8.5.2024 | Den vítězství


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Hranatý Pepánek :))

Asi tak před půl rokem mě nadchnul Vojáčkovic Chlebánek sladký Pepánek. Neprozřetelně jsem slíbila possum, že napíšu svou zkušenost s výrobou této dobroty v domácí pekárně. No, upekla jsem ho od té doby mockrát, ale píšu až teď.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Vacíková 26.11.2008 12:12

---

Je to HHHHHHHHHHRRRRRROOOOOOZZZZNNNNÝÝÝÝÝ:-/:-/:-/:-/:-/:-/:-/:-/

tosca 12.11.2006 21:46

JoVoooo

Mám vánočku upletenou ze šesti copánků. A vypadá úúúúúúžasně :-P Ještě aby tak i chutnala! ;-D

tosca 12.11.2006 21:55

Re: JoVoooo

Koukej .. vánočka

a vánočka

;-D

Mirka - Houston 12.11.2006 23:30

Re: Re: JoVoooo

TOSCOOOOOOOOOOO ! Gratuluji, ta vanocka ti krasne " vyjela " !!! Preji dobrou chut R^ Skoda, ze nejsi blize  ;-(  JOVOVE maji vybornou skolu !  R^R^

RenataE 12.11.2006 23:53

Ty jsi ale šikovná

zrovna dneska večer jsme na to video s mámou koukaly. Pak máma řekla, že si musí vzít brejle a  zase jsme koukaly. Pak jsme si řekly, že se kouknem ještě někdy jindy a při nejbližší příležitosti upečeme kopačáky:-)

MaRi 13.11.2006 8:40

Re: Re: JoVoooo

no TEDA !

u "tosců" můžou být okamžitě vánoce !!!!!

Zkumavka 12.11.2006 17:33

Kardiak

Jestli nikdo nepůjdete se podívat,informovat na pana Kardiaka,potom tam zajdu klíďo já.Jestli mi někdo napíše jak se jmenuje,zajdu tam a napíšu vám.Bydlím na Kačerově,to je 3 stanice MHD. Nebo pěšky,ale s plynovou maskou krze ty spousty aut,hlavně náklaďáků. Šla bych zítra odpoledne.

julča 12.11.2006 19:11

Re: Kardiak

Zkumavko koukni k vedlejšímu článku

possum 12.11.2006 14:51

AHOJKY LENKO,

MOC DEKUJI, DOSLO V PORADKU. POSLALA JSEM TI MAILIKA. :-)

LENKA S. 12.11.2006 11:35

LIDIČKY, VERAM ZALOŽILA VEDLE U ČLÁNKU PANÍ D.

VLÁKNO PRO VAŠE VZKAZY PRO KARDIAKA. VYTISKNE JE A ODEVZDÁ PAK NA  RESUSCITACI OSOBNĚ A DO RUKOU SESTRY, ABY TO KARDIAKOVI PŘEDALI. TAK SE TUŽTE, AŤ KARDIAK VÍ, ŽE NENÍ SÁM A ŽE NA NĚJ MYSLÍ VELIKÁ PALCODRŽNA ZVÍŘETNÍKŮ.

LENKA S. 12.11.2006 10:27

LIDIČKY Z PRAHY, PÁTEJTE DÁL!!!!

KRDIAK LEŽÍ NA RESUSCITAČNÍM ODĚLENÍ PRAŽSKÉHO IKEMU!!!!!ASI JE TO VÁŽNÉ. DOKTOR NA MÉ LHANÍ NENALETĚL, ALE POTVRDIL, ŽE TELEFONOVAT NESMÍ NEBO NEMŮŽE. VÍC INFORMACÍ PO TELEFONU DÁT NESMĚL. JÁ TO ZJISTILA PŘED CHVÍLÍ. TEĎ UŽ TO JE JEN NA PRAŽSKÝCH ZVÍŘETNÍCÍCH.

JoVo 10.11.2006 23:07

Dotaz.

:-/Dnes se tu měla ukázat Rákšasí, zatím nic. Má někdo zprávu. Ještě stále chybí Kardiak. Posílal jsem emila a žádná odezva.:-/

RenataE 11.11.2006 1:09

Milí JoVovi, taky postrádám Kardiaka a Rákšasí a palcodržím

a taky vám, pozdě, ale přece, děkuju za náš nejoblíbenější chlebík. Mám upečené vždycky dva chleby, jeden klasický slaný (tedy různé slané) a jeden sladký - a to je ten váš.

 A ještě přidám pro milovníky  těžkých (hutných) žitných chlebů novinku - v Ikea lze koupit krabici se směsí na švédský žitný chléb. Je vynikající, jen pro pečení v pekárně přidejte místo 600 ml vody asi tak 520-530 ml, dlouhý program (3-3,5 hod).Postupujte podle zvyklostí v pekárně, tj. nalijte vodu, nasypte směs a zapněte.  Těsto vám bude připadat příliš tekuté, ale je to správně.Pro pečení v troubě si návod přeložte (těsto se protřepává přímo v krabici).Legrační je, že ačkoliv na originální krabici JE český návod, tak je pečlivě přelepen návodem v portugalštině a francouzštině. Kromě těchto jazyků si můžete vybrat ještě němčinu, finštinu, čínštinu, italštinu, švédštinu, ruštinu a angličtinu. Zkrátka pro každého něco.

RenataE 11.11.2006 13:17

Trphajzlíci drží víkend a už se odpověď zobrazuje

MaRi 10.11.2006 14:48

opět se řídím heslem:

Dyž si blbé, tak se zepté.

