3.6.2024 | Svátek má Tamara


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Luštěniny našeho lenocha

Přemýšlela jsem, co jíst, aby mi to chutnalo a dalo to co nejméně práce...

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
H. Williamson 5.12.2014 22:27

Uz davno jsem se chtela zeptat

proc tu obycejnou cocku pred varenim namacite? Ja kupuju uplne tu samou jako vy, neni predvarena. Asi jsem zapomnela, ze se cocka ma namacet, tak to varim rovnou - pul hodiny az 40 min. maximalne.

A jako bonus cockova, jak ji rada delam. Neni tak husta a osvezi. Na olivovem oleji osmahnu kosticky mrkve, cibule a celeru, a trochu cesneku. Pripadne zaprasim, ale opravdu jen zaprasim (tak kavova lzicka) moukou. Kdo rad, muze v teto fazi dat neco reckeho kminu, neco ostrejsiho a/nebo kurkumu. Kurkuma v podstate nema chut, ale obarvi. Zalejt vodou a pridat cocku tak, aby ve vyslednem efektu cocka plavala a bylo dost chutne tekutiny. Hotove dochutim a zakapnu citronem a posypu zelenou petrzelkou. A, aby to nebylo zas gor moc zdrave, tak do talire pridam par kosticek cerstve vyskvareneho speku.

Nekdy zaleju kupovanym vyvarem z kartonku, nekdy tam soupnu ke konci kureci bujon z kostky. .

Z. Lika 5.12.2014 22:33

Re: Uz davno jsem se chtela zeptat

Hanko, v receptu myslíš bulvový celer anebo řapíkatý? Já jen, že u vás je hůř k sehnání. A v chuti je velký rozdíl.

Pokud jde o namáčení čočky: když ji namočíš třeba přes noc, máš ji za čtvrt hodiny uvařenou. Záleží ještě na tom, jestli mluvíme o čočce velkozrnné (ta se uvaří za chvilku i bez namáčení) nebo drobnozrnné (ta namočit chce).

Díky za recept!

H. Williamson 5.12.2014 23:41

Re: Uz davno jsem se chtela zeptat

Liko, ten recept jsem upravila pro ceskou konzumaci, tudiz celer bulvovy. (A delam to tak v Olomouci.) Tady bych na to nevyhazovala penize. Jsou asi tri obchody u nas ve meste, kde ho dostanu, ale ta cena!!!! To si nechavam na svickovou a jine lahudky. Takze pro svou domaci potrebu v tom zakladu osmahnu jeden rapik,prelomeny na 3 kusy a ke konci vareni ho vyhodim. Z oblemtaneho rozvareneho rapiku mi naskakuji pupinky,jak by rekl WWW blahe pameti. Pripadne si na panvicce osmahnu cerstvy rapik na kosticky a dam do hotove polevky. Pekne to v tom krupne.

Z. Yga 5.12.2014 22:53

Re: Uz davno jsem se chtela zeptat

No já nenamáčím, páč zapomínám - ale vařím tu velkozrnnou. Takže když vařím polívku, postupuji tak, že první hodím do vody čočku a pak následuje nakrájenou cibuli, mrkev a petržel, osolím, okořením (celý pepř, nové koření, hřebíček, bobkový list), hodím nakrájené brambory. Až jsou uvařené brambory, je uvařená i čočka - nahážu do polívky trhanky (vejce a hrubá mouka a sůl) a nakonec zásmažku. Sundám z ohně a dodám stroužek utřeného česneku. Majoránku si dáváme až na talíři.

T. Zana 6.12.2014 10:35

Re: Uz davno jsem se chtela zeptat

Já namáčím na čtvrt hodiny, jak jsem psala v článku, to mi nepřijde jako časová újma :-) A pak vařím taky tak čtvrt hodiny.