23.6.2024 | Svátek má Zdeňka


Diskuse k článku

UDÁLOSTI: Německé hroby

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Buvol 19.4.2006 11:15

Re: opět nehorazné

Máte pravdu! Při tom je nad Slunce jasné, že v roce 1989 nebo naposledy v roce 1993, kdyby tady ti sudeťáci ještě byli, by nejspíš došlo k podobným událostem jako v té době na Balkáně a možná bychom si i "užili radostí" Havlova humanitárního bombardování ....

Jura Jurax 19.4.2006 15:13

Re: Re: opět nehorazné

Naprostý souhlas!!!

jogín 19.4.2006 12:05

Re: opět nehorazné

Ne ještě, už zase.

Horolezec-29 19.4.2006 10:58

Není pan Doležal SLABODUCHÝ?

A´t jsou němečtí vojáci pochováni  tam, kde padli. Ale o jedno prosím: hlavně žádné pomníky typu: "ZDE PADLO HRDINNOU SMRTÍ 150 NĚMECKÝCH VOJÁKŮ" Tak to fakt NE!

Každopádně když je pan Doležal tak chytrý, mohl by zodpovědět otázku, proč  důstojné pohřbení NECHCE zaplatit Německá vláda, když nemá peníze výše uvedený spolek.

Pane Doležale, PROČ? Já vám hned odpovím: jestli se dosud my štítíme nacistů, tak podobně se nacistů štítí dnešní Německo. Ale to jste ve svém účelově psaném  a informačně NEVYVÁŽENÉM článku opomněl poznamenat. Chápu, prostě se vám to nehodilo do krámu... :-/

Buvol 19.4.2006 10:40

Ten Doležal je opravdu tragikomická figurka.....

Poslední dobou je posr*nej z islamistů a nechápe, že v minulém století něco podobného byli Němci... Předpokládám, že po zařazení  na výplatní pásku nějakého islámského landsmanšaftu, by byl schopen o nich psát ve stylu těch "německých hrobů" ....

Antonín Hrbek 19.4.2006 10:35

Byla přece možnost

u  hromadných hrobů ponechat po identifikaci ostatky na původním místě a dát tm pomníček. Nebo naleznout místo pro centrální hromadný hrob a tam dát pomník se jmény. Individuální pohřbívání bylo navrženo proto, že je to vetší kšeft. Primární vinu má tedy německý spolek. Pokud jde o směs esesáků, vojáků a civilistů, tak tam leží tak, jak asi zanikli. Nevím jak pan Doležal odliší "civilistu" od Werwolfa, kterých také nebylo málo.

Úcta ke všem ostatkům lidí je namístě, nesmí se však přehánět. Po válce je již přes šedesát let a nebožtíci ležící z té doby na našich hřbitovech jsou, pokud za ně někdo neplatí, již dávno zlikvidováni. Pokud byla skutečně provedena identifikace, tak by se o uložení ostatků měli postarat především příbuzní a ne nějaký militaristický spolek.

Stejně bychom se však měli zastydět nad tím, jak my pečujeme o ostatky těch, kteří položili život za naši svobodu.

Czert 19.4.2006 21:02

Re: Byla přece možnost

Presne, je hanbou naseho naroda, ze ve stejnem masovem hrobe vedle sebe lezi Gabcik, Kubis a nacisticti zlocinci.

včelař 19.4.2006 9:57

Celý život byl morální autoritou

pro mne můj děda. Bojoval za první války a zažil i vystěhování z pohraničí. Ani s dětmi nemohli dojíst polévku. Vzhledem k tomu, co i nadále prožil, měl tzv. "morální právo" nenávidět Němce. Přesto i on rozlišoval "Sudeťáky" - vždyť s nimi žil dlouhá léta. Říkal:"Pokud někdo chce řešit odsun, ať se zeptá mě. Znám jak ty v bílejch podkolenkách, tak ty, kteří na noc dávali do sednice jehně, aby jim nechcíplo. Ti druzí válku nezavinili." Jenže se ho nikdo nezeptal. Nastoupila jiná banda lidí, kteří většinou měli kulový a zjistili, že takhle mohou přijít k majetku. Náležitý póvl pak "zpestřil" odsun krutostí. A v tom je ten problém. Nemáme čisté svědomí ani my a tak se využívá všeho možného k očištění. O vině Německa není pochyb. Ale my nejsme schopni překročit vlastní stín, proto i na této debatě se mudruje, zda mezi ostatky nejsou SS-mani z Ukrajiny.

