23.6.2024 | Svátek má Zdeňka


Diskuse k článku

UDÁLOSTI: Německé hroby

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Čtenář 19.4.2006 14:38

Pan Doležal a jemu podobní "publicisté" de facto rozeštvávají obyvatelstvo EU,

takže machometáni to budou mít také díky vám, pane Doležale, s tím ovládnutím Evropy jednoduší. Už vidím, jak píšete oslavné články na proroka Mohameda, Bin Ládina aspol., oslavujete sebevražedné teroristy ... apod...

Honza 19.4.2006 14:26

Doležale, Doležale,

z tvého článku sálá blbost svitem teutonského řiťoleza. Z tvého článku je cítit ublíženost postiženého, což tě odšupuje za dělící čáru  MY/ONI. Tobě uniklo, že kecy o hodných Němcích jsou ta samá kravina, jako kecy o hodných komunistech.  Protože kdyby se to vzalo do důsledku, můžeš oprávněně namítat, že mnichovská dohoda byla v té době v platnosti, neboť ji německá strana neodvolala. Čechy byly tudíž stále součástí Říše a vlastně tu platí stále norimberské zákony. Blbe. Proto se vedou války, aby se jedné straně zavřela huba, když to jinak nejde. Pravdou se pak stane to, co tvrdí vítěz. Tak to bude napořád. Líbit se ti to může, nebo nemusí. Z toho, jak okvákáváš, že nebozí němci, někteří,  byli po válce zlikvidováni nasranými přeživšími, jasně ukazuje tvou pozici pevně zasazenou na německé straně. Němci na českém území měli být po válce souzeni za velezradu a měli být popraveni a ne odsunuti.  Nazdar

Čtenář 19.4.2006 14:33

Re: Doležale, Doležale,

"Němci na českém území měli být po válce souzeni za velezradu.. " Formálně máte naprostou pravdu! Já pořád říkám, že ti sudeťáci by měli Benešovi stavět pomníky a líbat ručičky!

ptakopysk 19.4.2006 14:58

Re: Re: Doležale, Doležale,

ještě jste zapomněl na těch padesát let budování socialismu, kterému se ti hajzlíci díky Benešovi vyhnuli!

Kolt 19.4.2006 15:21

Re: Re: Doležale, Doležale,

Jojo. Za velezradu meli vsichni Nemci viset. Stejne jako Cesi za rok 1918. Byl by tady bozskej klid.

ptakopysk 19.4.2006 15:29

Re: Re: Re: Doležale, Doležale,

proč myslíte že Češi měli viset? Kvůli tomu, že tu nějakejch usmolenejch třista let šéfovali rakušáci????

Kolt 19.4.2006 15:39

Re: Re: Re: Re: Doležale, Doležale,

Za vlastizradu/velezradu. Cesi prijali obcanstvi statu, pod ktery zacal v roce 1918 jejich domov spadat. Vetsina z nich to dokonce privitala.

Totez v bledemodrem udelali S. Nemci v roce 1938 a v diskuzich je to casto oznacovano za velezradu, tak uplatnuji stejnou logiku na rok 1918.

Jiste je tam mnoho rozdilu. Treba ten, ze Cesi zradili celkem liberalni monarchii, ktera ale neuspokojovala jejich narodnostni pozadavky. A to ve prospech liberalni a demokraticke republiky. Zatimco S. Nemci zradili liberalni a demokratickou republiku, ktera ale neuspokojovala jejich narodnostni pozadavky ve prospech autorativni/totalitni republiky. To je ale pro fakt vlastizrady irelevantni.

Mirek F. 19.4.2006 15:53

Re: Re: Re: Re: Re: Doležale, Doležale,

Ale, ale. České království - včetně oblastí obývaných českými Němci, které ovšem žádnou zvláštní správní jednotku netvořily - vstoupilo do habsburské monarchie jako celek, jako celek z ní zase vystoupilo. Kdežto čeští Němci  přišli na české území na pozvání českých králů, měli volbu být loajálními občany anebo se odstěhovat zpátky, nikoliv ale utrhnout kus území.

