29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Horká čokoláda podomácku

S tímto receptem jsem čekala...

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Glover 26.11.2018 17:55

Jamie Oliver

Takto jsem viděla vyrábět kakao Jamie Olivera, jenom myslím bez kakaového prášku ale s více čokoládou. Jsem líná, my máme doma výborné instantní kakao od Green and Blacks, už nám tu leží roky neotevřená sklenice

Š. Matyášová 26.11.2018 6:49

kakao-granko a levné krabičky

já Tě Liko doplním, ani naše levné 100g nebo i větší krabičky s kakaovým práškem, nejsou na tento nápoj vhodné...já chápu,že Van Houten cacao si na to nikdo asi nebude chtít koupit, ale s kakaem, kde je ho sotva 10%, to ono taky není.....

Z. Tečka 23.11.2018 16:11

Tak si tu děláme chutě

na horkou čokoládu, ale já bych si teď nejraději dala svařáka, protože jsem venku docela vytuhla. To vlhko zalézá všude.

T. Zana 23.11.2018 18:00

Re: Tak si tu děláme chutě

My se byli podívat do Kralup a kupodivu tam nebylo tak špatně - teda mraky až na zemi, ale sucho, ani velká zima nebyla (a je tam príma cukrárna ;-)

Z. Jenny 23.11.2018 20:03

Re: Tak si tu děláme chutě

U nás je permanentní vlhko ale poměrně slušná teplota a mimpřádně nefouká, takže za mně dobrý,prochajda bezva.

Musím mrknout na Kralupy , co se tam ještě nachází, mám je nějak spojené s hlášením o stavu vody nebo okluzní frontou. :-)

Z. Lika 23.11.2018 21:02

Re: Tak si tu děláme chutě

Jenny, to budou spíš Azory, tam je taky hezky.

Š. Matyášová 26.11.2018 6:51

Re: Tak si tu děláme chutě

to vezmeš doma hruškovej kompot, dáš ho do rendlíku ohřát a rozmixuješ, přeliješ do hrnku,sýpneš trochou skořice a zima najednou není.....

Z. Inka 23.11.2018 14:48

no tak tenhle mlsotník

si já musím nechat ujít a to dvakrát. Protože jakmile bych to začala vařit, neviděla bych konce a nevešla se posléze do dveří. Nicméně občas se přemluvím a čokoládu si uvařím. Ale když už tak už a používám smetanu na vaření....

Z. Jajka 23.11.2018 13:45

Kakao

Kakao se kdysi - hooodně dávno - vařívalo k nedělní snídani. Ohřálo se mléko, v hrnečku se rozmíchalo kakao s teplým mlékem na kašičku, ta se vlila do mléka a celé se to nechalo přejít varem. Žádné kakaové žmolky se nedělaly, pokud se pamatuji.

Večer mám ráda teplé pití, hlavně v zimě. Velký hrnek (cca 3 dl), na čaj ani kávu chuť nemám. Nejen kvuli tomu, že špatně usínám.

Tak si dělávám kakao light: 1,5 lžičky kakaa promíchám s trochou cukru (slabá půlka lžičky) a do půlky hrnku zaleju nadvakrát vařící vodou. Po první (menší) dávce dobře rozmíchám. Po druhé doleju studeným mlékem. Kakaových žmolků je minimum nebo žádné.

Čokoládu na namáčení croisantů někdy vyzkouším.

U nás vede poleva na banán - čokoládu na vaření rozehřát v mikrovlnce nebo vodní lázni a za přihřívání doplňovat máslem a míchat tak dlouho, až je z toho poleva požadované hustoty. A pak navrch na banán ještě šlehačku, ale nemusí být.

Z. Jajka 23.11.2018 15:03

Re: Kakao

Tohle patří dolů pod Olčavu...

O. Joklová 23.11.2018 15:14

Re: Kakao

no jasně, žmolky se nenadělají, pokud to rozmícháš v malém množství tekutiny na kašičku a až pak doplníš požadovaným množstvím... ono třeba mouka na záklechtku je to samý

kakao je myslím dokonce hydrofobní

Z. Tečka 23.11.2018 16:15

Re: Kakao

Ano, mamka nám to v neděli taky dělávala, přesně tak, jak píšeš. A k tomu kupovanou!!! piškotovou bábovku. To bylo blaho! Tak nějak to šlo k sobě.

