Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
MLSOTNÍK: Hranatý Pepánek :))
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Beda 10.11.2006 14:28Re: PLETENÍ VÁNOČKY. teprve teď jsem přišla, tak všechny zdravím a ... právě mi vypadly oči z důlků - u toho videaJoVo, ty jsi ďábel - JoVová jakbysmet, esli to upletla |
JoVo 10.11.2006 14:41Re: Re: PLETENÍ VÁNOČKY. Bedo, upletla V této chvíli už se vánočka hřeje v troubovi (plechovým), ne ve mně. V mým bříšku skončí až vychladne. |
tosca 10.11.2006 16:09Re: Re: PLETENÍ VÁNOČKY. Pusť si to několikrát. Ten postup není zas tak složitý (aspoň podle videa ) O víkendu ji taky zkusím, uvidíme, co budu říkat pak |
JoVová 10.11.2006 16:36Re: Re: Re: PLETENÍ VÁNOČKY. Už je upečená i ochutnaná.Pletení není opravdu těžké. Stačí se chvíli podívat soustředěně na video.Tosco přeji mnoho úspěchů.Myslím, že se nám povedla.Jovovi chutná |
Ejška 10.11.2006 8:55To koukám, jaké že to jsou vymoženosti pro naše domácnosti, ale asi, že jsem ta stará škola, tak si chleba zadělávám růčo, kyne v ozdobné ošatce a peču ho v elektrické troubě, také si peču housky pletené, sypané a od zadělávání pro konzumaci jsou do hoďky hotové, takové karásky asi ta pekárnička nevydá, no ale zase ten ušetřený čas, ach jó, mám dilema. |
JoVo 10.11.2006 10:00Re: To koukám, Milá Ejško, nešlo by poslat receptík, na ty karásky na naší adresu: babeda@volny.cz ?Děkuji. |
tosca 10.11.2006 10:11Re: To koukám, Ejško, nebudu souhlasit s JoVo a prosím o recept na karásky do Mlsotníku Domácí housky peču doma taky (recept je na jedné z níže linknutých stránek, už nevím na které). Housky peču samo v troubě, ale s těsto dělá pěkně pekárnička Jinak, uvítám i recept na ten chleba |
JoVo 10.11.2006 11:25Re: Re: To koukám, Tosco, omlouvám se, že se ze mně stal sobec Eliáš. Souhlasím také s tím, aby se to šouplo na Mlsotník. |
Ejška 10.11.2006 12:01Re: Re: To koukám, Milá Tosco, mám i docela jednoduchý receptík na chleba světlý či tmavý, toho docílím podle použitého piva - světlé či černé(po tom fousatým je i chlebík mňam růžkatý): zadělá se těsto tak, až je leskle bublinkatě, ze směsi - 1 kg hladké pšeničné mouky + 1pol.lž. soli + 1pol.lž. kmínu + jemně se vleje do dolíku mouky 1pivo a přidá se 1droždí = krásné těsto se dá do moukou vysypané plachetky v ošatce (kulatá nebo oválná, velikost ošatky musí být velikáá, aby těsto nepřekynulo přes okraje), nechat kynout při teplotě zadělávání cca 1hod., pak vyklopit na plech a v předehřáté troubě péci při 190 stupních C 52minut, pak potřít rychle vlažnou vodou a dopéci cca 9minut. Poklepáním prstem na kůrku musí chleba znít (to se pozná) pak je dobře propečený (já chleba při vodě křížkuji). Upečený chleba se musí nechat volně vydýchat. Na karásky mám recept po babičce, ten je vážený, tak bude později, zpaměti si nejsem jistá. Mám Tosco prosbu, posílala jsem 2.11. na Hadopasi foto naší malý bílý knírandy a nevím, zda to došlo, děkuji. |
tosca 10.11.2006 12:34Re: Re: Re: To koukám, Jo, došlo ... já jsem sklerotik. Už 2x jsme se chystala, že Ti napíšu, ale než jsme se k tomu dostala, tak mi do toho vždycky něco vlezlo a zas jsem na to zapoměla. Já si budu muset vážně pořídit nějaký plánovač. Nebyly by ty fotky v originále - obrázkové soubory jako jpg, bmp nebo něco podobného. Ono fotky vložené do Wordu dost ztrácejí na kvalitě. A ten druhý obrázek je stejně nějak špatně vložený, protože se nezobrazuje. Zkus prosím pohledat, jestli někde nemáš ty původní soubory a když tak je poslat. |
