23.6.2024 | Svátek má Zdeňka


Diskuse k článku

UDÁLOSTI: Německé hroby

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
cb 19.4.2006 8:40

Re: Osobně jsem toho názoru,

Kdo je v civilu, je prislusnik SS? Takze kver do ruky a vzhuru do ulic.

onlooker 19.4.2006 8:45

Re: Osobně jsem toho názoru,

voják v civilu = nechráněný ženevskou konvencí a úmluvami o zajatcích

cb 19.4.2006 9:10

Re: Re: Osobně jsem toho názoru,

civilista v civilu = civilista

Neverici Tomas 19.4.2006 12:34

Re: Re: Re: Osobně jsem toho názoru,

Zrejmy paradox....

Czert 19.4.2006 21:46

Re: Re: Re: Osobně jsem toho názoru,

ano, cili v pripade tech mrtvych nejde urcit, jestli to byl skutecny civil, nebo nacista (at uz z SS co okupacni spravy) co si chtel jen zachranit kejhak.

Andy 19.4.2006 8:46

Re: Osobně jsem toho názoru,

na pietní zacházení má právo každý mrtvý. Rozhodně by neměly být ty kosti nástrojem Doležalovy nenávisti, v německé armádě byla spousta mladých kluků, nahnaných do války. Svatí nebyli, ale slušně pohřbít si zaslouží.  Není to ale tak, že by nebyli od války pohřbeni, byli vykopáni a to nikoliv Čechy.  Takže nechť si je ti, co je vykopali, zase pohřbí, pokud už nemůžou, pohřbí je někdo jiný. Jen Doležal a spol. je budou vykopávat a vykopávat a mávat jimi jako zbraní .

Je to nechutné.

Šnek 19.4.2006 9:11

Re: Osobně jsem toho názoru,

že péče o německé mrtvé, ať už vojaky nebo civilisty, přísluší, včetně všech nákladů Němcum. Tak ať se starají.

honzak 19.4.2006 8:33

ošklivá myšlenka

k ošklivému článku. Co použít metodu Libčeves? Ve vhodném čase to borec zapálí, hasiči budou kontrolovat hoření a mtrvým kostem je jedno, zda shoří v ohni, nebo zetlejí v zemi.  A bude vymalováno.

ptakopysk 19.4.2006 8:46

odporné

a představte si, že by přišla povodeň a ten popel by odnesla do Němec...

bosek 19.4.2006 8:33

Něm. hroby

Pane Doležale, dobrý článek, ale ta strašná nenávist v tomhle národě a zřejmě i intuitivní pcit viny za poválečné události v pohraničí potřebuje víc než výměnu dvou generací. Nicméně vážím si Vaší statečnosti.

Andy 19.4.2006 8:35

strašná nenávist v tomhle národě

?

tenhle národ měl být evidentně vyhuben.

No, nevyšlo to. Snad příště.

nosál 19.4.2006 9:18

Re: Něm. hroby

Jdi do kajzlu! Vrahům s epláče na horbě a oběti prý jsou ksindl. nenuvist pěstuje německo tím, že je v podstatě stále prolezlé nacismem, jen dělá, že tomu tak není.

bosek 19.4.2006 10:49

Re: Re: Něm. hroby

Vám nemá smysl ani odpovídat, vy máte úplně jasno Je mi vás líto a vím jak budete reagovat..

ok 19.4.2006 10:04

Re: Něm. hroby

Bosku, nemate pravdu, Dolezal to prehani, je to klasicke "ostatne soudim, ze Kartago musi byt zniceno". Obzvlaste dnes to prehnal, nejak moc se rozohnil a neudrzel text pod kontrolou. Dnes je to opravdu prehlidka urazek a nenavisti.

Rozumni lide jsou statecni uplne jinak nez pan Dolezal.

bosek 19.4.2006 11:13

Re: Re: Něm. hroby

Statečnost je snad právě v tom, jak člověk hájí svůj názor proti mnohonásobné přesile a to snad p. Doležal dnes dokázal a pokud vím tak nejen dnes.Tolik nenávistných a fanatických příspěvků se opravdu jen tak nevidí.

Neverici Tomas 19.4.2006 12:38

Re: Re: Re: Něm. hroby

Tak to nejvic hrdinu najdeme v blazinci...

Procházka 19.4.2006 14:29

Re: Re: Re: Něm. hroby

1. Ty nenávistné a fanatické příspěvky jsou reakce na nenávistný a fanatický článek.

2. Jak poznáte statečnost od finanční zainteresovanosti?

Vlastimil 19.4.2006 8:22

Po válce nebyl často čas pečovat ani o hroby obětí nacismu,

natož aby se našel čas a hlavně chuť pečovat o hroby příslušníků německých ozbrojených sil.

Vyčítat české straně, že se neudržuje hroby německých vojáků padlých ve 2.světové válce, se mi proto zdá být dosti nepatřičné. Ta ostuda s bezprizorními ostatky německých vojáků je především ostudou německou. Oni ty ostatky nechali vykopat a uložit do nějaké haly v Ústí nad Labem - a Češi starejte se. Opravdu mi to připomíná situaci s vývozem odpadu z Německa do Čech.

Nepřekvapuje mne, že mezi ostatky vojáků se nacházejí i ostatky civilistů. Záleží na tom, co ten německý spolek nechal vykopat. Sudetoněmecké zdroje uvádějí poměrně značný počet svých civilistů zahynulých v důsledků bojových akcí na konci války. V chaosu na konci války už často nebyl čas na jejich důstojný pohřeb. Pan Doležal automaticky tvrdí, že tyto německé civilisty mají na svědomí Češi. Má  pro to nějaký důkaz? Muselo by se vědět, kde byly ostatky vykopány, zda je možná jejich identifikace atd. Až potom lze činit nějaké závěry.

Jinak je článek B. Doležala tendenční, jak je u tohoto autora už víceméně obvyklé.  

asd 19.4.2006 8:42

Re: Po válce nebyl často čas pečovat ani o hroby obětí nacismu,

Pan Doležal automaticky tvrdí, že tyto německé civilisty mají na svědomí Češi. Má  pro to nějaký důkaz?

Může pro to mít důkaz, jestliže německé civilisty zabíjel buď přímo sám, nebo jeho rodiče.

Czert 19.4.2006 21:52

Re: Re: Po válce nebyl často čas pečovat ani o hroby obětí nacismu,

No, jsou tu ale prece jenom jeste i zijici svedci, zapisy, dokumenty, fotografie... a z toho by slo dost veci rekonstuovat. Klidne by se mohlo dokazt, ze oni zastreleni "civilive" byly ve skutrecnosti Werwolfove, ci vojaci SS (ci jini nacisti) co se do civilnich satu jen obleki a civilove ve skutecnosti nebyly.

liberal shark 19.4.2006 8:10

obzvláště odporný

příklad reverzního šovinismu. Podle Doležala jsou Češi hnusná sběř a bestie, které je potřeba vyhladit z povrchu zemského. Navrhuji začít u něj osobně. Že jsou mezi mrtvými vojáci, civilisté a SS-mani ? Das ist Krieg, Herr Doleschal, das ist Krieg. Laskavě si vzpomeňte, kdo tu válku vyvolal, jak se v ní choval a jaké cíle sledoval. Nebyl to jen Hitler, jen SS, jen NSDAP, ale i "nevinní" němečtí civilisté, kteří vraždili a rabovali v roce 1938 v Sudetech a v roce 1939 v Polsku. O tom se tak nějak mlčí, že ...

Brňák 19.4.2006 8:05

Doležal se zase jednou ukojil

Docela se divím, že D. nezmínil zrušení "Benešových" dekretů (aniž by dokázal vysvětlit, co to vlastně konkrétně znamená). S minulostí se sice musíme vyrovnat, ale D. to silně komplikuje jednostrannou demagogií.

Aleš P. 19.4.2006 7:58

K článku

Panu Doležalovi jde zřejmě jen o šíření protičeských nálad.

Ostatky Němců měli dávno někde zakopat a ne skladovat.k čemu???

V Rusku je takových zakopaných ostatků pár milionů.A my tady s toho děláme cirkus.

Nevím čemu se pan Doležal diví ,že byli zabiti i civilisti to se ve válce běžně stává a v druhé světové docela v hojném měřítku.V Čechách bylo na konci války ohromné množství vojsk jak Německá Schroderova armáda (vesměs zbraně SS) tak ohromné hordy Rudé armády a navíc Američané. Z vyprávění starších vím,že ožralý rusové stříleli kdekoho nakonec i svoje. 

cb 19.4.2006 7:39

Dolezale

O Hlucine se jedna ne proto, ze to je dostatecne odlehle, ale proto, ze to tamnim lidem nevadi. Pujdou mezi sve.  Nabidla to tamni radnice, ne nejaci "bojovnici" z Prahy.

Petr Kohout 19.4.2006 7:26

Pozoruji, jak jeden lhář vypustil "a německých civilistů..." a ostatní lháři papouškují o překot.

zdůrazňuji: - jde o německé vojáky. A co se týká sporů o počtu obětí mezi ladmančaftem (tj. nástupnickou organizací nacistické strany) a historiky, pak u většiny ladmančaftem udávaných obětí se jaksi ukázalo, že je zabili Rusové (u stalingradu, když si docela mírumilovně chtěli prohlédnout město a při té příležitosti povraždit jeho obyvatele) nebo Němci (Židé většinou v dotaznících udávali národnost Německá)

Czert 19.4.2006 21:58

Re: Pozoruji, jak jeden lhář vypustil "a německých civilistů..." a ostatní lháři papouškují o překot.

Bavi se dva dojcove, kam by se meli jet podivat do zahranici. Starsi mu navrhne Rusko a rika - Tam je to skvele, tam si muzes vzit holku jakou chces, ta ti bez protestu da, muzes vstoupit do obchodu a sebrat si jidla a piti kolik chces a muzi, ti se div nepretrhnou , aby ti s cimkoliv pomohli. Tak mladsi nemec jede do ruska plny nadseni a vrati se domu do nemecka uplne zmlaceny a temer nahy. Ten starsi se ho pta ? Prosimte,cos tam vyvadel ? Presne to, co jsi mi poradil. Opravdu ? A s cim si tam jel ? S travel service. No jo, odpovi starsi, ja tam jel s wermachtem.

honzak 19.4.2006 7:18

to je dneska den!

Když čtu podobné plky, vždy vzpomenu na tátu (1922), kterému brigádnická práce při výrobě tanků v Linci a ubytování lázeňského typu tamtéž těžce podlomily zdraví.  Nedostal od soudruhů z NDR i NSR ani korunu a nějaký Doležal si na něj taky nevzpomněl.

Chtěl jsem pokračovat a sprostě ti vynadat. Neudělám to, jen se zeptám - kolik příbuzných vidělo popel svých blízkých, kteří vyletěli komínem v koncentračních táborech? Že bys o tom tématu něco sesmolil?

Andy 19.4.2006 7:11

no, dělám, co můžu

abych odpustila, a docela se mi to daří, ale pan Doležal mi to dost komplikuje, úplně svatá Jenovéfa tedy nejsem.  Škoda, pane Doležale, že lépe  nevolíte slova. Tady jste výjimečně ujel a důvodem evidentně není snaha po spravedlnosti.

Ale možná jen žertujete, jak se tu občas snaží někteří vysvětlovat svá neuvěřitelná slova.

S pozdravem za Kobylisy a za vlast...

jogurt 19.4.2006 6:43

zaostalost je relativní termín,

Někdy může zaostalý být vlastně první...Ale pan Doležal opět ukázal svou mladistvou zarputilost či přesněji drzost už v titulku.

erik 19.4.2006 6:40

autor

nejsem si jisty,co by se mnou udelalo,kdyby nekdo jen tak z legrace urizl memu decku hlavu a sel si s ni hrat fotbal.Mam na mysli moment,kdy bych videl zastup stejne odenych a mluvicich lidi,kteri toto udelali a mel bych tu moznost-otazka pro vas Dolezale-jste si jisty.co byste udelal?Osobne za nikoho ruku do ohne nedam-ale jinak,pokud se do te krize nedostanete,tak jsou to jen keci a vy to vite.Je mi vas a vasich soukmenovcu lito,nicmene zapomenout na to co udeli otci ,tete a strycovi bohuzel nemohu.Plkate tady svoje nesmysly stejne jako socani prosperitu a blahobyt naseho naroda/ovsem na ukor dalsich generaci/.Z vas i z nich je mi na nic.