23.5.2024 | Svátek má Vladimír


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Fafa 12.11.2007 4:08

Zephire,

jenze nase telo je zvykly bojovat s obrovskym mnozstvim cizorodych proteinu. Vetsinou ale jenom mimo travici trakt. Produkt plisne na hermelinu je taky zcela prokazatelne cizoroda latka, intravenosne bych ji radsi nezkousel, ale v zaludku mi ze sklenickou malbeku celkem prospiva.

Jinak, to co se bezne rozumi pod pojmem pesticid NENI vetsinou protein.

Zephir 12.11.2007 15:54

Re: Zephire,

V případě diskuse o GMO je tímto pesticidem vždycky protein.

Raff 12.11.2007 9:51

Upozornění na Zephyra

Rád bych upozornil inteligentí diskutující na psu, ať se podívají na Osla, co to je za nepříčetného fanatika Zephyr.

http://www.osel.cz/index.php?clanek=3071

ZEPHIR 12.11.2007 0:32

GMO produkty nemusí být tak neškodné

Např. po zavedení GMO kukuřice v Anglii vzrostl počet alergiků na sóju během jednoho roku o 50%  York Nutritional Laboratory Researchers found Soy Allergies have Risen 10 in 100 patients to 15 over the past year http://www.ethicalinvesting.com/monsanto/news/10037.htm 

Že se z původně nevinný sóji stal v poslední době významnej alergen je všeobecně známo. http://www.bezpecnostpotravin.cz/default.asp?ch=66&typ=1&val=31916&ids=458

K nejdůležitějším a reál­ným obavám patří alergie. Dále je pozornost cílena na zhodnocení nebezpečí toxicity (např. zvýšený obsah těžkých kovů), zhodnocení rizika nutričního (např. snížený obsah fytoestrogenů) a rizika z DNA. Zde je zvažována zatím nepotvrzená obava, že dojde k přenesení rezistence na antibiotika na bakterie zažívacího traktu (transgeny jsou selektovány pro rezistenci na antibiotika)...V GM odrůdě, potažmo potravině, se nově objeví protein, který může senzibilizovat a může vyvolat alergickou reakci u jedinců již senzibilizovaných na tento protein, obsažený původně jen ve zdroji genetické informace. V úvahu je třeba vzít také možnost změny alergizující potence vlivem genetické modifikace, pokud odrůda, která přijímá gen, má senzibilizující potenci. Riziko pro alergického jedince spočívá v tom, že nemůže rozeznat konvenční odrůdu od odrůdy geneticky modifikované a rizikový, nově vyjádřený protein, v potravině neočekává http://www.tigis.cz/alergie/aler304/08.htm

ZEPHIR 12.11.2007 0:36

Re: GMO produkty nemusí být tak neškodné

Můžeme se ptát, jestli je to proto, že senzibilizace lidí jako celek roste, nebo zda je naopak samotná sója, resp. její GMO kultivary onou primární příčinou. Jednoznačně se to dá dnes zjistit těžko, protože sojovou moučkou se dnes krmí kdeco. Opakuje se tak v jistý podobě problém s masokostní moučkou, která vedla k rozšíření Craft-Jacobsonovy nemoci v populaci. Prostě se šíří cizorodej proteionovej materiál do těch míst potravního řetězce, kde do tý doby neměl co pohledávat. Za obojí může člověk a jeho neuvěřitelná vynalézavost ve snaze si co nejvíc užívat a současně ušetřit práci.

Roundup je registrovaná ochranná známka pro skupinu totálních herbicidů vyráběných americkou firmou Monsanto. Roundup je v součastnosti globálně nejpoužívanějším herbicidem. Jedním z cílů GMO bylo vypěstování kultivarů bavlníku a sóji odolný k těmto herbicidů. Začátkem 90. let firma Monsanto v půdě továrny na výrobu glyfosátu objevila kmen bakterie, která se díky dlouhodobému systematickému vystavení tomuto herbicidu stala vůči němu resistentní (odolná). Z bakterie následně Monsanto izolovalo gen pro bakteriální verzi enzymu EPSP-syntázy, který byl vložen do některých plodin (sóji, řepky olejné, kukuřice). Tyto geneticky modifikované plodiny s rezistencí ke glyfosátu dnes tvoří většinu (60-80 %) celkové výměry oseté GM plodinami. Masivní používání přípravku Roundup a GM plodin vůči němu odolných vedlo ke vzniku nové kategorie tzv. superplevelů, na které herbicid neúčinkuje. Za superplevel se označuje např. G/9 biotyp druhu Laskavec Palmerův Amaranthus palmeri S. Watson.  http://www.biolib.cz/cz/taxon/id38750/

Např. tenhle článek pojednává o vzniku škůdců rezistentních na BT-toxin, kterej stojí i za rezistencí BT-kukuřice. Rezistentní škůdci vznikli ještě dřív, než se GMO kukuřice stihla rozšířit, protože BT-toxiny používaj v i bez GMO plodin. http://www.osel.cz/index.php?clanek=3060

Šumavák 12.11.2007 0:41

i já jsem alergický na soju,

...sem to jednou ochutnal!!

řešení je jednoduché: nejíst soju, ale pořádné hovězí !

ZEPHIR 12.11.2007 0:48

Re: i já jsem alergický na soju,

Sojové pokrutiny jsou nedílnou součástí krmných směsí. K nasazení GMO produktů do lidskýho potravního řetězce došlo vlastně bez vědomí veřejnosti, takže dnes GMO pronikly do potravin nepřímo, v krmivech pro hospodářský zvířata a různý nutrienty.

Takže dnes je vlastně relevantní srovnávací studie s GMO a bez nich vlastně nemožná, protože bakteriální toxiny cestujou do Evropy v krmnejch směsích.

Šumavák 12.11.2007 0:57

Můžete klidně spát ! EUkomise už to řeší!

Takže se kvůli Vám  a  vám podobnejm , nic dovážet nebude.

Lidi sice pochcípají hlady, ALE ZDRAVÍ !

a bacha: cokoliv jíte, je GMO! Jen ta mutace trvala trochu déle.

ZEPHIR 12.11.2007 1:03

Re: Re: i já jsem alergický na soju,

Já myslím, že už je stějně pozdě, protože např. geneticky upravení síja se v Evropě zkrmuje řadu let. Jediný řešení je zavést povinný značení původu všech potravin, aby si veřejnost mohla vybrat co bude jíst. Podobně, jako to fungovalo např. u nucenýho výseku až do konce roku 2004. Cílem tedy není zákaz, jen uplatnit tržní mechanismy. Pokud někdo trvá na levných potravinách a je ochoten nést riziko alergíí, ať ho nese, je to jeho svobodná vůle. Pojišťovna by mu pak ale neměla zdravotní péči hradit, když se dobrovolně cpe alergeny. Rozhodnutí lidí, jak nakládat z GMO produkty by tedy nemělo přicházet seshora, ale zezdola.

Fafa 12.11.2007 1:25

Re: Re: Re: i já jsem alergický na soju,

Pojišťovna by mu pak ale neměla zdravotní péči hradit, když se dobrovolně cpe alergeny.

To je sice dobra myslenka, ale pojistovny dneska hradi peci kardiakum, kteri se cpou buckem a dokonce i veganum, kteri tu a tam potrebuji vitamin B-12.

ZEPHIR 12.11.2007 1:42

Re: Re: Re: Re: i já jsem alergický na soju,

Protože nejsou nástroje jak to sledovat. Já si ale myslím, že se k tomu kroku dřív či pozdějc uchýlej. Ostatně už dnes vás některý pojišťovny klidně přeřaděj do vyšší rizikový skupiny, pokud vám při vstupní prohlídce naměřej zvýšenej cholesterol. Neni to humánní, ale je to efektivní.

IS 12.11.2007 0:46

Re: místo analytických přístrojů postačí alergik ?

S alergií je to však poněkud složitější. Především je nuzno pozanmenat, že snad neexistuje osoba, která by nebyla na něco alergická. Jen se s tím v životě nesetká. Alergická léčba obecně zahrnuje postupné zcitlivění organismu alergenem, a posléze jeho  snižopváním. Takže obecně nejlepší prvence spočívá  - pohybovat se  v prostředí, které stimuluje imunitní systém.  Samozřejmě nic se nesmí přehánět, lékařský dohled je žádoucí. Pozor a elrgie se někdy zaměňuje s nesnášenlivostí.  Může se opravdu stát, že některé potraviny nebude část obyvatelstva snášet.  Známá je podstatně menší snášenlivost  alkoholu u Japonců,  kteří mají podstatně méně enzymu na odbourání alkoholu a stačí jim někdy "čichnout" k zátce a už se kácejí. Afričané nesnášejí kravské mléko, postrádají enzym laktázu.

ZEPHIR 12.11.2007 0:52

Re: Re: místo analytických přístrojů postačí alergik ?

Samozřejmě, z ojedinělejch případů se obecnej závěr odvodit nedá, stejně jako v případě globálního oteplování. Rozhodující je statisticky významnej trend, od toho koneckonců statistika je. Např. rok po zavedení GMO kukuřice v Anglii vzrostl počet alergiků na sóju během jednoho roku o 50%  http://www.ethicalinvesting.com/monsanto/news/10037.htm 

Otázka je, zda je etický GMO testovat na lidech, když se senzibilizace alergeny projevuje tak zvolna a po dlouhý době.

