Pátek 25. dubna 2025, svátek má Marek
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

MLSOTNÍK: Krátká vzpomínka na vánoční pečení

Marička Crossette
diskuse (38)

Vánoční sušenky, které byly nejdřív tak tvrdé, že podrcené sloužily jako posyp na zmrzlinu foto: Marička CrossetteNeviditelný pes

Loni jsem kromě perníčků žádné vánoční pečivo nedělala. Zcela bez cukroví jsme ale nezůstali, od českých kamarádek jsem dostala klasické sušenky několika druhů.

Nakonec jsem ale krátce před Vánocemi jedny sušenky upekla. Celý advent byla na internetu spousta různých receptů na vánoční cukroví a já si je se zájmem pročítala. Většinu jsem buď znala, nebo mě dostatečně nezaujaly, abych si je uložila. Až jeden recept v jednom populárním českém čtivu (tady je odkaz) vypadal natolik zajímavě, že mě namlsal. 

Recept jsem si zkopírovala, vytiskla a šla ho hned vyzkoušet. Na svátky měla přijet švagrová se synem, tak jsem se rozhodla upéci rovnou dvojitou dávku. Jen jsem v receptu udělala několik změn. Místo ovesných vloček jsem dala kokosové lupínky, vynechala jsem sezamová semínka a čokoládu jsem přidala rovnou do těsta (rozlámanou jsem ji rozpustila s máslem a medem). V původním receptu se čokoláda kape do důlku už upečených bochánků a vtiskne lískový oříšek. Lískové oříšky jsem samozřejmě mohla nahradit, ale stejně mi to přišla práce navíc. Místo toho jsem před pečením do středu každé kuličky vtlačila čokoládovou lentilku M&M’s.

Tady je dvojitá dávka mého upraveného receptu:

  • 180 g hladké mouky
  • 50 g kakaa
  • 200 g másla
  • 150 g kokosové lupínky
  • 200 g mleté ořechy (já dala pecanové)
  • 380 g cukr krupice
  • 100 g hořké čokolády na vaření
  • 4 polévkové lžíce medu
  • 2 polévkové lžíce instantní kávy
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 100 g hořké čokolády na vaření
  • lentilky M&M’s

Těsto jsem vypracovala podle uvedeného postupu, na plech naskládala kuličky, do každé vtlačila lentilku a plech jsem dala do trouby. Bochánky se pečením dost rozjely a rozpukaly se jim strany. Některé lentilky popraskaly, jiné v těstě nadskočily a musela jsem je ještě za horka vtlačit zpět (po vychladnutí sušenek už držely). Z tohoto množství jsem měla přes 80 sušenek.

Takto vypadaly mnou upečené sušenky

Hladkým, kulatým bochánkům na obrázku na výše uvedeném odkazu se moje sušenky rozhodně nepodobaly. Vlastně už při prvním čtení jsem si říkala, jak mohou být tak světlé, když je v těstě kakao a instantní káva? Možná to bylo ovesnými vločkami, sezamovými semínky, nebo použili vlašské ořechy. Protože moje sušenky měly navíc v těstě čokoládu, byly hodně tmavé a vzhledově nic moc. Vzhled by mi nevadil, zato mě zaskočilo, jak byly tvrdé. Byl v nich sice med, ale možná, jak byla v těstě čokoláda, po vychladnutí těsto „zpevnila“ – nevím. Byly tak tvrdé, že šly dost špatně i rozlomit a silně jsem zapochybovala, že se časem rozleží. Naopak chuťově byly dobré tak, jak jsem očekávala.

Co teď s nimi? Samozřejmě jsem byla zklamaná, ale přeci je s tolika skvělými přísadami v těstě nevyhodím! Napadlo mě jiné využití. Máme rádi zmrzlinu, často si ji dáváme po večeři. Tak jsem vždy dvě nebo tři sušenky dala do sáčku, paličkou roztloukla na hrubé kousky a posypala jimi zmrzlinu. Chutnalo nám to tak, že jsem nakonec byla ráda, že se sušenky nepovedly, jako posyp na zmrzlinu byly vynikající.

Během svátků jsme si pochutnávali na mojí vánočce, na perníčkách, na vánočním pečivu od kamarádek a na dobrotách, které přivezla švagrová. Jednou jsme měli i tu zmrzlinu s posypem ze sušenek, protože švagrová projevila přání ten „zázrak“ ochutnat (chutnalo jí). Jinak zmrzlina nebyla o svátcích na prvním místě sladkého hodování.

Až dost po svátcích, když ostatní sladkosti už došly, jsem otevřela plastickou krabici, že si sušenky zase nadrobíme na zmrzlinu. A čekalo mě překvapení ! Sušenky se v krabici rozležely, změkly, chutě se prolnuly a byly převelice dobré. Už jsem je nedrtila na zmrzlinu, naopak v nás mizely takovým fofrem, že na přiložené fotce jsou už jen poslední, které nám z celého množství zbyly.

Sušenky svým složením ani vzhledem nejsou vysloveně vánoční pečivo. Takže nebudu s pečením čekat zase až na Vánoce. Určitě je udělám dřív a budu doufat, že i tentokrát se nepovedou! A udělám rovnou trojitou dávku ! To abychom mohli „čerstvé tvrdé“ drtit na zmrzlinu a později si je dávat k odpolednímu kafíčku, nebo jako zákusek po večeři. Mohu doporučit!

Foto: autorka. Ve fotogalerii se můžete podívat na obrázky Mariččiných koček zkoumajících nové misky. Patrně bez cukroví :-)

Aston Ondřej Neff
25. 4. 2025

Teroristům dává volná ruka a od občana se žádá respekt k regulím

Petr Kolman
25. 4. 2025

Když zemřete, supi s razítky se jen slétnou.

Tomáš Vodvářka
25. 4. 2025

Předvolební letáky nečtu, a to žádné strany.

Alexander Tomský
25. 4. 2025

Vlastní děti mají přednost před příbuznými...

Aston Ondřej Neff
24. 4. 2025

Objednal jsem si po internetu antikvární knížku.

Aston Ondřej Neff
23. 4. 2025

Jedu takhle po Strakonické a míjím nudný zelený billboard

Aston Ondřej Neff
22. 4. 2025

Jeho Eminence Turkson má škraloup

Robert Williams
22. 4. 2025

Demontáž kapitalismu, přesun bohatství, demontáž Západu

Hana Rybnická
24. 4. 2025

Donald Trump vrací svět do 30tých let

Pavla Žáková
25. 4. 2025

Mistrovství světa v ledním hokeji začíná 9. května 2025 a vyvrcholí 25. května. Zápasy se odehrají...

Petr Heřmánek
25. 4. 2025

Na zpravodajský kanál České televize ČT24 se mají vrátit dříve zrušené pořady. Mezi nimi je...

Lidovky.cz, ČTK
25. 4. 2025

Spojené státy se chystají nabídnout Saúdské Arábii dodávky zbraní za více než 100 miliard dolarů...

Josef Kopecký
25. 4. 2025

Poslanci rozhodnou, zda dají vládě v příštích osmi letech možnost zvyšovat výdaje České republiky...

Lidovky.cz, ČTK
25. 4. 2025

O dvojím narození vlastního syna mluví Britka, které v těhotenství kvůli komplikované operaci...

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz