17.6.2024 | Svátek má Adolf


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Laco 17.6.2009 0:28

Re: otázka pro zastánce prokuřáckého zákona

Pojmenoval jste správně, odkud kam se společnost ubírá. Znáte Lišku Bystroušku? (i tam se pěje o kouření "Zlatohřívek: Kouříte? Bystrouška: Ještě nee. ...").  Osobně jsem přesvědčen, že  je pouze otázka času, než dojdeme tam, kde jsou dnes například Irové. Co mě popuzuje je pokrytectví zákonodárců, kteří by nás vedou někam na Balkán.

Kes 16.6.2009 23:30

Chvála neřestí

Jak si tu tak čtu příspěvky v diskuzi, zjišťuji, že militantní nekuřáci, kteří sem píší, patrně nemají žádné neřesti a evidentně závidí těm, kteří je mají a zpříjemňují si jimi život. Proč jinak by tak nenávistně brojili pro zakazování a zakazování a zakazování? Kdo jiný, než slepá závist, by jim dal do ruky křižáckou pochodeň jediné víry, pravdy a spasení, kdo jiný, než slepá závist by jim mohl dát do rukou tu neochvějnou jistotu, že oni, podobni bohům, smí říkat ostatním co smí a co nesmí.

Je mi líto militantních antikuřáků.

Laco 16.6.2009 23:34

Re: Chvála neřestí

rozumím Vám správně, že kouření je sexy? ... víte, kam směřuje moje otázka?

Kes 16.6.2009 23:43

Re: Chvála neřestí

Ne, nerozumíte správně.

Laco 16.6.2009 23:48

Re: Chvála neřestí

To jsem rád. Položím ještě jednu řečnickou otázku. Víte kolik top managerů tabákových koncernů kouří? ... uvídí se, že ani jeden? proč? manager automobilové firmy jezdí zásadně vozem své společnosti! proč lídři tabákaových monopolů nekouří? považujete to za irelevantní? mám pokračovat?

Honza 16.6.2009 23:38

Re: Chvála neřestí

ano, závist je to pravé slovo. Závidím kuřákům ten požitek ze smradlavého bytu, z vyuzených šatů, z pravidelného ranního kašle, z pocitu jako když má člověk v hubě nablito, ze zadýchávání se při chůzi do schodů ......  tyhle všechny požitky kuřákům asi opravdu závidím. A vím o čem píšu, nekouřím již cca 10 let a ve své kuřácké špičce jsem si dokázal ten zobák vypálit až 60ti kousky denně.

A jinak se cítíte dobře, co na to Váš psychiatr?

Kes 16.6.2009 23:42

Re: Chvála neřestí

A je to jasné - prozradil jste se - už 10 let závidíte kuřákům! ;-D

Co vám tedy tak vadí na tom, že jiní lidé kouří? Do kuřáckých restaurací přece vůbec chodit nemusíte!

Laco 16.6.2009 23:50

Re: Chvála neřestí

Jde o kulturu a o to, zda kouření bude jasně deklarováno jako nechutný zlozvyk a závislost, nebo zda sebudeme tvářit, že je to věc každého jednotlivce (a pak pochopitelně budeme tolerovat reklamy, které vymývají mozky mládeži a namlouvají jim, že kouření je projevem dospělosti .... například)

Honza 16.6.2009 23:53

Re: Chvála neřestí

Proč bych se měl plížit kanálama a vyhýbat se restauracím? Kouření není svoboda, ale zdraví poškozující závislost. Normální je nekouřit. V restauracích nemáte rovnou možnost volby. Chápete tu logiku?

Kes 17.6.2009 0:09

Re: Chvála neřestí

Vaše logika je chybná.

Neexistuje nic jako "rovná možnost volby", exituje možnost volby.  Možná máte na mysli rovnou šanci, ale tu máte jak v restauraci, tak kdekoli jinde.

