13.11.2019 | Svátek má Tibor



DISKUSE K ČLÁNKU

Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.


MLSOTNÍK: Co taky s cibulí



Řazeno podle času sestupně, seřadit podle času vzestupně
počet příspěvků: 39, poslední: 31.3. 2019 11:52, přehled diskusí

Jé, cibulačka!:
Autor: Z. Vave Datum: 30.3.2019 0:10

Teď jsem na ni dostala chuť. :) Dík za připomenutí, za tip.

Pustil si někdo to video v článku?:
Autor: R. Enatae Datum: 29.3.2019 22:22

Ta cibulačka z červené cibule moc vábně nevypadá :) I to koření je pro nás dost nezvyklé.

Cibulačku francouzského střihu ze žluté cibule občas vařím, jako vložku dělám sýrové toustíčky z rohlíků, podávám je zvlášť na míse, aby nebyly rozblemcané.

Jj cibulička sladká, :
Autor: Z. Jenny Datum: 29.3.2019 18:37

má panenka hladká! A to je pravda. V cibuli je zdravíčko a je moc, moc dobrá a to různě upravená. MLP je cibulový král a vždy než se rozhlédnu, tak je po cibuli. Bohužel se u nás cibule polévky nedožije! :-) I tak, díky za recept, cibuli hojně používám, do všeho a ještě do všeho ! :-)

Re: Jj cibulička sladká, :
Autor: Z. Lika Datum: 29.3.2019 19:58

Jenny, zkus koupit cibule pytel, a možná i cibulačka bude. Ona je fakt dobrá. A nemusíš ani dělat sýrovou topinku, je vynikající i samotná.

Ano cibulačka je moc dobrá polévka:
Autor: M. Crossette Datum: 29.3.2019 15:12

dělám jí občas v zimě, jako hlavní jídlo na celkové prohřátí (a jak je hustá, tak i zasytí). Ona zkaramelizovaná cibule prostě chutná jinak, než jen podušená. Ovšem na tu cibulačku je ji potřeba hodně a máš Liko pravdu, že míchání toho množství až je jak má, trvá nudně dlouho.

Cibule mám doma vždy hodně, mám ji v kuchyni velkou spotřebu. Když zrovna nevím, co bych dala jako přílohu, uvařím cibuli(pro každého jednu). Velké cibule oloupu, odkrojím oba konce. Pak ji pro jistotu ovážu nití, aby i při vaření udržela tvar. Dám do osolené vody (někdy přidám trochu směsi koření typu Vegeta). Vařím, dokud nejsou měkké na píchnutí. Při vyndavání nechám trochu okapat. Na talíři ještě horkou cibule rozkrojím na čtvrtky, nebo jak je libo a položím na ně několik kousků másla na rozpuštění. Možno pak ještě pomlýt pepř a přisolit. Čpavá ostrost se vařením vyvaří je to dobré.

Re: Ano cibulačka je moc dobrá polévka:
Autor: T. Zana Datum: 29.3.2019 16:25

Maričko, to je dobrý nápad, to musím zkusit :-)

Re: Ano cibulačka je moc dobrá polévka:
Autor: Z. Lika Datum: 29.3.2019 19:58

Na lodi máme vždy cibule nadbytek - je to prostě univerzální zelenina - takže jsem vděčná za jakýkoli tip :-)

Cibulový salát:
Autor: L. Jakovljevičová Datum: 29.3.2019 11:48

dělávala maminka, když zbyla k jaru cibule a už začínala vyhánět takové ty první žluté špičky. To se svaří voda s cukrem, solí, octem, přidá se bobkový list, pepř a nové koření. Musí to mít takovou tu sladkokyselou chuť. Do horkého se hodí cibule nakrájená na kolečka a jen lehce se nechá přejít varem. Musí být ještě křupavá. Nechá se v tom nálevu vychladit. Já tenhle salát mám moc ráda, nejraději ty malý žlutý kolečka zprostředka :-))

Re: Cibulový salát:
Autor: Z. Lika Datum: 29.3.2019 12:07

Ale to vypadá velmi zajímavě. U nás se takto připravená cibule - ne mnoho - dávala do bramborového salátu. Plus kyselé okurky a vajíčko natvrdo, někdy.

Re: Cibulový salát:
Autor: Š. Matyášová Datum: 29.3.2019 13:47

tenhle salát se dělával za totáče v hotelových restauracích.....

Re: Cibulový salát:
Autor: Z. Lika Datum: 29.3.2019 19:37

No prosím, žila jsem si jako v hotelu :-) No vlastně ano...

Cibulačku nevařím:
Autor: Z. Tečka Datum: 29.3.2019 9:34

několikrát jsem si ji porůznu dala, ale jak jsem jinak polívková, tady jsem se prostě nechytla. A navíc nemám ráda cokoli rozmáčeného v polévce. Kdybych ty opečené tousty dostala na talířek zvlášť, tak snad bych to mohla.

Jinak se bez cibule neobejdu, klidně ji místo pokrájení na chleby s něčím jenom přikusuju. Taky už mi odchází, ten Sharčin nápad je dobrý, myslím, že by se to vyplatilo.

Teď jsem si oblíbila na jídlo zasyrova bílou cibuli. Akorát je moc velká, chvíli vydrží zabalená do alobalu v lednici, ale nesmím na ni zapomenout.

Re: Cibulačku nevařím:
Autor: Z. Lika Datum: 29.3.2019 9:51

Bílá cibule je moc fajn, není ostrá, přímo lahůdková. Někde jsem četla, že denně se má jedna cibule syrová sníst - obsahuje dobré látky na klouby a nejen na ně. Ale jen syrová. Někdo to řeší tlačenkou :-)

Re: Cibulačku nevařím:
Autor: Z. Tečka Datum: 29.3.2019 10:38

On takovej chleba s doma vyškvařeným sáááádlíčkem a cibulkou taky nemá chybu. Dávám si cibuli i k chlebu s Lučinou nebo Paloučkem. Ke karbanátkům nebo sekané za studena taky můžu.:)

Re: Cibulačku nevařím:
Autor: Z. Lika Datum: 29.3.2019 19:59

Moje nejoblíbenější svačina v dětství: chleba se sádlem a cibulí (zelenou natí). Mňam!

Re: Cibulačku nevařím:
Autor: Z. Janaba Datum: 31.3.2019 10:47

Co takhle k větrníku ke kafi? To ne? :-)

Re: Cibulačku nevařím:
Autor: Z. Tečka Datum: 31.3.2019 11:52

ke kafi jedině cigárko. Větrník tak jednou za rok, ke kafi určitě ne :)

Jo, cibulačka:
Autor: T. Zana Datum: 29.3.2019 9:18

Ještě za hlubokého totáče jsem se dostala služebně do Paříže. Cibulačka byla jedním z těch velkých zážitků.

Od těch dob jí dělám, jo, bývala to polívka za pár korun :-/

Nicméně jsem ji i tak tenhle týden uvařila, teda její počeštěnou verzi, ke které jsem se časem propracovala (cibuli dělám na sádle a místo bílého pečiva beru chleba, taky na sádle :-)

Re: Jo, cibulačka:
Autor: Z. Lika Datum: 29.3.2019 9:32

Výborná lokalizace s tím sádlem a chlebem! A blahopřeji ke kulinářskému zážitku přímo na místě, není nad to, nastavit si správné chutě.

Milá liko,:
Autor: Z. Yga Datum: 29.3.2019 8:09

Jo cibulačku, tak tu jsem ještě nedělala. V poslední době jsem si oblíbila pórkovou, kterou nám kdysi na spřáteleném webu naservírovala gurmánka (teda v mé modifikaci, třebas opravdu nepoužívám jen tu bílou část, ale celý pórek a není to nic proti ničemu - tedy chuťově).

A jak vtipně upozornila Sharka, cibule je dražší než brambory (a že ty jsou letos sakra drahé), takže až tolik mi ji doma nezbývá (ta z podzimu je dávno pryč), takže to spíš vidím zas na tu pórkovou - mám zrovna dva póry jak ruka (:o)). Ale někdy na tu cibulajdu určitě dojde, moc se mi líbí ty sýrové topinky.

Re: Milá liko,:
Autor: Z. Lika Datum: 29.3.2019 9:33

Třeba se časem k nějakému přebytku cibule dostaneš. U vás asi moc neroste, viď, vzhledem k podnebí?

Re: Milá liko,:
Autor: Z. Yga Datum: 29.3.2019 10:08

Vždycky jsme doma sázeli cibuli a dokud mamka žila, tak jí zásobovala sebe a minimálně další tři domácnosti - tak se nedá říct, že by nerostla (:o)). Ale já mám pozemek dvakrát tři metry a na ten se mi musí vlézt hlavně rajčata (protože ty se nemusí plet - cheche), ale je pravda, že letos tam bude i nějaká ta cibule (vloni byla mrkev pro Makfina).

Re: Milá liko,:
Autor: Z. Lika Datum: 29.3.2019 10:12

Připomněla jsi mi, že jsme sázeli mrkev a cibuli střídavě do řádků vedle sebe, nějak se navzájem podporují. Kdo je Makfin?

Re: Milá liko,:
Autor: Z. Yga Datum: 29.3.2019 10:51

Kůň (:o))))

Re: Milá liko,:
Autor: Z. Lika Datum: 29.3.2019 11:12

Páni, tak to jste museli mít spotřebu :-)

hezký den:
Autor: Z. Xerxová Datum: 29.3.2019 6:31

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :o) ...

Cibulačku ráda - už dlouho nebyla... Musí se to napravit - dík za připomenutí

Re: hezký den:
Autor: Z. Lika Datum: 29.3.2019 9:34

Bezva, přeji dobrou chuť.

cibulačka je skvělá...:
Autor: Š. Matyášová Datum: 29.3.2019 6:17

ale cena z akilo cibule je stejně jako cena brambor, vyšší jak za kilo banánů...

přesto ze zbytků cibule, dělám do foroty její smaženou verzi na špeku, po usmažení a zredukování jen nacpu do sklenic, na kilo cibule a 3é dkg špeku- jedna zavřovací 0,75l sklenice...nacpu to tam horké,zatáhnu víčko a později,jako když najdu,je to super pod smažená vajíčka,pod maso..na bramborové knedlíky nebo čočku na kyselo, na hrachovou kaši....

Re: cibulačka je skvělá...:
Autor: Z. Lika Datum: 29.3.2019 9:30

No jo, ono je zrovna období, kdy staré brambory a cibule docházejí a nové ještě nejsou, proto ta drahota. Takže líp jsou na tom samozásobitelé a my ostatní si musíme počkat do léta.

Ten recept se zavařením je dobrý tip. Taky jsem na něco podobného myslela, když je potřeba zpracovat víc cibule najednou.

Re: cibulačka je skvělá...:
Autor: Š. Matyášová Datum: 29.3.2019 10:29

naposled jsem takhle na Beaveru zasmažovala 15 kilo cibule....celej den to trvalo....