloupaná jablka nakrájet na slabší půlměsíčky, při vykrajování padaného ovoce to není vždy možné, nevadí
  • v míse promíchat s trochou cukru a buď nadrcenými nebo namletými vlašskými ořechy
  • poklást na těsto
  • trochu pokropit rumem
  • péci do zlatova, čím víc ořechů, tím bude povrch tmavší

Koláč krásně nabyde, bude vonět i chutnat.

Čím víc ořechů, tím tmavší výsledek.

2) Švestkový koláč s tvarohem

Suroviny (do formy o průměru 30 cm)

  • 20 dkg hladké mouky
  • ½ velké lžíce prášku do pečiva
  • 10 dkg másla nastrouhat do mouky
  • 5 dkg moučkového cukru
  • 1 velké nebo 2 malá vejce
  • vanilku, citron.kůru (možno ve formě cukrů)

Těsto zpracovat rukama do hladka a uložit přikryté do lednice alespoň na 2 h.

Na tvarohovou náplň pod švestky:

  • 2 tvarohy balené, lepší tučné
  • zakysaná 15 % smetana
  • moučkový cukr (množství jak kdo rád sladké)
  • trochu škrobu (Gustin)
  • 2 žloutky
  • citr. kůra
  • vyšlehat

Švestky byly tužší a vypadaly uvnitř suché, tak jsem je vyloupané posypala krystalovým citronovým cukrem, i trochou skořice, a nechala víc než hodinu odležet, aby začaly pouštět šťávu.

Odpočaté těsto roztlačit do formy, zvednout okraje, formu netřeba vymazávat, těsto je hodně mastné, rozetřít tvaroh, naskládat švestky a možno ještě posypat drobenkou, já jsem je posypala strouhanými ořechy.

Péci asi ¾ h., po upečení nechat dobře vychladnout, než se bude koláč krájet.

Na tomto typu těsta vznikl koláč s hruškami, posypanými trochou skořice a badyánu:

Hruškový koláč na křehkém těstě

Foto: Nelina

Nelina Neviditelný pes



KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více... 
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !