Neviditelný pes

MLSOTNÍK: Kuře po sicilsku (archiv)

17.2.2023

Kdysi maminka přinesla tenhle recept a já jako správný puberťák měla spoustu blbých keců, jako že to nebude k jídlu a tak... Ale jen do chvíle, než jsem ochutnala.

Potřebujeme:

  • 1 kuře nebo 3-4 kuřecí stehna, případně navíc 1 kuřecí řízek, pozor, alespoň část masa by měla být s kůží.
  • 2 větší cibule
  • 1 hlavičku česneku
  • pasírovaná rajčata (krabice 0,5 l), nebo rajský protlak, nebo oloupaná rajčata,
  • oregano, tymián, bazalku a pod., sůl
  • 6 silných (2 cm) krajíců starého tmavého chleba (Šumava)

Já to dělám v papiňáku, takže:

Nakrájenou - na hrubo - cibuli osmahnu na troše oleje, přidám oloupaný a nakrájený česnek, na to naporcované kuře nebo stehna a krátce ze všech stran opeču.

Zaliji pasírovanými rajčaty - cca 3-4 dl, přidám koření a sůl a tolik vařící vody, aby tekutina byla v úrovni masa. Zavřu papiňák a natáhnu minutku na 35 minut.

Starý chleba - to je podmínka, z čerstvého to není ono, nenasaje šťávu - nakrájím na velké kostky.

Hotové kuře nebo stehna vylovím z papiňáku, odložím na talíř a do šťávy nasypu chlebové kostky. Zamíchám a nechám chvilku rozležet - mezitím dělím maso na talíře. V ideálním případě kostky nasáknou skrznaskrz, ale nejsou rozmočené. Přidám k masu a je hotovo.

Je to vynikající i studené, a pokud zbude :)) i druhý den.

Původně vyšlo na Zvířetníku 15. 8. 2006

Jajka Neviditelný pes


zpět na článek