29.4.2024 | Svátek má Robert


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
VladaPing 24.11.2007 13:52

Re: Krtek vylézá v sudé hodiny ?

Já myslel, že po změně letního na zimní čas to budou liché....

StandT 24.11.2007 9:53

neuvěřitelné

Probíhá snad nějaká soutěž mezi politiky, kdo osloví blbějšího voliče?8-o

MUDr Jiří Kilian 24.11.2007 10:10

Re: neuvěřitelné

Kontinuálně.

Atei 24.11.2007 9:51

Tak hluboko jste klesla

Že  i vy účelově zapomenete  zakalkulovat skutečnost, že hospitalizovaný ušetří za  stravu více, než dá  za   bydlení i stravu  v  nemocnici, to mě  překvapilo.

Nechcete se dát ke komunistům?

Asi se  shodnem, že  finanční situace   dlohodobě  nemocných není radostná, ale  určitě  neumírají hlady.  A pokud  ano, tak to není úkol pro Julínka  ale pro Nečase.

Kelner 24.11.2007 10:29

Re: Tak hluboko jste klesla

Nechápu z jakého důvodu by měl Nečas vracet někomu peníze, které od něho Julínek vytáhl.

MUDr Jiří Kilian 24.11.2007 11:48

Re: Re: Tak hluboko jste klesla

Protože sociální věci by měly být hrazeny z financí resortu sociálního a nez zdravotního.

Speedy 24.11.2007 10:30

Re: Tak hluboko jste klesla

Příznivec ODS opět nezklamal: jakákoliv připomínka k jakémukoliv, i zcela debilnímu počinu jeho oblíbenců je spočtěcím mechanismem k cejchování oponenta (komunista, socka, netáhlo...). Ono to zřejmě ani jinak nejde, když racionální argumenty chybí, že?

dulcibelka 24.11.2007 9:43

Dobrá zpráva pro Julínka

Asi nebude tak zle, když jurodivá Bobo vytahuje tak pofidérní případy...

ODSák 24.11.2007 9:19

Tak nám BOBO sdělila, co nechce, ale víme, co chce...?

Evropan (original) 24.11.2007 9:05

p.Dr.Kilian

Vynikajici, konecne nekdo, kdo tomu rozumi.

gojjim naches 24.11.2007 9:04

jsme na vlně

tak jedeme s ODS do pekel, ale v teploučku své suburbie a terenního auta.>->->->-

Kiri 24.11.2007 8:56

Co strop, paní Bobošíková?

Hmmm, cosi jsem zaslechl o jakémsi stropu 5 tisíc Kč za rok. Nešíříte poplašnou zprávu, paní Bobošíková?

MUDr Jiří Kilian 24.11.2007 9:53

Re: Co strop, paní Bobošíková?

Bohužel, strop 5 000 sice je, ale nepočítají se poplatky za hospitalisace.....

Homolka tobolka 25.11.2007 1:08

Re: Re: Co strop, paní Bobošíková?

a to je v korunách nebo eurech?

MUDr Jiří Kilian 24.11.2007 8:17

Nemám rád petržel,

ba ani ji nekupuji a nejím. Ale nevymýšlím si na ni.

Hemiparesa - ochrnutí poloviny těla,  vzniká jako následek postižení mozku nebo míchy a dá se říci, že v prvním případě je spastická (  svaly ztuhlé ), ve druhém chabá  ( svaly ochablé ). Hemiparesa, vzniklá z postižení mozku v perinatálním ( doba kolem narození ) období vývoje, je jednou z forem dětské mozkové obrny ( DMO ). Nevím, od kdy lze co nazývat výjimkou,  ale uvádí se ( např. Nelson Textbook of Pediatrics, 18th edition ) incidence DMO  jako  dvě postižení na tisíc narozených dětí. Když jsem v atestační práci vyhodnotil bezmála 700 pacientů s DMO, byl podíl hemiparetické formy méně než pětinový. Jako příičiny hemiparesy jsou zvažovány thrombofilní stavy, infekce, geneticky determinované vývojové poruchy a periventrikulární krvácení - tedy nikoli hypoxie, jak autorka uvádí. Konečně proč by dušením  měla být postižena jen část jedné poloviny mozku.  Často slýchaným bludem také je, že postižení přibývá proto, že se zachraňují nezralé děti. Skutečnost je ovšem právě opačná.

Součástí zdravotní péče o hybně postižené děti je hospitalisace. Nevím, proč by měla být dvouměsíční dvakrát ročně, její smysl  je především v instruktáži ve fysioterapeutických - např. reflexních - metodách. K tomu stačí většinou týden, další  tzv. rehabilitační péče může být ambulantní a jejím smyslem je kontrola správného postupu a efekt péče. Rehabilitační sestry s patřičným vzděláním dovedou velice dobře tuto péči zajistit. Ambulantní rehabilitační péče není spojena s poplatkem,  lékařské vyšetření by mělo být zajištěno specialisovanou ambulancí dětské neurologie, kam pacient tak jak tak musí docházet. 

 

MUDr Jiří Kilian 24.11.2007 8:17

Re: Nemám rád petržel,

Považuji zavedení regulačních poplatků za ideově nešťastné ve mnoha ohledech. Jedním z nich je, že jsou vztaženy ke zdravotní péči, poskytované dětem. Diskuse o poplatcích může vést k tomu, že pravidla k nim vztažená budou upravena. Diskuse ale znamená argument, nikoli intuici. Osobní a stranická podjetí by neměla naplňovat způsoby řešení, jsou více na škodu než k užitku samotné věci. Autorka se danou statí představila jako příznivec dogmatu, které je charakterisováno zvlášním paradoxem - skutečnost není interpretována, ale iterpretace se uskutečňují. Pokud jsou i její ostatní stati zde publikované podložena podobně jako tato, mám přehršle důvodů myslet si, že její ambiciosní mediální projev nemá oporu ve skutečnostech a je toliko běžnou stranickou aktivitou, která není ku prospěchu národu a tak ji zařazuji mezi ty, které nemám za správné lidi na správných místech, ač na ně povinně finančně přispívám.  

 

MUDr Jiří Kilian 24.11.2007 8:27

Re: Re: Nemám rád petržel,

prosím čtenáře o prominutí překlepů

YY 24.11.2007 9:39

Re: Re: Re: Nemám rád petržel,

Nechce se mi věřit, že by si p.Bobošíková všechny údaje vycucala z prstu. Že jí napovídal někdo z ODS ?   :-D

diva 24.11.2007 21:56

Re: Re: Re: Re: Nemám rád petržel,

... ja taky ne a pani Bobo si to nevycucala z prsttu ale z prsu...

historik 24.11.2007 8:55

Re: Re: Nemám rád petržel,

Z vašeho odborného příspěvku jsem já, neodborník, vyčetl, že paní Bobošíkové nejde o lidi a zdravotnictví. Jde jí zase jen a jen o její peníze, plynoucí z Bruselu.

YY 24.11.2007 9:26

Re: Re: Re: Nemám rád petržel,

Zato p.Zahradil bere 300.000 Kč pouze a jenom z ideového přesvědčení.

MUDr Jiří Kilian 24.11.2007 10:09

Re: Re: Re: Nemám rád petržel,

Já nevím, oč autorce stati jde. Mně jde o to, že uvádí své intuice jako skutečnost, což je na škodu věci samotné. Lidé, kteří nedovedou oddělovat lež od pravdy, jsou jako voda, rozlitá po stole, kterou si každý špičkou prstu odvede na libovolnou stranu. Politikové takové lidi hledají, aby z nich učinili své voliče.  Politika je slovo původu řeckého - za POLITIKON byl,označován vrozený smysl pro obec a národ, kterým je nadána lidská přirozenost.  Handl s hlasy je dán tím, že úkolem tzv. demokracie stalo se počítat hlavy a nedbat mozků.  Poučná v tomto směru je Ezopova bajka o lišce v sochařské dílně.

orso 24.11.2007 9:01

Re: Re: Nemám rád petržel,

Wow. Brilantní. Bravo!

westík 24.11.2007 17:20

Re: Re: Nemám rád petržel,

R^ děkuji doktore.

Otec 24.11.2007 15:50

Re: Nemám rád petržel,

S tou hemiparézou - to je jen špatný příklad  (Bobo není lékař, jen něco pochytila).

Mám syna se spastickou formou DMO po předčasném porodu ve 26. týdnu a i on má horší jednu stranu. Hodně cvičíme - syn chodí. Dvakrát ročně chodil do Dětského centra v Českém Těšíně vedeném primářem MUDr. Alfrédem Boehmem, právě vždy na dva týdny. Tato péče se nedala srovnat s ambulantní péčí nebo s možnostmi doma: magnetoterapie, laser, parafín, vodoléčba, intenzivní rehabilitace zajišťovaná specializovaným personálem. Hlavně po operacích nebo po aplikaci botulotoxinu byla tato hospitalizační forma léčby za přítomnosti matky ničím nenahraditelná a ambulantně nezajistitelná; procedury probíhaly mnoho hodin denně.

Jakmile nemocnici zprivatizoval magnát Chrenek, bylo dětské centrum v Českém Těšíně zrušeno. Rodiče, hlavně těch těžkých případů jsou nešťastní, péče o jejich děti se zhoršila. Synovi je indikována další dávka botulotoxinu a my víme, že tak intenzivní terapii, kterou následně bude potřebovat ke zvýšení léčebného efektu, svépomocí nezajistíme. A to mi nejde o peníze!

Vybírat poplatky za děti je zločin! Někteří rodiče budou šetřit na vlastních dětech. A to prohlašuji jako pravičák.

MUDr Jiří Kilian 24.11.2007 17:43

Re: Re: Nemám rád petržel,

Píšete několik věcí, zkusím k nim něco pro Vás napsat.  Asymetrie postižení neznamená ještě hemiparesu, záleží ï na tom, jsou-li postiženy více horní nebo dolní končetiny. Extrémní ezrálost nese roisika jak z vývojové poruchy, tak z krvácení do motkových komor nebo do mozku, bývá spojena se sepsí a dalšími risiky. MUDr  Böhm se zabývá neurologickou problematikou celá desetiletí a DMO obzvláště. Jeho zkušenosti jsou velké. Stanice pro léčbu poruch hybnosti byla původně součástí dětského oddělení nemocnice Č. Těšín, pět let jsme tam pracoval jako zástupce primáře. Pak se osamostatnila, financování nejspíše vázlo a nyní bude i problém zajistit lékaře,  až kolega Böhm půjde do důlchodu. Asi by už sám od sebe i šel, ale snaží se udržet zařízení, jehož budování stálo spousty úsilí. Fysioterapeutických metod je spousta, jak je konečně i jmenujete, ale dají se ambulantně zajistit. Ony pobyty mívaly i další význam, totiž povšechného zhodnocení péče o handicapované dítě, to jest péče resortu zdravotnictví, školství a sociálních věcí. Také je nesmírně významná výměna zkušeností mezi rodiči v dnešní době, kdy koordinace této péče není dobře zajištěna.  Dva týdny je více než dostatečná doba ale sám jistě víte, že stanovit nějakou paušální dobu není možné, záleží vždy na řadě okolností, všetně např. oné terapie botulotoxinem.

