27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


MLSOTNÍK: Hranatý Pepánek :))

10.11.2006

To bych ani nebyla já, abych recept neupravila. Koneckonců, už milý WWW se hrozil, když jsem do jeho pórkové polévky nalila víno, ale jak to bylo dobré! Budiž mi omluvou, že v pekárně se musí zachovávat jiné poměry mouka-voda, než v troubě.

Takže modifikovaný Pepánek:
350 ml vlažná voda
1 ČL mletá skořice
1 ČL sůl
2 PL olej
1 PL jablečný nebo bílý vinný ocet
2 vanilkové cukry (40 g celkem)
250 g hladká pšeničná mouka
250 g hladká žitná chlebová mouka
1,5 ČL sušené droždí dr. Oetker nebo 1 ČL droždí s modrým ptákem

100 g rozinky v rumu bez toho rumu, slité, esteticky lepší jsou tmavé
4 PL semínka (libovolná)
3 PL pšeničné klíčky (trochu to osladí, nevynechávat)
Velká hrst nebo radši dvě vlašských ořechů sekaných velmi nahrubo

Do nádoby nalijeme vodu a dáme přísady víceméně v pořadí uvedeném v receptu. Droždí přijde až na mouku. Zapneme dlouhý program, většinou je to ten základní cca 3 - 3,5 hodiny. Až pekárna signalizuje přisypání semen, naházíme tam rozinky, semínka, klíčky a ořechy.

A je to.
Pokračování o pečení v domácí pekárně příště...:))

RenataE