Zvířetník Neviditelného psa
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996
27.4.2024 | Svátek má Jaroslav
MLSOTNÍK: Špagetová dýně pečená s mletým masem, rajčaty a hříbky
4.11.2022
Před lety, když byly děti malé a jen tak něco jsme do nich nedostali, v těch dávných dobách, kdy akceptovaly jen nahaté nudle a kečup, připravil bratranec můj rodný špagetovou dýni. Na talíři dětem naservíroval něco, co vypadalo jako křehké špagety. Děti netušíce podraz to vlákenné cosi ochutnaly, poválely v puse a za několik minut si šly s prázdným talířem přidat. Ve vzpomínkách mi zůstaly blednoucí útržky postupu přípravy a každý rok jsem si říkala, že ten špagetovo dýňový zázrak někdy musím vyzkoušet.
I dostala jsem minulý rok semínka špagetové dýně, letos na jaře zasadila, celé léto zalévala a na podzim sklidila dýni. Co dýni... dýničku! Do obou dlaní se vlezla. Z toho večeře pro čtyři lidi nebude, usoudila jsem moudře a v obchodě zakoupila o dost větší pruhovanou tykev s nálepkou Spaghettikürbis. K tomu mleté maso a sýr na strouhání. Prošla recepty, které měly v názvu špagetovou dýni, rozhlédla se po zásobách, hluboce se nad sebou zamyslela a dala jsem se jako vždy do improvizace.
Na jídlo, které jsem na začátku října uvařila, pro dva (až tři) strávníky potřebujete:
- středně velkou špagetovou dýni, ca. třicet centimetrů dlouhou (a jednu malinkou)
- mleté maso, 400g
- cibuli a česnek
- sůl, chili papričku, koření (já měla po ruce sušenou směs na špagety – česnek, oregano, chili)
- jedno vejce
- pár čerstvých hříbků
- plátky slaniny
- nadrobno nakrájená rajčata
- sýr na posyp
Dýni podélně rozkrojit, vydlabat semínka, do pekáče položit slupkou nahoru, podlít vodou, zakrýt a dát na půl hodiny péct do 150 °C. Pečením slupka ztvrdne, vnitřek změkne. Kontrolujte podlití (zn. já to ještě včas zachránila).
Mleté maso smíchat s osmaženou cibulí a česnekem (jen nahrubo nakrájím, v receptu měli česnek se solí třený), přidat koření, sůl a vejce.
Dýně opatrně otočit (jsou horké), do vydlabaného prostoru naplácat masovou směs, položit na to plátky slaniny. Zasypat rajčaty. Měla jsem ze zahrady pár klouzků, které jsem usmažila a přidala k rajčatům. Rajčata a houby na mase nedržely všechny, zbytek se pekl vedle dýně na dně pekáče v sosu, který z masa a dýně vytekl.
Péct přikryté tak dlouho, až bude maso hotové. Já pekla asi 45 minut. Dle potřeby podlévat.
V mých vzpomínkách leží na talíři maso nakrájené na plátky na opravdových špagetách. Moje kuchařská realita byla jiná. Maso bylo hotové, dýně se ne a ne rozpadnout na vlákna.
Vařící dýni jsem z pekáče vyndala a maso vyklopila zpět na rozpečená rajčata s houbama a sosem. Ze ztvrdlé slupky jsem dýni vydlabala a ještě chvíli samotnou pekla. Při bližším zkoumání se daly objevit struktury podobné špagetám, povětšinou to ale byla prostě dýňová hmota.
Ve výsledku to na talíři vypadalo dohromady dost dobře a chutnalo to ještě líp.
Kdo pátrá, kam se poděla má malá dýnička, pak vězte, že se v první fázi pečení rozpadla na vodnaté nudličky a skončila jako část sosu pod pečenou dýní.
Kdo tuší, že neumím při vaření počítat, hádá dobře. Plánovala jsem večeři pro čtyři osoby a uvařila pro dvě. Tři osoby se sice najedly, ale nenasytily. Příště toho uvařit víc nebo brambory jako přílohu. Pro hnidopichy – já moc nevečeřela, jen žužlala. Trápily mě zuby – viz včerejší článek.
Komu chybí na obrázcích a v popisu sýr, který je uvedený v rozpisu ingrediencí, při vaření a konzumaci ho prostě nezapomene použít.
Přeji vám dobrou chuť, ať už dnes vaříte či jíte cokoliv...
Foto: Eva Schlittermann. Úplnou fotodokumentaci vč. hříbků najdete tady na Rajčeti.
Z. Hanča
Různé varianty s máslovou dýní nebo lilkem a jako nádivka co dům dal - maso...
18:37
4.11.2022
Z. Jenny
Vypadá to náramně,taky jsem si v létě a raný podzim užila ale spíše cuketkové...
14:16
4.11.2022
EvaSchlitt
zkusis ... tu mandelinku? ja bych ti jich pristi rok venovala tak minimalne...
15:33
4.11.2022
Z. Jenny
... ááá ještě něco, včera jak byla v Tvých fotkách vulpesvulpes, tak možná, že...
16:53
4.11.2022
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku
!