1) Opravdu rychlý koláč
Letos je velká úroda ovoce, tudíž padaného také, a to dostávám. Různorodé zužitkování, takže i pečení. Tento koláč jde jak z jablek, tak hrušek.
Suroviny pro formu 28 cm, možno jak kulatou, tak obdélníkovou
Postup
Koláč krásně nabyde, bude vonět i chutnat.
2) Švestkový koláč s tvarohem
Suroviny (do formy o průměru 30 cm)
Těsto zpracovat rukama do hladka a uložit přikryté do lednice alespoň na 2 h.
Na tvarohovou náplň pod švestky:
Švestky byly tužší a vypadaly uvnitř suché, tak jsem je vyloupané posypala krystalovým citronovým cukrem, i trochou skořice, a nechala víc než hodinu odležet, aby začaly pouštět šťávu.
Odpočaté těsto roztlačit do formy, zvednout okraje, formu netřeba vymazávat, těsto je hodně mastné, rozetřít tvaroh, naskládat švestky a možno ještě posypat drobenkou, já jsem je posypala strouhanými ořechy.
Péci asi ¾ h., po upečení nechat dobře vychladnout, než se bude koláč krájet.
Na tomto typu těsta vznikl koláč s hruškami, posypanými trochou skořice a badyánu:
Foto: Nelina