A polevu na banán dělám tak, že tu čokoládu rozpouštím ve šlehačce. Dají se s tím dobře slepovat i laskonky, já nemůžu krémy jako takové.

Z. Janaba 23.11.2018 16:28

Re: Kakao

Já dělám polevu na ovoce a zmrzlinu z kakaa, rychlou. Pro 4 osoby: 1 dl kakaa, 1 dl cukru, 1 dl vody a kdo chce 2 lžice másla. Všechno smíchat dohromady v kastrolku. Nechat přijít k varu a pár minut míchat. Servirovat se může teplá nebo studená, podle ročniho období. Dochutit se dá také různě. Pepřem, chili, paprikou. Já ráda bez.

M. Crossette 23.11.2018 19:22

Re: Kakao

Jo, takhle jsme také doma kdysi dělávali kakao.

Jinak Liko díky za zajímavý recept (Čenda krásné zdobí), možná jednou vyzkouším. Jen ne před spaním, asi jako po silném kafi - špatně bych usínala. ALE mám tuhle "výhradu" :) Přijde mi škoda "kazit" čokoládu kakaem, tedy když už bych dala tu 70%! Vždyť to je dobrota sama o sobě. Ono asi uvěřit si takhle sytou čokoládu asi bude cenově trochu luxusnější, než obyč. kakao, tak proč ho s ním míchat. Asi bych musela okoštovat obě - s kakaem a bez :) Zrovna totiž doma 100gr tabulku té 70% mám. Minulý týden jsem v obchodě neodolala a koupila dvě - jednu 90% a druhou 70%. Jako první jsem se vrhla na tu 90%, protože tak silnou jsem jedla poprvé. Vychutnávala jsem si ji několik dnů po kouskách sama, jelikož choť má rád pouze mléčnou (stejně jsem nabídla, nechtěl ani zkusit). Byla to slast a teď mi tu zbývá ta druhá. Váhám,váhám :)

Když jsme žili v oblastech s krutou zimou, horké kakao po návratu z venku přišlo vždy velmi vhod. Vozili jsme si ho i v termosce na celodenní bruslení v mrazivé přírodě. Kupovala jsem takové to sáčkované, které na rychle zahřátí stačilo, jinak bylo dost slabé. Někdy předloni, když jsme tu měli extra chladnou zimu, jsem koupila jedno velké balení a občas jsme si ho udělali. Jak se oteplilo, pít jsme ho přestali a já na ty zbylé sáčky ve skříni úplně zapomněla. No a někdy letos zjara mi najednou v kuchyni létali moli. Nic viditelně napadeného jsem nenašla ale nakonec nezbylo, než celou skříň vyprázdnit. No a tím jsem narazila na ty vzadu zasunuté sáčky kakaka! Byly stále v původní krabici a ta navíc zazipovaná v ig. pytlíku. Po otevření jsem se nestačila divit. Skoro každý sáček byl proděravělý, jeho obsah fujtabl a ti prevíti se už dokázali prohryzat nejprve igelitem a pak tou krabicí z tvrdého papíru. Ale našla a zlikvidovala jsem "líheň" molů! Jenže mě to asi nafurt odradilo do budoucna od koupi dalších sáčků "kakaa".

T. Zana 23.11.2018 19:42

Re: Kakao

Maričko, brownies, co dělám, má jako základ taky čokoládu a přidává se kakao. Neumím vysvětlit, k čemu je to dobré, nikdy jsem o tom nepřemýšlela. Ale to brownies je moc dobré :-)

Fuj, takže mouční moli žerou i kakao...

