29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: KKK

Nebojte, žádnej Ku klux klan, nýbrž Karolíniny královské krevety!

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Matylda 8.3.2019 15:40

Krevety fakt můžu,

moc mi chutnají mořské plody i ryby. Teď jsem si konečně dala k obědu afrického sumečka a dušenou zeleninu na másle- dřív jsem to nestihla, byla jsem si nechat vykuchat z předloktí jakousi vazivovou hrčku v kůži. Prý nezhoubná, ale protivná. Zatím je to ještě mrtvý, tak jsem v klidu :)

Karolína... kdysi jsme spolu komunikovaly víc, pak se stáhla a já jsem nestíhala, takže ke konci jsem toho o ní moc nevěděla. Ale její vaření jsem měla moc ráda a její plec s mrkví je můj oblíbený recept :)

Z. Janaba 8.3.2019 14:24

Scampi

Sharko, co takhle oloupat krevety/scampi zasyrova? Pak rozpálit troubu na 250, mezitím si udělat marinádu/saus ze šťávy půlky citronu, 1/2 dl olivového oleje, 4 rozmačkaných dílků česneku, 1/2- 1 lžičky chili saus. Zvířata se do toho na chvilku uloží!, ale nemusí, pak rozložit do pekáčku, pokapat marinádou a gratinovat 5-8 min. Posypat petrželkou, nakrájet tmavý zrnný chleba, nalít sklenku vína a konzumovat. Tohle je lehká varianta, která podrží, ale nedominuje jemné chuti krevetího masa.

Pak mám ještě jednu marinádu, která má víc chuti, ale tím také krevety přepere. Krevety se mohou napíchat na špejli. Smíchají se 3 lžíce citr.šťávy s 1 lžící soya sausu. Přidají se 2 dílky rozsekaného česneku a 1 lžíce hnědého cukru. Do toho se zamíchá 1 lžíce dijonské hořčice a 1 lžička kari. Do marinády se vloží krevety a nechají 1 hod. v ledničce. Potom se grilují/gratinují 5-6 min. Trouba 250 stupňů. K tomu se podává chléb dle chuti a lehký, jednoduchý salát.

Š. Matyášová 8.3.2019 15:00

Re: Scampi

no jo,ale to je tvůj recept,ne Karolínin.... ;-) , ale tak yvypadá dost dobře...

ten druhej je už takovej moc..to ty krevety fakt zabije..to už můžu nakrájet kuřecí prsa...taky to pak nebude chutnat jako kuřecí....ale vyjde to levnějc :-D

PS: ježiši,jak já se tu nudím....

Š. Matyášová 8.3.2019 14:12

děkuju všem za dnešní návštěvu

přeju hezké Pražení U Regenta a všem přeji pěkný sváteční den....

jdu se školit, myslete na mne.....

O. Joklová 8.3.2019 13:44

bohužel mořské plody

nemám ráda, ochutnala jsem asi dvakrát, ani ty kroužky tuším z chobotnic mi nejely, bylo to jakguma, a už je nejím vůbec... ale vidím že jsme se tady dost rozdělili na jedlíky-nejedlíky, asi málokdo k tomu má nevyhraněný postoj

hm "Ty ocásky, nožičky a krunýřky nevyhazujte, dávejte je do misky na stole" - vždyť jsi vejš psala že se to koupí už bez toho... to jinak musíš pitvat na talíři?????? chce se mi napsat blééééé, ale to by mi někdo řekl, že na jídlo se blééééé nedělá

na Prostřeno občas koukám, spíš mě to baví jako "sociální studie" :-DDDDDDDDDD ale myslím že i já jsem si s tebou už u toho volala :-)))))))))

Š. Matyášová 8.3.2019 14:08

Re: bohužel mořské plody

buď si koupíš svlečené růžové-oranžové,uvařené a nebo šedé s krunýřkem a ocáskem a hlavičkou..protože to málokdo rád pitvá,je i varianta šedcýh, prokrojených ke střívku-které se vyndá a aby neztratily tvar, nesvléká se jim krunýřek... odpreparuje se jim jen hlavička....

což jsou krevety,které jsem dělala já...

ono se to z těch dobře udělanejch krásně sloupne, takže žádný pitvání...jde to líp,jak oloupat vařený vejce...

gumový kroužky, to jsi měla ten hnus v těstíčku mraženej - sépiový kroužky..to je dobrý jen z čerstvejch , ale mražený a potom smažený,budou vždy gumézní a nedobrý...je škoda, že po tomto setkání s mořskými plody, to spoustu lidí odradí, ale vzhledem k tomu,že jsi jezdila do Řecka, nechápu,co jsi tam jedla....jestli mi řekneš,že jen hotelovou stravu,tak se snad rozbrečím....

jo,taky jsme si u nějakého Prostřena volaly... :-D

O. Joklová 8.3.2019 14:36

Re: bohužel mořské plody

už si to asi nepřečteš, ale ty kroužky jsem právě jedla kdesi na jihu, myslím že v Itálii

v Řecku jsem zas až tolikrát nebyla (to spíš Kačenka), ale kromě hotelové stravy (hodně tamní domácí) jsem jedla i v různých tavernách apod., já ráda papám všude místní - ale zase vodsuď až pocuď a mořské plody fakt nééééé

a vlastně jednou jsem v Řecku viděla dozadu v hospodě jak tu chobotnici chystaj a to se mi teda skoro navalilo - omlouvám se citlivým jedincům

Š. Matyášová 8.3.2019 15:01

Re: bohužel mořské plody

a to my víme, že s ní mlátěj...já jen doufám, že ne za živa....

A. Bytová 8.3.2019 12:43

Krevety - má láska

Můžu je u moře, za mořem, nad mořem, možná, že i v moři bych je mohla. :D

Upravuju je podobně, naopak na Prostřeno se dívat nemohu neb tento pořad na mě působí dávivě po všech stránkách. :/

Š. Matyášová 8.3.2019 13:11

Re: Krevety - má láska

můžeme j estejně..

PS: to byla naše úchylka, tenhle pořad....

A. Bytová 8.3.2019 13:17

Re: Krevety - má láska

Chápu, že úchylka. :D Ale už na to nemám nervy.

Š. Matyášová 8.3.2019 13:32

Re: Krevety - má láska

po jejím odchodu,jsem to hodně omezila,bez našeho volání to nemá ty grády :-D

T. Zana 8.3.2019 12:30

Krevety

Tohle je dobrá vzpomínka na Karolínu.

Krevety mám ráda, ale nějak mi nepřijde je tady u nás vařit... to chce moře. No a pak taky je problém, že Franta naopak je nemusí.

Š. Matyášová 8.3.2019 13:10

Re: Krevety

al eto Zano neznamená,mže si je nemůžeš udělat...Franta si dá ten nasucho opečenej toastík a sklenku vína :-D

Z. Tečka 8.3.2019 9:25

Dík, Sharko

to je teda náhoda, krevety jsme s Karol řešily zrovna v posledních mailech, co jsme si vyměnily. Ona mi doporučovala, jaké nejlíp koupit a vysvětlovala mi, co znamenají ta čísla s lomítkem na balíčku. Já je nikdy nedělala, ale jedla jsem je v Řecku, a moc mi chutnaly. Dávaly jsme si je s kamarádkou v taverničce na pláži k lehkému obědu. Dělali je tam na více způsobů, ale mně nejvíc chutnaly oprásklé na červenavém oleji, lehounce pálivé. Říkali jim gavroš (psáno foneticky). Přinesli nám velkou mísu a dva talířky. Kousky bagety a měsíček citronu k tomu. A my žraly a žraly.

Myslím ale, že s krevetami to tady bude stejné jako s retsinou nebo ouzem. Bude chybět ta atmosféra a slaný mořský vzduch.

Š. Matyášová 8.3.2019 10:29

Re: Dík, Sharko

to teda je Tečko...ona byl atakovej expert, měl ato hodně načtené a vyzkoušené a hlavně bylo znát,že tam padlo zrno na úrodnou půdu...když zjistila,že naše chutě jsou stejné, jen se různíme v množství koření, tak jsme hústama "provařily stovky hodin" a někdy si uvařily navzájem...já jí vařila maminčina jídla, která si pamatovala a ona u nich slzela,že to chutná jak od její maminky a to, že ona se nikdy nenaučí uvařit...třeba kapří vánoční polévku jsem jí navařila v 8 litrovým hrnci,namrazila a ona si ji ohřívala, dokud ji nesnědla. Stejně tak držkovou polívku, na oplátku mne naučila raclette, krevety...obě jsme milovaly bejčí koule na všechny způsoby, vepřový i hovězí jazyky...oháňkovou polívku, černý vejce..a kdybychom měly dobrý zuby, tak jsme psům nenechaly ani kost...obíračka ,to bylo naše...ovárek s křenem,pomalu pečenej bůček...šunka na medu.... kolikrát jsme se řehtaly,že jsme jak ti pacienti od doktora Grunsteina ze Švejka...

Z. Tečka 8.3.2019 10:50

Re: Dík, Sharko

Teda obíračku miluju taky, nejsem líná si sama pro sebe strčit do trouby pekáč okořeněných křidýlek, ovárek s křenem taky miluju, oháňkovou polévku taky dělám, držťkovku taky. Ale taky mi stačí pečené brambory s okurkovým salátem, to aby toho masa nebylo zas tolik :)

Š. Matyášová 8.3.2019 11:12

Re: Dík, Sharko

tak když jsem udělala pečený brambory v troubě, omastila je sádlem ,osolila a přidala utřenej česnek, spořádaly jsme jich spoustu a k tomu ledový mlíko nebo knedliky s vejci,u nás se to nemíchlao,dělala se taková amoleta, to měla taky moc ráda....a když jsme uvařil anastavenou kaši, napřed se ošklíbala,ale pak ochutnala a hrnec mi vrátila prázdnej se slovy,už nemůžu..a šla si lehnout :-.D

O. Joklová 8.3.2019 13:47

Re: Dík, Sharko

knedlíky s vejci mám docela ráda, ale prostě mi z ničeho nezbejvaj knedlíky když je nedělám, a celou šišku si kvůli tomu nekoupím... teď po příchodu z nemocnice jsem je ale měla, bo mi Kačenka přinesla koprovku ze školky a knedlíků bylomoc, jupííííí, tak jsem si potom udělala (teda ony tam byly i čtyři masa, ale ty jsem snědla nadvakrát :-DDDDD )

Š. Matyášová 8.3.2019 14:09

Re: Dík, Sharko

ty nemáš mrazák? Stačí tu šišku knedliku pokrájet na kostičky a po porcičkách si je namrazit- na ty knedle s vejci....

