22.10.2020 | Svátek má Sabina


MLSOTNÍK: KKK

8.3.2019

Bude to půl roku, co odešla. Půl roku, co jsem kmitala, abych dala tomu chaosu, co po ní zbyl, nějaký řád. Najednou zmizel vztek, úžas a zírání a dostavil se stesk… chybí mi… Někdy u vařicího pořadu na Primě beru do ruky mobil a pak mi dojde, že nemám číslo do hospůdky U Kance. Tak řičím u té bedny sama a za nás obě…

Měly jsme se vidět v listopadu 2018 a netušily jsme ani jedna, že už se neuvidíme. Objednanou husu jsem snědla s kamarády a krevety zapadly v mrazáku, aby vykoukly na světlo v době, kdy jsem fotila Cecilku, abyste věděli, jak se jí u mne žije.

Ty krevety jsem také chtěla vzít sebou. Daly bychom si je v pátek večer k bílému vínu a dlouhému povídání. A nemějte strach, dělají se samy, je to jednoduché a prudce jedlé. Koupíte je mražené třeba v některém řetězci, každopádně jsou vyčištěné bez střívek, bez hlaviček. Dávka je cca 800 g. Jsou z toho nádherné 3 plné porce nebo dobrůtka pro 6 lidí, když ke krevetám podstrčíte i na sucho opečené toasty. Že jste je nikdy nedělali? Není na nich co zkazit (jen je nesmíte dusit nebo přerestovat – byly by gumézní!) a odvážným štěstí přeje…

Nechte je rozmrazit dle návodu, nespěchejte. Vodu slijte a krevety opatrně osušte. Kdo si nevěříte, připravte si minutku nastavenou na 3 minuty. Pokrájejte na celý obsah sáčku 6-8 stroužků česneku na plátečky, 3 šalotky na drobno a jednu čerstvou pálivou chilli papričku červenou nebo dvě a druhou dejte žlutou. Potom nasekejte hrst koriandrové nati, kdo nemáte a nebo nemáte rád, tak plocholistou petržel. Dále potřebujete kousek másla, špetku bílého pepře a sůl... a dobrý olol (olivový olej). A kvalitní bílé víno. Já měla přívlastkový klaret.

Rozpalte pánev, rozpalte ji tak, že se z ní začíná kouřit, v tu chvíli tam chrstněte oliváč, tak nějak aby bez míchání pánví pokryl celé dno, a hned vsypte česnek, šalotku a chilli, natáhněte a spusťte minutku na 3 minuty! Jak to zpění, zatřeste pánví a vkládejte krevety, dávejte je tak, abyste pokryli dno pánve a krevety se nepřekrývaly.

Královské krevety - začíná tepelná úprava

Královské krevety - začíná tepelná úprava

Když položíte poslední, první je oranžová a minutka by měla zazvonit. V tu chvíli je začněte otáčet, zase od té první vložené a svižně, nejlépe to jde pinzetou na vaření nebo vidličkou, ale nepíchat do nich, jen obracet! Pokud si nevěříte, nastavte opět minutku!!!

Už jsou oranžové

Už jsou oranžové

Když dojdete k poslední, jemně osolte a poprašte bílým pepřem a zalejte trochou vína – jedním douškem, dostaňte to víno všude, a pak až zavoní, vhoďte kousky másla, zasypte zelenou natí a vypněte plamen nebo varnou desku…

Královské krevety - zalité vínem a s kouskem másla

Královské krevety - zalité vínem a s kouskem másla

V tu chvíli by měla zazvonit minutka podruhé. Připravte si horký talíř nebo termomísu, případně podávejte v pánvi. Toastovač za vás udělal toasty a někdo má raději neopečený bílý toastový chléb, který si máčí v dobrém sosu.

Dobrou chuť!

Dobrou chuť!

Ty ocásky, nožičky a krunýřky nevyhazujte, dávejte je do misky na stole. Později z nich hostitelka udělá chutný bisque (o něm někdy příště).

Oloupané ocásky, krunýřky a nožičky se budou hodit na bisque

Oloupané ocásky, krunýřky a nožičky se budou hodit na bisque

Víno, kterým jste podlili krevety, dopijte… bude se perfektně hodit. A vzpomeňte si při tom na Karolínu, měla by radost.

Foto: Sharka.68.

Sharka.68 Neviditelný pes


Máte doma vybíravého pejska? Problémem může být kvalita krmiva
Máte doma vybíravého pejska? Problémem může být kvalita krmiva

Brit ke své řadě granulí bez obilovin pro malá plemena uvedl na trh i novou řadu kapsiček Brit Care Mini. Ty jsou obohaceny o prebiotika pro dobré...