Šumavák 12.11.2007 1:05

rok je Vám dlouhá doba?

Mám podezření, že nijak zvlášť nerozumíte tomu, co sem kopírujete......

ZEPHIR 12.11.2007 1:10

Re: místo analytických přístrojů postačí alergik ?

Některý alergie se vyvíjej léta. Např. mě seno až do mějch šestnácti let vůbec nevadilo. Takže pokud výskyt alergií vyskočí už v průběhu jednoho roku o 50% po zavedení jedinýho druhu potraviny, je to pro mě dostatečná indicie. V tý době se tím ale zjevně nikdo nezabejval.

IS 12.11.2007 1:24

Re: Re: místo analytických přístrojů postačí alergik ?

ZEPHIRE, epidemie alergie by se dale vysvětlit také neznámou infekcí nebo přítomností cizorodé látky. Jde opravdu o alergii ? Podstatné je také zjištění, které části populace byly zasaženy. V 'CR se značně zvýšila po roce 1989 konzumace jrůzného jižního ovoce, které nebylo součástí našeho jídelníčku a nepochybně obsahuje jiné geny, než tradičně konzumované.vyskytle¨sy se alergie, ale nijak masové.

ZEPHIR 12.11.2007 1:28

Re: místo analytických přístrojů postačí alergik ?

V Čechách možná, ale pochybuju že v Anglii byl rok 1998-9 nějak přelomovej z hlediska importu banánů. Pokud se mnou chcete předstírad diskusi, reagujte na to, o čem píšu, neodvádějte řeč od tématu.

Abonent 12.11.2007 1:16

Dyš teda jako ci bejt lidovej cefýr...

Samozřejmě, ZEPHIRe, dyš chcete bejt lidovej jako teda, tak by to chtělo kapánek důslednosti jako. Takže : vojedinělejch, vobecnej, votáska. Atd.

K tomu radikálně omezit slovník, vypustit interpunkci, přihodit hrst pravopisných chyb - a budete fak takovej vobyčejnej vopčan jako mi fšici že jo.

Zkrátka, chce to trošku doladit styl. Přeji mnoho úspěchů.

ZEPHIR 12.11.2007 1:19

Re: Dyš teda jako ci bejt lidovej cefýr...

Píšu přesně tak jak mluvim, čili jako rodilej pražák. Nesnažim se dělat ze sebe ani intelektuála, ani lidovýho mluvčího. Lidi, který se místo o obsah zajímaj o formu se podle mě jen snaží odvést pozornost od tématu a vyvolávat flame.

Abonent 12.11.2007 2:40

Internet a flame-ndři

Ďjó flame. No totok. Včil babo raď. Tož to já jako rodilý Moravan neumím. Tož si to musím najít na tým Gůglu.

A už temu rozumím - že su taký rýpal, že ? No to asi su. Ale mně přinde snazší psát, jak ňa v škole naučili. Tož tak.

Ale raděj půjdu spat. Nikeho nepřesvědčím, ani kebych do rána flamoval. Dobró noc, Pražáku.

krmič 12.11.2007 11:52

Re: Dyš teda jako ci bejt lidovej cefýr...

R^;-D

Homolka tobolka 12.11.2007 13:25

Re: Re: místo analytických přístrojů postačí alergik ?

Afričané nesnášejí kravské mléko, postrádají enzym laktázu.

Tohle se tvrdilo o donedávna Číňanech.Teď,že prý jim zachutnalo a kvůli jejich poptávce po mléce bude máslo za 60

Beldor 12.11.2007 12:10

Re: GMO produkty nemusí být tak neškodné

To jsou kecy,ta studie byla uz davno vyvracena.Dokonce o tom byl clanek v science.Pocet vice pripadu alergie na soju vzniknul proto ze se pocet otestovanych lidi kteri treba nikdy predtim soju nemeli zvysil cca 10x. :) trosku mi to pripomina "raketovy" vzrust nadorovych onemocneni v indii,kde se ukazalo ze pred pouzivanim rentgenu se v cele populaci rakovina prakticky nevyskytovalo :)A proc? mno protoze stejne nemeli jak zjistit ze ji nekdo ma;-D;-D

Zephir 12.11.2007 16:09

Re: Re: GMO produkty nemusí být tak neškodné

Ve studii York laboratoře se výslovně uvádí, že počet případů alergie je vztaženej na stejnej počet lidí. Takže ne, zkuste to jinak...;-D