27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


MLSOTNÍK: Kuřecí prsíčka na česneku a cibuli

28.7.2023

Někdy minulý týden jsem na youtube zahlédla video s tímhle receptem - odkaz zde.

Příprava velmi snadná s dostupnými surovinami a jídlo vypadalo lákavě. Video jsem si uložila, že ho brzy zkusím. A tak se i stalo. Na videu kuchařka (nebo kuchař) maso prokrajuje na mřížku. Ano, porce na talíři tak vypadá hezky, ale já byla už na začátku rozhodnutá maso pokrájet na kousky. Často totiž vařím v množství, kdy jídlo vystačí na dvě večeře. Kousky masa se tak lépe servírují s vědomím druhé večeře, obzvláště, když je maso v omáčce.

Druhá změna v receptu byla ta, že jsem podušenou a zahuštěnou česneko-cibulovou omáčku rozmixovala do hladka, aby se chutě lépe propojily. A třetí odchylka bylo koření. Zapomněla jsem choti na nákupní lístek napsat petrželku. V receptu je kromě petrželky ještě muškátový oříšek. Tak jsem petrželku nahradila italskou směsí a oříšek vynechala. V konečném výsledku se ukázalo, že jsem vybrala dobře.

Budete potřebovat:

Co potřebujeme. Kuřecí prsíčka s česnekem a cibulí
  • 2-3 slepičí prsíčka
  • 2-3 stroužky česneku – nakrájené na drobno
  • 2 cibule – nakrájené na menší kousky
  • 1-2 lžíce mouky
  • smetanu (já dala zakysanou), šlo by i mléko
  • sůl, pepř, petrželku (nebo italskou směs koření)

Postup práce (ten můj):

1) Dvě velká a macatá prsíčka jsem pokrájela na plátky a každý ještě rozpůlila.

2) Na oleji jsem maso po obou stranách osmahla, zasypala asi lžící italského koření, chvilku míchala a vyklopila na vedlejší talíř i se zbytkem oleje. Pánvičku jsem vytřela, aby se v ní později zbytek koření nepřipaloval.

Orestované maso.

Orestovaný česnek a cibule.

3) Na troše nového oleje jsem mírně osmažila česnek, přidala cibuli, sůl a pepř.

4) Zaprášila moukou (mně stačila jedna lžíce) a dobře promíchala

5) Tři lžíce zakysanky jsem naředila teplou vodou do necelého půl litru a přilila ke směsi.

6) Mouka a zakysanka omáčku dost zahustily, tak jsem přilila další vodu a chvilku vařila.

Zahuštěná zelenina.

7) Jak píši výše, vše jsem tyčovým mixérem rozmixovala do hladka.

8) Omáčka byla dobrá, jen chtěla trochu „zostřit“. V lednici jsem měla stále půlku limetky (lime), tak jsem ji necelou do omáčky vymačkala. Chuť to vylepšilo.

8) Přidala jsem kuřecí maso, pánvičku přiklopila a nechala asi hodinu stát, aby se maso v omáčce dostatečně nacuclo chutěmi. Půl hod. před večeří jsem vše na mírné teplotě vařila do měkka.

Rozmixovaná omáčka a maso. Kuřecí prsíčka s česnekem a cibulí

Bylo to výborné, i manžel si pochvaloval. Ve videu jsou jako příloha zajímavě kořeněné brambory, já udělala rýži, my ji máme opravdu rádi. Žádnou zeleninu jsem nedala, protože už delší dobu si jako předkrm každý vydlabeme polovinu krásně vyzrálého avokáda a další zelenina nám už nechybí (nebo jako přílohu stále jíme okurkový salát). Druhou polovinu večeře sníme později a určitě si pochutnáme i podruhé, možná ještě víc. Nevím, jak by omáčka chutnala pouze s petrželkou a muškátovým oříškem, můžete vyzkoušet. Já ale i příště zůstanu u italské směsi.

Hotové jídlo. Kuřecí prsíčka s česnekem a cibulí

Kdo vyzkoušíte, přeji dobrou chuť.

Foto: Marička Crossette

Marička Crossette Neviditelný pes