Ejška 10.11.2006 13:17Re: Re: Re: Re: To koukám, já se Tosco polepším, přibylo nám něco vlastních fotek, jak nám holka roste, tak je pošlu najednou a původní soubory, děkuji |
KláraS 10.11.2006 8:36teda tak koukám, že jsme to s těma svatebníma darama prokaučovali - taková domácí pekárna, to by bylo - obvzlášť když tak milujeme chleba a málokdy se nám podaří kloudnej koupit... Díky za inspiraci. |
tosca 10.11.2006 8:50Re: teda Kláro, zjisti si nejprve, jaký chleba vám chutná. V běžně prodávané domácí pekárně totiž neupečeš čistě kváskový chleba (který je podle mě nejchutnější). Ty programy na to nejsou připravené. Do všech musíš přidat kvasnic. Čistě kváskový chleba=chleba z chlebového kvasu, bez kvasnic. Chlebový kvas=kvásek vyráběný z celozrnné mouky přírodním kvašením. Zajišťuje kynutí chleba a dodává mu typickou nakyslou chuť. Znovu zdůrazňuji, chlebový kvas je bez kvasnic. |
tosca 10.11.2006 8:50Re: Re: teda přidat kvasnice ... samozřejmě |
KláraS 10.11.2006 9:12Re: Re: teda díky!! Faktem je, že nejrači mám takovej ten "obyčejnej" - prostě českej chleba. Ale já můžu i různý jiný - zjistíme. |
VěraZ 10.11.2006 10:37Re: teda Dovolím si nesouhlasit. Kvasový chleba v domácí pekárničce peču už více než půl roku a řekla bych, že docela úspěšně. Mám pekárnu s možnosti nastavení vlastního programu a ten to umožní. Takže, pokud někdo uvažuje o koupi pekárny, doporučuji pouze tu, která má vlastní program. Časem ho velice využijete. |
tosca 10.11.2006 10:46Re: Re: teda Souhlas! Tohle je jediné řešení. Ale většina pekáren tento program bohužel neobsahuje Dva dotazy: - značka pekárny? - jaká je teplota kynutí ve Vaší pekárně? |
VěraZ 10.11.2006 14:43Re: Re: Re: teda Pekárna Unold 8695, teplotu při kynutí neznám. Není uvedena v návodu a nepokoušela jsem se ji měřit. Ale jen pro informaci, chleba ve složení: 350g chlebové pšeničné, 150g žitné chlebové, 50g celozrné pšeničné, 200g žitného kvasu,sůl, koření, semínka je hotový za 5 a půl hodiny. |
VěraZ 10.11.2006 15:29Re: Re: Re: Re: teda Pro budoucí pekaře kvasového chleba uvádím dva veby: telatko.bloguje.cz/ www.der-sauerteig.com/phpBB2/index.php?c=5 Německé stránky jsou opravdu moc dobré a povedou i úplného začátečníka.Český blog z nich vychází a může pomoci . Přeji úspěšné pečení. |
tosca 10.11.2006 15:42Re: Re: Re: Re: teda Díky. Mně šlo jen o to, jestli je na trhu ještě další značka s volitelným programem. O pekárnách Unold vím, mám ji taky - 8650, ale upravenou tak, aby byla víceúčelová - umožňuje samostatné nastavení teploty, což je celkem výhodné, třeba na výrobu jogurtu nebo třeba právě kvásku. Ještě jednou díky za odpověď. Vave - ta pekárna, co má VěraZ by mohla být zajímavá i pro Tebe. Cena 2790,- a má i ten volitelný program ... sice "jen" jeden hnětací hák - teoreticky jsou dva lepší, ale nemohu posoudit, nikdy jsem neměla pekárnu s jedním hnětacím hákem. A největší výhodou je, že je tady člověk, který ji má a úspěšně používá. Takže může poradit |
VěraZ 10.11.2006 16:34Re: Re: Re: Re: Re: teda Unold 8695 mám už rok. Funguje výborně, ovšem chleba ma tvar kvádru , postaveného na výšku.Řekla bych,že je vhodná pro jednoho až dva lidi. Podle toho je vhodné se rozhodovat. |
Renata 10.11.2006 18:17háky Moje Eta má jen jeden hák, peče kvádr na výšku a těsto se propracuje bez problémů. |
LENKA S. 12.11.2006 23:50KLÁRKO, PŘI TOM BLBNUTÍ NAPĚTÍ V SÍTI MI ZÁHADNĚ ZMIZELA TVOJE NOVÁ EMIOLOVÁ ADRESA I S TEXTEM MÉHO EMILA PERO TEBE. PÍSNI MI, PROSÍM NA TEN MŮJ, ABYCH TI MOHLA POSLAT DRUHOU ČÁST-SLANÉ PEČIVO. NEMÁM TĚ BOHUŽEL JEŠTĚ V ADRESÁŘI. |
