28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Dýně, dýně, dýně...

Od 24. září do 23. října probíhá u nás v botanické dýňové šílenství.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Vave 7.10.2016 22:44

Teda zano,

to zní velmi dobře. Nejspíš to zkusím ... ale to by mělo fungovat třeba i opravdickou dýní, nebo ne?

T. Zana 8.10.2016 6:45

Re: Teda zano,

Asi ano, nakonec cukety jsou taky dýně :-)

D. Ruščáková 7.10.2016 22:17

Jé Zano, to jsou krásné fotky!

takové množství dýní, to je radost pohledět - ony jsou skutečně krásné. Já etos dýňuju celkem pilně - kamarádce se jich urodilo plno, tak mám s čím experimentovat.

A Nikola mě tuhle pozvala na pečenou dýni - do vydlabané dýně seříznuté shora (jako poklička:)) dala nadrobno nakrájené maso opečené s cibulí a nějakým kořením. Přiklopila dýňovou pokličku a celé to nědělní upekla v troubě. Podávala to s jakýmsi zajímavým bílým pečivem a bylo to moc dobré!:))

T. Zana 8.10.2016 6:44

Re: Jé Zano, to jsou krásné fotky!

Však na tebe jsem myslela při focení :-) Takhle zapečené znám cukety, s dýní mě to nenapadlo, ale asi proč ne...

H. Williamson 7.10.2016 20:17

OT: Hurikan Matous

Je to potvora nepredvidatelna. Chytil slinu jako kategorie 4 (nejvyssi je 5) a ponicil Haiti (zatim asi 500 mrtvych), rozboural jedno mesto na vychode Kuby, pobyl na Bahamach - odamtud jeste moc informaci neni a zamiril na JV Floridu, coz je na atlanticke strane te dlouhe floridske nudle. Ted se plazi podel pobrezi jako kategorie 3 a to oko (nebezpecny stred hurikanu) se pohybuje tu na vychod - to je dobre, neb neni nad pevninou, nebo na zapad, coz je spatne. Nejvetsi obava je ted ze zaplav, kdy vitr a setrvacnost tlaci ocean do vnitrozemi. Konec koncu 9 z 10 fatalit hurikanu je utonuti lidi, co se neevakuovali. Z Floridy se presune do Georgie a pak do Jizni Karoliny. Podle posledni predpovedi oko hurikanu by mohlo zitra pristat v okoli Charlestonu v JK. My bydlime 2 a pul hodiny autem od oceanu, tak u nas bude jen prset. Prsi uz ted.

M. Crossette 7.10.2016 21:31

Re: OT: Hurikan Matous

Hanko, to jsem ráda, žes napsala a že u vás "jen" prší (u nás je sucho, hic a bezvětří). Také jsme si všimli, že Matthew zeslábl na "trojku", ale i to je síla. Naštěstí město Miami bylo hlavnímu náporu ušetřeno a pokud se bude držet "nad vodou", snad jeho dopad nebude tak zlý, jak předpvídali.

T. Zana 7.10.2016 22:10

Re: OT: Hurikan Matous

Uf, děvčata, tak snad to bude jakž takž dobré. Máte u vás tu přírodu jaksi divočejší než tady v kotlince.

Z. Vave 7.10.2016 22:56

Re: OT: Hurikan Matous

Držím palce, aby se Matouš uklidnil co nejdřív.

M. Crossette 7.10.2016 19:02

podobnou dýňovou smes jako parádu

mají od podzimu snad v každém americkém zahradnictví, proložené trsy barevně zářících chryzantém. Vypadá to překrásně a velmi účelně vábí do takového zahradnictví nakouknout.

Zano fotky jsou jako vždy skvělé. Ale tu práci co si příprava té dekorace vyžádala a toho ohýbání se !!! Tedy na rozvoz dýní na místa měli zaměstnanci určitě traktůrky (no podle množství spíše valníky), ale pak je museli ručně sundat a naaranžovat!! A takové dýně, jako třeba ti červení obři už tedy něco váží!!!(a zaujali mě ty s "bradavicemi",ty už jsem dlouho neviděla, možná tady nejdou moc na odbyt, vypadají troche jakoby by byly nakažené malomocenstvím :)

Když jsem žili v New England, také jsem různé dýně vyzkoušela jako jídlo (většinou jako přílohu k masu), tady na Jihu jsem přestala. Tak jsem si tu před lety jednou koupila na trhu zdejší "butternut squash". V New England jsme jí jedli často, je to tam velice populární odrůda a připravuje se buď jen pečená rozpůlená s máslem uvnitř, nebo jako brkaše. Jenže ta zdejší byla velice vodnatá, s chutí co jsem znala se to nedalo porovnat. Holt zdejší podnebí jim nepřeje a od té doby jsem dýně přestala kupovat. Sice vím, že v obchodě jsou sem z "chladných států" dovážené, ale nějak už mě to neláká. Ale kouká se na ně hezky, to jo.

Recept vypadá véélice jedle !!! My máme cuketu moc rádi a jíme ji často a celoročně. ALE píšeš, že je to nádivka, jak vypadá výsledek - takový vyšší svítek? Jak to pak jíte - tedy s čím? Jako přílohu, nebo hlavní jídlo? A proč cuketu loupeš? To se pak ale kostičky musí zcela rozvařit, ne? Ale možná právě to je účel. Každopádně to roznodně zkusím.

T. Zana 7.10.2016 19:16

Re: podobnou dýňovou smes jako parádu

Maričko, beru to jako hlavní jídlo, doplňuji salátem. Škoda že jsem to nenafotila (Lice jsem článek dodala jako rychlovku na základě fotek z botanky).

Je to vysoké asi jako vyšší svítek a cuketu loupu... eh, protože jsem zvyklá ji loupat :-)

Kostičky se trochu rozpečou, ale ne docela - tím, jak to není moc tlusté, se to peče celkem rychle.

H. Williamson 7.10.2016 18:52

Dyne jsou krasne

Tolik barev a tvaru. Strasne rada se na ne divam. Vzdycky jsem si jich na podzim nekolik koupila jenom tak na koukani. Ale z jedlych varim uz dlouho - davno pred tim, nez jedine hlavni pouziti v CR byl dynovy kompot, ktery nekteri oslavovali, ze je lepsi nez ananas. Neni. Muze byt sam o sobe dobry, ale ananas to neni. Ovsem v poslednich letech jsem precetla a uvarila radu ceskych vynikajicich receptu jak ze Zviretniku, tak z ruznych ceskych stranek a moc si libuju.

T. Zana 7.10.2016 19:11

Re: Dyne jsou krasne

Nesnáším potraviny, které se tváří jako něco jiného (báječný bramborák z cukety, ananasový kompot z dýní...). Asi proto mi trvalo dost dlouho, než jsem dýně začala vařit a než jsem uznala, že mají vlastní výborné vlastnosti a nemusí být jenom náhražkou.

M. Crossette 7.10.2016 21:25

Re: Dyne jsou krasne

Zano díky (výše) za odpověď.

V mém dětství pěstoval tatínek na chatě dýně - velké "krémové" barvy a velikosti velkého oválného melounu. A dělal z nich kompot. Jake koření tam přesně dával nevím, tenkrát mě to nezajímalo, ale byly to křupavé kostičky v ostrém, sladko-kyselém nálevu. Měli jsme spoustu vyrovnaných sklenic na skříni v předsíni a pojídali celou zimu. Já v té době trpěla na zahnisané mandle, nebo prostě "zapálený krk" a pomáhaly jedině dvě věci (tedy kromě ledového obkladu) - zmrzlina (maminka zakoupila do termosky, mrazák jsme neměli)a právě tatínkův úžasný kompot. Tak jak zmrzlina krásně chladila, ostrý kompot "chladil" právě svou ostrostí, prostě ostrý nálev přebíjel bolest rozpáleného krku. Já si vždy vzala půl litrovou sklenici, lžíci a na posezení jsem to všechno snědla a vypila. Často si ve zdejších vedrech na ten kompot vzpomenu, jak ráda bych si ho dala také na schlazení i když už ne zaníceného krku (ve 14 mi vytrhli mandle a od té doby byl s angýnami konec).

Z. Vave 7.10.2016 23:01

Re: Dyne jsou krasne

Dýni objevuju teprve v posledních letech - má to na svědomí Renata E se svým receptem na polévku z hokaidó. Pravda je, že velkou dýni jsem nikdy nezpracovávala, ale zkoušela jsem máslovou a muškátovou, chutnaly mi. A jsou malé, takže se dají zpracovat.

Teď naposled jsem nakrájela hokaidó na silné plátky a s osminkami cibule šoupla pod kotlety do trouby, všechno posypané kořením na divočinu. Moc dobré to bylo.

A. Lex 7.10.2016 18:23

Dýně hýbou

Českém! U nás v zahradnictví, už druhý víkend probíhají zvláště pro děti, dýňové dýchánky :-).

T. Zana 7.10.2016 19:07

Re: Dýně hýbou

No ne, dýňový dýchánek :-) Co to tam dělají?

Z. Vave 7.10.2016 23:02

Re: Dýně hýbou

Dýchají na dýně, aby jim nebyla zima. :)

Z. Hanča 7.10.2016 14:22

Botanická vyzdobená dýněmi -

to je opravdu bezvadný nápad ! Moc jí to sluší.

Dýňovou polévku už jsme měli, maso pečené na dýni myslím dvakrát, ale cuketovou nádivku neznám, dík za inspiraci!

T. Zana 7.10.2016 18:19

Re: Botanická vyzdobená dýněmi -

Je to vážně pěkné, Hančo. A zítra tam bude Dřevorubecký den :-)

Z. Matylda 7.10.2016 11:13

Dýni klidně můžu,

polívka dobrá, ale dneska mě u řezníka oslovila uzená kost, tak bude uzená- začíná být zima, v létě bych si ji nedala. Jinak z ní dělám směs na topinky nebo něco k těstovinám :)

T. Zana 7.10.2016 12:20

Re: Dýni klidně můžu,

Tady se po dlouhé době ukazují kousky modré oblohy, tak mi to na uzenou ještě nepřijde, ale zelňačku, tu už bych si dala :-)

Asi bude třeba koupit zelí, že...

Z. Matylda 7.10.2016 12:43

Re: Dýni klidně můžu,

Tenhle týden bylo škaredě, zelňačka už byla :) Kocour se snažil vychlemtat, co to šlo... byl odehnán a netvářil se vůbec vlídně :)

Z. Lika 7.10.2016 9:25

Potěšila jsem se i zasmála

Některé dýně jsou opravdu legrační - třeba ty, co se klubou. Anebo ty ropušky, jak je něžně nazvala Yga. A pyšná želvička tomu dala korunu :-) Ukazovala slušivé žluté proužky na nákrčníku.

Teda tolik dýní a tak různorodých jsem opravdu nikdy neviděla. To je pravé boží nadělení. A měli jste na ně ještě hezké počasí. Mám doma hokkaido, to půjde částečně na pekáč a částečně na polévku - překřtění na "daňovou", jak níže psala Zana, mi hned tak z hlavy nevymizí :-)

Parádní fotky!

T. Zana 7.10.2016 10:56

Re: Potěšila jsem se i zasmála

No jo, daňová :-) Píšu z mobilu, tak mě halt opravil, ale není to špatný

Z. Inka 7.10.2016 8:23

včelčí nádivku

dělám trochu jinak ( vše strouhané, eidam!, gothaj ), ale jak z cuket, tak z dýně. Pokaždé je to trochu jiné, většinou hodně jedlé.

T. Zana 7.10.2016 8:54

Re: včelčí nádivku

Jasně, je to variabilní. Ještě jsem zkoušela slaný koláč, taky nebyl špatný.

Z. Yga 7.10.2016 8:21

Milá Zano,

ten recept vypadá jako jedlá rychlovka a možná na ni brzo dojde. Teda já cukety moc nemusím, ale myslím, že by to šlo i s tou hokaiddo - té mám letos dvě přehršle, ještě dědictví po mamince.

A moc ráda se na dýňové šílenství dívám - myslím, že v sychravém podzimu je třeba potěšit zrak žlutými či oranžovými kulotvary. A tímto hlásám, že je to v prkvančicích - včera jsem navlíkla ponožky a dnes jsem škrábala auto! Léto definitivně fuč ...

Z. Yga 7.10.2016 8:43

Re: Milá Zano,

Fotodokumentace opět bezchybná! Díky.

T. Zana 7.10.2016 8:52

Re: Milá Zano,

Ygo, dlouhá léta jsem cukety jen přidávala do leča, ale tohle není špatné ;-)

H. Williamson 7.10.2016 19:01

Re: Milá Zano,

Umim si cukety predstavit v rade jidel, ale v tom lecu opravdu ne. Mozna proto, ze delam madarske leco, jak jsem se ho naucila v Madarsku a ktere mi znalecky schvalila Verenka.