Co se vám zkušeným pekárničkářům (JoVovi, RenataE, tosca - pořadí dle abecedy;-)) víc osvědčilo při přípravě těsta: nechat mašinku jen míchat a hníst, nebo i kynout? Já jsem to zatím vždy nechala na ní i s pečením - když je to pekárna.

possum 10.11.2006 15:00

Re: opět se řídím heslem:

ackoliv jsem nebyla tazana, odpovidam (je to jen dalsi nazor ;-)): rozhodne je vyhodnejsi nechat i kynout. Ma to stalou teplotu a muzes na to zapomenout, protoze se to samo zase zboucha atd. Samozrejme, nevadi-li ti (jak jsem psala nize), ze je vanocka krychlicka, nechej i pect. ;-P

JoVo 10.11.2006 15:01

Re: opět se řídím heslem:

:-DMaRi, těsto necháváme i kynout. Potom těsto vyndáme, je dobré pomoučnit si tlapky, lépe se těsto vyndá. To je pro případ, když třeba pletenou vánočku pečeme v troubovi (plechovým), ne ve mně.;-DProtože pekárničku máme krátkou dobu, tak ještě nemáme takové zkušenosti, jako jiná děfčata z Mlsotníku.8-o

possum 10.11.2006 15:06

JoVo,

porid si silikonove naradi (hmmm, to neni spravne slovo....no, skrabky atd) a nemusis tlapkama vyndavat testo. Je to o moc jednoduzsi. ;-)

Beda 10.11.2006 15:41

Re: jako jiná děfčata

;-D;-D;-D;-D ... já vím, že jsi taky děfče, ale... stejně;-P

tosca 10.11.2006 15:54

Re: opět se řídím heslem:

MaRi, závisí na tom, co připravuješ. Když dělám těsto (na housky, na pizzu), pekárna hněte a kyne. Peče se v troubě - jde přede o tvar, ne? Přesněji, po vykynutí zpracuji těsto do příslušného tvaru, nechám ještě jednou nakynout (na vále nebo plechu) a šup s ním do trouby :-)

U chleba jsme vyzkoušela oba postupy - nechat zamíchat, vyndat, nakynout bokem (kvůli tvaru), upéct. Nebo nechat udělat vše. Pokud mi nevadí u pečiva hranatý tvar, nechávám na pekárně všechno, i s pečením. Narazila jsem totiž třeba u chleba na problém. Pekárna lépe zpracovává těsto, které je trošku řidší (i čistě kváskové líp kyne, pokud je v něm víc vody). Jenomže, když ho pak vytáhnu a peču v troubě, nedrží tvar a "rozplácne se" a péct chleba ve formě ... ta kůrka je jiná. U kynutého těsta na buchty a koláče to neřeším, program "Těsto" zvládne zamíchat i hustší a navíc těsto na buchty, housky, pizzu je podle mě takové "lehčí", než chlebové.

Mám-li být upřímná, k ideálu jsem se u chleba ještě nedopracovala. Mám představu, jaký chleba chci, zatím se mi tak úplně nedaří. To co umím je dobré, ale není to úplně přesně ono. Ale to se poddá :-)

Technická poznámka... pro vyndávání těsta nebo hnětacích háků z těsta (nechci-li mít v chlebu moc velké díry) se mi osvědčily víc ruce mokré než pomoučené. Ale tohle jsou finty, které si každý musí vyzkoušet sám :-)

Renata 10.11.2006 18:21

Re: Re: opět se řídím heslem:

Jako předřečníci: chci-li těsto, zapnu program těsto, který končí vykynutím. Chci-li chleba nebo pečené cokoli, zapnu příslušný jiný program, který i upeče. Hák před pečením nevytahuju, díra je jen přes dva krajíčky a nevadí mi. Ostatně často peču přes noc, tak by to ani nešlo.

RenataE 10.11.2006 18:34

Už jsem při pátku nějaká zblblá, ani nevím, jak se jmenuju!

possum 10.11.2006 13:43

JoVovi,

vrele doporucuji pekarnu na zadelani na vanocku. A kdyz nejsou vanoce, a prijde chut na vanocku, tak se necha upict v pekarne a je hranata, nepletena vanocka. ;-P

JoVovi 10.11.2006 14:21

Re: JoVovi,

:-DZdravíme Possum, pletená vánočka práve leze do trouby.8-oTrénujeme na vánoční svátky, aby byly vánočky jako vymalované.;-DHezký víkendR^

possum 10.11.2006 14:28

Re: Re: JoVovi,

Drzim palce. ;-P 

Ten link na tu sesticopovou vanocku, nebyl tam taky ten kopacak? Bohuzel nemam link. Dostala jsem to jako mail. To je taky spravny. ;-D   Taky vam preji hezky weekend. :-)

JoVo 10.11.2006 14:44

Re: Re: Re: JoVovi,

8-oKopačák tam byl!!Ten je ze čtyř pramenů. Zkusíme příště. Dáme vědět. Zatím nevíme, kdy bude to příště, ale určitě bude.;-D

possum 10.11.2006 15:02

Re: Re: Re: Re: JoVovi,

R^

Vave 10.11.2006 18:55

Re: Re: Re: Re: Re: JoVovi,

Psala jsem Ti něco u včerejšího povídání. :-)

possum 11.11.2006 13:06

Ahojky Vave,

U Bobese? Mas tam odpoved. :-)

possum 10.11.2006 13:39

AHOJ LENKO,

CO TO TU CTU O KUCHARCE? JA NIC NEDOSTALA. ;-( TAKZE SE OZYVAM A PROSIM PROSIM. :-)