Pátek 13. června 2025, svátek má Antonín
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 99 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

MLSOTNÍK: Horká čokoláda podomácku

Lika
diskuse (44)

Dobrou chuť! foto: LikaNeviditelný pes

S tímto receptem jsem čekala, až se trochu - hodně - ochladí.

Totiž před lety jsem si dala v kavárně horkou čokoládu, a byla jsem velice zklamaná - chutnalo to jako kakaový pudink, jen řídký. Znechutilo mě to, soudila jsem, že v čokoládě, byť v hrnku, nemají škroby co dělat. V restauracích i v obchodech však byli jiného názoru.

Neopouštěla mě však představa plné čokoládové sametové chuti, kterou si v klidu popíjím a smiřuje mě i s chlístajícím mokrým sněhem a břečkou.

Receptů jsem časem našla hafol, byly však většinou dost složité, plné hrnců a hrnků. Až jsem narazila na tuto videoinspiraci, o kterou se s vámi podělím.

Budeme potřebovat:

Ingredience pro výrobu horké čokolády - kocour není součástí

  • 1/2 l plnotučného mléka
  • 100 g tmavé (hořké) čokolády, aspoň 70% - zde jsem překvapivě uspěla v déemdrogerce i v jednom červenožlutém řetězci, kde ji měli za plus mínus dvě dvacky.
  • skořici v celku, tak dvě ruličky
  • špetku cukru
  • špetku soli
  • pár kapek vanilkové esence nebo kousek lusku, případně trochu vanilkového cukru (vanilinového jen v případě nezbytí)
  • 1-2 polévkové lžíce kakaového prášku (totiž pro někoho je kakao automaticky granko, tak to prosím ne-e)

Tak jedem:

Do hrnce s tlustším dnem (který v případě plynového sporáku podložíme rozptylovačem plamene) vlijeme mléko a rovnou do něj vložíme skořici a vanilku. A ohříváme.

Skořice se v mléce potopila

Jakmile mléko začíná vařit - tj. hodně pění -, nenecháme ho utéct, ale stáhneme plamen. Promícháme a necháme 10 minut mírňoučce probublávat. Smyslem je, aby mléko natáhlo ty báječné chutě a vůně.

Mléko se skořicí a vanilkou už vaří

Potom ochutnáme, jestli je to dost ochucené a voňavé, a pokud ano, skořici vytáhneme.

Teď přidáme asi jednu a půl lžíci kakaa - myslela jsem, že lepší je ho proklepat přes sítko a současně mléko míchat metlou, aby bylo co nejméně hrudek. Jenže po chvilce se mi sítko zespodu zalepilo párou a bylo po legraci, takže jsem kakao vyklopila do hrnce rovnou. Mícháme, mícháme, až usoudíme, že s těmi hrudkami už stejně nic nenaděláme. V tomto okamžiku autor radí kakaové mléko přecedit, aby byl výsledek co nejhladší. Udělala jsem to i já, nakonec - budu to fotit.

Po přidání kakaa jsem mléko procedila - to je zbytek, nijak dobrý

Přecezené nebo nepřecezené, pokračujeme dál na mírném ohni. Přidáme trochu cukru, opravdu špetku, spíš méně než více, a zároveň špetku soli - ta totiž zvýrazní sladkost. Promícháme a teď konečně přidáme i na kousky nalámanou tabulku čokolády. Opět mícháme, nejlépe metlou, a čokoláda se velmi rychle rozpustí.

A nakonec přidáme nalámanou čokoládu

A teď je v podstatě hotovo. Můžete si pohrát s hustotou - čím déle budete vařit, tím hustší čokoláda bude. Jakmile budete s hustotou spokojení, ochutnejte. Teprve potom, případně, doslazujte.

Dobrou chuť!

Hotovo. Připravte si pěkný hrneček a debužírujte. A místo třešinkou si můžete hladinku dozdobit kopečkem šlehačky.

Mimochodem, v tu chvíli jsem přišla na to, proč v kavárnách podávají ty nedomrlé pudinky. Toho totiž můžou servírovat pořádný kafáč a člověk má pocit, že si zaplatil aspoň kvantitu. Zato tahle podomácku připravená čokoláda je tak plná chuti, že čtvrtlitrák se jí vypít nedá. Však i ten Francouz si do ní namáčí briošku, nepije ji přímo.

Je to neuvěřitelně dobré, maličko pikantní. Napadlo mě, že kromě skořice bych příště mohla do mléka přidat i kus toho zázvoru, nebo chilli, nebo... co byste přidali vy?

Dobrou chuť, ať už budete vařit cokoliv.

Foto: Lika

Benjamin Kuras
13. 6. 2025

Macron dostal od manželky facku za Muslimské bratrstvo

Aston Ondřej Neff
13. 6. 2025

Všechno, co stát staví, trvá dlouho.

Tomáš Vodvářka
13. 6. 2025

Staré české přísloví může mít i omezenou platnost.

Ivo Fencl
13. 6. 2025

Jsou rádce Jak psát. Proč nevytvořit jednou i radu Jak nepsat?

Alexander Tomský
13. 6. 2025

Pater Halík nejspíš podléhá schematickému pohledu na svět.

Lidovky.cz, ČTK
13. 6. 2025

Írán v pátek večer odpálil na Izrael asi 150 raket, uvedla izraelská média s odkazem na armádu. Po...

Tomáš Ratner
13. 6. 2025

Zásah proti elitám íránské armády a útoky na jaderná zařízení ukázaly zranitelnost režimu. Teherán...

kou Michal Koubek
13. 6. 2025

Už se to dalo nazývat tradicí. Od roku 2003 až do covidu se v rámci juniorských kategorií...

Jan Dvořák
13. 6. 2025

Čtvrteční tragická havárie letadla společnosti Air India je první fatální nehodou letadla 787...

Iva Pekárková
13. 6. 2025

Dodnes se pamatuju, jak tatínek, vzdělaný a prudce inteligentní muž, který takovým věcem rozuměl,...

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz