Zvířetník Neviditelného psa
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996
19.3.2024 | Svátek má Josef
MLSOTNÍK: Trhanec
26.2.2021
Recept není určen pro ty, kteří nemusejí sladká nebo bezmasá jídla.
Doma jsme ho dělávali někdy k nedělní snídani, bylo víc času, nebo jako odpolední moučník.
Dokonce jsem ho objevila na jídelním lístku na golfovém hřišti pod Vídní, bylo září, tak byl se švestkovou klevelou.
Občas si ho k té snídani udělám. Jak vy?
Suroviny (uvádím množství na 2 ks):
- 10 dkg hl. mouky
- trochu kypřícího prášku
- necelé 2 lžíce moučkového cukru
- vanilkový cukr
- trochu citr. kůry i šťávy
- špetku soli
- asi 1 a ½ deci mléka
- 2 vejce
- možno přilít trochu oleje s máslovou příchutí
- rozinky namočené v rumu
- máslo na smažení
Postup:
- do prosáté mouky zamíchat kypřící prášek, část cukru, plus vanilkový
- pak citronové přísady, sůl, mléko se žloutky, trochu oleje
- všechno vymíchat na hladké těsto
- a nechat asi ½ hod. stát
- z bílků ušlehat tuhý sníh se zbytkem cukru a spolu s rozinkami vmíchat do těstíčka
- na rozpáleném másle z obou stran opéci silnější omeletu
- upečenou omeletu je dobré vidličkami roztrhat ještě na pánvi
Na talíři je možno ozdobit:
- výborné jsou horké maliny nebo lesní směs
- nebo v podzimní sezóně švestková klevela
- nebo džem
- nebo cukr a skořice
- nebo jen cukr a pokropit citronovou šťávou
- nebo cokoliv podle úvahy a chuti
Možno dozdobit kopečkem šlehačky nebo zakysané smetany:
Dobrou chuť!
Foto: Nelina
V. Verenková
Nikto ste sa tu nezmienili,že trhanec/kajzeršmorn bolo obľúbené jedlo starého...
19:58
26.2.2021
Z. Asteris
Zajímavý recept, kdysi nám ho dělali v závodní jídelně a kupodivu nebyl tak...
19:02
26.2.2021
M. Crossette
Nelino, zajímavý receptík, vyzkouším. Doma jsme bramborákům říkali různě,...
18:36
26.2.2021
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku
!