tosca 10.11.2006 8:27:-)) Vypadá to jednoduše a chutně Pro ty, co netuší, co si představit pod pojmem domácí pekárna - http://www.pekarny.unas.cz/ |
Olčava 10.11.2006 8:46Re: :-)) To je odkaz přesně pro mě. Takhle hledím a vůbec netuším o čem je řeč. Teď nemám čas, ale určitě prostuduju přes víkend. Tosco moc děkuju, že myslíš na nás neználky |
tosca 10.11.2006 8:52Re: Re: :-)) Tak ještě jeden - můj oblíbený http://www.sweb.cz/hafca.h/index.htm |
JoVo 10.11.2006 9:02Re: Re: Re: :-)) Už máme také pekárničku, stránky zde uvedené také navštěvujeme. Viz příspěvek dnes pro Renatu E.Ňam, ňam. |
Vave 10.11.2006 9:33Pekařinky a pekaříci, kdybych uvažovala o pekárně pro tři dospělce, kterou pekárnu byste mi doporučili? Nepeču příliš často sladké, ale je možné, že kvůli Tadáškovi časem budu zase péct. Nechci žádné zbytečné vychytávky, které stejně nebudu používat. Ale taky nechci, aby mě upečení chleba stálo tolik elektriky, jako výroba jednoho auťáku. Prosím prosím o rady porady a rovnou serdečně děkuju (Jinak dneska víceméně polehávám doma, bo mi to rozhodně dělá dobře. ) |
tosca 10.11.2006 10:27Re: Pekařinky a pekaříci, Vave, ono se takhle těžko radí. Závisí na tom, co od pekárny očekáváš a jak moc chleboví jste. Osvědčila se mi pekárna, která má možnost volby velikosti chleba (750 g, 1000g 1300g). Pokud Ti budou stačit chlebové směsi a nechceš experimentovat s kváskovým chlebem, vybírej klidně podle vzhledu a ceny. To, co je dnes na trhu je, co se týká výbavy srovnatelné. Pokud přemýšlíš o pečení zdravého, plně kváskového chleba, existuje pouze 1 pekárna, která to umí - německý Unold s úpravou od firmy Reiss. Co se týká elektriky ... já to teda nesrovnávala, ale odhaduji, že elektrická trouba spotřebuje (vzhledem ke svému objemu) mnohem víc elektřiny, než domácí pekárna. Já mám dobré zkušenosti s pekárnou Clatronic, měla jsem ji několik let, fungovala bez potíží. Asi před 1/4 rokem se mi "zadrhly" hnětací háky. Chvilku jme hledala servis, ale protože jsem už delší dobu pokukovala po něčem jiném, tak byla nakonec prohlášená za "spotřebovanou" a mám doma novou (Unold s patentem Reiss ). Pokud vím, velmi dobré reference jsou na pekárny Professor a je pro ně i spousta receptů. ETA mívala problémy s nádobou, měli hodně reklamací ... ale to už je pár let zpátky, může to být jiné... kamarádka má Panasonic a nedá na něj dopustit. Možná, po zkušenostech lidí, bych doporučila pořídit opravdu nějakou jednoduchou, levnou a vyzkoušet, jestli se s ní sžiješ. Koukni se jen, jestli má program "Těsto" - výroba těsta. Ono totiž až používáním zjistíš, jestli to stačí, nebo chceš něco víc. |
RenataE 10.11.2006 10:51Re: Re: Pekařinky a pekaříci, Milá Vave, to, co píše Tosca, můžu skoro všechno potvrdit. Jenom: pečení kváskového chleba už je vysoká škola, my středoškoláci pečeme chleby s droždím a jsou taky vynikající. Myslím, že je dobré zvolit pekárnu s dostupným servisem (pro jistotu). Mám Etu Sympatic nerezovou, s nádobou nemám sebemenší problém, peču denně, většinou se semínky nebo ořechy. Před nějakou dobou si lidi skutečně stěžovali, že se jim odlupuje teflon, ale mně se neodlupuje nic. Směsi na chleba jsou některé ucházející, ale je to spíš nouzovka, když dojde mouka. Spotřeba elektřiny je oproti troubě zlomková. Vybírala bych i podle ceny, Panasonic je dost drahý, Unold taky,a kdyby tě pečení nebavilo (ale bude), byly by to zbytečně vyhozené peníze. Btw Unold i Panasonic jde levněji koupit v Německu, rozdíl v ceně může být až 25%. |