21.10.2019 | Svátek má Brigita


MLSOTNÍK: Krátká vzpomínka na vánoční pečení

1.2.2019

Loni jsem kromě perníčků žádné vánoční pečivo nedělala. Zcela bez cukroví jsme ale nezůstali, od českých kamarádek jsem dostala klasické sušenky několika druhů.

Nakonec jsem ale krátce před Vánocemi jedny sušenky upekla. Celý advent byla na internetu spousta různých receptů na vánoční cukroví a já si je se zájmem pročítala. Většinu jsem buď znala, nebo mě dostatečně nezaujaly, abych si je uložila. Až jeden recept v jednom populárním českém čtivu (tady je odkaz) vypadal natolik zajímavě, že mě namlsal. 

Recept jsem si zkopírovala, vytiskla a šla ho hned vyzkoušet. Na svátky měla přijet švagrová se synem, tak jsem se rozhodla upéci rovnou dvojitou dávku. Jen jsem v receptu udělala několik změn. Místo ovesných vloček jsem dala kokosové lupínky, vynechala jsem sezamová semínka a čokoládu jsem přidala rovnou do těsta (rozlámanou jsem ji rozpustila s máslem a medem). V původním receptu se čokoláda kape do důlku už upečených bochánků a vtiskne lískový oříšek. Lískové oříšky jsem samozřejmě mohla nahradit, ale stejně mi to přišla práce navíc. Místo toho jsem před pečením do středu každé kuličky vtlačila čokoládovou lentilku M&M’s.

Tady je dvojitá dávka mého upraveného receptu:

  • 180 g hladké mouky
  • 50 g kakaa
  • 200 g másla
  • 150 g kokosové lupínky
  • 200 g mleté ořechy (já dala pecanové)
  • 380 g cukr krupice
  • 100 g hořké čokolády na vaření
  • 4 polévkové lžíce medu
  • 2 polévkové lžíce instantní kávy
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 100 g hořké čokolády na vaření
  • lentilky M&M’s

Těsto jsem vypracovala podle uvedeného postupu, na plech naskládala kuličky, do každé vtlačila lentilku a plech jsem dala do trouby. Bochánky se pečením dost rozjely a rozpukaly se jim strany. Některé lentilky popraskaly, jiné v těstě nadskočily a musela jsem je ještě za horka vtlačit zpět (po vychladnutí sušenek už držely). Z tohoto množství jsem měla přes 80 sušenek.

Takto vypadaly mnou upečené sušenky

Takto vypadaly mnou upečené sušenky

Hladkým, kulatým bochánkům na obrázku na výše uvedeném odkazu se moje sušenky rozhodně nepodobaly. Vlastně už při prvním čtení jsem si říkala, jak mohou být tak světlé, když je v těstě kakao a instantní káva? Možná to bylo ovesnými vločkami, sezamovými semínky, nebo použili vlašské ořechy. Protože moje sušenky měly navíc v těstě čokoládu, byly hodně tmavé a vzhledově nic moc. Vzhled by mi nevadil, zato mě zaskočilo, jak byly tvrdé. Byl v nich sice med, ale možná, jak byla v těstě čokoláda, po vychladnutí těsto „zpevnila“ – nevím. Byly tak tvrdé, že šly dost špatně i rozlomit a silně jsem zapochybovala, že se časem rozleží. Naopak chuťově byly dobré tak, jak jsem očekávala.

Co teď s nimi? Samozřejmě jsem byla zklamaná, ale přeci je s tolika skvělými přísadami v těstě nevyhodím! Napadlo mě jiné využití. Máme rádi zmrzlinu, často si ji dáváme po večeři. Tak jsem vždy dvě nebo tři sušenky dala do sáčku, paličkou roztloukla na hrubé kousky a posypala jimi zmrzlinu. Chutnalo nám to tak, že jsem nakonec byla ráda, že se sušenky nepovedly, jako posyp na zmrzlinu byly vynikající.

Během svátků jsme si pochutnávali na mojí vánočce, na perníčkách, na vánočním pečivu od kamarádek a na dobrotách, které přivezla švagrová. Jednou jsme měli i tu zmrzlinu s posypem ze sušenek, protože švagrová projevila přání ten „zázrak“ ochutnat (chutnalo jí). Jinak zmrzlina nebyla o svátcích na prvním místě sladkého hodování.

Až dost po svátcích, když ostatní sladkosti už došly, jsem otevřela plastickou krabici, že si sušenky zase nadrobíme na zmrzlinu. A čekalo mě překvapení ! Sušenky se v krabici rozležely, změkly, chutě se prolnuly a byly převelice dobré. Už jsem je nedrtila na zmrzlinu, naopak v nás mizely takovým fofrem, že na přiložené fotce jsou už jen poslední, které nám z celého množství zbyly.

Sušenky svým složením ani vzhledem nejsou vysloveně vánoční pečivo. Takže nebudu s pečením čekat zase až na Vánoce. Určitě je udělám dřív a budu doufat, že i tentokrát se nepovedou! A udělám rovnou trojitou dávku ! To abychom mohli „čerstvé tvrdé“ drtit na zmrzlinu a později si je dávat k odpolednímu kafíčku, nebo jako zákusek po večeři. Mohu doporučit!

Foto: autorka. Ve fotogalerii se můžete podívat na obrázky Mariččiných koček zkoumajících nové misky. Patrně bez cukroví :-)

Marička Crossette Neviditelný pes