MLSOTNÍK: Dýně, dýně, dýně...
Dýně 3 foto: Zana, Neviditelný pes
Od 24. září do 23. října probíhá u nás v botanické zahradě akce Dýňový podzim. Soukromě tomu říkám dýňové šílenství – na fotkách je vidět důvod. Je to velmi barevné a bujné šílenství; vždycky obdivuju, jak báječně i ty nejobyčejnější kusy ve správném aranžmá vypadají.
Vzhledem k tomu, že tenhle článek má být Mlsotník, dávám v plen svůj oblíbený recept. Je tedy cuketový, ale cuketa je taky dýně, i když tak docela nepochází ze Střední Ameriky jako její předkové. Cuketa je evropského původu, vznikla šlechtěním v Itálii – odtud to jméno, že.
Cuketová nádivka od Fčelky
Množství je cca pro dvě osoby, dávám k tomu rajčatový salát.
- 10 dkg Nivy na kostičky (nebo co se povede)
- 10 dkg šunkového salámu na kousky (kupuji krájený, pokrájím na kostičky)
- 25 dkg cukety oloupat a nakrájet na podobné útvary
- 1 menší cibule na kostičky
- 2 vejce
- 8 dkg polohrubé mouky
- menší 1⁄2 prdopeče
- 1 lžíce oleje
- 2 stroužky česneku
- sůl, koření (mám ráda provensálské a barevný pepř, té soli už nemusí být moc, je tam Niva)
Všechno to spatlám dohromady, čímž vznikne velmi nevzhledná směs, která moc nedrží formu. Nasypu to do vymazané a vysypané formy, dám do studené trouby a peču na 220 cca hodinu.
A proč je to nádivka od Fčelky? Inu, to je jedna taková výrazně pilná kolegyně...
Foto: autorka
Další fotografie si můžete prohlédnout přímo zde na Rajčeti.