Normální je nejíst maso - tento výrok je plně ekvivalentní výroku "normální je nekouřit." Protože oba výroky nelze ani popřít, ani vyvrátit, plyne z toho jediný možný závěr, že jde pokaždé o subjetivní vytváření pojmu norma. Obsah pojmu "normální" je odlišný pro vás, odlišný pro vašeho souseda, odlišný pro kohokoli jiného.

Vy se snažíte vnutit své "normální" ostatním. Já preferuji zachování statusu, protože tendence, které se v antikuřácké kampani projevují, považuji za VELMI škodlivé obecnému vývoji společnosti.

Nevím, proč se chcete plížit kanály, je to - konec konců - vaše věc (ovšem neobtěžujte tam svým zápachem potkany). Já chodím po chodníku. Ovšem já zastávám svobodu běžných neřestí (k nimž patří i ta cigareta).

Honza 17.6.2009 0:24

Re: Chvála neřestí

Málem jsem se pohnutím rozplakal. Z Vašeho příspěvku vyplývá, že autorem všech možných studií, vědeckých pojednání a zkušeností lidstva se škodlivými dopady kouření jak na aktivní kuřáky (u těch je mi to šumák), tak na pasivní kuřáky (to už se mě silně týká) jsem nejspíš já. Sice mi to lichotí, ale musím Vás vyvést z omylu. Nejsem tím autorem, toto je všeobecně dokázaný fakt.

Problém je jen to, co považujete za běžnou neřest vy, a co považuji za běžnou neřest já. Vám vyhovuje současný status quo, protože je pro Vás příznivý. Čtěte více něco z historie, zjistíte, že názor na neřesti se ve společnosti vyvíjí. Je to jen o časové ose,kde se zrovna pohybujete Vy a kde já. Vy se zase snažíte nemalé části populace vnutit svoji cigaretu jako neškodnou neřest, není to pravda, vy to dobře víte,přiznat to Vám brání pouhopouhá lidská slabost.

Fafa 17.6.2009 0:32

Re: Chvála neřestí

Honzo, ciste technicka. Vy jste byvaly aktivni kurak a uvadet Vase pripadne zdravotni problemy jako dusledek pasivniho koureni je prinejmensim pochybena metodika.

Honza 17.6.2009 0:41

Re: Chvála neřestí

ale já žádné zdravotní problémy (alespoň zatím) nemám. Ale nevidím důvod, když už se mi před těmi 10 lety s tím podařilo skončit, v tom pokračovat dále, sice zadarmo za prachy někoho jiného, ale ten pajšl je pořád ještě můj.:-D

Kes 17.6.2009 0:45

Re: Chvála neřestí

Rozdíl je v tom, že já nechci aby zákon zakazoval běžnou neřest (a cigareta je jen běžná neřest - stejně jako čokoláda, zmrzlina, "vytuněná" auta a další). Nechci vnucovat svůj názor ostatním. Nevadí mi, že vznikají nekuřácké restaurace, ale nesouhlasím s nařízením aby byly všechny nekuřácké. Pokud bude společnost přirozeně dále sledovat "nekuřácký vývoj", bude tak činit nenásilně a běžnými metodami, ale někde se v těchto posunech nakonec zastaví - tento konec posunu budou lidé obecně respektovat, protože nastane přirozeně.

Antikuřácké kampaně chtějí zakazovat. Vnucují svůj názor jako jediný správný a to je mnohem škodlivější než hora cigaret. Takový postup není přirozený a není jasné kde skončí. Není ani jasné, na jakou neřest se vrhnou tvůrci těchto kampaní poté.

Mimochodem - vaše polichocení není oprávněné, neboť z mého příspěvku nic takového nevyplývalo. Ale gratuluji k tak vysokému sebevědomí.;-)

Honza 17.6.2009 0:59

Re: Chvála neřestí

Všimněte si, že se nezakazuje kouření jako takové, ale jen kouření na určitých místech. Podmínkou toho zákazu je vždycky ochrana zdraví nekouřící veřejnosti. Podstatou Vašeho výkladu však je: "Tady se kouří, a když se Ti to nelíbí, tak sem nechoď". Toto může fungovat pouze tam, kde je možno si vybrat. Tato možnost není všude. Pokud tedy chcete jít touto cestou, prosím, nevadí mi to, ale v rámci zachování svobod mých mi zase zajistěte, abych nebyl zkrácen na svých právech, tedy aby byla všude možnost volby mezi kuřáckou a nekuřáckou restaurací. To nedokážete.

Příliš operujete právy jenom jedné strany, to je bohužel obecný jev, který je dán bagatelizováním následků kouření,které má původ jen a jen v lidských slabostech. Nemám Vám to za zlé, ale zkuste se podívat někdy na svět očima nekuřáka.

Fafa 17.6.2009 0:29

Re: Chvála neřestí

Tak, tak. Lovime stale se zmensujici se cil, ale porizujeme si zbrane, ktere se nam muzou vymknout z rukou.

A prijde novej, mladej, ten se nezakeca a vezme to po rade - alkohol, bucek, cokolada, adrenalinove sporty, mimomanzelsky sex, rouhani, hazardni hry.

Laco 17.6.2009 0:35

Re: Chvála neřestí

Tuto argumentaci nelze bagatelizovat, nicméně v daném případě ji já vnímám jako účelovou (ale vím, že nemám patent na rozum)

5P 16.6.2009 22:36

???

S ohledem na selský rozum musím konstatovat, že coby nekuřák mám na háku restaurace a hospody, ve kterých 30 vteřinový pobyt = vyprání všeho co mám na sobě, včetně sebe samého, a to nemluvím o svých plicích. Takže pokud se to má tvářit tak liberálně, jak píšete, tak jsem pro legalizaci drog ( s dovětkem, že má každý právo na informace, co to s ním udělá,  a já mu ze svých daní poskytovat případnou lékařskou péči nehodlám ). Takže bych tímto navrhoval koutky v hospodách a restauracích typu kokainový koutek, heroinový koutek, crackový koutek a tak podobně. Pane tak naivního člověka jako jste Vy těžko k Vám do páru nalézt

Honza 16.6.2009 22:43

Re: ???

svatá pravda pane, když kouřit, tak i trávu, když šňupat, tak i koks, když souložit, tak i s dětmi ......... , stačí přeci na dveře nalepit samolepku, a už se to smí.

Pan autor s tím vychvalováním toho stupidního samolepkového řešení evidentně zůstal jen na začátku osvícené cesty.

Laco 16.6.2009 22:56

Re: ???

Na pana autora platí jedno moudré, dnes již téměř zapomenuté čeké přísloví, že "když se ho.v.no dostane na polici, začne si myslet, že je k jídlu"

Fafa 16.6.2009 23:07

Re: ???

Takze snupat koks a soulozit s detmi bude zakazene v hospode, ale bude to povolene na chodniku pred hospodou jako je dneska koureni?

Vidim, ze my se Honzo opravdu neshodneme. Ale libi se mi, ze Vy aspon prosazujete jasny a konzistentni nazor koureni proste zakazat.

Laco 16.6.2009 23:11

Re: ???

Vy zjevně netušíte co je to implikace

Fafa 16.6.2009 23:19

Re: ???

Otazkou ovsem spis je, jestli Honza tusi, co je neprimerena analogie.

Laco 16.6.2009 23:24

Re: ???

... mezitím jsem se pokusil odpovědět níže, ten problém není čeronbílý, tak jako nic v tomto světě

Honza 16.6.2009 23:21

Re: ???

zakázat všude tam, kde to zásadně ohrožuje nebo omezuje nekuřáky. Nepodsouvejte mi něco, co neprosazuji. Toto je můj výklad. Chodník je kupříkladu dosti široký na to, abych se závislému individuu vyhnul. A je i chodník na protější straně ulice. Restaurace je naopak z tohoto hlediska malá. Samolepka je prokuřácký alibismus. Doufám jen, že tuto vizi nebudou v příštích volbách prosazovaz oranžgutáni či marťani. To bych měl asi problém.