Kolt 19.4.2006 16:01

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Doležale, Doležale,

Vidite, to jsem nevedel, ze kdyz odtrhnete od statu kus uzemi, ktere nekdy samostatne existovalo, tak je to v poradku, ale kdyz odtrhnete kus uzemi, ktery nikdy samostatne neexistoval, tak je to vlastizrada.

Takze problem S. Nemcu byla vlastne v tom, ze nanasli pro svuj cin historickou interpretaci. Kdyby nekdy existovalo samostatne uzemi Nemcu v Ceskych zemich, tak uz by to vlastizrada nebyla a lide by v diskuzi nepsali, ze odsun bylo vlastne milosrdenstvi, abysme je nemuseli zabijet?

Jenom, jestli si ted nejaky Hans a Jurgen na nemeckem neviditelnem psu nepisi, ze S. Nemci jenom vratili cast uzemi Nemecke treti risi (pokracovatelce Rimske rise naroda nemeckeho), cast uzemi, ktera Risi od nepameti patrila. Ono odvolavat se na stovky let starou historii je velmi osemetne, kazdy si tam najde co chce.

Mirek F. 19.4.2006 16:17

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Doležale, Doležale,

Jestliže dobrovolně vstoupíte do nějakého svazku, ať už je to manželstvví, NATO, EU, OSN , máte právo i  vystoupit. 

S tou Říší Římskou se jedná o poměrně oblíbený omyl. Česká republika i německý stát jsou rovnocennými nástupci, neboť Svatá říše... se skládala z poměrně volného svazku státních útvarů, jedním z nich byly i české země, které opět vstupovaly do Svaté Říše....jako celek. V žádném případě si z tohoto titulu Německo nemůže nárokovat  část českého území.

Kolt 19.4.2006 16:41

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Doležale, Doležale,

Ted vubec vam nerozumim o cem mluvite, kdyz pisete o dobrovolnosti vstupu. Proste v roce 1918 se nehralo na zadne vstupy a vystupy, ale na sebeurceni narodu. Tedy nekterych.

Prave to je ten vtip, ze v daleke historii si vylovite cokoliv. Nekdo by klidne mohl tvrdit, ze Bismarckem sjednocene Nemecko (svazek vetsiny statu, ktere byly clenem Rimske rise ...) je nastupcem te Rimske rise a mohl by tak obhajovat pripojeni dalsich zemi, ktere kdy byly soucasti Rise.

Ja netvrdim, imaginarni Hans a Jurgen narokuji cast ceskeho uzemi, jenom rikam, ze tim mohou sve pozadavky podpirat. Pochopitelne narokovat cokoliv na zaklade daleke historie je pitomost. Narokuje se na zaklade aktualni pozice a historii se to podpira. A jak pisi porad dokola, podeprit lze cokoliv, treba dnesni odtrzeni casti CR a casti SR a casti Rakouska za ucelem obnoveni Velke Moravy. Coz by podle vas zrejme vlastizrada nebyla, kdyz uz tento statni utvar jednou existoval.

Neverici Tomas 19.4.2006 19:13

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Doležale, Doležale,

Zjistete si KDY se v Rakousku slavi zalozeni republiky!!!Budete prekvapen....

Kolt 19.4.2006 19:21

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Doležale, Doležale,

Asi 14 dni po nas, nijak zvlast prekvapen nejsem. Muzete to trochu rozvest proc mi to pisete? Hodlate zpochybnovat, ze Cesi meli znacny podil na rozbiti R-U?

Mirek F. 19.4.2006 20:11

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Doležale, Doležale,

Začnu od konce, různých útvarů už vzniklo či zaniklo v hidtorii spousta, jde o to, že České království existuje kontinuelně už tisíc let. Nebylo zrušeno, takže má právo na své hranice.

I z hlediska sebeurčení národů je vznikˇrepubliky oprávněný, protože bez pohraničních území je zbytek státu neživotaschopnou troskou. I z vámi prezentovaného pohledu má přednost právo na sebeurčení sedmi milionů (Češi) před miliony třemi (čeští Němci).

Svazek Svaté říše..... byl založen na souhlasu jeho členů, pokud se některému v něm nelíbilo, mohl ho opustit a přimět k opětnému vstulu mohla jen hrubá síla. Ale co je ještě důležitější, žádný člen Svaté Říše.... neměl nijaké právo odtrhávat kus území jiného člena.

Kolt 19.4.2006 21:31

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Doležale, Doležale,

A kdo rozhoduje o tom, ktery stat existuje dostatecne kontinualne a kolik milionu obyvatel musi byt prevaha, aby bylo po nasem?

A jak vam tam zapada, ze jsme Uhram utrhli kus jejich uzemi, ktery nam nikdy nepatril a ktery tisic let patri jim? Takze to vlastizrada byla?

Mirek F. 19.4.2006 22:28

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Doležale, Doležale,

-stačí, že kontinuelně existuje

- prostá početní

V případě Slovenska - Slováci neobsadili území už existujícího maďarského státu a - co je ještě důležitější - likviduje-li majorita cíleně minoritě její nejzákladnější kulturní práva,  mají postižení právo se bránit. Tak se stalo v případě Slovenska stojícího v roce 1918krátce před úmyslným pomaďarštěním. Něco takového českým Němcům nehrozilo ani náhodou.

Kolt 19.4.2006 22:36

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Doležale, Doležale,

A cesky stat kontinualne existoval? Vzdyt byl soucasti Rakouska. Nebo byste bral, ze kdyz tisic let existovala nejaka kontinualita Moravy (po vetsinu casu jako markabstvi), tak by se tedy mohla obnovit ta Velka Morava?

A s tou pocetni prevahou tomu mam rozumet jak? Jako ze kdyz v R-U bylo vic Nemcu nez Cechu (i kdyz zalezi na statistikach), tak jsme meli drzet hubu a krok a nemeli jsme pravo R-U rozbit?

Takze kdyz vam nekdo bere vase zakladni prava, tak muzete odtrhnout od nejakeho uzemi kus a pripojit ho k zemi jine, kde vas budou respektovat lepe? Nehodlam srovnavat narodnostni prava Slovaku v Uhrach a Nemcu v CSR, jenom se divim, protoze zatim to vypadalo, ze odtrhavat kus historickeho uzemi se nesmi nikdy.

Czert 20.4.2006 11:43

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Doležale, Doležale,

Kdyz jste u trhani uzemi - to se trhalo (nebo obsazovalo cele) VZDY kdyz se VYHRALA valka a trhla strana vitezna.

Takze, jde o to, co pavazujete za rozhodujici, jestli se vam libi obsadit cele uzemi misto jen kusu, nebo berete za rozhoduji vitezstvi. Dojcove kdyz vyhrali F-N v 1971, tak si taky utrhli kus francie. Madari prvni svetovou prohrali a cesi vyhraly, tak si madari nemaji pravo na cokoliv stezovat.

Navic, dulezita jsou i prava, - cesi meli za R-U mensi prava nez nemci, sudetaci za CSR meli stejna jako cesi.

Kolt 20.4.2006 12:41

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Doležale, Doležale,

No tak v tom, ze vitez si vezme co chce se jiste shodneme. Akorat mi porad neni jasny ten zasadni rozdil. Je to valka? Kdyz nekdo rozbije svuj stat behem valky, nebo tesne po ni, tak je to OK, ale kdyz ho nekdo rozbije bez valky, tak je to vlastizrada?

S temi pravy bych byl hodne opatrny. Uz jsem to tady psal jinde. V nekterych ohledech na tom byli Nemci v CSR hure nez Cesi v R-U.

Czert 20.4.2006 18:32

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Doležale, Doležale,

ja a s jakymi pravy ? Myslite ty 2 ? Na nejake jsem vam odpovedel jinde. No a nedelejte si iluze, kdyby R-U vyhralo valku, tak legionare (pokud by je chytli) by bud popravili, nebo poslali hooodne dlouho do basy.

Ale vezmete si rok 1993 - rozdeleni CSFR na CR a SF - úproc to co udelali slovaci nikdo nepovazuje za vlastizradu ci neco podobneho ? Jde dokonce rict, ze rozdeleni obema narodum jen prospelo - jejich vztahy se zlepsili.

Ale neco podobneho o sudetacich ric nejde. 

Mirek F. 20.4.2006 22:01

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Doležale, Doležale,

Ano, český stát kontinualně existoval, i když jistou dobu jako součást habsburské monarchie. S útvary na území dnešního Rakouska byl minimálně rovnocenný, neexistoval nějaký koloniální vztah  Už na začátku jsem psal, že český stát vstoupil do Rakouska jako celek, jako celek měl právo i vystoupit, o tom rozhoduje většinové přání obyvatelstva. První větu vačeho posledního odstavce potvrzuji:-) 

Mirek F. 19.4.2006 20:15

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Doležale, Doležale,

A ještě jednu poznámku, rozhodně si nemyslím, že by Sudeťáci měli po válce kolektivně viset. Stačilo, že chtěli do Německa, šli do Německa, čest antifašistům a zároveň ostuda pro Čechy, že ne vždy dokázali respektovat nepříliš četné odpůrce Hitlera. Teď mi šlo jen o srovnání vztahu  - vznik ČSR - odtržení Sudet.  

Kolt 19.4.2006 21:39

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Doležale, Doležale,

No jak pisu vyse, rozbiti R-U a rozbiti CSR ma mnoho podobnych a mnoho zcela rozdilnych veci. Pripada mi hloupe chtit masove popravovat obyvatelstvo za vlastizradu, protoze ta nase vlastizrada ze sice lisi mnoha okolnostmi, ale v zakladnich rysech je uplne stejna. Jestli vam slo ciste o ty rozdily, tak jsme tady nemuseli tak dlouho diskutovat.

Czert 19.4.2006 20:34

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Doležale, Doležale,

Proste v roce 1918 se nehralo na zadne vstupy a vystupy, ale na sebeurceni narodu. Tedy nekterych- prosim od kdy (a kdy) se brali sudetacio jako narod a ne jako narodnostni mensinu.

Kolt 19.4.2006 21:35

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Doležale, Doležale,

Sudetaci byli Nemci. A to je narod. Narodnostni mensina se tato skupina stala az s rozpadem R-U a vznikem CSR. A netusim proc resite tuhle drobne jizlivou poznamkou, kterou jsem chtel vyjadrit, ze pod rouskou sebeurceni narodu vznikly nove "zalare narodu", kam CSR ovsem nepocitam.

Czert 20.4.2006 11:46

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Doležale, Doležale,

Sudetaci byli Nemci. A to je narod. - jiste ? Tak proc risti nemci celou dobu )nejen po 38) hledeli na sudetaky jako na menecene nemce - a to doslova. 

Kolt 20.4.2006 12:45

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Doležale, Doležale,

A jak to proboha souvisi s tim o cem se tady bavime? A kam rozvijenim tohoto tematu mirite? Rissti Nemci se stejne menecene (i kdyz ne tolik) divali i na rakouske Nemce. Znamena to, ze to jako nebyli Nemci (nebo ze to nebyli Rakusani, jak si pozdeji zacali rikat)?

Muzete psat neco k tematu a ne se placat v takovychto nesmyslech?

Czert 20.4.2006 18:38

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Doležale, Doležale,

Dobre, vezmeme rakusany - jsou to podle vas rakusani nebo nemci ? A tim vztahem mezi sudataky a rn jsem miril k tomu, ze je rn jako nemce nebrali- nebo ne prave.  No a kdyz to byly tak uzasni nemci,  proc se neodstehovali do rajchu  ? Proc chteli i s uzemim, ktere jim nikdy nepatrilo ?  

Czert 19.4.2006 20:29

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Doležale, Doležale,

vlastizrada neni vytvorit vlastni uzemi, vlastizrada je vrazit svoje spoluobcany a spolupracovat s cizim statem na rozbiti statu jehoz jsi obcanem - tak jak to sudetaci v 38 predvadeli.

To cesi v 1918 nedelali - ani 1, ani 2.

Kolt 19.4.2006 21:42

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Doležale, Doležale,

Takze kdyby Cesi a Slovaci vrazdili svoje spoluobcany (treba v legiich) a jejich predstavitele spolupracovali s cizim statem (treba GB, FR) na rozbiti vlastniho, tak by to vlastizrada byla? :-))) No to jste mi to tedy vysvetlil. :-)