19.3.2024 | Svátek má Josef


MLSOTNÍK: Co taky s cibulí

29.3.2019

Jaro se kvapem blíží i ve spíži, kde se nám může naskytnout podobný pohled:

Zátiší s cibulí na jaře | foto: Lika

Co s cibulemi, které se hlásí o slovo a mají už na kahánku? Můžete je buď za á zasadit do záhonku nebo i do květináče, nebo za bé dekorativně uložit do nádobky na hyacinty a průběžně sklízet, aneb za cé si udělat cibulačku.

Zátiší s cibulí | foto: Lika

Je to opravdu jednoduché, ale háček to má, však uvidíte.

V zásadě potřebujete jen cibuli, tuk (olivový olej nebo máslo), sůl a pepř. Na závěr nějaký ten rohlík či bagetu plus sýr na strouhání (čedar, goudu, eidam...).

Tak jedem.

Cibule oloupete a nakrájíte, moc pěkné a jednoduché způsoby krájení jsou ve videu níže. Lepší jsou rozpadající se půlkolečka. Nad videem jsem užasla, že se dají krájet půlkolečka jinak a dokonce praktičtěji. Holt zvyk je železná košile kombinovaná s klapkami na oči.

Pak vezmete co nejširší pánev (míněno nádobí) a necháte ji ohřát na dost vysokou teplotu. Vrhnete na ni tuk a vzápětí nakrájenou cibuli. Tím se pánev rychle ochladí, takže plamen stáhneme až po chvíli. Cibuli posolíme, opepříme. A mícháme.

A mícháme, průběžně dosti dlouho. Cílem je cibuli zvláčnit až do hadrovata a zkaramelizovat, tj. zezlatovět. Dá se to vyřešit tím, že pánev, pokud může do trouby, do té trouby strčíme a necháme cibuli na střední teplotě péct/dusit. Nepřikrytou. Mrkneme na ni co čtvrt hodiny a promíchneme.

Hotovou cibuli přestěhujeme do kastrolu s vývarem - zeleninovým nebo masovým dle chuti, ale stačí i voda s trochou sušené zeleniny - a provaříme.

A závěr už záleží na možnostech: plátek či plátky bagety nebo rohlíku osmažíme ala topinka, zatepla posypeme sýrem, aby se tento natavil, a sýrové topinky pak buď vložíme do polévky a ukrajujeme lžící, nebo je ručně máčíme do polévky a ukusujeme.

Anebo plátky opečeného pečiva vložíme na hladinu polévky ještě v kastrůlku, bohatě posypeme sýrem a necháme zapéct.

Výsledek může vypadat zhruba takto:

Francouzská cibulová polévka | foto: Jeffreyw, wikimedia

Přeji dobrou chuť, ať už budete vařit cokoliv.

Jo a ten háček: než hromada cibule zesklovatí, tak to fakt několik těch čtvrthodinek trvá :-)

Inspirativní video jsem našla tady.

Lika Neviditelný pes