21.5.2024 | Svátek má Monika


MLSOTNÍK: Luštěniny našeho lenocha

5.12.2014

Přemýšlela jsem, co jíst, aby mi to chutnalo a dalo to co nejméně práce. Upéct kus masa je fajn, ale taky to nejde pořád. Pak jsem měla polévkové období, ale pořádná polévka není hotová úplně hned. Když jsem se protrápila přípravou hrstkové (v jednom hrnci vařím fazole, v druhém čočku, v třetím hrách, pak to sliju a přidám brambory a zeleninu a nakonec kousek klobásy), řekla jsem si, že rychlejší a méně namáhavé budou saláty.

Luštěniny v očekávání

Čočkový

Namočím čočku (není nutné ji i sebe trápit dlouho, navzdory všem dobrým radám ji často namáčím jen tak půl hodinky). Uvařím.

Než se uvaří, nakrájím cibuli, dávám spíš menší, ale záleží na tom, kolik máte rádi. Vyndám z lednice zakysanou smetanu (děláte-li si iluze, že zhubnete, zkuste jogurt, ale – jak říkal ten chlapeček v reklamě na pribinák – není to ono).

Sliju čočku (obvykle jí vařím trochu víc a zbytek včetně vývaru si dám stranou na polévku), osolím a trochu opepřím barevným pepřem. Do ještě pořád horké čočky přidám cibuli a zakysanou smetanu, zamíchám.

Nechám trochu odstát. Hotovo, dá se jíst i teplý. Franta raději studený :-)

Fazolový

Fazolový salát

Fazole namáčím poctivě den předem… trochu to limituje přípravu fazolových pokrmů, protože si obvykle vzpomenu pozdě.

Mám-li namočeno, uvařím fazole. Při vařením krájím cibuli. Sliju fazole, osolím, opepřím, zamíchám cibuli a vyberu si, co budu vařit dnes:

Varianta 1 – celerový

Vyndám z regálu sterilovaný celer, za hlasitého klení otevřu – taky se vám tak špatně otevírají sklenice? Přidám ho do misky (i s nálevem, jen kdyby ho bylo moc, tak odliju). Tenhle salát je lepší druhý den.

Na 15 – 20 dkg fazolí dávám malou skleničku celeru (je to skoro 1 : 1). Je to takový hodně hospodský salát.

Varianta 2 – olejovkový

Fazole nechám vychladnout. Vyndám olejovky, otevřu (snažím se vybírat takové, co se otevřou trhnutím, práci s otvíračem se pokud možno vyhýbám). Zamíchám do fazolí. Do haute cousine verze lze přidat i něco nakrájených sladkokyselých okurek, paprik nebo oliv.

Varianta 3 – tomatorybičkový

Nápadně podobné předešlému, místo olejovek jsou zde rybičky v tomatě :-)

Toto jsou moje oblíbené luštěninové saláty značky „Primitivo“ a těším se, že k nim přibude něco od vás :-)

Zana Neviditelný pes