28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


MLSOTNÍK: Kuře po sicilsku (archiv)

17.2.2023

Kdysi maminka přinesla tenhle recept a já jako správný puberťák měla spoustu blbých keců, jako že to nebude k jídlu a tak... Ale jen do chvíle, než jsem ochutnala.

Potřebujeme:

  • 1 kuře nebo 3-4 kuřecí stehna, případně navíc 1 kuřecí řízek, pozor, alespoň část masa by měla být s kůží.
  • 2 větší cibule
  • 1 hlavičku česneku
  • pasírovaná rajčata (krabice 0,5 l), nebo rajský protlak, nebo oloupaná rajčata,
  • oregano, tymián, bazalku a pod., sůl
  • 6 silných (2 cm) krajíců starého tmavého chleba (Šumava)

Já to dělám v papiňáku, takže:

Nakrájenou - na hrubo - cibuli osmahnu na troše oleje, přidám oloupaný a nakrájený česnek, na to naporcované kuře nebo stehna a krátce ze všech stran opeču.

Zaliji pasírovanými rajčaty - cca 3-4 dl, přidám koření a sůl a tolik vařící vody, aby tekutina byla v úrovni masa. Zavřu papiňák a natáhnu minutku na 35 minut.

Starý chleba - to je podmínka, z čerstvého to není ono, nenasaje šťávu - nakrájím na velké kostky.

Hotové kuře nebo stehna vylovím z papiňáku, odložím na talíř a do šťávy nasypu chlebové kostky. Zamíchám a nechám chvilku rozležet - mezitím dělím maso na talíře. V ideálním případě kostky nasáknou skrznaskrz, ale nejsou rozmočené. Přidám k masu a je hotovo.

Je to vynikající i studené, a pokud zbude :)) i druhý den.

Původně vyšlo na Zvířetníku 15. 8. 2006

Jajka Neviditelný pes



KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více... 
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !