19.3.2024 | Svátek má Josef


MLSOTNÍK: Sušená rajčata

22.2.2019 6:25

Milí přátelé,

zimu máme v plném proudu a je velmi důležité jíst. Jíst dobře a zdravě. Moc ráda bych vám představila sušená rajčata. Koupíte je například v prodejnách s italskými nebo řeckými specialitami. V sušeném stavu jsou vynikající do různých vývarů. Stačí povařit se zeleninou (případně masem), následně z vývaru vyjmout a je to. Rajčata dodají vývaru šťávu a vy se můžete naladit na jihoevropské chutě. Rajčata jsou plná slunce. Vynikající výživná polévka. Rajčata mají spoustu dobrých látek a skvělou chuť. Přiznám se, že je povařená vždycky zbaštím :-)

Kromě vývaru je můžete je nakládat. A to velmi jednoduše. Povaříte je pár minut ve vroucí vodě, osušíte kuchyňskou utěrkou, dáte namačkané do sklenice (například s chili papričkami, česnekem, bylinkami podle chuti) a zalijete kvalitním olejem. A šup do lednice. Takový olej je pak výborný na vaření. Chytne od rajčat parádní chuť. Miluji červenou čočku. Stačí dát na pánev nadrobno nakrájená naložená sušená rajčata s troškou oleje, orestovat, přidat uvařenou červenou čočku, kari koření, trochu sójové omáčky, dohromady prohřát a s uvařenými bramborami na malé kousky máte skvělé zimní jídlo. Přiznám se, že i letní, doma jíme takovou čočku velmi často :-) Sušená naložená rajčata jsou skvělá i jako tapas. Moc rádi je jíme nakrájená na kousíčky s opečeným chlebem a například olivami a dobrým sýrem.

Sušená rajčata

Sušená rajčata jsou i skvělým základem pro těstoviny či rýži. V přátelské drogerii mají vynikající omáčky, například arrabiata. Moje maminka je barometr. Je alergická na všechna možná aditiva a průmyslově zpracované potraviny a tyto omáčky může! Kupte dobré těstoviny z tvrdé pšenice, jako základ sušená rajčata nakrájená na kousky a orestovaná na pánvi s trochou oleje a omáčkou. Opět, lehké, výživní jídlo. Pokud nechcete omáčku kupovat, stačí orestovat na kousíčky nakrájená naložená sušená rajčata, cibulku, česnek, čerstvá rajčata, pak přidat čerstvou bazalku, kapary, olivy a je to. Na hotovou omáčku je dobrá i silná zelená rukola. Dodá kyselinu listovou a lehce pikantní chuť. Můžete si hrát se sýry a kořením. Oregano, kari, chilli, možností je nepřeberně. No nejlepší je grana či parmazán. Nedávno jsme měli opravdu dobře vyzrálý a provoněl nastrouhaný celou kuchyni. To je fakt dar. Prostě se sušenými rajčaty se tvořivosti meze nekladou :-)

Pokud máte jakékoli nápady či další recepty, budu moc ráda, pokud je budete sdílet.

Vaše

Ivana Marta

Ivana Marta Neviditelný pes



KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více... 
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !