11.5.2024 | Svátek má Svatava


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Ovocné koláče nejen na sváteční den

A rovnou dva recepty, protože ovocná sezona už se chýlí ke konci.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Crossette 28.10.2022 19:32

Nelino, zajímavé recepty, ten jablečný si uložím třeba na někdy později. Manžel totiž před dvěma týdny na nákupu zase neodolal a přinesl jablečný koláč velký "jak kolo od vozu" a trvalo pár dnů, než jsem ho snědli. Pak jsme minulý týden byli zase byli "na večeři za hlídání fenky", kdy Kris též udělala jablečný koláč a jeho zbytek nám dala domů:-).

A já si navíc už druhý týden každý den sním dva nebo tři krásně vyzrálé persimmony (kaki), ty menší, kulaté. Nathala jsem si je na zahradě, už dlouhé roky opuštěného domu (ale trávník tam nějaké služba poctivě seká). Z obrovské hrušky plody padají, těch jsem si vzala jen pár na zakousnutí. Zato velký strom persimmonu je letos tak obalený, že to tam prostě nemohu nechat jen tak přezrát a zkazit. Šla jsem tam 2x a v obou připadech donesla domů tašku s +30 poldy, povětšině ještě dost tvrdé, což jsem uvítala, víc jak dva na den mi úplně stačí. Takže teď mi tu postupně dozrávají do úžasné dobroty. Ještě jich tam hodně zůstalo, ale ty jsou moc nahoře, kam už bohužel nedosáhnu a holt shnijí stejně jako velké popadané hrušky (hrušky jsem si donesla předloni, hodně ji rozvařila a zavařila, ještě nějaké sklenice mám a letos už se mi do toho nechce).

Z. Lika 28.10.2022 20:11

A co křížaly? Já vím, to jsou spíš takové žvýkačky... Tu persimonovou úrodu velice závidím.

M. Crossette 28.10.2022 21:23

Liko, vím, že se dají kroužky hrušek sušit (tedy znám jen ze směsi sušeného ovoce), primo křížaly by z těhle nešly, jsou to spíše hniličky (ale mamutí velikosti), kterým se středy rychle zkazí. Z jablek jsem je jeden čas dělávala (z Red Delicious), když jsme je velmi levně kupovali na trhu v bedně. To už teď nevidím, ale vlastně jsem na výrobu křížal zcela zapomněla a mohla bych je udělat i z menšího množství. Máme je s manželem rádi (tedy on je neznal, já ho na ně naučila :-)), moje maminka je dělávala na chatě z jablek-padavek a jedli jsme je pak skoro celou zimu.

Z. Jenny 28.10.2022 11:45

Všechno vypadá jedleR^V a taky dělám v různých obdobách. Teď už jen všechno odhadem,nic nevážím,co mám "jedno" dám jedno,přidám buď mouky nebo trochu mléka, či jogurtu, co mi padne pod ruku. Ovoce jakékoliv,takový systém "vraž do toho". My české kuchařky si poradíme se vším a taky všechno zužitkujeme. Minulý týden jsem takto i když nekoláčově zužitkovala slupky z jablek, 2x vyluhovaný extrakt s citronem a vodou,pak jsem ještě slupky scedila,rozšmelcovala, přidala med a citron s hřebíčkem a skořicí, zapekla v pekáčku a dala do sklinek jako pečený čaj.:-)

Z. Nelina 28.10.2022 16:15

Jano, kromě cukroví nic nevážím, to už mám v oku, ale když sem dám nějakou inspiraci, nemohu napsat smíchejte to od oka.

Slupky i ohryzky také zužitkovávám.

Z. Jenny 28.10.2022 18:01

Ja vím ! Proto to píšu. Vím, že si pečlivá na všechno a to já nejsem. V

M. Skálová 28.10.2022 18:02

Kdybych letos měla zužitkovávat slupky tak bych se asi zužitkovala celá. Asi bych se zbláznila. Naše Jáňa se přiživí na každé ,,mezi" Mám tady momentálně cca dvě bedýnky hrušek, dneska jsou bezva hruškové buchty. Loupu, krájím, loupu krájím ......a pořád dokola. A houby mi už také nesmí nosit.

Z. Jenny 28.10.2022 19:54

No však,loupám a loupám....zatím ze svěřené zahrady,ty jsou velké jako větší borůvky ,sucho zapracovalo ale brzo pojedu na lepší jablíčka do sadovnictví a zas budu loupat,už to vidím jak si MLP chystá jablka a zbytek, co nepochroupe musím nějak dorazit. :-)

Z. Lika 28.10.2022 20:11

Z jablečných slupek je vynikající domácí ocet!

Z. Lika 28.10.2022 20:12

Včetně jádřinců, zapomněla jsem.

J. Bu 29.10.2022 9:45

Liko, a nemáš recept? To by mě zajímalo, ten se asi hodí do salátů, ne?

Z. Lika 30.10.2022 9:24

O jablečném octu jsem psala zde:

https://neviditelnypes.lidovky.cz/zviretnik/recept-jablecny-ocet-jablka.A180816_171940_p_zviretnik_kosa

Nejdůležitější je snad míchání (aspoň 2x denně), jinak na to může sednout plíseň.

J. Bu 30.10.2022 9:31

Díky!

Z. Lika 28.10.2022 9:39

Určitě vyzkouším - jelikož k nám chodí návštěvy anebo my chodíme po návštěvách, taková inspirace se mi vždy hodí. Tradiční otázka "Co si dáme ke kávě?" (nebo k dobrému čaji) už nebude tak palčivá :-) Díky, Nelino!R^

T. Zana 28.10.2022 8:25

Jak říkával strejček "po suchým se práší z nosu" :-))

Čímž ne že bych si dovolila kritizovat tvoje suchý buchty;-)

Ta švestková vypadá dobře!

Z. Nelina 28.10.2022 16:18

Zano, toto těsto jaké takové není suché, a když se dá slušná vrstva procukrovaných jablek, je to vlhké velmi. To jen na okraj.

Z. Xerxová 28.10.2022 7:06

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :-)

teď jsem tu měla celý týden vnoučata (vracíme je rodičům dneska) a tak se peklo. Ale prošel mi s jablky jen štrůdl, pak musel být perník a bábovka. Prostě zatím u nich vede "suché" těsto