Je věcí ideového přesvědčení, zda má vše spočívat na regulaci placením. Já jsem přesvědčen, že nastavení poplatků je špatné, Problém je, že způsobem, jaký užila autorka,  snižuje sílu argumentace věcné, jak jste sám dobře vycítil.  Nadto mám za arogantní, když termín pro poplatky je zákonem dán jako regulační a týká se dětí, resp. zdravotní péče jim poskytované.  myslím si, že vztah dítě-společnost má být nezrušiteolným a z toho plyne,  že společnost v rámci subsidiaritního systému je povinována lepšími přístupy, než právě předvádí tato vláda.  Bourat a rušit je snadné, ve věci specialisovaných zdravotnických zařízení to ale není nic moudrého.

Otec 24.11.2007 21:01

Re: Re: Re: Nemám rád petržel,

Děkuji za kvalifikované odpovědi. Přesto si myslím, že částečně přeceňujete ambulantní péči, tedy nedoceňujete úplně význam multiplikačního efektu intenzivní koncentované terapie, kterou nelze dělat mezi domácími povinnostmi, ale právě jen "internátním" způsobem.

Dětské centrum bylo zrušeno, ačkoliv primář Boehm za sebe našel náhradu. Mezi nejčastějšími argumenty právě byly ambulantní kapacity. Takže primář odešel a dnes má soukromou neurologickou ambulanci - spíše vyšetřovnu. O pacienty pečuje dál, ale bez toho nezbytného zázemí. Mohu posoudit, jaká je to škoda. A těžké případy tím trpí nejvíce, protože ještě těžší než hemiparéza je kvadruparéza (nevím, zda jsem ochrnutí všech končetin nazval správně), mnohdy ještě doprovázená i mentálním postižením.

Co nejlepší péče o postižené děti právě v ranném věku by se společnosti vyplatila dlouhodobě i finančně. Nehledě na to, že není lepšího důvodu pro solidaritu, než s dětmi, které přišly na svět s handicapem.

MUDr Jiří Kilian 25.11.2007 1:01

Re: Re: Re: Re: Nemám rád petržel,

víte, je tu podstatná jedna věc : nejde o hepimaresu, jak píše europoslankyně, ale o dítě s hemiparesou. Není dítě jako dítě a není DMO jako DMO a není zázemí dítěte jako zázemí dítěte.

Ambulantní péče je obecně protekována a já si myslím, že naprosto správně. To ale neznamená, že hospitalisace je zbytečná. Říci to, to by znamenalo jako říci, že důležitá u auta jsou kola, nikoli volant.  Kolega Böhm našel náhradu - resp. někoho na své místo.  Argumenty pro zrušení Centra byly trošku jiné, pokud vím  a pokud  měl jsem možnost sledovat. Zásadní je přístup zdravotních pojišťoven, ještě zásadnější je zouifalý systém zdravotní péče a jejího financování, který pořád někdo spravuje dílčími zásahy a tak i stále zhoršuje. Poplatky jsou také dílčím zásahem, který má redukovat spotřebu péče, jenže paušálně, bez ohledu na potřebu skutečnou a zneužívání, resp,. nadužívání. Doplatí na to jako vždy ti, kteří to nejvíce skutečně potřebují.  Sociální potilika státu je tragická, zdravotní ještě horší.  Už plno let.

Péče se vyplatí, už je spousta důkazů o tom, že i ekonomicky. Nemyslím si, že by financování péče o dítě mělo býát založeno na solidaritě, alůe jsem si jist, že na subsidiaritě-. A zejména je přitom třeba si uvědomit, jak je stát zavázán protekcí dítěte. Z toho závazku je povinován mnohem lepšími přístupy, než právě představuje.

jezevec 25.11.2007 11:31

Re: Re: Re: Re: Nemám rád petržel,

kdo nechá svoje děti chcípnout nebo zmrzačit, aby ušetřil třicet korun (nebo třicet tisíc, to je fuk) by zasloužil boží trest.

nemo 24.11.2007 7:40

Je to žena.

Plácání holubičky nebeské s příchutí hysterického estrogenu.  žvásty do ženského časopisu nebo feministickéo plátku.  štěky neukojené feny.