18.4.2024 | Svátek má Valérie


ZDRAVOTNICTVÍ: Buď zdráv, nebo zemři!

24.11.2007

Základní instinkt Jany Bobošíkové

Tak máme návod k použití našeho zdravotnictví. A hned je nám lépe. Máme to černé na bílém. Platit budou všichni a všude. Ještě nedávno nás ministr zdravotnictví Julínek a jeho spolupracovníci chlácholili pětitisícovým stropem ročních poplatků. Má to však háček. Nepočítají se do něj poplatky za pobyt v nemocnici, lázních i odborných rehabilitačních ústavech a dalších podobných zařízeních. Tak pro ilustraci jeden malý příklad. Přímo dětský. Hemiparéza. Částečné ochrnutí poloviny těla. Její lehčí formy nejsou v současné populaci dětí výjimkou.

Svou roli možná sehrálo i tažení proti císařským řezům v první polovině tohoto desetiletí. Nejen u nás, ale i jinde v Evropě se argumentovalo kromě jiného i příliš velkými náklady. Spontánní porod měl prioritu, a tak se sem tam stalo, že se dítě přidusilo a jeho mozek byl poškozen. Lehčí formy hemiparézy jsou řešitelné a při správné péči nezanechají viditelné stopy. Ovšem jen při nesmírné obětavosti matky, která musí s dítětem pravidelně cvičit a věnovat se mu. Nezbytné jsou pobyty v rehabilitačních centrech, a to dvakrát ročně po dobu až dvou měsíců. Takže 60 dnů po šedesáti korunách. Tedy 3 600 korun. Ale platí matka i dítě, takže jde o 7.200 korun. Dvakrát do roka je to tedy 14.400 korun. Jen na poplatcích za pobyt ve zmíněných zařízeních.

A k tomu od příštího roku radikálně pokrácená mateřská – právě tyto matky totiž musí zůstat s dítětem doma minimálně čtyři roky, takže budou mít nárok na tu nejnižší sazbu. Cynik by podotknul, že poplatky za pobyt během dvou ročních rehabilitačních cyklů matkám nehrozí, protože zdravotní pojišťovny jim v současné době dělají potíže i se zaplacením cyklu jednoho. A odborníci raději mlčí, aby je nepotkal podobný osud jako jejich špičkového kolegu profesora Pavla Klenera. Vzpírat se Julínkovu majestátu se nevyplácí.

Ministr nám spolu s představením svého návodu vzkázal, že ty skutečné reformy teprve přijdou. Půjdou-li naznačeným směrem, tak patrně opět přijde ke slovu osvědčený přírodní výběr – přežijí jen zdraví a silní. Omlouvám se všem, které jsem kdy přesvědčovala, aby volili ODS.

(Psáno pro deník Metro)

poslankyně Evropského parlamentu