Tím, že jsem svého času volil kandidáty Národní fronty, nepřihlásil jsem se k bolševickým rabiátům, ale ta pachuť dodnes ve mně zůstává. A chápu, že stejný pocit musí mít ten nejobyčejnější Sudeťák, který volil Henleina. Mám právo ho za to odsuzovat? Já jsem také dával hlas partaji, která připravovala třetí svět. válku.

S těmi ostatky - bylo by nejlepší je pietně uložit, dát tam kámen s nějakým nápisem a věc vyřídit tímto způsobem. Bude to stát méně než požaduje pí Chadimová (to pro ekonomy), lidské kosti se nebudou povalovat po skladech (to pro bojovníky proti duchům) a zachováme se jako lidé (to pro mne).

Mirek F. 19.4.2006 10:23

Re: Celý život byl morální autoritou

V rudých "volbách" se jiná kandidátka než Národní Fronty jaksi nevyskytovala,kdežto sudetští Němci na výběr měli. 

Myslím, že žádný rozumný člověk nebude nic namítat proti slušnému pohřbení německých vojáků. Jde o to, kdo z toho chce dělat politikum. Jednak komunisté, druhak lidé jako autor článku, přestože okolnosti, za jakých byly ostatky vykopány a uskladněny, jsou dostatečně známy, i zde je připomnělo několik komentátorů.

včelař 19.4.2006 10:30

Re: Re: Celý život byl morální autoritou

To je sice pravda, ale v tomto čase nemá význam řešit ani to.

bosek 19.4.2006 11:36

Re: Celý život byl morální autoritou

Pane Váš příspěvek se mi líbil protože moji prarodiče i rodiče prožili to samé, navíc zpestřené totálním nasazením mé matky v Říši. Poválečné události zejména z Ústí n/L kam se po válce vrátili znám z vyprávění a stejně jako Vás mne v národním cítění nikterak nepovznášejí,  To co se dělo nejen v Ústí n/l, ale v Postoloprtech a v některých vesnicích při vyhánění Němců je práce    pro historiky  a těžko se celou pravdu někdy vůbec dozvíme. Není to totiž v našem národním zájmu.

ok 19.4.2006 12:48

Re: Re: Celý život byl morální autoritou

Oni sudetaci vsechny pripady peclive dokumentuji za nas, s patricnym pripeprenim. Takze pokud nedokumentujeme my, zustane tu na veky veku jen ta sudetacka varianta, dostupna celosvetove na Internetu v relativne svetovem jazyce nemcine. Dobry duvod mit na netu i ceskou variantu zpracovanou ceskymi historiky prelozenou do anglictiny.

Czert 19.4.2006 21:08

Re: Re: Re: Celý život byl morální autoritou

myslim, ze v ramci objektivity by bylo nejlepsi kdyby jsme my cesi psali o nemckych zlocinech nejen z konce valky, ale i za protektoratu - hlavne na net.  

ok 19.4.2006 9:53

Hlucin je vhodne misto

Hlucin je vhodne misto - tam ten hrbitov mistni ohlidaji, vedi moc dobre, jak to tenkrat bylo. Je prekvapujici, ze si to pan Dolezal neuvedomuje. Pokud je pro Dolezala Hlucin bezvyznamny zapadakov, asi nic nevi o historii te oblasti. Hlucin je zdaleka nejrozumnejsi varianta, je v tom velka davka respektu k tem padlym.

Pane Dolezale, muj otec videl na vlastni oci, jak skupinu nemeckych civilistu vedenych oraganizovane Cechy do sberneho tabora postrileli Vlasovci, ne Cesi. Proste se jen zeptali ceskych straznych "to jsou Nemci?" Kdyz Cesi odpovedeli "ano, jsou to Nemci", Vlasovci je na miste postrileli. A ti Nemci byli relativne "dobri" obycejni mistni Nemci, zadni nacisticti potentati.

Jinak k te pretrvavajici nenavisti - Nemci maji celou radu moznosti, jak podat pratelskou ruku - treba zrusit zakaz prace novych clenu EU v Nemecku, dostavet dalnici Norimberk-Plzen, a pani Merkelova by priste uz mohla vedet, ze Cesi rikaji "dobry den" a ne "dzien dobry". Jsou to malickosti, ale napovidaji hodne o vztahu Nemcu k jejich vychodnim sousedum.

hans hase 19.4.2006 9:51

Asi uz na to upozornovali jini, ale

ti esesaci, vojaci i civilisti uz jednou pochovani byli! Pochovani stejne, jako drtiva vetsina evropskych mrtvych te doby.

Volksbund si jejich ostatky na vlastni zadost povyhrabaval s tim, ze je zahrabe dustojneji. Na coz se nakonec vykaslal. Pane Dolezalova poznamka o zvlastnim druhu nemeckeho odpadu z tohoto pohledu neni az tak uplne od veci.

Delat z teto veskrze nemecke kauzy kauzu ceskeho vyporadani se (ci nevyporadani se) s druhou svetovou valkou je mozno ze dvou notoricky znamych duvodu.

Pac a pusu

Standa 19.4.2006 9:48

!!!

Jak to, pane Doležale, myslíte - "různí Bojovníci za svobodu"???

Nazýváte tak příslušníky našeho domácího odboje a vojáky naší zahraniční armády???

bosek 19.4.2006 11:49

Re: !!!

Ne , to myslí ty, kteří celou válku seděli doma čile pracovali pro Říši, popřípadě zajišťovali pravidelný přísun špoluobčanů do koncentračních táborů a ihned po válce ( popř. v pražském povstání) si opatřili potvrzení o domácím odboji a s páskou RG a vybaveni dostatečně špatným svědomím vyrazili do pohraničí. Tam pak dokazovali svoji" statečnost "  terorizováním nejen  původních obyvatel, ale mnohdy i slušných Čechů, tak to jen tak navysvětlenou, když jste to v článku nepochopil.

standa 19.4.2006 12:02

Re: Re: !!!

Hm, takhle bych to mooožnááá pochopil, kdyby ten chytrák nenapsal bojovníky s velkým B na začátku.  Pak je to dost jednoznačný odkaz na Svaz bojovníků za svobodu....>-

Renata T. 19.4.2006 15:52

Re: Re: !!!

Bosku, za doby květnového povstání v Praze vyvlekli nadlidé z krytu schované ženy, děti a další schované lidi a poté, co je jako živý štít použili pro průjezd tanku, do jednoho je zastřelili. Tolik k Vaší zmínce v závorce. Jste asi příliš mladý, aby Vám ta hrůza ještě něco říkala. Jděte si postát ke zdi hřbitova na Zelené lišce - nebo lépe klekněte na kolena před obětmi, o jejichž dosahu nemáte tušení. Zažila jsem to a garantuji Vám - ta hrůza se nedá zapomenout.

Czert 19.4.2006 21:24

Re: Re: !!!

ano, byly kolabornti kteri se pak po valce chovali znacne ohavne vuci nemcum, ale hazet skutecne odbojare k tem, co si na ne jen hrali je urazejici vuci tem skutecnym.

A jiste, to co se delo sudetakum po konci valky je spatne, ale pochpoitelne kdyz se podivate na to co tu oni predeslych 7 let vyvadeli.

BUBI 19.4.2006 9:39

Výzva

p.Doležal

Buďte seriozní.Napište, jak se starají Němci o hroby ,Statisíců civilistů a na to vemte jed z

masakrovaných Němci !!,zajatců i vlastnich občanů.Coventrizovat ,začali  Němci i jiné lumpárny.

navsteva 19.4.2006 9:36

A o tom, kam by mohla vest

nemecka preciznost a snaha po poradku ani nemluve. Je lepsi hromada anonymnich kosti kdesi ve skladu, nez hrbitov, kde by se snad nemci pokusili identifikovat jednotlive mrtve a zejmena jejich osudy. Zvlaste v pripade, kdyz by se ukazalo, ze se jedna o zavrazdene civilisty, zajatce, invalidy a zranene. Opet by se narazilo na problem moralky a cti tohoto zparchantleho pronaroda, ketry jeste 30. dubna hromadne heiloval na triznach za zemreleho A.H. a pak se jal ukojit svoje pudy masakrovanim nevinnych.

Buvol 19.4.2006 10:17

Re: A o tom, kam by mohla vest

Ano máte pravdu, že ještě pořád narážíme na problem moralky a cti tohoto zparchantleho německého pronároda, který ani dnes nenechává v klidu spát své mrtvé, nechává je vyhrabávat, hraje s nimi neuvěřitelně odporné hrátky a dělá z nich politikum.... ale jenom někde. Proč nejdou taky hrabat do Ruska?! Tam těch jejich vojclů leží milióny ....

ok 19.4.2006 11:20

Re: Re: A o tom, kam by mohla vest

Ale oni hrabou i v Rusku. A obhajuji to tim, ze v Rusku se vykopavaji vojenske relikvie na kseft.

Buvol 19.4.2006 12:16

Re: Re: Re: A o tom, kam by mohla vest

To ovšem není nic oficiálního ...

Jirka 19.4.2006 10:29

Re: A o tom, kam by mohla vest

Milá návštěvo. A kdo ty kosti do skladu dal. Oni precizní Němci, kterým došli peníze...

Stredocech 19.4.2006 14:18

Pane, Vy jste vůl, 30.4. 1945 už nikdo žádná shromáždění

nesvolával. Nicméně, někteří Němci vraždili i po válce (Werwolfové). Ty, pokud byli chyceni bez pardonu stříleli i Američané. A nezapomeňte, že roku 1945 tady byla Rudá armáda a Rusové měli s Němci nevyrovnané účty. Nepochybuji o tom, že někteří Němci byli opravdu zavražděni Čechy ale v důsledku předchozích událostí se tomu nedalo zabránit. Není možné vládnout sem let stále vzrůstajícím terorem a poté očekávat zacházení podle mezinárodních konvencí. Mimochodem, víte co se roku 1944 dělo ve Francii?

navsteva 19.4.2006 9:29

Opravdu se bolsevizovane mysleni rudych vitezu nad fasistickym zlem

nedari vymytit z hlav slovanskych psu.

Je opravdu s podivem, ze v zemich o kterych se vetsinou mluvi jako o civilizovanych jsou z prostredku statu, obci a dobrovolnickyych sdruzeni udrzovany hroby nemeckych padlych v Nizozemi, Belgii, Francii, Dansku, Norsku, Italii, Recku a obdobne hroby padlych spojeneckych vojaku tamtez vcetne Nemecka.

Co je jeste podivnejsi ze u nas jsou ze statnich penez ci obecnich prostredku udrzovany hroby tech co nasi zem osvobozovali. Ovsem stat jiz dava ruce pryc od dustojneho spocinuti tech co padli na te nespravne strane barikady. Proste dela ze nic nevidi a ze je to problem tech mrtvych a jakehosi spolku.

Jaroslav 19.4.2006 13:13

Re: Opravdu se bolsevizovane mysleni rudych vitezu nad fasistickym zlem

Ono to není ani tak s "podivem", protože ty vámi jmenované země měly většinou daleko menší  ztráty  než ony vámi pomlouvané slovanské země a s tím Řeckem nemáte pravdu, protože v pamětnících tam je obrovská nenávist vůči Němcům a jejich zvěrstvům.

Slované byli svými ztrátami nejvíce zasaženým etnikem, ještě více zasaženým, než Židé a tak se není co divit jejich nenávisti a vzpomínce na mrtvé oproti např. Dánům žijícím za okupace v relativní pohodě. Nechápu, proč bych měl odpouštět vojákům, kteří mi umučili příbuzné. Co s tím má proboha co dělat nějaký "bolševismus", který nastal u nás až po této strašlivé genocidě? Vaše myšlení je těžko pochopitelné.

Jana 19.4.2006 16:40

Re: Re: Opravdu se bolsevizovane mysleni rudych vitezu nad fasistickym zlem

Na Korfu nás varovali, až ani nezkoušíme promluvit německy, jinak nám všechno napálí se stoprocentní přirážkou - pokud se ovšem s námi budou vůbec bavit.