M. Crossette 23.11.2018 20:32

Re: Kakao

Zano, moje brownies je také směs kakaa a jsou do ní vmíchané ještě kousky čokolády. Mě se jen zdálo zbytečné - no snad tedy ne přímo kazit - chuť rozpuštěné kvalitní čokolády vmícháním kakaa. Ale asi jak píšu - než hned předem kritizovat :) - musela bych ochutnat oboje, zda bych poznala rozdíl :)

No sáčky kakaa už v sobě mají cukr, takže ti neřádí šli asi po něm. V samotných sáčcích pak už byla jen jakási tvrdá směs zbytků kakaa a kdovíčeho ještě, snad výkalů od molů, vajíček - no fuj to bylo !

Š. Matyášová 26.11.2018 6:54

Re: Kakao

nesmíš to maričko zazdít nekvalitním kakaem...jinak tu chuť to ještě posílí,já dám špetičku soli,to je hned nakopnuté o patro vejš.....

T. Zana 23.11.2018 9:37

Recept

Jako dělaný do dnešního počasí, to jsi pěkně odhadla :-)

Když jdeš od Pavláku na Mírák, tak na levé straně je jakýsi čokokrám. Tam jsme předloni zapadli, abychom se ohřáli potom, co jsme v adventním čase začali na Olšanech a vzali to přes trhy na metro.

Co chci říct - nabízeli tam čokoládu s... tuším chilli, prostě ostrou. Jakkoliv pálivé moc nemusím, tohle bylo úúúžasné! Takže mírné přiostření výsledné čokolády mohu jen doporučit.

Z. Lika 23.11.2018 9:59

Re: Recept

Ano, ten krámek znám, na ochutnání různých příchutí můžu jen doporučit. A mají tam i 100% čokoládu, dokonce snad raw (syrovou), té se můžu s prominutím užrat.

O. Joklová 23.11.2018 13:40

Re: Recept

vidíš, já slyšela že ta 100% se už prakticky nedá jíst... a "syrová" šošoláda je prosím co????

Z. Lika 23.11.2018 13:47

Re: Recept

Syrová znamená, že při přípravě nepřesáhla teplota cca 40 stupňů. Je to v podstatě surová kakaová hmota, bez přísad.

O. Joklová 23.11.2018 15:15

Re: Recept

a jakou to má konzistenci? je to prášek nebo kaše nebo jak???

Z. Lika 23.11.2018 19:38

Re: Recept

Je to tuhé, ne úplně na křupnutí jako lindt třeba, ale musí se odlomit.

V. Maudr 23.11.2018 9:01

Jiný postup

Do plecháčku dám nalámanou hořkou čokoládu na drobno a zaliji mlékem. Pomalu zahřívám pod bod varu (mléko se nesmí vařit!) a udržuji teplotu. Stále míchám, dokud se čokoláda úplně nerozpustí. Pokud je výsledek příliš hustý, doleji mléko. Na závěr na špičku nože pálivou papriku vmíchám do kakaa a rozliji do (doporučuji předehřátých) hrnků. Dobrou chuť.

Z. Lika 23.11.2018 9:26

Re: Jiný postup

Ano, to je dobrý tip pro ty, kdo nechtějí v mléce louhovat zázvor nebo skořici.

Drobný tip: hrnky stačí předehřát tím, že do nich vlijeme vroucí vodu.

Pěkný recept s pálivou paprikou, děkuji!

T. Zana 23.11.2018 9:38

Re: Jiný postup

Je to lákavě jednoduché. I když zase ta skořice... tu já můžu všude :-)

Z. Lika 23.11.2018 9:58

Re: Jiný postup

To povaření s kusem (!) skořice můžu jen doporučit - výsledek byl lahodně, lehounce pikantní. Byla jsem nadšená. MLP ovšem po ochutnání protáhl obličej až na zem: "Že je v tom skořice?!"

T. Zana 23.11.2018 10:13

Re: Jiný postup

:DDD

Z. Tečka 23.11.2018 12:31

Re: Jiný postup

Dělám to taky tak, někdy vylepšuju mléko ještě troškou šlehačky. Když mám na to chuť, musí to být hned. Skořici v tom mít nemusím, pálivá paprika mě nenapadla, zkusím, dík za nápad.

Š. Matyášová 26.11.2018 6:56

Re: Jiný postup

ne pálivá paprika..to je jiná chuť než chilli....