Š. Matyášová 8.3.2019 11:24

Re: Dík, Sharko

u loupanejch je to kolik kusů na váhu v angl.librách,u celejch neloupanejch s hlavou- kolik kusů na kilogram.

D. Ruščáková 8.3.2019 8:40

Sharko,

udělalas mi fakt chutě - krevety miluju, stejně jako jiné mořské potvory a tohle vypadá na báječný recept. Jenže (já mám nějak poslední dobou pořád nějaké jenže:)) jsem si na ně v posledních letech vyvinula nějakou alergii (obecně na mořské plody), chudák já. A tak přemýšlím, jestli bych to dala těsně před večerní tabletkou antihistaminik:)))

Jo, vy dvě jste se s Karolínou hledaly - a ve vaření jste excelovaly obě. Tohle je dobrý způsob, jak si na kamarádku vzpomenout...

Š. Matyášová 8.3.2019 9:17

Re: Sharko,

Dede, hodně lidí po krevetách a mořskejch potforách nateče jak pumlíč..doufám, že tahle alergie se mne nikdy týkat nebude.....

PS: ten obrázek od Xerxový, jak Karolína vaří,ten mám doma i s rámečkem, ten jsem moc chtěla.... Jana V. mi ho z Mostu dovezla...nikomu by nic neřekl,pro mne je to takovej talisman...

Z. Yga 8.3.2019 9:55

Re: Sharko,

Mám kalendář Karolíniny kočky s vařící Karolínou na titulce.

Š. Matyášová 8.3.2019 11:13

Re: Sharko,

já ho mám taky, ale originál je originál....

Z. Yga 8.3.2019 8:11

Milá Sharko

Nezké páteční téma. Já plody moře všeobecně ráda nemám... až na krevety, ty naopak miluju velice velmi.

Se slzou oku vzpomínám na Slavěnku a její uvítací mísu krevet - bylo jich tolik, že jsme je ani v osmi nezvládli sníst a nakonec jsme na ně chytali ryby! Myslím, že byly připravené právě tak, jak jsi to tady popsala - místo koriandru petrželka, tou se v chorvatské kuchyni rozhodně nešetří.

Jinak každoročně si v Chorvatsku dávám právě tyhle obrovské krevety, umí je skvěle připravit.

Doma jsem je ještě nikdy nedělala - a abych pravdu řekla, ani na ně nemám chuť - holt mi k tomu chybí to moře a jejich víno a letní pohoda.

Na Karolínu si vzpomenu často - jakožto i na ostatní, co nás opustili. U Kance je včil pořád veselo...

Š. Matyášová 8.3.2019 8:19

Re: Milá Sharko

Ege,taky mi víc chutnají u moře..ten vzduch prosycenej solí, ten jim schází.... víno si koupím takové,které mi k nim chutná....klaret nebyl špatnej,ale jinak Malvazia mi k tomu chutná víc...a v Chorvatsku mají moooc dobrou Malvazii.

Z. Lika 8.3.2019 7:38

To jsou obrovské krevety!

Občas vídám balení těch maličkých, už oloupaných. S plody moře musím opatrně, ale jak už mě Sharka upozornila, můžu si koupit třeba i jen jeden, dva kousky.

Jo jo, Karolína vařila moc ráda a dobře, byla mlsná. Vy jste se teda vyblbly s těmi pořady o vaření :DD

Š. Matyášová 8.3.2019 8:14

Re: To jsou obrovské krevety!

krevety se prodávají podle velikosti, ty královské jsou asi 2 nebo 3 největší...ty malý se hodí na saláty a koktejly a tyhle velký na pánev :-D

PS: jo,vyblbly, to máš pravdu...měly jsme plán, že se tam přihlásíme a budeme v jednom stejným tejdnu...ona jako holka z Maršova a já z Perníkovic....ona bude dělat plody moře, já vnitřnosti....a dáme si 10 bodů a všem ostatním 1 bod...příprava byla daná,ale už to neuskutečníme....jo,dost jsme se u toho nasmály....

Z. Lika 8.3.2019 9:20

Re: To jsou obrovské krevety!

No, a jako z Maršova by mohla říkat krevetám chrousti :D Ten "vařicí" pořad je neuvěřitelný, vy byste byly dost dobré oživení a Zvířetníci by pak mohli posílat do televize děkovné dopisy :DD