Fafa 16.6.2009 23:39

Re: ???

Pardon, mel jsem ve vcerejsi debate s Honzou pocit, ze pro nej by plosny zakaz koureni byl prijatelnym resenim.  

Honza 17.6.2009 0:06

Re: ???

Plošný zákaz v restauracích, hospodách, barech a podobných zařízeních jsem měl na mysli. Možná jsem se až takhle detailně nerozepsal.

Laco 16.6.2009 23:23

Re: ???

Fafo,pokusme se formulovat v čem je problém, v čem je  podstata problému. Tím základním problémem je kouření, vše ostatní je podružné. Ptát se na názor kuřáků nemá smysl, protože jsou závislí na nikotinu a většinou nejsou schopni věc posoudit nezaujatě. Kouření je zlo. Se zlem je nutno bojovat. Zákazy jsou pochopitelně cesta do pekel (obrazně řečeno). Je nutno ale minimálně zlo pojmenovat. Kuřácký zákon morálně kouření legalizuje a to je na něm to odpudivé.

Fafa 16.6.2009 23:37

Laco

aha a jsme u jadra pudla. Ja povazuju koureni za zvyk, ktery se mi nelibi, ale ktery je v kategorii veci, ktere by se lidem mely nechat na jejich osobni rozhodnuti. Nekde tak na urovni hazardnich her, chlastu nebo manzelske nevery. Rozhodne jej neradim do veci, ktere by se IMHO mely lidem obecne zakazat, jako vyroba sarinu nebo souloz s detmi.  

A snad uz posledni poznamka. Preve k tomu koksu a soulozi s malymi detmi. Ty jsou ilegalni VSUDE na uzemi statu. Pokud bude koureni plosne zakazano, tak bude samozrejme zakazano i v hospode. Ale treba existence kurackych vagonu ve vlaku mi nepripada jako moralni legalisace koureni, tak mi to nevadi ani u hospod.

Ale vim, ze se neshodneme. S Honzou se neshodnu proto, ze ten si proste mysli, ze ma NAROK jit do restaurace a radu, aby tam nechodil nepovazuje za dostatene vyhybani se kurakum. S Vami se urcite neshodnu treba na nazoru na prostituci, Vy uz jste s odporem zminoval, ze ji poslanci chteji zdanovat. Mne by to nevadilo.  

Laco 16.6.2009 23:45

Re: Laco

Myslím, že kdybychom měli dost prostoru na diskuzi, že bychom se na více věcech shodli, než naopak. Začnu s tou prostitucí. Dovedete si představit, že by se tak živila Vaš dcera?  Jsme skálopovně přesvědčen, že ne.  Shodneme se v tom (myslím), co je třeba zakázat. Upřímně řečeno kuřácké hospody mě nijak neohrožují a čas od času do klasické české hospůdky zajdu i za tu cenu, že pak musím dát všechno oblečení do pračky a den dva chrchlám jak tuberák. Chodí tam lidé, které mám rád a jednou za čas to holt překousnu.  Jinak chodím do jiných podniků a osobně si rád připlatím, abych se mohl najíst v kulturním prostředí. To, co v této diskusi postrádám je kulturní rozměr. Jisté země kouření v restauracích, barech a pubech zakázaly (a zjevně se nic tragického nestalo). Je mi celkem jedno jestli budou kuřácké a nekuřácké hospody atd. Co mi jedno není je, v jaké zemi mám žít a český prokuřácký zákon nás posouvá směrem na balkák od zemí jako j GB, Irsko a další. Jak jsem ale řekl, ten problém není černobílý.