MLSOTNÍK: Kuře po sicilsku
Kuře po sicilsku
Potřebujeme:
1 kuře nebo 3-4 kuřecí stehna, případně navíc 1 kuřecí řízek, pozor, alespoň část masa by měla být s kůží.
2 větší cibule
1 hlavičku česneku
pasírovaná rajčata (krabice 0,5 l), nebo rajský protlak, nebo oloupaná rajčata,
oregano, tymián, bazalku a pod., sůl
6 silných (2 cm) krajíců starého tmavého chleba (Šumava)
Já to dělám v papiňáku, takže:
Nakrájenou - na hrubo - cibuli osmahnu na troše oleje, přidám oloupaný a nakrájený česnek, na to naporcované kuře nebo stehna a krátce ze všech stran opeču.
Zaliji pasírovanými rajčaty - cca 3-4 dl, přidám koření a sůl a tolik vařící vody, aby tekutina byla v úrovni masa. Zavřu papiňák a natáhnu minutku na 35 minut.
Starý chleba - to je podmínka, z čerstvého to není ono, nenasaje šťávu - nakrájím na velké kostky.
Hotové kuře nebo stehna vylovím z papiňáku, odložím na talíř a do šťávy nasypu chlebové kostky. Zamíchám a nechám chvilku rozležet - mezitím dělím maso na talíře. V ideálním případě kostky nasáknou skrznaskrz, ale nejsou rozmočené. Přidám k masu a je hotovo.
Je to vynikající i studené, a pokud zbude :)) i druhý den.