6.12.2019 | Svátek má Mikuláš


MLSOTNÍK: Dýně, dýně, dýně...

7.10.2016

Od 24. září do 23. října probíhá u nás v botanické zahradě akce Dýňový podzim. Soukromě tomu říkám dýňové šílenství – na fotkách je vidět důvod. Je to velmi barevné a bujné šílenství; vždycky obdivuju, jak báječně i ty nejobyčejnější kusy ve správném aranžmá vypadají.

Dýně 1

Dýně 1

Vzhledem k tomu, že tenhle článek má být Mlsotník, dávám v plen svůj oblíbený recept. Je tedy cuketový, ale cuketa je taky dýně, i když tak docela nepochází ze Střední Ameriky jako její předkové. Cuketa je evropského původu, vznikla šlechtěním v Itálii – odtud to jméno, že.

Cukety

Cukety

Cuketová nádivka od Fčelky

Množství je cca pro dvě osoby, dávám k tomu rajčatový salát.

  • 10 dkg Nivy na kostičky (nebo co se povede)
  • 10 dkg šunkového salámu na kousky (kupuji krájený, pokrájím na kostičky)
  • 25 dkg cukety oloupat a nakrájet na podobné útvary
  • 1 menší cibule na kostičky
  • 2 vejce
  • 8 dkg polohrubé mouky
  • menší 1⁄2 prdopeče
  • 1 lžíce oleje
  • 2 stroužky česneku
  • sůl, koření (mám ráda provensálské a barevný pepř, té soli už nemusí být moc, je tam Niva)

Všechno to spatlám dohromady, čímž vznikne velmi nevzhledná směs, která moc nedrží formu. Nasypu to do vymazané a vysypané formy, dám do studené trouby a peču na 220 cca hodinu.

Dýně 2

Dýně 2

A proč je to nádivka od Fčelky? Inu, to je jedna taková výrazně pilná kolegyně...

Dýně 3

Dýně 3

Dýně 4

Dýně 4

Foto: autorka

Další fotografie si můžete prohlédnout přímo zde na Rajčeti.

Zana Neviditelný pes