Pondělí 17. listopadu 2025, Den boje za svobodu a demokracii
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 99 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

MLSOTNÍK: Špagetová dýně pečená s mletým masem, rajčaty a hříbky

Eva Schlittermann
diskuse (38)

Pak se má dopéct s nádivkou foto: Eva SchlittermannNeviditelný pes

Před lety, když byly děti malé a jen tak něco jsme do nich nedostali, v těch dávných dobách, kdy akceptovaly jen nahaté nudle a kečup, připravil bratranec můj rodný špagetovou dýni. Na talíři dětem naservíroval něco, co vypadalo jako křehké špagety. Děti netušíce podraz to vlákenné cosi ochutnaly, poválely v puse a za několik minut si šly s prázdným talířem přidat. Ve vzpomínkách mi zůstaly blednoucí útržky postupu přípravy a každý rok jsem si říkala, že ten špagetovo dýňový zázrak někdy musím vyzkoušet.

I dostala jsem minulý rok semínka špagetové dýně, letos na jaře zasadila, celé léto zalévala a na podzim sklidila dýni. Co dýni... dýničku! Do obou dlaní se vlezla. Z toho večeře pro čtyři lidi nebude, usoudila jsem moudře a v obchodě zakoupila o dost větší pruhovanou tykev s nálepkou Spaghettikürbis. K tomu mleté maso a sýr na strouhání. Prošla recepty, které měly v názvu špagetovou dýni, rozhlédla se po zásobách, hluboce se nad sebou zamyslela a dala jsem se jako vždy do improvizace.

Na jídlo, které jsem na začátku října uvařila, pro dva (až tři) strávníky potřebujete:

  • středně velkou špagetovou dýni, ca. třicet centimetrů dlouhou (a jednu malinkou)
  • mleté maso, 400g
  • cibuli a česnek
  • sůl, chili papričku, koření (já měla po ruce sušenou směs na špagety – česnek, oregano, chili)
  • jedno vejce
  • pár čerstvých hříbků
  • plátky slaniny
  • nadrobno nakrájená rajčata
  • sýr na posyp

Dýni podélně rozkrojit, vydlabat semínka, do pekáče položit slupkou nahoru, podlít vodou, zakrýt a dát na půl hodiny péct do 150 °C. Pečením slupka ztvrdne, vnitřek změkne. Kontrolujte podlití (zn. já to ještě včas zachránila).

Špagetovou dýni jsem nejdřív upekla

Mleté maso smíchat s osmaženou cibulí a česnekem (jen nahrubo nakrájím, v receptu měli česnek se solí třený), přidat koření, sůl a vejce.

Dýně opatrně otočit (jsou horké), do vydlabaného prostoru naplácat masovou směs, položit na to plátky slaniny. Zasypat rajčaty. Měla jsem ze zahrady pár klouzků, které jsem usmažila a přidala k rajčatům. Rajčata a houby na mase nedržely všechny, zbytek se pekl vedle dýně na dně pekáče v sosu, který z masa a dýně vytekl.

Pak se má dopéct s nádivkou

Péct přikryté tak dlouho, až bude maso hotové. Já pekla asi 45 minut. Dle potřeby podlévat.

V mých vzpomínkách leží na talíři maso nakrájené na plátky na opravdových špagetách. Moje kuchařská realita byla jiná. Maso bylo hotové, dýně se ne a ne rozpadnout na vlákna.

Jenže se dopéct nechtěla, takže se dále pekla zvlášť - nutno dovydlabat.

Vařící dýni jsem z pekáče vyndala a maso vyklopila zpět na rozpečená rajčata s houbama a sosem. Ze ztvrdlé slupky jsem dýni vydlabala a ještě chvíli samotnou pekla. Při bližším zkoumání se daly objevit struktury podobné špagetám, povětšinou to ale byla prostě dýňová hmota.

A nádivka i dýně se pekly zvlášť

Ve výsledku to na talíři vypadalo dohromady dost dobře a chutnalo to ještě líp.

Kdo pátrá, kam se poděla má malá dýnička, pak vězte, že se v první fázi pečení rozpadla na vodnaté nudličky a skončila jako část sosu pod pečenou dýní.

Bylo to výborné.

Kdo tuší, že neumím při vaření počítat, hádá dobře. Plánovala jsem večeři pro čtyři osoby a uvařila pro dvě. Tři osoby se sice najedly, ale nenasytily. Příště toho uvařit víc nebo brambory jako přílohu. Pro hnidopichy – já moc nevečeřela, jen žužlala. Trápily mě zuby – viz včerejší článek.

Komu chybí na obrázcích a v popisu sýr, který je uvedený v rozpisu ingrediencí, při vaření a konzumaci ho prostě nezapomene použít.

Přeji vám dobrou chuť, ať už dnes vaříte či jíte cokoliv...

Foto: Eva Schlittermann. Úplnou fotodokumentaci vč. hříbků najdete tady na Rajčeti.

Aston Ondřej Neff
17. 11. 2025

Výročí nebudeme ani letos vzpomínat v pohodové atmosféře.

Mawenzi
17. 11. 2025

Z Červené Vody do Dolní Moravy

Kateřina Lhotská
17. 11. 2025

Upřímně řečeno nejde o žádné překvapení.

Gita Zbavitelová
17. 11. 2025

Režim se po červnové válce udržel u moci.

Lubomír Stejskal
17. 11. 2025

Prezident Trump si může připsat k dobru řadu pozitivních počinů.

vse Roman Všetečka
17. 11. 2025

Mezi 17. a 18. listopadem pravidelně vrcholí meteorický roj Leonidy. Stejně je tomu i letos, kdy...

kop Josef Kopecký
17. 11. 2025

Předseda ANO a kandidát na příštího premiéra Andrej Babiš lituje, že bývalý prezident Václav Havel,...

17. 11. 2025

Všemožné poplatky u smluvních lékařů jsou sice nezákonné už dnes, přesto jsou zcela běžné. Přítrž...

skr Petra Škraňková
17. 11. 2025

Pietními akcemi, happeningy, průvody a koncerty si Česko v pondělí připomíná 36 let od počátku pádu...

Roman Joch
17. 11. 2025

Státní svátek 17. listopadu je dnem narozenin současného režimu. Je mu šestatřicet let. Někteří...

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz