27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


MLSOTNÍK: Letní teplé jídlo

4.8.2023

Dozrávají cukety, urodí-li se pěstiteli víc než dost, přijde na řadu obdarovávání. Což postihlo i mě. Vždy je žádoucí, aby nebyla cuketa přerostlá, ale tak akorát, když je ještě pevná a není vnitřek plný jader.

Cukety tak akorát

Objevuje se tolik informací, aby cukety a okurky nebyly nahořklé, že ty jsou jedovaté. Nevím, byla jsme 3 týdny pod Kavkazem, se stravováním v dobrém hotelu Inturist, skopové je samozřejmost a ke každému jídlu jako jediná zelenina byl okurkový salát, kyselá smetana byla výborná, osvěžující, ale celou dobu byly okurky hodně hořké. Nebylo nikomu nic.

Cukety jsem si zapekla s mletým masem s tímto postupem. Každý už asi dělal a má jiný postup. Nemá to být rada, ale spíše připomenutí tohoto dobrého jídla.

Suroviny

  • cukety
  • mleté maso
  • cibule, česnek
  • koření do mletého masa, červená paprika (sladká? pálivá?), pepř, rajský protlak, zelená petrželka, se solí opatrně
  • parmezán
  • oliv. olej

Každý si může okořenit maso, jak je zvyklý.

Postup

  • cukety vykrojit nebo vydlabat, jak se komu povede, dužinu jemně pokrájet
  • pekáček vyložit pečícím papírem nebo alobalem
  • vyložit cuketami, ty pomazat oliv. olejem ze všech stran a i ho trochu přilít do pekáčku
Cukety vydlabat
  • posolit a opepřit
  • a dát předpéci tak asi 20 min.
  • na pánev olej a cibuli, nechat zesklovatět
  • přisypat maso a pokrájenou dužinu
Připravit náplň
  • promíchat a podusit
  • přidat všechno koření a trochu vody
  • opět dobře promíchat a ještě dusit asi 20 min.
  • naplnit cukety a hodně posypat sýrem
Cukety naplnit
  • a zapéci dalších asi 20 min.

Příloha jakákoliv nebo žádná (jako já).

Cukety zapéct

Dobré pochutnání.

Foto: Nelina

Nelina Neviditelný pes