Neviditelný pes

MLSOTNÍK: Ovocné koláče nejen na sváteční den

28.10.2022

1) Opravdu rychlý koláč

Letos je velká úroda ovoce, tudíž padaného také, a to dostávám. Různorodé zužitkování, takže i pečení. Tento koláč jde jak z jablek, tak hrušek.

Suroviny pro formu 28 cm, možno jak kulatou, tak obdélníkovou

  • 10 dkg másla
  • 15 dkg hladké mouky
  • prášek do pečiva
  • 3 – 4 vejce podle velikosti
  • asi 25 dkg krupicového cukru pro jablka, pro hrušky méně
  • asi deci mléka
Jablečný koláč s ořechy na křehkém těstě, opravdu rychlý recept

Postup

  • máslo mírně rozpustit
  • přidat vejce a cukr
  • vyšlehat do pěny
  • postupně přidávat mouku a mléko
  • zase pečlivě prošlehat
  • a nalít do vymazané formy
  • oloupaná jablka nakrájet na slabší půlměsíčky, při vykrajování padaného ovoce to není vždy možné, nevadí
  • v míse promíchat s trochou cukru a buď nadrcenými nebo namletými vlašskými ořechy
  • poklást na těsto
  • trochu pokropit rumem
  • péci do zlatova, čím víc ořechů, tím bude povrch tmavší

Koláč krásně nabyde, bude vonět i chutnat.

Čím víc ořechů, tím tmavší výsledek.

2) Švestkový koláč s tvarohem

Suroviny (do formy o průměru 30 cm)

  • 20 dkg hladké mouky
  • ½ velké lžíce prášku do pečiva
  • 10 dkg másla nastrouhat do mouky
  • 5 dkg moučkového cukru
  • 1 velké nebo 2 malá vejce
  • vanilku, citron.kůru (možno ve formě cukrů)

Těsto zpracovat rukama do hladka a uložit přikryté do lednice alespoň na 2 h.

Na tvarohovou náplň pod švestky:

  • 2 tvarohy balené, lepší tučné
  • zakysaná 15 % smetana
  • moučkový cukr (množství jak kdo rád sladké)
  • trochu škrobu (Gustin)
  • 2 žloutky
  • citr. kůra
  • vyšlehat

Švestky byly tužší a vypadaly uvnitř suché, tak jsem je vyloupané posypala krystalovým citronovým cukrem, i trochou skořice, a nechala víc než hodinu odležet, aby začaly pouštět šťávu.

Odpočaté těsto roztlačit do formy, zvednout okraje, formu netřeba vymazávat, těsto je hodně mastné, rozetřít tvaroh, naskládat švestky a možno ještě posypat drobenkou, já jsem je posypala strouhanými ořechy.

Péci asi ¾ h., po upečení nechat dobře vychladnout, než se bude koláč krájet.

Na tomto typu těsta vznikl koláč s hruškami, posypanými trochou skořice a badyánu:

Hruškový koláč na křehkém těstě

Foto: Nelina

Nelina Neviditelný pes


zpět na článek