Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Nelino, zajímavé recepty, ten jablečný si uložím třeba na někdy později. Manžel totiž před dvěma týdny na nákupu zase neodolal a přinesl jablečný koláč velký "jak kolo od vozu" a trvalo pár dnů, než jsem ho snědli. Pak jsme minulý týden byli zase byli "na večeři za hlídání fenky", kdy Kris též udělala jablečný koláč a jeho zbytek nám dala domů.
A já si navíc už druhý týden každý den sním dva nebo tři krásně vyzrálé persimmony (kaki), ty menší, kulaté. Nathala jsem si je na zahradě, už dlouhé roky opuštěného domu (ale trávník tam nějaké služba poctivě seká). Z obrovské hrušky plody padají, těch jsem si vzala jen pár na zakousnutí. Zato velký strom persimmonu je letos tak obalený, že to tam prostě nemohu nechat jen tak přezrát a zkazit. Šla jsem tam 2x a v obou připadech donesla domů tašku s +30 poldy, povětšině ještě dost tvrdé, což jsem uvítala, víc jak dva na den mi úplně stačí. Takže teď mi tu postupně dozrávají do úžasné dobroty. Ještě jich tam hodně zůstalo, ale ty jsou moc nahoře, kam už bohužel nedosáhnu a holt shnijí stejně jako velké popadané hrušky (hrušky jsem si donesla předloni, hodně ji rozvařila a zavařila, ještě nějaké sklenice mám a letos už se mi do toho nechce).
A co křížaly? Já vím, to jsou spíš takové žvýkačky... Tu persimonovou úrodu velice závidím.
Liko, vím, že se dají kroužky hrušek sušit (tedy znám jen ze směsi sušeného ovoce), primo křížaly by z těhle nešly, jsou to spíše hniličky (ale mamutí velikosti), kterým se středy rychle zkazí. Z jablek jsem je jeden čas dělávala (z Red Delicious), když jsme je velmi levně kupovali na trhu v bedně. To už teď nevidím, ale vlastně jsem na výrobu křížal zcela zapomněla a mohla bych je udělat i z menšího množství. Máme je s manželem rádi (tedy on je neznal, já ho na ně naučila ), moje maminka je dělávala na chatě z jablek-padavek a jedli jsme je pak skoro celou zimu.
Všechno vypadá jedle a taky dělám v různých obdobách. Teď už jen všechno odhadem,nic nevážím,co mám "jedno" dám jedno,přidám buď mouky nebo trochu mléka, či jogurtu, co mi padne pod ruku. Ovoce jakékoliv,takový systém "vraž do toho". My české kuchařky si poradíme se vším a taky všechno zužitkujeme. Minulý týden jsem takto i když nekoláčově zužitkovala slupky z jablek, 2x vyluhovaný extrakt s citronem a vodou,pak jsem ještě slupky scedila,rozšmelcovala, přidala med a citron s hřebíčkem a skořicí, zapekla v pekáčku a dala do sklinek jako pečený čaj.
Jano, kromě cukroví nic nevážím, to už mám v oku, ale když sem dám nějakou inspiraci, nemohu napsat smíchejte to od oka.
Slupky i ohryzky také zužitkovávám.
Ja vím ! Proto to píšu. Vím, že si pečlivá na všechno a to já nejsem.
Kdybych letos měla zužitkovávat slupky tak bych se asi zužitkovala celá. Asi bych se zbláznila. Naše Jáňa se přiživí na každé ,,mezi" Mám tady momentálně cca dvě bedýnky hrušek, dneska jsou bezva hruškové buchty. Loupu, krájím, loupu krájím ......a pořád dokola. A houby mi už také nesmí nosit.
No však,loupám a loupám....zatím ze svěřené zahrady,ty jsou velké jako větší borůvky ,sucho zapracovalo ale brzo pojedu na lepší jablíčka do sadovnictví a zas budu loupat,už to vidím jak si MLP chystá jablka a zbytek, co nepochroupe musím nějak dorazit.
Liko, a nemáš recept? To by mě zajímalo, ten se asi hodí do salátů, ne?
O jablečném octu jsem psala zde:
https://neviditelnypes.lidovky.cz/zviretnik/recept-jablecny-ocet-jablka.A180816_171940_p_zviretnik_kosa
Nejdůležitější je snad míchání (aspoň 2x denně), jinak na to může sednout plíseň.
Určitě vyzkouším - jelikož k nám chodí návštěvy anebo my chodíme po návštěvách, taková inspirace se mi vždy hodí. Tradiční otázka "Co si dáme ke kávě?" (nebo k dobrému čaji) už nebude tak palčivá Díky, Nelino!
Jak říkával strejček "po suchým se práší z nosu" :-))
Čímž ne že bych si dovolila kritizovat tvoje suchý buchty;-)
Ta švestková vypadá dobře!
Zano, toto těsto jaké takové není suché, a když se dá slušná vrstva procukrovaných jablek, je to vlhké velmi. To jen na okraj.
hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům
teď jsem tu měla celý týden vnoučata (vracíme je rodičům dneska) a tak se peklo. Ale prošel mi s jablky jen štrůdl, pak musel být perník a bábovka. Prostě zatím u nich vede "suché" těsto