21.10.2019 | Svátek má Brigita


MLSOTNÍK: Co taky s cibulí

29.3.2019

Jaro se kvapem blíží i ve spíži, kde se nám může naskytnout podobný pohled:

Zátiší s cibulí na jaře

Zátiší s cibulí na jaře | foto: Lika

Co s cibulemi, které se hlásí o slovo a mají už na kahánku? Můžete je buď za á zasadit do záhonku nebo i do květináče, nebo za bé dekorativně uložit do nádobky na hyacinty a průběžně sklízet, aneb za cé si udělat cibulačku.

Zátiší s cibulí

Zátiší s cibulí | foto: Lika

Je to opravdu jednoduché, ale háček to má, však uvidíte.

V zásadě potřebujete jen cibuli, tuk (olivový olej nebo máslo), sůl a pepř. Na závěr nějaký ten rohlík či bagetu plus sýr na strouhání (čedar, goudu, eidam...).

Tak jedem.

Cibule oloupete a nakrájíte, moc pěkné a jednoduché způsoby krájení jsou ve videu níže. Lepší jsou rozpadající se půlkolečka. Nad videem jsem užasla, že se dají krájet půlkolečka jinak a dokonce praktičtěji. Holt zvyk je železná košile kombinovaná s klapkami na oči.

Pak vezmete co nejširší pánev (míněno nádobí) a necháte ji ohřát na dost vysokou teplotu. Vrhnete na ni tuk a vzápětí nakrájenou cibuli. Tím se pánev rychle ochladí, takže plamen stáhneme až po chvíli. Cibuli posolíme, opepříme. A mícháme.

A mícháme, průběžně dosti dlouho. Cílem je cibuli zvláčnit až do hadrovata a zkaramelizovat, tj. zezlatovět. Dá se to vyřešit tím, že pánev, pokud může do trouby, do té trouby strčíme a necháme cibuli na střední teplotě péct/dusit. Nepřikrytou. Mrkneme na ni co čtvrt hodiny a promíchneme.

Hotovou cibuli přestěhujeme do kastrolu s vývarem - zeleninovým nebo masovým dle chuti, ale stačí i voda s trochou sušené zeleniny - a provaříme.

A závěr už záleží na možnostech: plátek či plátky bagety nebo rohlíku osmažíme ala topinka, zatepla posypeme sýrem, aby se tento natavil, a sýrové topinky pak buď vložíme do polévky a ukrajujeme lžící, nebo je ručně máčíme do polévky a ukusujeme.

Anebo plátky opečeného pečiva vložíme na hladinu polévky ještě v kastrůlku, bohatě posypeme sýrem a necháme zapéct.

Výsledek může vypadat zhruba takto:

Francouzská cibulová polévka

Francouzská cibulová polévka | foto: Jeffreyw, wikimedia

Přeji dobrou chuť, ať už budete vařit cokoliv.

Jo a ten háček: než hromada cibule zesklovatí, tak to fakt několik těch čtvrthodinek trvá :-)

Inspirativní video jsem našla tady.

Lika Neviditelný pes


Další pochybení pardubické nemocnice. Novorozenci nepodali včas léky
Další pochybení pardubické nemocnice. Novorozenci nepodali včas léky

Nemocnice v Pardubicích čelí dalšímu obvinění. Při porodu novorozence tamní personál včas neodhalil problém, který bylo možné vyřešit medikací. Dítě bude mít doživotní následky.






KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více...
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !