17.6.2024 | Svátek má Adolf


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Lukas B. 16.6.2009 12:17

motivace přes dph

sváří se ve mě tva pocity: 1. úcta k soukromému majetku a právu dělat si s majetkem co uznám za vhodné a 2. touha po tom, abych na rodinném výletě mohl při dešti zapadnout do hospody se slušnou šancí, že mi nebude vyuzena dceruška smradem laciných cigaret.

se divím, že nejde to, co funguje (fungovalo?) na slovensku: hospoda musí mít aspoň jednu nekuřáckou místnost. je-li hospoda jednoprostorová, potom nechť je nekuřácká.

nebo třeba jiná cesta, daňově motivační:  rozdílná sazba dph pro kuřácká a nekuřácká zařízení a zákaz vstupu neplnoletých do kuřáckých prostor.

Mirek F. 16.6.2009 12:39

Re: motivace přes dph

Upřímně řečeno, rozhodnutí o výletu je vaše soukromá záležitost, kterou jste s majitelem hospody nekonzultoval. Ledaže by majiteli na provoz přispěl stát za podmínky, že v případě potřeby poskytne hospodský přístřeší típnouce přitom všechny cigarety hostů.  

Lukas B. 16.6.2009 12:42

Re: motivace přes dph

napsal jste to samé co já jsem dodal. stát přeci daňově ulevuje na hospodské jídlo, ne?

Lukas B. 16.6.2009 12:41

Re: motivace přes dph

ještě doplnění: v ideálním světě by to fungovalo takhle: ve městě chodím sám nebo s dětmi do zařízení nekuřáckých, kuřáci si chodí do svých jedových chýší a nikdo nikomu nepřekáží. když na výletě kupříkladu kokořínskem přijde slejvák a zapadneme s promoklými dětmi do širokodaleko jediné hospody, shodou okolností kuřácké, tak kuřáci zhasnou žvára, pingl rychle vyvětrá, nahlas poděkujeme, a hned po dešti šlapeme dál, kuřáci znovu zapalují. ale to je v ideálním světě, tam taky neexistuje problém s nesběrači psích hromádek.

tazatel 16.6.2009 12:48

Re: motivace přes dph

vynikající nekuřácká restaurace je v Praze na Kulaťáku (v Domě armádý, či jak se to teď jmenuje), ceny mají přitom nižší než v zakouřených knajpách, kvalita jídel je také neporovanatelná. Dokonce tam i neopruzují s televizí (kterou jinak naši sportumilovní strejcové k pivu a cigáru vužadují)

Tino 16.6.2009 11:50

Stát máme sami pro sebe, ať nám do toho nekecají

Já bych se selským rozumem šel ještě dál. U nás se kupříkladu nedrží ve většině Zákoníky Práce a tak by se mohlo konečně vyhlásit, že kdo chce, ať drží zákoník a kdo ne, ať to dá na vědomí na vrata své firmy. Aby totiž každý dopředu věděl, jestli jako zaměstnanec má šanci pracovat jako v EU.

Nelze přece postihovat kdejakou drobnost ze zákonů vyplývající a tak bude nejlépe to nechat na lidech. Když se jim něco nehodí, tak ať to nedělají. Nač vydávat zákony, které se stejně obcházejí a nedodržují.

Vystačíme si s cedulkami u restaurací - tady je nahuleno, u WC - tady je nas-áno, u sídlišť s nepřízpůsobivými - tady je nebezpečno, na tržištích - tady kradou chmatáci, u dálnic - tady si jezdí jak kdo chce, u okresek - tady se neudržuje vozovka, u úřadů - tady bez úplatku nechoďte, u policejních služeben - tady nás nerušte, u zdravotnických zařízení - tady zadarmo nic moc, u vládních budov - tady je klid jako v hrobě, u parlamentu - zvolení poslanci tu jsou kvůli sobě a ne kvůli vám.

Před republikou by mohlo být na plakátech - stát sám sobě.;-)

PeN 16.6.2009 11:09

Jenom výkřik do tmy

Jenom výkřik do tmy, neb pouze tma se vyskytuje v lební dutině pana poslance a jemu podobných: Jste hňup! :-(

Jura Jurax 16.6.2009 11:14

Re: Jenom výkřik do tmy

No, promyšlená argumentace i vytříbená forma ... tohle PeN určitě nebude hňup ... malý ... ;-)

Jura Jurax 16.6.2009 11:03

No,

takhle moudré řešení problému snad ani naši volení zastupiči přijmout nemohli, to je zcela proti duchu jejich konání a snad i existence. ;-D

Zvol si hospodu kuřáckou nebo nekuřáckou podle momentální potřeby a ty druhé nech žít. Jde to ovšem proti direktivám z brusele, jako ostatně mhohá jiná moudrá řešení ...

Fišta 16.6.2009 13:34

Re: No,

R^!

tazatel 16.6.2009 11:00

čeští kuřáci bojkotují dovolené v Chorvatsku

http://relax.lidovky.cz/chorvatsko-do-taverny-nejlepe-bez-cigaret-fi1-/ln-cestovani.asp?c=A090616_094326_ln-cestovani_glu

JJ 16.6.2009 10:32

Klasika ceskych pantatu

neberou to, co se osvedcilo a funguje, hledaji specifickou ceskou cestu. Jeste, ze nas EU nutila aspon u zakladnich zakonu jit civilizovanou cestou, jinak bychom byli davno v p.deli.

f 16.6.2009 10:52

Re: Klasika ceskych pantatu

Znáte to přísloví, že cesta do pekel bývá dlážděná dobrými úmysly ? Proč stále toužíme po tom, aby státní (nyní i bruselský) úředník rozhodoval, co je pro nás dobré a co ne ?

tazatel 16.6.2009 10:54

Re: Klasika ceskych pantatu

Je mnohem lepší vložit pokroně svůj osud do rukou korporací, pro které není problém si koupit potřebný počet poslanců, kteří prosadí jejich zájmy

f 16.6.2009 11:01

Re: Klasika ceskych pantatu

Myslíte, že za vším jsou korporace ? Kdyby nebylo jejich úplatků a korupce politiků, nastal by konečně ráj na zemi ?

tazatel 16.6.2009 11:05

Re: Klasika ceskych pantatu

To rozhodně ne, pokud ale politik strany, která přijala dar od tabákové firmy v parlamentu bojuje za práva kuřáků, pak je jednoznačně zkorumpovaný

Jura Jurax 16.6.2009 11:13

Re: Klasika ceskych pantatu

No, bojuje-li za práva kuřáků - a já jsem kuřák - pak se neptám po jeho/její motivaci a velebím jej ... ;-) ... a strany přijímají dary všeliké a dárcové za to pochopitelně chtějí protislužby - málokdo vyhazuje statisíce do luftu jenom tak z čiré sympatie k stranickému programu (leda tak excentrický nějaký miliardář, pro něhož je to pakatel ...)

tazatel 16.6.2009 11:29

Re: Klasika ceskych pantatu

Takže zkorumpovaní poslanci Vám nevadí? ... to asi ne, viďte.  Mluví se zde o právech a o svobodě a skutečnost, že v pozadí jsou peníze vydělané na poškozování zdraví občanů jsou jakoby vedlejší. K tomu velebení: chtěl byste, aby Vaše děti kouřili a mohly s Vámi společně velebit naše moudré zákonodárce?

Jedna z věcí na kterou se zapomíná je, že kouření je hloupý zlozvyk, který k životu nepotřebujete. To je třeba soustavně připomínat a represe vůči kuřákům je stejně jako represe vůči lidem závislým na alkoholu. Zákaz řízení pod vlivem alkoholu a drog také považujete za omezování osobní svobody?

Mirek F. 16.6.2009 12:36

Re: Klasika ceskych pantatu

Nejste náhodou schizofrenní? Takže cigarety jsou legální a zároveň mají být proti kuřákům represe?

Zákaz řízení pod vlivem alkoholu a drog platí proto, že by byli ohroženi ostatní uživatelé veřejné komunikace. Kdežto hospoda je soukromý podnik.

Marat 16.6.2009 13:03

Re: Klasika ceskych pantatu

Potom by řidiči jezdíci soukomími auty také měli mít právo se nabubbat alkoholu  i když jedou z  Prahy do Plzně, či né?

Smyslem protikuřáckých zákonu je také snaha nutit kuřáky aby přetali kouřit. Kdys jsem byl také kuřák a začal kouřít jako pošetilí mladík chtěje si hrát na dospělého. Už 36 let nekouřím a cítím se daleko lépe. Mě ovšem nikdo nenutil kouřít ani mě nenutil přestat kouřit. Přestal jsem tak že jsme přestast chtěl. V USA se už kouřít nesmí nejen v restavracích, ale ani v úřadech a dokonce ani v továrnách a amíci ten zákaz respektují a nebouří proti tomu. V zákazu kouření v retsvracích  nevidí porušovíní občanských svobod a práv.

Mirek F. 16.6.2009 13:18

Re: Klasika ceskych pantatu

Víš, co je to auto a silnice? Na veřejné komunikaci ohrožuješ i ostatní účastníky silničního provozu.

Stát nemá co nutit kuřáky, aby kouřit přestali. Na co právo má, je takové zdanění cigaret, aby se z toho uhradily všechny náklady související s nemocemi, které jsou zapříčiněny kouřením. A ještě samozřejmě zakázat kouření na zastávkách, úřadech atd., ovšem ne v soukromých podnicích, tam eventuelně jen z důvodů bezpečnosti.

Helios 16.6.2009 14:23

Re: Klasika ceskych pantatu

Ach bože, do čeho jsi to vložil mozek ...

Jura Jurax 16.6.2009 14:57

Re: Klasika ceskych pantatu

Kuš - je legální dávat stranám sponzorské dary? Je.  Je to korupce? Hm ... dáte-li Vy své milé straně tisícovku, asi moc nic nečekáte; dáte-li milión, přece jen očekáváte, že strana neoslyší Váš názor na to, na čem Vám záleží ... je to korupce? A je to legální?

f 16.6.2009 11:21

Re: Klasika ceskych pantatu

No vidíte, a já si myslel že je to vše o svobodné vůli majitele hospody a jeho právu uspořádat si  svoje podnikání po svém.  Víte, já stavím svobodu a práva jednotlivce nad práva společnosti.

tazatel 16.6.2009 11:31

Re: Klasika ceskych pantatu

Proč tedy nemáme svobodu brát drogy? ... asi proto, že drogově závislý jedinec již nemá svobodnou vůli. Chcete tvrdit, že kuřáci závislá na nikotinu mají svobodnou vůli a hlavně, že každý kuřák má dost sil přestat s kouřením. 

f 16.6.2009 11:33

Re: Klasika ceskych pantatu

Tu o koze a o voze znáte ?

tazatel 16.6.2009 11:40

Re: Klasika ceskych pantatu

Zkuste mi nejprve odpovědět jak je to s tou svobodou a požíváním drog (do této kategorie patří i kouření)

f 16.6.2009 11:59

Re: Klasika ceskych pantatu

Ano jsem pro legalizaci drog a jejich dostupnosti. (odpadla by totiž významná část kriminality, která se váže na drogy). Jsem také ale pro plnou zodpovědnost člověka za své činy a skutky, včetně braní drog.

tazatel 16.6.2009 12:02

Re: Klasika ceskych pantatu

Od kolika let by měla být konzumace drog legální?

f 16.6.2009 12:17

Re: Klasika ceskych pantatu

To je přece otázka pro rodiče. Jo a kolik je drogově závislých již dnes mezi mládeží přes represe ?  Jen tak mimochodem, od kolika let je konzumace alkoholu legální ? A kdy jste měl vy své první zkušenosti s alkoholem ? Ale nechci s vámi diskutovat o jiném tématu, než je dnešní článek. Ten je o tom, že si majitel hospody může určit kuřácký/nekuřácký režim.