Recept není určen pro ty, kteří nemusejí sladká nebo bezmasá jídla.
Doma jsme ho dělávali někdy k nedělní snídani, bylo víc času, nebo jako odpolední moučník.
Dokonce jsem ho objevila na jídelním lístku na golfovém hřišti pod Vídní, bylo září, tak byl se švestkovou klevelou.
Občas si ho k té snídani udělám. Jak vy?
Suroviny (uvádím množství na 2 ks):
- 10 dkg hl. mouky
- trochu kypřícího prášku
- necelé 2 lžíce moučkového cukru
- vanilkový cukr
- trochu citr. kůry i šťávy
- špetku soli
- asi 1 a ½ deci mléka
- 2 vejce
- možno přilít trochu oleje s máslovou příchutí
- rozinky namočené v rumu
- máslo na smažení
Suroviny na trhanec - mléko zůstalo mimo záběr
Postup:
- do prosáté mouky zamíchat kypřící prášek, část cukru, plus vanilkový
- pak citronové přísady, sůl, mléko se žloutky, trochu oleje
- všechno vymíchat na hladké těsto
- a nechat asi ½ hod. stát
- z bílků ušlehat tuhý sníh se zbytkem cukru a spolu s rozinkami vmíchat do těstíčka
- na rozpáleném másle z obou stran opéci silnější omeletu
- upečenou omeletu je dobré vidličkami roztrhat ještě na pánvi
Nejlepší je roztrhat ho ještě za horka na pánvi
Na talíři je možno ozdobit:
- výborné jsou horké maliny nebo lesní směs
- nebo v podzimní sezóně švestková klevela
- nebo džem
- nebo cukr a skořice
- nebo jen cukr a pokropit citronovou šťávou
- nebo cokoliv podle úvahy a chuti
S meruňkovým džemem
Možno dozdobit kopečkem šlehačky nebo zakysané smetany:
S jahodovým džemem a šlehačkou
Dobrou chuť!
V kuchyni se nic neobejde bez černé asistence
Foto: Nelina